-
Re: ATI Radeon HD4850 / HD4870 - info, testy, recenze
Vcera jsem si koupil v alze SAPPHIRE HD 4850 a jsem s ni spokojen. Hned jsem prikoupil i accelero S1, ale i tak byly teploty bez vetraku dost vysoke. Po pridani 120mm na 800ot se teplota pri testovani artefaktu v atitoolu dostane na neco malo pres 50°, takze pohoda.
Bez vetraku byla teplota pri pareni world of warcraft kolem 75° a to neni wow nijak narocna hra.
-
DD píše neustále že od 10.7. Teď si nedokážu vybavit, jestli to psali i jinde.
-
Citace:
Původně odeslal
Warran
DD píše neustále že od 10.7. Teď si nedokážu vybavit, jestli to psali i jinde.
No nazdar... To si jeste pockame :rolleyes: Tohle v ATi trosku nedali. Si to meli s Qimondou nejak lip zajistit, protoze takto asi prijdou o cast prodejnosti. Cekat 16 dni po releasu na vyrobek by se v dnesni dobe uz nemelo stavat.
-
Taky čekám a nemůžu se dočkat.
Pokud se pamatuju, tak už delší dobu před vydáním, kdy se vědělo, že 4870 bude mít GDDR5, se mluvilo o jejich nedostatečné dostupnosti a pozdějším příchodu 4870 oproti 4850.
Prý už v ČR pár desítek kusů je, zdroj opět DD. Takže kdyby se člověk znal s někým z velkoobchodů, tak by se možná dala sehnat.
-
4850 bios: 2D core clock 160 MHz, memory clock 500 MHz.
http://www.techpowerup.com/vgabios/1...12.080605.html
Citace:
Původně odeslal frcko73 (pretaktovanie.sk)
V BGSLevi SK mi potvrdili dodavky ATI 4870 bud v piatok,alebo najneskor v pondelok......Dnes (24.6.) odlietali z Hong Kong-u......a je ich dost...
Či je to pravda, neviem.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
No nazdar... To si jeste pockame :rolleyes: Tohle v ATi trosku nedali. Si to meli s Qimondou nejak lip zajistit, protoze takto asi prijdou o cast prodejnosti. Cekat 16 dni po releasu na vyrobek by se v dnesni dobe uz nemelo stavat.
Stačí si vzpomenout na 8800GT nebo E8x00 a je jasné, že se to stává a nejspíš i stávat bude :-) Pokud mají problémy s paměťmi, tak je to "jejich" problém jenom částečně (vzhledem k možnostem řešení). Na druhé straně si jistě velká část potenciálních kupců rádo počká, když bude 4870 stát kolik bude, no ne? ;)
-
Dostupnost 16 dní od vydání považuju za zcela normální jev. U jakýchkoli jiných komponent je zcela běžné čekat přes měsíc. Pokud je hardware do měsíce k dostání, je to podle mě v pořádku. Pokud se ani po měsíci nic nemění, je jasné, že jde o paper launch. To ale případ HD4870 nebude ;)
-
Citace:
AMD rozhodla vrátit úder a HD 4850 by nyní měl být za 170 dolarů
Jsem si toho az ted vsiml v clanku o 9800GTX+ na games.tiscali.cz coz je velice zajimave, uz aby to bylo do doby nez si ji budu porizovat :-)
-
Ruby Transformes demo-video ve vyšší kvalitě:
http://www.golem.de/0806/60696-3.html
Froblins demo-video (GPU-based AI, tesselation)
http://www.golem.de/0806/60696-3.html
---
JulesWorld built RayTracing engine running on HD Radeons
Citace:
In terms of performance, the Radeon 2900XT 1GB rendered Transformers scenes in 20-30 frames per second, in 720p resolution and no Anti-Aliasing. With the Radeon 3870, the test scene jumped to 60 fps, with a drop to 20 fps when the proprietary Anti-Aliasing algorithm was applied. Urbach mentioned that the Radeon 4870 hits the same 60 fps – and stays at that level with Anti-Aliasing (a ray-tracer is not expecting more than 60 fps.) JulesWorld’s technology also works on Nvidia GeForce 8800 cards and above, but the lack of a tessellation unit causes a bit more work on the ray-tracer side.
http://www.tgdaily.com/content/view/38145/135/
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
Nějak nepobírám, proč je ten odkaz dvakrát? :rolleyes:
-
Aby sis mohl vybrat. Tohle je snad národní vlastnost. Dej Čechovi možnost svobodné volby a bude z toho celej špatnej... :D
-
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
Aby sis mohl vybrat. Tohle je snad národní vlastnost. Dej Čechovi možnost svobodné volby a bude z toho celej špatnej... :D
Jasně, a další typická česká vlastnost je nepřiznat vlastní pochybení, ani když Tě při něm nachytají... >:}
Dva stejné odkazy v jednom postu skutečně logiku nemají.
