-
Re: Ako rozchodit Tualatin na starsich doskach
Citace:
Původně odeslal Hrochoslon
z nostalgie jsem si to tu prochazel a jen se trochu podivuji ze tu neni zminka o metode odizolovani pinu mikrotenovym sackem, kerou sem kdysi s uspechem pouzil. Pripada mi nejjednodussi - pokud tedy nepotrebujeme procesor do patice casteji zandavat a nandavat.
Ctverecek mikrotenaku dam na pin (volitelne muzeme zafixovat kapkou sekundaku). Lechce jej naadjustujeme kolem pinu.. a pri zandavani do socketu se mikroten obali a pin odizoluje
neco podobneho jsem kdysi zkousel a jeden tulen mi na to zarval, protoze se ta izolace prorizla ostrou hranou kontaktu v patici a doslo ke zkratu... takze tohle bych rozhodne nedoporucil... metoda s kelimkem je mnohem bezpecnejsi.
Citace:
Původně odeslal Jarko
Ahojte, cital som si celu tuto zaujimavu diskusiu.
Mam malu otazku. Mam MB Siemens D1107 s i440BX a Slot-1. Mam FC-PGA redukciu. Co sa chcem opytat je, ci mi pojde po prerobeni redukcie Tualatin v tej doske. Kedze je to MB v znackovom kompe Siemens SCENIC 860, tak ju nepretaktim ani o pol MHz. Co mi ani nevadi, hlavne keby v nej siel. Lebo co som tu pozeral, tak vsetko to boli dosky ktore aspon kusok podporuju OC, no ta moja nie. Je tonejaky problem, alebo nie? Momentalne mam v tej redukcii PIII 800/256/133/1.7 ale ide iba na 600MHz (6*100) koli zbernici i440BX.
Inak metoda rozobratia Socketu a nasledne vkladanie kelimkovych stvorcekov sa mi pozdava ako dobry sposob, kedze to s tym igelitom a lepidlom som nejak nepochopil:?:
ja myslim, ze by ti to melo jet... ale zalezi, jakou mas redukci, nektere redukce nechtely fungovat :-( Deska by ale problem mit nemela. Jen si dej pozor na napeti, nektere stare desky neumely mene nez 1,7V a do CPU pustily maximum co mohly. A na ten igelit se radeji vykasli, je to myslim dost riskantni.
-
Citace:
Původně odeslal flash
Mám jeden problém. Na desce MSI 815Pro mi tuleň rozjel toho tuleně na 10x133, ale v BIOSu mám teď nastavení Vcore od 2.80 - 3.30V místo 1.70 - 2.20. HW monitoring píše, že Vcore je aktuálně 2.20V a teplota v klidu 75"C.
Než jsem si toho všiml, bylo tam 95"C ;D .
Takže jede, ale co s tím?? Máte někdo řešení?
Takhle by asi dlouho nejel.
Tahle deska by mela znat i nizsi napeti nez 1,7V, takze problem bude spise v CPU. Ja mam tady na stole Tulene s olamanym jadrem bez heatspreadru a ten delal neco podobneho, nejak se vnitrne poskodil a deska z nej neumela precist default Vcore. Poustela do nej hodne pres 2 V a teplotu jsem na nem mel pres 100°C, nez jsem na tom prisel. Zkusil jsem znova predratovat VID piny na 1,55V a jede uz v pohode, takze bych taky radil zkusit predratovat napajeci piny :)
Jinak ten procesor fungoval i pri tom hypervysokem napeti a teplotach, ale jel strasne pomalu, zrejme zafungovala nejaka ta intelacka ochrana pred prehratim :-)
-
Citace:
Původně odeslal gregorius
Jen si dej pozor na napeti, nektere stare desky neumely mene nez 1,7V a do CPU pustily maximum co mohly. A na ten igelit se radeji vykasli, je to myslim dost riskantni.
Je to trochu inak. Problem s tym je vtedy, ked mas Tualatin s default napatim, ktore nie je nasobok 0.5 - napr. 1.475V. Vtedy sa pouziva pin VID25mV, ten je ale na mieste, kde maju starsie procesory VID4 (tusim) - co je najvyssi bit D/A prevodnika, takze to dost zdvihne napatie... Ked mas default 1.5V, tak s tym nemusis nic robit (ak mas dosku, ktora vie menej ako 1.8V - ked nevie, tak sa nic nestane, len to nebude fungovat).
-
coskoro sa do toho pustim, bud na Abit BX133-RAID alebo (ked tu abitu nezozeniem) tak na Intel Desktop Board D815EEA. Ale mam jeden dotaz, lebo tomu nerozumiem.
Ako sa menia napatia? lebo tu je link
ale nejak z tej tabulky nevjem vyjst. ako to funguje ???
ked mam napr procesor co ma 1.475V a chcem mu dat 1.6V. Tak ako to urobim?
-
vsak je dole popis ... na 1,475 mas minimalne zvysenie 1,600 alebo 1,650 bez lamania pinov .... inak Intel desktop board by si ani upravovat zrejme nemusel ... (i815)
-
Citace:
Původně odeslal MadCap
vsak je dole popis ... na 1,475 mas minimalne zvysenie 1,600 alebo 1,650 bez lamania pinov .... inak Intel desktop board by si ani upravovat zrejme nemusel ... (i815)
Chces povedat ze mne by tam stacilo len zaizolovat tie tri piny a mam vyhrane??? ziadne dalsie prepajanie pinov? len zaizolovat tie tri?
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Je to trochu inak. Problem s tym je vtedy, ked mas Tualatin s default napatim, ktore nie je nasobok 0.5 - napr. 1.475V. Vtedy sa pouziva pin VID25mV, ten je ale na mieste, kde maju starsie procesory VID4 (tusim) - co je najvyssi bit D/A prevodnika, takze to dost zdvihne napatie... Ked mas default 1.5V, tak s tym nemusis nic robit (ak mas dosku, ktora vie menej ako 1.8V - ked nevie, tak sa nic nestane, len to nebude fungovat).
Blbost, na PPGA/FC-PGA signal VID4 vubec neni definovan (ten je pouze na Slotu 1), onen pin AK36 je spojen s VSS, a na FC-PGA2 je zde VID25mV, takze to by nemelo vadit. Pokud na AK36 naky vyrobce desky nahodou umistil VID4 tak je to drobet proti specifikaci.
-
Citace:
Původně odeslal Jarko
Chces povedat ze mne by tam stacilo len zaizolovat tie tri piny a mam vyhrane??? ziadne dalsie prepajanie pinov? len zaizolovat tie tri?
achjo ... izolovanie je horsie ako spajanie, dratovat je lachke
-
Citace:
Původně odeslal RayeR
Blbost, na PPGA/FC-PGA signal VID4 vubec neni definovan (ten je pouze na Slotu 1), onen pin AK36 je spojen s VSS, a na FC-PGA2 je zde VID25mV, takze to by nemelo vadit. Pokud na AK36 naky vyrobce desky nahodou umistil VID4 tak je to drobet proti specifikaci.
