4Wohmatak: ja ani nehledal jestli to jde, prece jen na permanentnim pripojeni k netu tam to heslo mit chci
Printable View
4Wohmatak: ja ani nehledal jestli to jde, prece jen na permanentnim pripojeni k netu tam to heslo mit chci
Jo, ale nemám nejlepší vztahy se svým bratránkem, ten sice ví o compech hovno (zvlášť o Linuxu), ale má bráchu na VUT, a ten by mi s mým compem co by neměl root heslo udělal pěkný kus nebootojícího šrotu. :!:Citace:
kdyz nejsi pripojenej na net? ti to muze byt jedno...
Jinak linux bez root hesla :eek: , aby se ti každý mohl pohrabat v systému :eek: , nevím proč to vůbec někdo má.
:lol: :lol: a proc to nekdo ma kdyz je furt nalogovanej na roota? :lol: :lol: :lol: to se da zneuzit uplne stejne...Citace:
Původně odeslal Apokeus
a takovy heslo " " (mezera) uz je celkem neprustrelny a nenarocny na psani ;D
btw ja osobne mam 11pismenny heslo na roota :D
Je to jasný, že běžně pracovat pod jakýmkoli UNIXem jako root je nehorázná blbost. Znám nejmíň jednoho člověka (sebe), kerej si to zkusil a splakal nad vejdělkem.vod jistý doby dost nesnáším. :lol:Kód:rm -rf ./
Myslim, že Apokeus se bude muset poučit sám. Ale hlavně si musí zažít filozofii toho systému, která je přesně opačná od filozofie M$. To chce jenom čas a vztek. ;D
rm -rf ./ je jeste v pohode, aleCitace:
Původně odeslal Martyk
je uz brutalnost ;DKód:rm -rf /
Dejme tomu, že jste mě přesvědčili, udělám si vlastního usera. :-)
V tomto případě poslechnu zkušenější a zřejmě se dle vás vyhnu problémům s distrem.
Nicméně bych něco rád slyšem o výše zmíněné filozofii o bezpečnosti, mám sice knihu o linuxu ("Používáme Linux" od O`reily), nicméně jsem tam o bezpečnosti nenarazil, je tam popsán význam opesource, unixových systémů a gnu, ale něco o nebezpěči logování na roota, to jsem tam ještě nenašel a nejsem si jistý jestli vůbec najdu.
Rád bych od vás slyšel jenom slabou definici, jestli by to bylo možné :oops:
Napr mail. Ackoli je to v linuxu daleko mene pravdepodobnejsi nez u Windows, tak prijde ti mail s prilohou, ulozis ji spustis ji a v ni bude neco co ti napadne system. Pokud bys byl root tak napadne vse, pokud by jsi byl normalni user tak napadne maximalne tvuj home adresar.
To same treba Gnome, OOfice, jsou to velke baliky SW, s chybama a dirama, kdyby mely root prava tak muzou zrusit cely system. Dalsi priklad uz tu padl, viz. prepsani jadra v pameti.
O tom vím, program který spustí root má stejná práva jako root a může dělat to co root. Ale díkyCitace:
Původně odeslal Lopan
A v neposledni rade je to take ochrana pred sebou samym :) Ono se parkrat stane, ze clovek dojde z hospody a jeste si sedne ke kompu a pak se mohou dit zajimave veci :)
Nikdy se ti nestalo, že si tu tečku zmáčk blbě? Mně jó. Sem myslel, že to z toho textu vyplynulo. :-)Citace:
Původně odeslal Lopan
hlavnim bodem one filozofie jsou prava - user si muze zapisovat leda do svyho home adresare a do /tmp... nikam jinam nic zapsat nemuze ani kdyby se pokrajel :) takze nejhorsi co se ti muze stat je smazanej home...
ad viry: tady to funguje trochu jinak - bezpecnost Outlooku selhava na tom, ze podporuje ruzny autospousteni skriptu a souboru a kdovi co jeste... at zijou .exe soubory ;D ... v linuxu lze skript pustit jedine kdyz je executable a osobne nevim o zadnym maileru kterej by dovolil jakejkoli skript (pokud si ho teda user nenadefinoval :)) pustit z nejakyho mailu.... to je proste nehorazna blbost, kterou clovek u rozumnyho programu nenajde... ale holt M$ MUSI delat soft i pro blbecky a vsecko hezky, barevny a automatizovany :) mno, uz pomlcim
Nie, on staci najst v tom mailovom programe pekny buffer overflow a mas "samospustaci mailovy virus".
nemluvim o dirach v programu ale o features :!:Citace:
Původně odeslal Rainbow
buffer overflow odstranis v dalsi verzi, ale feature jen malokdy :wink:
Tie "features" boli same bugy - mail je "Internet zone", takze tam platia vsetky veci, co pri prehliadani stranok v MSIE + je tam vselico zakazane (iframe, popupy...) Lenze pri MS-style programovani je tam jeden bug za druhym. Napriklad nespravna struktura mailu s prilohou sposobovala to, ze sa priloha spustila :roll: Keby radsej poriadne programovali namiesto vymyslania debilin...