-
Jaké pochybení? Dva odkazy jsou tam záměrně, aby bylo jasné, že na té stránce je i druhé video, kterého si většina lidí nevšimne, pokud náhodou nesescrolluje dolů. Už je to pochopitelné?
Vlastně vůbec nechápu, proč ze dvou odkazů děláš takovou aféru a ještě začínáš s OT diskusí. Pokud to považuješ za chybu, tak mi ji dopřej - nejsem neomylný. Pokud ty ano, pak se klaním...
-
Návod na regulaci otáček chladiče HD4800 přes editaci profilu podle guru3d fóra:
Citace:
Make a profile in catalyst after turning on Overdrive and make sure clock and memory settings are correct.
For Vista
Then go to the following location and open the following file for editing "C:\Users\Your Windows ID\AppData\Local\ATI\ACE\Your CCC Profile.XML. The xml file will have the same name as the Catalyst Profile you saved. right click and hit edit.
For XP
Then go to the following location and open the following file for editing "C:\Documents and Settings\Your Windows ID\Local Settings\Application Data\ATI\ACE\Your CCC Profile.XML. The xml file will have the same name as the Catalyst Profile you saved. right click and hit edit.
Now go down the page until you see the following lines in the XML file ...
<Feature name="FanSpeedAlgorithm_0">
<Property name="FanSpeedAlgorithm" value="Automatic" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedRPMTarget_0">
<Property name="Want" value="0" />
</Feature>
<Feature name="FanSpeedPercentTarget_0">
<Property name="Want" value="23" />
Change the "Property name="FanSpeedAlgorithm" value=" from "Automatic" to "Manual"
Then change "Property name="Want" value=" from "23" to your desired fan speed.
Save the file then reload the Profile you just edited in the CCC.
You will have to select the profile everytime you re-start the computer.
Edit:
After experimenting with my HIS HD4870 I found a fan-speed of 40% works best for me. My temps went from 79C at idle to 49C, and now 47C.
Backed off Fan to 35% like Runeman and still at only 48C. I'll take it.
Stručně česky: v CCC si vytvoříte profil, soubor profilu najdete podle výše uvedené cesty, zeditujete hodnotu položky "FanSpeedAlgorithm" z "Automatic" na "Manual" a v položce "Want" nastavíte místo "23" hodnotu, kterou si přejete.
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
Jaké pochybení? Dva odkazy jsou tam záměrně, aby bylo jasné, že na té stránce je i druhé video, kterého si většina lidí nevšimne, pokud náhodou nesescrolluje dolů. Už je to pochopitelné?
Vlastně vůbec nechápu, proč ze dvou odkazů děláš takovou aféru a ještě začínáš s OT diskusí. Pokud to považuješ za chybu, tak mi ji dopřej - nejsem neomylný. Pokud ty ano, pak se klaním...
Žádnou aféru z ničeho nedělám - původně jsem se slušně zeptal, jakou logiku mají dva naprosto IDENTICKÉ odkazy v jednom postu, protože jsem ji v tom prostě neviděl... dostalo se mi akorát Tvé nesmyslné narážky na typickou českou povahu... :rolleyes:
Neomylný fakt nejsem, ale logické by mi přišlo napsat, že na té adrese jsou dvě videa pod sebou - dva stejné linky smysl nedávají a na dokonalého si tady v tomhle threadu hraješ tak akorát Ty.
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
... dostalo se mi akorát Tvé nesmyslné narážky na typickou českou povahu... :rolleyes:
OT: to byl docela kvalitní frk, pobavil mě a pobavil BY mě i v případě, že by se jednalo o moji persónu :p určitě to nebylo myšleno doslovně (rozuměj jako urážka), ale k tomu se musí/může vyjádřit autor...
-
Kdyby nekoho zajimalo, co je obsahem retail verze Sapphire 4870/4850, potom mate moznost v jejich prodejnim PDF.
-
Kralovstvi za informaci, kde je v CR k sehnani HD4870! ;-)
-
Citace:
Původně odeslal
Zilla
Kralovstvi za informaci, kde je v CR k sehnani HD4870! ;-)
tady je jedinej shop co sem videl kde maj uvedeny datum dostupnosti a sice 3.7.08, jinak neznam.
http://www.ss.cz/Main.aspx?CLS=PRODU...CODE_EQ=736967
radima jsi zkousel?