Urcite to tak na niektorych doskach je, mozno je ich aj dost vela (neskumal som).
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Urcite to tak na niektorych doskach je, mozno je ich aj dost vela (neskumal som).
Tak ruku do ohne bych za to nedal, ale spis bych ten problem typoval pri pouziti slot1/pga redukce, tam by k tomu mohli mit naky duvod, ale deska vyrobena podle spec ppga/fcpga by to proste mit nemela. No ale tak lepsi si to predem overit nez odpalit proc.
-
Nooo tazke vas zdravim ludkovia :)
Abit BX133-RAID - zaizolovane piny v Sockete pomocou plastu z kelimka od smotany (kyslej :D ) - AN3, AJ3, AK4
na CPU Celeron "Tualatin" 1000A/256/100/1.475V - spojene tieto 4 piny - AM34, AL35, AK36, AL37 => napatie na CPU 1.65V
posledna (vraj najtahsia) uprava spojenie AK26 s AK4.
Dratoval som pomocou zily z ATA100 kablu. Pre istotu som ju posuchal niecim kovovym (v mojom pripade pinzetou) aby som sa uistil ze vlakno nie je potiahnute nejakym izolantom, a ak bolo, tak uz nie je :p
Spajat piny bola uz hracka. Jednoducho som vodic obtocil okolo pinu a tahal ho k dalsiemu. Ked bude fotak tak ukazem fotto.
Rozobrat socket nebolo lahke, tak som ho trosicku "presvedcil" (ulomil dve uchytky na strane kde je ta packa). Ale stale je po zlozeni pevny a zaroven bez problemov rozoberatelny.
Procesor sa rozbehol bez najmensich problemov, hlasiac sa najprv ako PIII 667MHz (po spravnom nastaveni v SM III uz to bola PIII 1002MHz).
Taktovat zial nemozem, kedze na doske estre treba vymenit nafuknute kondiky, ale ako nepretaktovany siel ten system uplne v pohode (testovane 3D Mark 2001SE na V3 3000 16MB AGP a 2x 256MB 133MHz CL3 SDRAM Transcend => 1590 bodov).
Mam jednu otazku:
Staci vymenit len tie kondiky ktore su nafuknute alebo by ste uz odporucili vymenit vsetky okolo socketu? A staci ich nahradit takymi ake tam boli (teda s povodnymi parametrami, alebo nieco lepsie? Vdaka.
PS: Cely tento navod som robil podla navodu ktory spisal PIT (co sa spajania pinov tyka), za co mu patri moja VELKA vdaka za ochotu s pomocou a vysvetlenim. Taktiez moje podakovanie patri gregoriusovi - za ten napad s plastom z kelimka. Je to pecka a netreba nic lamat (okrem Socketu ak nie ste sikovny alebo ak je nepoddajny :) ) na procaku piny ci piny v sockete.
-
Jarko:
Kondy vymenit vsetky! Tiez mi najprv Rainbow na mojej BX133-RAID vymenil len nafuknute + tie, ktore sme si mysleli, ze sa mozno casom nafuknu, no o dalsi rok sa nafukli aj tie, ktore sme tam nechali, takze sa vymienali aj tie.
-
Na BX133-RAID treba vymenit vsetky kondiky 1000uF a vyssie (zelene aj cierne). Na PiTovej sme menili najprv len niektore a o rok sa nafukli dalsie.
edit: neskoro :)
-
Citace:
Původně odeslal PiT
Jarko:
Kondy vymenit vsetky! Tiez mi najprv Rainbow na mojej BX133-RAID vymenil len nafuknute + tie, ktore sme si mysleli, ze sa mozno casom nafuknu, no o dalsi rok sa nafukli aj tie, ktore sme tam nechali, takze sa vymienali aj tie.
Ake ste pouzili??? To bude dost do penazi ist co som pocul.
-
Namiesto 1500viek 2200vky s tym, ze ich je menej ale vysledna kapacita je o nieco malo vyssia ako bola po scitani na tych 1500vkach (su zapojene parelelne => vysledna kapacita sa scitava)... 1000cky su vymenene za 1000cky...
-
Pokud jsem to správně pochopil, tak pokud nechci procesoru zvyšovat napětí na 815 čipsetu s paticí 370, tak by se napětí 1,5V mělo nastavit pouze vložením procesoru.
Pomocí horkovzduchu jsem z patice vybagroval 3 kontakty (jinak nechtěly ven), na procesoru propojil a už to jde. I po vyndání těch vývodů to chodí i s Coperminem.
-
Dostala se mi pod ruku deska Gigabyte GA-6BXC rev.2, nemate nekdo zkusenosti jestli na ni jde nastavit napeti pro Tualatin?
-
takze kondiky pomenene, doska slape ako jedna balada na FSB=133MHz s Tulenom 1.0A GHz @ 1.33GHz :cool:
chladic na NB - Zalman NB47J:o
-
A jeste bych chtel mit jistotu ze to bez problemu pojede na 133MHz, ta deska umi rozumne jen 100MHz nebo 133MHz. Je potom asi lepsi vzit procak 1100MHz nez nejakou 1300 nebo 1400?
-
koniklec:
1000ku rozbehas na 10*133 na 99.99%,
1100vku na 11*133 na ~80%,
1200vku uz len na nejakych 50-60%, co som to sledoval, ked to bolo aktualne a
1300+ len par kusov na FSB 133 islo.
-
1000 jede i na 11*133 :-)
//nejede....nevim jak jsem te frekvence uz dosahl ....
-
Citace:
Původně odeslal sidbin
1000 jede i na 11*133 :-)
haaaa ha ha ... no to mas odkial? mas vari kusok s odomknutym nasobicom ???:drool: :drool: :drool:
-
1 Příloh-a(y)
Ne....jen tak :-) bez niceho,pouze nasobic a FBS :-)
//ma to mensi chybu,pokud chci takovy nasobic musim vydelat karty Z PCI :-( to je jedina chyba desky :-(.
Ale jel jsem na 1450...(cpu mel jet ale na 1463MHz skoda)
Asi to dela ten USB radic,nebo TV karta.
/// trak jsem vytahnul vsechny veci z PC a nic,nasobic teda vylucuju (ona je to uz delsi doba co jsem se s tim nastavenim hral )
-jeste me napada,ze mohly pomoct SDRAM,ty bohuzel uz nemam po ruce (v PC mam ted DDR)
Normalni frekvence:
-
Citace:
Původně odeslal koniklec
Dostala se mi pod ruku deska Gigabyte GA-6BXC rev.2, nemate nekdo zkusenosti jestli na ni jde nastavit napeti pro Tualatin?
No nestava se mi to casto, abych se citoval, ale nikdo nevi?. Jestli se mam vubec shanet po redukci.
-
Pozri sa, aky tam mas VRM controller (to je ten chip pri MOSFEToch), hod oznacenie do googlu a stiahni datasheet.