No me to trochu nedocvaklo, ale ta tecka je sfine, viz. vyse moje mv / :)Citace:
Původně odeslal Martyk
4Wohmatak: Díky za vysvětlení, od všera jsem začal používat normálního usera ;-)
Je zajímavé, že hodně témat o linuxu se často svrhne v pomlouvání konkurenčního systěmů, především MS ;D , já to neřeším, já win nemám a ani nehodlám mít, takže mám srovnání jen ve škole a u kámošů.
A plně soulasím s tebou, Outlook je strašný shit, já kdybych měl doma net používám mé favority (Mozilla Firebird & Thunderbird) a nemůžu pochopit, že někdo používá outlook, stěžuje si na to a řešení vidí v tom, že si koupí nový MS office 2003, se kterým je dodáván nový ms outlook 2003 , který je už dle ms opravdu nejrychlejší, nejspolehlivější a nejbezpečnější klient na světě ;D ;D ;D
To je samozrejme pravda :D :lol: Najlepsie je, ze MS to prezentuje tak, ze vsetky starsie outlooky su shity. A pri dalsej verzii bude aj 2003ka shit. V tom maju pravdu - vsetky su shity ;D Outlook je IMHO najhorsi program z Office, dalej nasleduje Word a jediny dobry je Excel - to je naozaj kvalitny software.Citace:
Původně odeslal Apokeus
no jo, excel (kdyz se vypnou vsichni pomocnici a automaticke funkce ;D ) je gut... word radsi nekomentuju, uz proto jaky generuje "HTML" :lol: a Outlook to je fakt hruza... ja driv pouzival The Bat! jeste na Winech a nemel jsem s nim ani jeden problem....
jinak ono se to vetsinou zvrhne v pomlouvani protoze musis ukazat extremne opacny (tj. vetsinou spatny :D) priklad .. a ono se to celkem dobre ukazuje na windows :) hlavne treba ta bezpecnost... nebo u M$ produktu spis "bezpecnost" :D
Ta "bezpecnost" je uplne super :D Preto hovorim, ze Windows nepatria na server (a urcite nie som sam) - len MS to nechce pochopit ;D
O bezpečnosti nového outlooku se budem přesvědčovat až microsoft začne po měsíci vydávat hromady oprav.
4Rainbow:Kdyby jenom Outlook :? , když jsem četl recenzi na nové office 2003 tak hlavní vylepšení celých office bude v tom, že bude plně spolupracovat s denní poštou outlooku, zbytek novinek je to , že přibyli noví animovaní pomocníčci :lol: , byla také prodloužena spouštěcí doba, ale to nevadí ;D , hlavně když tam budou nové vysunovací animované bannery ;D, které předvedou jak MS programy vypadají drsně :lol:
4Wohmatak: Vygenerování HTML by word je opravdu hrůza :-o , o Frontpage nemluvě, nejsmutnější je že se ve škole povinně učíme s Frontpage (já samozřejmě bojkotuju a používám webster) :wink:
:lol: Tak to bych panu/pani vyucujici pak pekne nechal ten vytvor projet validatorem a nasledne bych prohlasil, ze ve skole se maj ucit veci odpovidajici normam.Citace:
Původně odeslal Apokeus
To mas stejny, jako kdyby te pri technickym kresleni ucili ze cisla se pisou pod kotu, protoze to tak dela M$.
Není potřeba validator na určení chyb :lol: , moje kámošky často přijdou s dotazem "Kde je to tlačítko na vložení obrázku" , já si spustím wincmd, a edituju tu stránku a pokaždé se zděsím, na jednoduchou stránku s jedním obrázkem a nadpisem, naplcá frontpage dvě stránky kódu, ve najít kód kde dával obrázek je umění. Nemám rád WYSIWYG editoy a už vůbec ne frontpageCitace:
Původně odeslal Jezevec
Nechci zakládat nové téma,tak mi snad na to odpovíte tady...
Znova jsem si nainstaloval Mandrake...tentokrát jsem si i vytvořil běžný účet...
Potřeboval bych poradit jak nainstalovat software ke grafice a monitoru.Jasně že při instalaci to tam nějaký ovladače dalo,ale nefungujou mi dobře...I když na grafice nastavím 1280*1024 tak monitor zůstává stále v 640*480...a když dám i grafiku na 640*480,tak mi to nějak deformuje obraz a navíc nemůžu kurzorem kliknout na viditelné místo>>>pouze o kus dál...jakoby ten obraz byl o cca centimetr posunutý
Díky za rady
Když si chci nainstalovat ty ovladače ke grafice tak mi to napíše tuhle chybu:
"Chyba při instalaci:
file /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2 from install of fglrx-glc22-4.2.0-3.2.8 conflicts with file from package libxfree86-4.3-23mdk"
pouzij parametry --force a mozna jeste --nodepsCitace:
Původně odeslal SOAD