logický začátek disku je fyzický okraj disku (resp. plotny) :wink: - disk se vlastně plní od okraje k prostředku :-oCitace:
Původně odeslal Semik
Printable View
logický začátek disku je fyzický okraj disku (resp. plotny) :wink: - disk se vlastně plní od okraje k prostředku :-oCitace:
Původně odeslal Semik
Toto je zase PERLA od teba :wink:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Si spusti nejaky test postupneho citania od zaciatku disku na koniec a uvidis tie "male" rozdiely ...
Napr. HD Tach
WD120GB
3GB - WXP + SWAP NTFS 512b cluster
10GB - program files NTFS 1kb cluster
100GB - data NTFS 4 kb cluster
pěkné, kde se nastavujou ty clustery? a jaký to má význam to rozdělit zrovna takhle?Citace:
Původně odeslal stealth
1. Pokud vytvaris oddily v partition magicu, tak si muzes zvolit verzi NTFS i velikost clusteru, taky lze zmenit velikost clusteru i na existujicim oddilu, pokud zmensujes tak to jde ihned, pokud zvetsujes tak je potreba nektere soubory preorganizovat.Citace:
Původně odeslal eraser
2. Shodnem se snad ze System/program/data jsou 3 rozdilne veci. V ramci nejmensi mozne fragmentace je IMHO vyhodne je od sebe oddelit, predstavte si, ze odinstalujete pak malych programu, a pak nainstalujete nove ovladace, bude v tom pak vcelku bordel a swapko porozhazene po celem disku taky neni to prave - kdysi jsem to resil 1GB oddilem na zacatku disku,ale pak me to preslo.
512b/cluster pro system proto, protoze je tam nekolik desitek tisic malickych souborku, co by pri vetsim clusteru zabiralo moc mista a zase tak moc se nezapisuje, takze maly cluster je vyhodou.
1kb/cluster pro program files je vec nazoru
4kb/cluster pro data je taky vec nazoru, pro datove soubory cim vetsi cluster tim mensi fragmentace (obecne), ja bych tam dal i vice,ale kdyz mam na disku X0 GB mp3, tak se par stovek MB ztrati.
Aha, ja som si pamatal tento obrazok :oops: , ale to bude asi tym, ze mam UltraATA/33.
WD400BB
http://www.pppr.sk/rainbow/hdtach_wd400bb.png
Toto je zaujimavejsie: :eek:
WD AC28400
http://www.pppr.sk/rainbow/hdtach_wdac8400.png
Tento je dobry: :lol:
IBM 0663L12
http://www.pppr.sk/rainbow/hdtach_ibm0663l12.png
WD BB drzat na ATA33 ???Citace:
Původně odeslal Rainbow
OS W98, vše FAT32:
HDD200GB_A > C: 20GB systém+programy, E: 166GB DVD RIP
HDD200GB_B > D: 20GB data+hry, F: 166GB DivX AVI
HDD120GB_A > G: 111GB xxx AVI+hudba
HDD120GB_B > H: 111GB zálohy
2Paolo:W98,FAT32 ty asi nemas moc rad sve data ?
WD vyuzije naplno ATA/33, keby som tam dal Seagate, tak mi to pojde pomaly ako svina. Dalsi radic tam davat nebudem - je tam plno problemov s (ne)kompatibilitou.Citace:
Původně odeslal Deviant
Mam Windows ME a na kazdom disku 1 particiu FAT32. O data som nikdy neprisiel.Citace:
Původně odeslal stealth
super dík a ještě ten rozdíl mezi primary a logical oddílem?Citace:
Původně odeslal stealth
nerikam ze o data musi prijit,ale u takovych disku prevence je prevence. WME jsem nikdy nezkousel mel jsem tenkrat betu i full a vzdy po instalaci same hlasky kernel error atd... A prece jenom kdyz se zapisuje na fat32 a dojde k nejake necekane udalosti (vypadek napeti) tak to nemusi dopadnout dobre.
Primary/exdended no ja akorat vim ze z primary lze bootovat,v rozsirene je mozno vytvorit vice logickych a na jednom disku je mozne mit maximalne 4 primarni. V rychlosti rozdil nebude.
Mám rád svá data a proto nad nimi chci mít 100% kontrolu. Už jsem obnovil spoustu disků, který měli poškozený filesystém (bohužel do NTFS nevidím) a pro několik DOSovských aplikací používám stále Win98.Citace:
Původně odeslal stealth
PS: o výpadek napětí se postará 1kW on-line UPS :)
Já to mám takto a jsem spokojen:
HDD=40GB
C: 5GB - Win XP - FAT32
D: 27GB - Hry,MP3,filmy - FAT32
E: 5GB - Win98SE - FAT32
BTW: E-čko asi zmenším. 5GB je na 98 moc těm bude stačit něco kolem 2GB.
Ještě jsem přemejšlel že bych hodil C-éčko na NTFS - bylo by to výhodnější?? mám to na FAT32 z duvodu kompatibility s W98....
vytvářel jsem to v RANISH PARTITION MANAGERU(Docela good free program)
Mno, ale apotom by najrychlejsia cast HDD mala byt v strede disku kde opisuje otacky najrychlejsie nie ???Citace:
Původně odeslal Kukla Kuklovič
Disk sa toci konstantnou uhlovou rychlostou (tzn. za jednotku casu sa otoci vzdy o rovnaky uhol). Ten uhol vytina na platni (kruhu) kruhovy vysek. Na stope pri strede disku to vytne mensi kus ako na stope, co je na okraji - takze na okraji za rovnaky cas prenesies viac dat.
stale kua spekulujem ci si hodim na novy hdd NTFS na systemovy disk .. kua kua .. ake su vyhody? bezpecnost pristupovych prav ma prave netrapy ... a co ine? viem ze prezije v pohode vypnutie a tak .. ale dalej?
MadCap
Mno konecne dobry argument :wink: , ze som to pochopil :idea:Citace:
Původně odeslal Rainbow
A taky je u začátku disku menší doba čekání než na komci disku né?
Hmm, fyzika 1 rulez :wink:Citace:
Původně odeslal Rainbow