-
Takze je tam HIP6004BCB ktery umi napeti od 1.3V.
-
Nevi nekdo funkcni odkaz na ten navod upravy redukce? Nefachci ani jeden a to ze mam spojit AK4 s AK26 mi jaksi nic nerika. Mam to sice doma vytistene, ale to je momentalne nejdal jak to muze byt. (Tak k tomu jsem neco precejen nasel)
Jeste by me zajimalo jak poznam zda je Vcore spravne nastavene kdyz se nemeri v BIOSu. Na moji desce P2B se mi kdysi podarilo jednou nastavit spatne napeti a do tulene slo neco pres 2V. Zjistil sem to v BIOSu.
-
Pravda, nefungují a dost chápu, že po slepu ti ty piny nic říkat ani nemohou a chce to ten obrázek, kde je pěkné schémátko Tualatinu i s popsanými piny. Uff, ono je to ale taky už pěkných pár let, co jsem tento významný thread tady na OC založil ;) a odkazy již asi právem vzal čas. Já už ten obrázek ani sám nemám, ale snad se ozvou zdejší GURU, kteří jej sem jistě rádi pro ostatní dodají a pak to podle toho schéma, kde ty piny krásně uvidiš očíslované a víš tak zcela přesně, kam šáhnout dáš jako já dal jistě dohromady.
EDIT: ZPĚT A VŠECHNO JINAK !!
Všechno potřebné máš na předchozí stránce v PAOLOvě příspěvku a jeho link je stále funkční viz http://mujweb.cz/www/PaoloCZ/cpu-voltage.html a teď už to musiš pode nich dát dohromady a zkus ten můj postup ze strany 1 (AK4 na AJ5) a nic hlavně NELÁMEJ. Vše funguje dodnes. Předpokládám, že máš redukci od MSI, tak bys neměl mít s ničím problém a vše tu bylo na předchozích stránkách bohatě popsáno. Takže jen držíme palce! ;)
-
Odkaz z Paolova vebu mi prave nefunguje. Ja jsem nasel jinou stranku, sice to tam neni tak podrobne ale myslim ze to staci.
http://www.geocities.com/_lunchbox/t...t1_bx_mod.html
Jen jsem chtel jeste vedet jestli ta redukce MSI MS6905 nastavuje napeti spolehlive. A jestli to nastavi i napeti ktere normalne dratovanim na procaku nastavit nejde (tzn. pri mojem Cel.1.1A pod 1.6V).
Jinak bude to moje treti upravovana redukce.
-
Uz frčí, ale že to byla tentokrát fuška. Tuleň nechtěl pracovat. Měl jsem tam poslední beta Bios. K redukci jsem stáhnul manuál (téměř nemožné něco na takové staré žďorby najít). Nakonec po zkoušení všeho možného jsem na nějakých germánských stránkách našel zmínku o upraveném biosu z těchto stránek: http://www.rom.by/. A tady tenhle upravený bios teprve podporuje tualatiny na téhle fošně.
-
Chlapi resim nasledujici problem:
Sehnal jsem desku Jetaway J694AS a mam Celera Tulene 1100A, 1.475Vcore. Existuje moznost jak ho naprasit a rozchodit v tyhle desce, ktera oficialne Tulene nepodporuje ? Diky predem za info.
-
Citace:
Původně odeslal
thrueman
Chlapi resim nasledujici problem:
Sehnal jsem desku Jetaway J694AS a mam Celera Tulene 1100A, 1.475Vcore. Existuje moznost jak ho naprasit a rozchodit v tyhle desce, ktera oficialne Tulene nepodporuje ? Diky predem za info.
fuha, ked dam do googla ta vela tam nenachadzam. skusim vecer este pohladat no nevjem nevjem. mas nejaky manual ku doske? podla mna prerobeny procak treba skusit v tej doske.
-
Ano nasel jsem nekde compatibility list, kde je 694AS uvedena ze na ni byl Tulen odzkouseny ale pouze s FCPGA/FCPGA2 redukci, nicmene podle me by stacilo jen upravit piny kvuli napajeni a pujde to i bez redukce. No a popis te upravy bych potreboval. Odkazy v predchouich prispevcich vetsinou nefungujou.
Jinak pokud hledas neco o te desce Jetway tak dej do google jen 694AS podle toho najde spousty odkazu. Kazdopadne oficialne Tualatiny nepodporuje. Udelali pak extra tu samou desku, uplne stejnou s oznacenim 694TAS ktera umi i tulene. Podle me je tam jen uprava napajeni nic vic.
-
Mám možnost koupit Celeron Talatin 1000 za nízkou cenu, tak jsem přemýšlel že ho asi koupím a upravím jelikož moje deska nepodporuje jádra Tualatin.
Mám desku ECS P6ISA-II(kupodivu na ni jde celkem dobře taktovat akorát napětí na procesoru musím "drátovat").
No a zajímaví je že přestože deska nepodporuje(oficialně) Tualatiny tak výrobce vložil do biosu CPUcode 06B1:eek: (což by měl být celeron tualatin).
Což je trochu nelogické ne? Když deska (podle čipsetu) tyto CPU nepodporuje.
Aspon nebudu mít strach že po upravě ho deska nepozná.
Ale bez těch uprav procesoru to asi nepude co?
Jinak tady je dukaz o tom že ho bios podporuje:
http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloa...nuID=0&LanID=0
-
Celkom zaujimave. Mal by si tam mat i815E cipset... Takze tak ako tvrdis... Imho ti to bez zalakovania/vylamania a zadratovania nepojde, ale skusit to mozes, v najhorsom nenastartujes.
-
Jen doufám že když ho tam dám "jen tak" tak se nezničí.:confused:
Nedá se nějak zjistit (třeba nějakým měřákem) jestli je deska na tualatiny uzpůsobená?
-
Neznici, intel to ma vymysleny tak, ze se to maximalne blokne a nenabehne. To s tim CPUcode v biosu je zajimavy, ikdyz se mozna jen nekdo seknul a placnul tam proste celej update nehlede na specifikace desky...
-
Tak nakonec jsem zjistil že ten od koho mám ten procesor tak má "jenom"
Pentium III-S 1,133Ghz 512kB cache, takže moc přetaktovat nepude.
No ale stejně jsem ho za 100Kč vzal.
Upravil podle návodu(takže napětí 1,65V a na piny dal bužírku) a kupodivu se rozjel bios ukazuje Pentium III 1,13Ghz takže v pohodě:D .
Nejdřív jsem to zkusil bez propojení AK4 s Vcc ale nejelo to, tak jsem ho jen spojil drátkem k nejbližšímu Vcc(na pinu mám bužírku takže jsem nepotřeboval lak) a frčí jako blázen, přetaktoval jsem ho nakonec na 150*8,5=1275Mhz, s tím že mě paměti zvládají 150Mhz, takže aji v celku vysoká propustnost pamětí:) .
