Původně odeslal Ogre
Vraceni penez pri reklamaci neopravitelne zavady
reklamoval jsem komponentu do pocitace u prodejce. vydali mi doklad o tom, ze reklamaci prijali, na kterem bylo uvedeno "bezplatny servis", cemuz jsem moc pozornost nevenoval, protoze jsem si zkratka myslel, ze se bude jednat o normalni zarucni opravu, protoze na tento dil je zaruka 24 mesicu a koupen byl v unoru tohoto roku. oni reklamaci vyresili tak, ze mi komponent vymenili za novy, ja jim na to rekl, ze se tedy v tom pripade jiste jednalo o neopravitelnou zavadu a chci odstoupit od smlouvy a vratit penize. na to zas oni, ze penize by mi mohli vratit pouze, kdyby vyrobek byl v prvnich sesti mesicich zaruky a nyni se jedna jiz jen o bezplatny servis. vyrobek jsem jim tedy zatim nechal s tim, ze si jej vyzvednu az po porade s pravnikem.
11.06.2002 NN
Prodejce měl pravdu
Prodejce mel zrejme pravdu. Pokud totiz v zarucnich podminkach nad ramec zakonne sestimesicni zaruky stanovi prodavajici rozsirenou zaruku po dobu dalsich 18 mesicu, je opravnen stanovit veskere jeji podminky. Znamena to, ze po uplynuti 6 mesicu zakonne zaruky se jiz neuplatni zakonna uprava (tzn. moznost odstoupeni od smlouvy ci vymeny zbozi za nove) a plati takove podminky, ktere jsou uvedeny v zarucnim listu. Jestlize tedy v zarucnim listu byl jako rozsirena zaruka uveden bezplatny servis, je toto rozhodujici a nelze se dovolavat odstoupeni od smlouvy, nebot na to byl narok skutecne jen v prvnich sesti mesicich, kdy bezela zakonna zarucni doba.
01.01.1970 Tomáš Pelikán