Jsem nadšen
-
OMFG, P3-S za 100Kc, to je kradez :o
-
On sice stál jen 100Kč ale asi ho nikde neprodám, protože je poškrabanej rozvaděč, a na spodku procesoru je vidět trochu odstraněné zelené barvy.
Jinak předtím jsem měl Pentium III 825Mhz(150*5,5), tak jsem to trochu otestoval.
A mám Radeona 9200 64MB a 256MB ram na 150Mhz
3DMark2001SE
P3 825Mhz - 4950bodů
P3-s 1275Mhz - 6445bodu
Ve hrách je taky docela pozorovatelný rozdíl.
Je to super.
-
Tak sem nedavno sehnal PIII-S 1.4G/512 a radoval se jako ho nacpu do Abitu BX133, kde mam ted Tulene Celera, ale neco je blbe. Dratovaci mod sem udal stejne jako na celeru, tedy odstaneni pinu dyn_oe, reset2# a vttpwrgd a nasledne pripojeni vttpwrgd na nejblizsi vcc. Myslim ze sem mi to povedlo udelat s pomoci mikropajky hodne ciste ze sem nemohl nic pokazit. Ale vysledek je proste ten, ze CPU vubec nenajede, nepipe, POST code FFh.
Zkousel sem:
- zmerit Vcore - je tam 1.5V takze to je OK
- reset CMOS
- rucni nastaveni FSB a delicek pomoci DIPu na desce
Procesor topi primerene, asi jako ten celeron, takze hodiny asi do nej jdou.
Bohuzel nemam zadnou desku primo na tulene, takze sem ho nemohl nejdriv zkusit bez modu. Imho na 99% byl uz vadny kdyz sem ho koupil, ale kdyby nahodou mel nekdo nakou spasnou myslenku nebo si vzpomnel jesi se PIII-S nedtatovalo nejak jinak nez Celer, ale nic takovyho sem nenasel... RIP
-
typujem to na vadny procak (nechcem predbiehat). Rozdiel medzi celerom a PIII (je jedno ci PIII alebo PIII-S) typujem ze nebude v pinoch ziaden. Ja mam doma PIII-S 1.26GHz, (cez e-bay za dobru cenu).
Siel mame do kompu. Dosku vsak mam Abit ST6-R takze som nemusel drotovat (predtym modded Celer tulen v Abit BX133-RAID). Premyslam ale zatial nic mi nenapada. Ak mas postup spravny tak jedine mrtvy procak (skoda takeho krasavca). Bude aspon do vitrinky, ja mam par kuskov :)
-
Vcera sem celkem dlouho hloubal nad datasheety, jediny kde by se to mohlo lisit je pin KEY (AM2), ktery sem zkousel pripojit na Vss ale ani tak nic. Nj, tak holt pujde na zed k ostatnim procakum, precejen ale jako tezitko nebyl uplne nejlevnejsi...
-
Prosim o radu, ma-li jeste nekdo chut zabyvat se starsim zelezem:
Mam 2 nevyuzite Tualatiny (1100A/1,475V a 1200/1,5V) a rad bych nektery z nich s co nejmene narocnymi upravami rozjel v desce Compaq ECS P6BXT-A+ (iBX440, FCPGA/Slot1, napajeni procesoru 1,5-3,0V). Dale mam Slot1 redukci, o niz se domnivam, ze ma podporu pro Tualatin, ale nemam desku, ktera Tualatin umi, abych to vyzkousel - redukce ma mj. 5 jumperu pro nastaveni napajeciho napeti, ktere jsou oznaceny VID4-0 (protoze Coppermine pouziva VID3-0, usuzuji, ze VID4=VID25mV). PPGA a FCPGA Coppermine procesory v teto redukci s danou deskou bezi, ale Tualatin zrejme zablokuje 12V napajeni zdroje, protoze se roztoci pouze ventilatory a disky zustanou zticha.
Jde mi tedy o to, co jeste musim na teto redukci upravit, aby ji deska vzala, a zda je pak nejjistejsi nastavovani napajeni procesoru jejimi jumpery a v BIOSu ponechani volby Auto?
-
Citace:
Původně odeslal
Radouch
Prosim o radu, ma-li jeste nekdo chut zabyvat se starsim zelezem:
Mam 2 nevyuzite Tualatiny (1100A/1,475V a 1200/1,5V) a rad bych nektery z nich s co nejmene narocnymi upravami rozjel v desce Compaq ECS P6BXT-A+ (iBX440, FCPGA/Slot1, napajeni procesoru 1,5-3,0V). Dale mam Slot1 redukci, o niz se domnivam, ze ma podporu pro Tualatin, ale nemam desku, ktera Tualatin umi, abych to vyzkousel - redukce ma mj. 5 jumperu pro nastaveni napajeciho napeti, ktere jsou oznaceny VID4-0 (protoze Coppermine pouziva VID3-0, usuzuji, ze VID4=VID25mV). PPGA a FCPGA Coppermine procesory v teto redukci s danou deskou bezi, ale Tualatin zrejme zablokuje 12V napajeni zdroje, protoze se roztoci pouze ventilatory a disky zustanou zticha.
Jde mi tedy o to, co jeste musim na teto redukci upravit, aby ji deska vzala, a zda je pak nejjistejsi nastavovani napajeni procesoru jejimi jumpery a v BIOSu ponechani volby Auto?
zdravim
jestli mas redukci PowerLeap tak by ti to melo jet bez problemu
o jine redukci, ktera by podporovala tualatiny, nevim
pokud ne, tak budes muset udelat upravu, ktera je popsana na zacatku diskuze, kdyz pouzijet tu 1200 s vcore 1,5V tak nebudes muset dratovat napeti
s temi jumperami nevim
-
:) zdravim
rozjizdim P3-S 1400 (1,45V) v Abit BX133 udelal jsem upravu cpu: odstraneni pinu AN3, AJ3, AK4 a propojeni AK4 s AJ5
http://lexa-oc.wz.cz/images/abitbx/1400p3.jpg
napeni nedratovano deska umi napeti od 1,3-2,3V
procesor nabehne s defutnim napetim 1,45V takze pohoda
po znuvuprecteni teto diskuze, hlavne o pripojovani AK4 pinu na ruzne piny a po tomto odkazu jsem znejistel...
takze muj dotaz zni: muzu menit napeti cpu libovolne nahuru nebo dolu, anebo se mam drzet nad nejakou hodnotou?
-
Tualatin jsem zkoušel až na 2,4v a ustál. Nemusíš se teda bát vůbec ničeho, pokud to tedy uchladíš.
-
eee ty ses vrah procesorku, jak dlouho by ti to asi takle fungovalo. Nerikam ze to neni kratkodobe mozny, ale pri tak extremnim OV uz dochazi k nevratnejm degradacim v kremiku, a imho k vyraznymu snizeni zivotnosti. Myslim ze neska uz nema smysl tulene nijak trapit, kdyz tu mame na vykon core2. Kdo to chce do nakyho old-skool compu, tak asi bude chtit aby mu to vydrzelo dyl jak treba rok.
-
Tak ok řekeněme do 2v je to safe. Jediný co mě zaráží je, že jeho 180nm předchůdce Coppermine už mi to vzdávakl na 2,1v aka vejš mu to spíš OC bralo než zlepšovalo, ale Tualatin se nechal s voltáží mnohem vejš a to je 130nm, ale kus od kusu. Měl jsem jednou v ruce 2x1ghz a oba se nechaly na 1,5. Ale jeden to dal uý s 1,9v a další zvyšování nemělo efekt a ten druhej až při 2,3v. A btw měl jsem v rukou asi hmm 50 CPU a u všech jsem s voltáží šel vysoko nad průrazovku a jsou i kousky co jsem měl v PC přes rok a nikdy žándej neumřel, poslední CPU co jsem odpálil byla K6-2.
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Tualatin jsem zkoušel až na 2,4v a ustál. Nemusíš se teda bát vůbec ničeho, pokud to tedy uchladíš.
sveho tulene jsem kdysi testoval na 11x160 pri 1.85V, ale na to jsem se zrovna neptal.
Resil jsem pripojeni pinu AK4 (VttPWRGD)
Vtt ma mit hodnotu 1.25V
Kdyz jsem pin AK4 propjil s AJ5 (Vcc), tak jsem priradil Vtt hodnotu Vcc, kterou nastavim v biosu. (takze se mi meni)
Na RayeR's page jsem nasel vetu "V praxi se zjistilo, že procesoru nijak extrémně nevadí, když se nové napájení Vtt připojí na stávající Vcore" a spouta lidi propojovala na pin AK26 (PWRGD), ktery ma hodnotu 1.8V.
Rainbow jede leta s hodnotou 1,8V a RayeR ma upravenyho tulene stejne jako ja, takze uz to neresim. (jen si urovnat informace :cool:)
deska dostala novy kondiky zkusebne nabehl procik do widli na 165fsb pri 1,45V, coz si myslim ze na bx jde :)
http://www.lexa-oc.wz.cz/abitbx.html
diky RayeR za bios ;)
-
Citace:
Původně odeslal
LeXa
Vtt ma mit hodnotu 1.25V
jj, az na to, ze na tom BX133 RAID donho ide tusim 1.5V :)
Celkom sranda, ze Ti ide nastavovat voltaze ako ide. Mne bez zadratovania nabehol na 2.3V ako default, v BIOSe sa to dalo zmenit. A to imho nie je dobre, pretoze pri kazdom POSTe donho naperie 2.3V a az po inicializacii BIOSu to zrazi na pozadovane hodnoty.
Sam som Tualatina 1.10A provozoval na 11*133 pri 1.7V (zadratovanych bolo 1.65V) dlhodobo tak 5 rokov, potom sa odporucal bud Tulen alebo doska (BX133RAID) - zacalo to blbnut podobne ako sa prejavuju zle kondenzatory, no kondenzatory na doske boli vymenene (dobre). Uz som potom neriesil co z toho, nakolko to bol po 5ich rokoch uz srot.
-
Tak sem v sobotu na burze mezi srotem vyhrabal tohoto krasavce:
http://rayer.ic.cz/350d/tua1400.jpg
Teda este nevim jesi vubec fungos, napred zkusim v naky tual. ready MB a pak sup zadratovat a do BX133 raid...
-
Citace:
Původně odeslal PiT
jj, az na to, ze na tom BX133 RAID donho ide tusim 1.5V :)
vubec do toho nevidim, ale RayeR pise: "nový CPU potřebuje další pomocné napájení Vtt 1,25 V pro AGTL logiku, se kterým se u starších desek nepočítalo" a tady pisou, ze Vtt napeti je takovy na jakej pin to pripojis, ale jestli tam jde 1,5V tak s tim beztak nic nenadelam ;)
Citace:
Původně odeslal PiT
Celkom sranda, ze Ti ide nastavovat voltaze ako ide. Mne bez zadratovania nabehol na 2.3V ako default, v BIOSe sa to dalo zmenit. A to imho nie je dobre, pretoze pri kazdom POSTe donho naperie 2.3V a az po inicializacii BIOSu to zrazi na pozadovane hodnoty.
mam defult napeti 1,45V - kombince pinu je stejna u tulenu i copru, takze detekce bezproblemu
Citace:
Původně odeslal RayeR
Tak sem v sobotu na burze mezi srotem vyhrabal tohoto krasavce
gratuluji, jen nevim jestli si s tim celerem polepsis
-
http://rayer.ic.cz/hardware/fcpga.htm
Tady je zapojeni obou soketu. Kdyz si porovnate vyznam tech nozicek, tak zistite, ze to neni uplne vsude koser - oznacil sem to tam jako "voltage violation" de o to, ze treba jeden pin na tualatinu oznaceny jako VTT je v FCPGA patici pripojeny na VCC a este dalsi 2. Ja sem to nakonec neresil a bezel sem na tom tuleni asi 2 roky z 1,1GHz na 1,466GHz s 133FSB pri minimalne zvysenym Vcc. Takze 1,4GHz CPU by mohl bejt zajimavej upgrade (samozrejme neporovnavam s C2D :), pac vic jak 133 mi uz moc nechodilo kuli pametem (nekeri stastlivci meli PC150 nebo PC166, pak to asi slo lip, ze...)
-
Většina 133mhz pamětí dádá 145- 155 mhz. Mam i tu i 100mhz CL2 která při CL3 díví 145. Tam bych viděl spíš problém v mizivém množství karet co na BXku zvládaly tak ohromnej takt AGP. Z těch co jsem měl tak při fsb 133 aka AGP 89mhz běžely jen Voodoo5 , 3, Kyro2, některé (většina ne) Geforce 4TI, a Geforce 2 MX. Radeony troskotaly na 75 zhruba a většina Geforce taky. Pokud bylo AGP na 100mz tak už fungovala jen Voodoo3 a kyro 2.
-
uh. tento topic tu je stale? :D
grafiky od Ati - radeony... 9800vka mi koncila az na 80 mhz. Kamarat mi hovoril ze je to maly zazrak. Kazdopadne mam otestovane ze karty zo serie X (x850 a novsie) ktore boli povodne urcene pre PCI-E funguje vdaka AGP mostiacemu cipu v pohode aj na frekvenciach blizkych 100 Mhz.
btw mam tu Pentium III-S 1400, s 512kb cache. tento kusok bezi az na 154mhz co je spolocna hranicna frekvencia jak pre CPU tak pre dosku (a som rad ze sa mi to podarilo tak presne). Pracovna teplota je 36-40 stupnov...
-
Ja tam mam GeForce4 MX440, celkem studena karta, takze by vyssi takty zvladat mohla, ale nevim jak odlisit limit VGA od pameti. Proste pres 140MHz sem se moc nechytal ani pri vyssim CL.
-
Celekm jednoduše, použitím PCI karty :) Už FSB 133 je s BX děsnej OC na AGP a drtivá většina grafik to nedá. Zajímalo by mě, proč u toho chipsetu udělali děličku na PCI pro 133, ale pro AGP jen na 100.
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Celekm jednoduše, použitím PCI karty :) Už FSB 133 je s BX děsnej OC na AGP a drtivá většina grafik to nedá. Zajímalo by mě, proč u toho chipsetu udělali děličku na PCI pro 133, ale pro AGP jen na 100.
Nj, mas pravdu :) Jo je to divny ze PCI ma delitel FSB/2, FSB/3, FSB/4
a AGP jen 1:1 a 3/2. Bohuzel tohle omezeni zadnym SW ani HW modem obejit nejde...
-
Takze, Tulene sem uspesne otestoval v jednom FICu i815, ale ten nema v BIOSu voltaz, takze sem se dostal jen nekam na 118 FSB. Neska sem si ho zadratoval, takze sup do BX133 raid...
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Většina 133mhz pamětí dádá 145- 155 mhz. Mam i tu i 100mhz CL2 která při CL3 díví 145. Tam bych viděl spíš problém v mizivém množství karet co na BXku zvládaly tak ohromnej takt AGP. Z těch co jsem měl tak při fsb 133 aka AGP 89mhz běžely jen Voodoo5 , 3, Kyro2, některé (většina ne) Geforce 4TI, a Geforce 2 MX. Radeony troskotaly na 75 zhruba a většina Geforce taky. Pokud bylo AGP na 100mz tak už fungovala jen Voodoo3 a kyro 2.
mne behala na 89MHz AGP aj Geforce Fx5900SP a to bez problemov, davalo to aj o nieco viac, ale malicko tak som to nechal na 133/89
-
To sem z toho jelen, dal sem toho zadratovanyho tulene do Abita a vubec se nerozjel, zadny POST kod. Prendal sem ho do FICu 815, kde predtim normalne fungoval a taky nic. Kdyz tam dam svuj starsi zadratovany 1,1G tak to bezi. Pak sem zistil, ze kdyz se nak sikovne dotknu heatspreaderu tak to naskoci. Pritom spoj sem dal pajenym tenkym dratkem, meril DMM a kontakt se zda byt OK. Si to zelezo zas ze me dela prdel...
EDIT: proste nechapu, 2 naprosto stejne zadratovany CPU 1,1G a 1,4G a jeden chodi a druhej ne. Akorat se lisi napetim 1,475 vs 1,5V...
-
Kurna tak uz sem na to prisel. Problem byl ve VID pinech. I pres to dratovani dyn_oe a vtt_pwrgood nak nestihne CPU po zapnuti rychle nastavit VID kombinaci a ma tam 1111, coz odpovida 1,3V (starsi CPU maj VIDy primo propojkama na GND takze tam to de hned po zapnuti, tulen ma open drain vystupy). No skutecne kdyz sem DMM zmeril Vcore tak jen 1.3V. Tomu 1,1G tuleni to stacilo na nabehnuti a jakmile nacet CMOS, tak si zvednul 1,5V nebo co sem nastavil. Ale tenhle 1,4G uz se proste na 1.3V nerozjel. Takze sem zatim propojil Vid2 a Vid25mV a tim nastavil 1,5V a uz to vali :)
EDIT: Jo a taky sem mel problem s pinem RESET2#. Na tom 1,1G procaku ho mam pripojeny normalne dratkem na Vcc, jenze u toho 1,4G to zlobi, ze bud nenajede vubec nebo tam cykli nekolik POST kodu furt dokola. Zkousel sem ho i propojit s RESET# a to nenajelo vubec. Takze sem nakonec nechal RESET2# nezapojenej.
-
Tak O'C toho 1,4G procaku celkem nic moc. Maximum stable sem dosah 1708/122MHz pri 1,75V a maximum kdy to ukazalo aspon POST obrazovku 1778/127MHz pri 1,75V. Vyssi napeti mi deska nedovoli, to bych zas musel predratovart VIDy, ale stejne bych ho uz asi tak vysoko netrapil. Pritom teplota jadra je dost v pohode kolem 44C. Takze na 133MHz FSB muzu zapomenout...
Taktoval drive nekdo tenhle procak? Vase vysledky?
-
Ano měl jsem Celerona 1400 také. A výsledky byly obdobné. Na 1800 jsem to Orthos stable neudržel ani s 1,9v. Další zvedání Vcore mělo na OC negativné dopad. Takže 1750 při 1,9v žádná výhra. Takže jsem se ho zbavil a vrátil tam tehdy radši 1,1ghz odel kterej dal ne moc rozdílný takty, ale s velkou FSB, což je u P3 polovina výkonu ala CPU co má 1,4ghz a FSB 100 je občas pomalejší jak ten co má 1,13 ale FSB 133. Všeobecně nad 1,7ghz mi žádná P3 nechtěla moc chodit, bude to asi strop jádra.
-
Tento strop pre tualatiny mozem len potvrdit. Najsilnejsie som videl taketo jadra fungovat na 1786 alebo tak nejak. pri pomeroch FSB frekvencie a frekvencie jadra som sa preto radsej rozhodol pre plne pentium III 1400. Cez 1600 Mhz som sa dostal hladko, pricom vykon ram je na 154mhz a pri kvalitnej doske s IOQ4 je to aj citit. Teplota jadra sa nedostava cez 40 stupnov, iba ak je fakt hic.
edit:
Existuje ale este jeden sposob ako z tualatinov dostat viac. Asi tak pol roka som v 3dmarku 2003 drzal rekord co sa tyka pentia III. Prekonal ma len jeden clovek. Tento manik ma dvojjadrovu dosku SuperMicro P3TDDE, idu do toho DDR 266 - vrazil tam tri giga ram, cipset je Via apollo pro 266 mno a graficku kartu tam vrazil Ati HD3850.
Ja som na maximalnom OC dosiahol 11000 3dmarkov a 294 CPU markov, on dosiahol 17000 3dmarkov a 225 CPU markov... to jasne hovori ze jadra netaktoval a ani ich este nepouzil obe, lebo test meria len vykon jedineho... kazdopadne to ake vykony dala ta grafika ma celkom oslovilo.
-
Ten strop asi potvrzuji, me bezi predratovany Celeron 1.3Ghz na 1733MHz
Kdyby nekdo chtel na pokusy, tak bych tu nasel jeste nejake Celerony na 1100, 1200, 600, 633 MHz
-
Dik za info, takze koukam, ze muzu bejt este celkem rad, ze chodi aspon takle. Vykon je pak otazka konkternich aplikaci, jesi se zpracovavaj velky objemy dat, tak spis pomuze rychlejsi FSB, pri jinych vypoctech zas rychlejsi jadro...
V te krabici, co sem prehraboval procaky, tak se este valel 1 kousek na 1,3G par 1,2G a jedno PIII na 1,13...
-
ja se dostal s 1,3GHz celeronem na tusim 1,66Ghz pri napeti 1,55V Pak uz mi nejela (tehdy jedina) integrovana zvukovka.
jimmy: Zkousel jsi ty 1100 a 1200 procesory taky trapit,zkouset kam az jdou?
-
hele zkousel jsem jeden 1100 a prodratoval jsem mu jen klasicky FSB na 133MHz...klasika tusim bez zvedani napeti, takze jsem se dostal na 1.463GHz vic jsem to netrapil :) - nebyl cas a ani duvod...
-
-
Mam tu dome ECS P6S5A (sis chipset SDR i DDR) v tom 1gb DDR, protože nevim jak je to u P3 možná ale v CPUmarku podávaj DDR lepší výkon, což se u VIA chipsetů říct nedá. Ale jeden velkej problém, nedá se tam zvedat FSB, takže tam ma P3-S 1,4ghz a nemůžu vejš. Je to takovej P3 klon od ECS K7S5A, která díky své popularitě získala mnoho fan iosů které OC odemkly, ale zde se asi nedočkám, leda zkusit ňáké ty prográmky na odemykání skrytých částí v biosu.
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Ale jeden velkej problém, nedá se tam zvedat FSB, takže tam ma P3-S 1,4ghz a nemůžu vejš. Je to takovej P3 klon od ECS K7S5A, která díky své popularitě získala mnoho fan iosů které OC odemkly, ale zde se asi nedočkám, leda zkusit ňáké ty prográmky na odemykání skrytých částí v biosu.
Zkus se podivat jakej je tam hodinovej cip (PLL), pokud to umoznuje, tak by mel jit nastavovat ruznejma programkama...
-
Jestli jde o OC tak jsem jedna z nejpovolanějších osob zde na foru :) Neboj se, to už jsem zkoušel, nejde vůbec nic. Smůtné je že na K7S5A to jde. Tak podobné a zároveň tak rozdálné desky.
Stejně to ale neumí 48-bit LBA, takže se mi to doma spíš válí.
-
tak jsem doinstaloval win98se :p
procik na 10,5x165 (1,55V) a nekolikrat jsem projel 3dmark2001se
na agp krasnejch 110MHz >:} grafika msi g3ti (agp2x)
bez zvukovky a jen s jednou pameti, takze jsem zvedavaj kam se pak vyskrabu
je ovlivnen zvedanim fsb disk kterej je pripojenej na hp radici?
-
Citace:
Původně odeslal
LeXa
tak jsem doinstaloval win98se :p
Pokud si chces vysperkovat win98se tak mrkni sem http://windows98.ic.cz :)
Co se tyce HPT radice, tak ten visi na PCI stejne jako PIIX4, otazka jen kery z radicu bude vyssi takt PCI lepe snaset. BTW co tam mas za pamet?
Este doplnim info k tomu Vtt - na BX133-Raid je uz Vtt oddeleno od Vcc a je na nem konstantne 1,5V (proti 1,25V ve specifikaci). Snizit by to slo jen HW modem, ale kdo by to delal, kdyz tu stejne vsichni delaj OV, nekteri dokonce na megavolty ;)
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Jestli jde o OC tak jsem jedna z nejpovolanějších osob zde na foru :) Neboj se, to už jsem zkoušel, nejde vůbec nic.
No a kde je konkretne problem? Ze ty oc programy neumi dany typ PLL a nebo PLL proste vyssi FSB neumi? cetl si datasheet?
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Pokud si chces vysperkovat win98se tak mrkni sem
http://windows98.ic.cz :)
Co se tyce HPT radice, tak ten visi na PCI stejne jako PIIX4, otazka jen kery z radicu bude vyssi takt PCI lepe snaset. BTW co tam mas za pamet?
Este doplnim info k tomu Vtt - na BX133-Raid je uz Vtt oddeleno od Vcc a je na nem konstantne 1,5V (proti 1,25V ve specifikaci). Snizit by to slo jen HW modem, ale kdo by to delal, kdyz tu stejne vsichni delaj OV, nekteri dokonce na megavolty ;)
pamet 133, cl2, 256MB, 16 cipu a cipy jsou infineon HYB39S128800CT-7
kazdopadne zvedani I/O voltage nad 3,6V nema cenu, spis to bylo horsi
Vtt uz neresim ;)
-
Nj, ty 16cip 256M moduly byly dycky drahy, zlvast CL2 a ted uz se to zas blbe shani...
Ja mam jeden modul M-Tec 6.5ns a druhej V-data 7ns, obe CL3.
-
Přišoupnu sem odkaz na informace o napájení Copperminů a Tualatinů:
http://mujweb.cz/www/paolocz/cpu-voltage.html
-
Citace:
Původně odeslal
LeXa
je ovlivnen zvedanim fsb disk kterej je pripojenej na hp radici?
Ano, ten pridavny onboard HP370 je nadratovany na posledny PCI - je to defacto PCI karta => pri FSB na 165Mhz Ti idu disky na 41,25Mhz, co je hodne dost moc imho...
-
Když jsem taktoval PIII Coppermine 800 na FSB 200 (jé to byly doby), tak HPT ještě stále fungoval, ale karty v PCI už ne (zvukovka + další řadič).
-
Jseš borec, můj rekord v FSB byl 186mhz s I820 chipsetem, kde jsem těm Rimmům dal malou děličku a jelo se, s žádnym chipsetem co by měl SDramy jsem se takhle vysoko nedostal.
-
No, pravda, že už to nešlo při pokojové teplotě uchladit, tak sem si pomohl výdechem z klimatizace ;)
http://mujweb.cz/www/PaoloCZ/p3_08-over.html
-
Ty vole to nechapu jak mohlo cokoliv na PCI fungovat pri 50MHz a AGP karta na 133MHz...
-
U voodoočkla bych tomu věřil a 80% mejch PCI karet jde na 45mhz, takže 50 by dalo tak 50%, nicméně hodně ošemetné je to u IDE řadičů a síťovek který se často tvářej že fungujou, ale data jsou koruptní.
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Ty vole to nechapu jak mohlo cokoliv na PCI fungovat pri 50MHz a AGP karta na 133MHz...
AGP karta už to nedávala s původním chlazením, ale po úpravě chlazení (včetně RAMek) to dala.
Bohužel o fotky POSTů na ještě vyšším FSB jsem přišel s dalšími soukromými fotkami při umření nového disku (14 dní po koupi).
Pokud někde existuje ještě staré YaBB fórum, tak tam by o tom mohlo být dost informací...
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
U voodoočkla bych tomu věřil a 80% mejch PCI karet jde na 45mhz, takže 50 by dalo tak 50%, nicméně hodně ošemetné je to u IDE řadičů a síťovek který se často tvářej že fungujou, ale data jsou koruptní.
Těch disků jsem se taky bál, tak jsem pro testy používal kopii Windows na samostatném disku. Při rostoucím FSB postupně odpadávaly některé komponenty (v závěru jsem měl zapojenou jen grafiku a disk), takže pro normální provoz to nebylo použitelné, ale pro "trhnutí rekordu" to stačilo.
-
to Doc_Zenith
vzdy som chcel skusit DDRky s pretaktovanym Pentium III-S 1400. Dovod je ten ze obcas vidim v 3d vykone nedostatok prave u pamati.
Inak pozeral som si specifikacie dosky Abit BX133 Raid. vcelku sa mi pacia na tu dobu, ale viac spokojny som so svojou Abit VH6-T. Je to sice doska s SDRamkami ale bios umoznuje nastavovat vsetko co sa tyka CPU - FSB s presnostou jedneho mhz, voltaz s presnostou na 0.25v a tiez casovania ramky.
Mojej doske sa daju vytykat len dve veci:
1. Menej kvalitne kondenzatory. Niektore su mierne nafuknute.
2. SDRamky, ktore ale aspon prepustia tych 1200 mega ako sa od nich ocakava (IOQ robi divy)
Aky bios vlastne ma ta doska ECS P6S5A? Ak je to Award bios tak by som ho mozno vedel spracovat ce MODBIN. otazka je co vsetko tam dali a lockli. Ak by si mi poslal aspon BIN toho biosu tak ho viem prestudovat a eventuelne ti povedat co sa nastavit da a co nie.
Ak by sa FSB mod takto spravit dal tak by som o tu dosku eventuelne aj mal zaujem. Chcem viac ram a rychlejsiu ram, lebo stale mam pocit ze tualatin mi da viac nez teraz.
-
Je to AMI bios a pro P3 DDR nic neznamenaj. Nemá prostupnost sběrnice aby je využila. To samý s RDram. Pro P3 jsou nelepší SDR na synchroní frekvenci.
-
Pro me ma Abit BX133 Raid ten vyznam, ze jako jedna z poslednich desek ma funkcni ISA slot, takze je to pouzitelny jako Real DOS Machine na stary hry a dema.
-
Mir:
Tak si asi pozeral zle, lebo pokial dobre pamatam, tak BX133 RAID tiez podporuje zmenu FSB po jednom MHz... A DDR Ti je na dve veci, ked hrdlo posunies z RAM na NB-CPU :roll:
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
podle screenu taktoval na desce s chipsetem i815
to Paolo: Abit ST6-R ?
edit: nebo Abit SA6R ;)
-
Odpovědi najdete zde (omluvte menší kvalitu a nefunkční odkazy, přeci jen je to z roku 2001 a nahrané na místo, kde to původně nebylo - našel jsem CDčko se zálohou prehistorického fóra YaBB, kde je hlavně složka readers):
http://mujweb.cz/www/paolocz/readers...00@1020_1.html
http://mujweb.cz/www/paolocz/readers...tsnamax_1.html
http://mujweb.cz/www/paolocz/readers/paolo/p3800_1.html
http://mujweb.cz/www/paolocz/readers...regulator.html
Citace:
Původně odeslal
LeXa
podle
screenu taktoval na desce s chipsetem i815
to Paolo: Abit ST6-R ?
edit: nebo Abit SA6R ;)
Šlo o Abit SA6-R.
-
to ze hrdlo je u P3 rovnake ako u RAM viem (podla FSB). Chcel som len vidiet ci niecomu pomoze ak graficka karta bude mat rovnaky pristup do RAM ako CPU bez toho aby si konkurovali. Samozrejme ma este zaujima potencial dvojprocesorovych P3 strojov a DDR 266 kde uz je vacsi potencial to vyuzit.
AGP4x ma v zaklade 1066mb/s a moj pentium III tiez, takze sice oba vyuziju pristup do ram naplno ale budu vytlacat jeden druheho ak zacnu z ram citat naraz. Riesenim je aj to dat to na AGP 2x kde obmedzime grafiku.
to Rayer:
Aj VH6-T ma ISA slot. len neviem v akom poradi tie dosky vyrabali... dos... preto pouzivam windows 98. este to zvlada velmi stare veci.
-
Nj, ale ja k tem VIAckejm chipsetum nikdy duveru nemel, byly s tim problemy zatimco na intelu dycky vsechno fungovalo....
-
ja som vzdy bezal bez problemu. obecne slo len o to nezabudnut nainstalovat ovladace a pamatat si ze AGP apertura je idealne velka 64mb (a ze ak to niekto nastavi na 256mb tak to naozaj nefunguje)
najviac ma tesi to ze zvladnem viac ram nez intely z tej doby... Neviem o nijakej P3 doske ktore by zvladli tolko pamate... Okrem tej jednej dvojprocesorovej ktora utiahla az tri giga... Som ale nakloneny vymene dosky ak by mala 3gb a povedzme DDR a dual socket :D
tu kapacitu 1,5 giga som ale vzdy vnimal velmi pozitivne, hlavne teraz ked skusam popri win98 aj vistu (ale zatial som znechuteny z "kvality" ovladacov)
edit: a je pravda ze ak to chcete taktovat tak treba funkciu "System Bios cacheable" nastavit na disabled inak to nefunguje :D. Obecne ale je to slusna doska.
-
No spominam si na 1 desku s VIA kde byla AGP TNT2 a dalo to peknou paseku. Aperture sem denaval velky, karta mela jen 16MB. Samzorejme sem mel nainstalovany aktualni 4in1 ale kdykoli se pustila naka 3D hra tak to kreslo nebo jelo pomalu a pod. vylomeniny. Pak sem vymenil MB za intel BX a bylo po problemech. Horsi zazitky sem uz mel jedine s BXcell (ali).
-
V tom istom obdobi som mal NVidiu MX 440 s 256mb ram. tiez boli nejake problemy. potom som upgradoval na 5700vku, problemy ustali, ale vykon nestal za to, neskor som mal radeona 9800 a dlho som bol spokojny, ked som mal moznost kupit x850xt som po tom chnapol a stoji to za to.
tak ako maju nove atiny zle ovladace tak stare nvidie mali problemy hlavne na inych cipsetoch nez boli intely...
-
Všeobecně VIA chipsety suxx vždy a na všech platformách. Už za dob SIS 496/497 na má 486 byla VIA jednoznačně pomalejší. Za dob P3 / P2 měly desky s VIA chipsety řádově horší prostupnost pamětí a vůbec celého systému, a pokud měl jeden komp P3 1ghz s Viou a druhej 800mhz s BXkem tak ten s BXkem byl většinou rychlejší.
Změnilo se to až s poslední verzí apollo 133 a 266, ale zůstala viaácká nekompatibilta s grafikama, obvzálště ty s můstkem, atd.
-
Jo a taky tu byly lahudky s obcasnym nahodnym koruptenim dat na disku pripojenem k radici na severnim mustku VIA nebo sekajici se zvuk na blbe kombinaci karta-slot-chipset...