-
3.7. mají dorazit na sklady VO. Takže to odpovídá. V normálních obchodech budo v pátek/příští týden.
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
3.7. mají dorazit na sklady VO. Takže to odpovídá. V normálních obchodech budo v pátek/příští týden.
Tak to nevim teda kdyz do edcz ma podle shopu dorazit 8ks 4870 !! takze si myslim ze uz ted jsou davno rozebrany
-
Citace:
Původně odeslal
Voky
Tak to nevim teda kdyz do edcz ma podle shopu dorazit 8ks 4870 !! takze si myslim ze uz ted jsou davno rozebrany
Jak to myslíš? Shopy už předobjednávky udělaný mají, to je snad jasný.
-
-
Diamond 4870 XOC: chýba tam podstatný údaj a to, že karta bude dostupná exkluzívne iba v značkových počítačoch Smoothcreations. Nič pre našinca.
-
Nevim, zase mi to pripada vse na hovno ....
A to hlavne v neprospech Ati ...
ATi ma zase technologii (jako kdysi R9700 a R8500), ktera je o 5 svetelnych let dale nez konkurence .. Ma totiz zvladlou technologii a HLAVNE HW DX10.1 .. A svete div se, ZASE tu nejsou ZADNE DX10.1 hry (ve kterych by nVidia si neskrtla ani s jednou kartou) a DX10 jich je pet s tim, ze opravdu jedina dneska trochu narocna hra je rok stary Crisis ..
Smesne ... Takze typicky lamer si koupi nVidii (protoze masaz a spatne ATI ovladace) a zase ma AMD/ATi smulu) Srac MS ani talcit DX10.1 pravdepodobne nechce, protoze TED se to zrovna nehodi ... No aspon to trochu stagnuje a vy mate levne karty ... :-) Skoda, skoda opengl ... hlavne proto, ze je to otevreny system, co jde normalne rozvijet a ne brzdit technologie ...
Nyni s ATI soucitim, zvladnout ovladace a je to spica ... :-)
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
Nevim, zase mi to pripada vse na hovno ....
Ja zase soucitim s tebou, musis mit hrozne omezene vnimani sveta. Nekde si neco prectes a uz mas zaver, proste cerno-bily svet.
-
To mraky: Sorry jestli jsem se Te dotknul ...
Jiste, ja si tak nedke neco precetl ... :-D A nebo dokonce jsem mimo realitu ... :-D
Jestli totiz umis delat jen narazky a nereagovat protiargumentem, jdi se zahrabat ...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Stejně tu svoji dobře neprodáš a zase si ji necháš... :p
nedrazdi kobru bosou nohou!!!!! :) pujdu do ni urcite, do celyho kompa, ale az skoncej tyhle vedra, v tom se neda u kompa vubec sedet (nebo kompa hodim do sklepa, ale tam zas neni net, des bes)
karta za 3500 co si na ni zaparis vsecko to je DOST dobrej duvod koupe
-
Citace:
Původně odeslal svaca
Smesne ... Takze typicky lamer si koupi nVidii (protoze masaz a spatne ATI ovladace) a zase ma AMD/ATi smulu)
Radeji bych byl typicky lamer s nVidii, protoze pokud me pamet neklame, tak si nepamatuju na jedinou hru s kterou bych mel nejakej problem na nVidii G3,G4,6600,6800. Za to s ATi uz tu je dokonce hra kterou si na ni po Vistou nezahraju, a velmi ocekavana hra, ktera je diky grafickym artefaktum nehratelna (Mass Effect). Dale zpominam na problemy s Bioshockem, kamaradum s 2600XT pobihaly v GTA misto pajdulaku kere atd. atd.
Tj. toto rozhodne nepovazuji za masaz, ale za staly fakt, nVidia je vzdy diky programu TWIMTBP s ovladaci na nove hry pripravena lepe.
Citace:
Původně odeslal svaca
Srac MS ani talcit DX10.1 pravdepodobne nechce, protoze TED se to zrovna nehodi
No nevim jak by MS mel tlacit na to, pod jakou verzi DirectX budou behat nove hry. DX10.1 ve Viste SP1 je a tim to pro MS imho konci.
Citace:
Původně odeslal svaca
opengl ... hlavne proto, ze je to otevreny system, co jde normalne rozvijet a ne brzdit technologie ...
OpenGl ma sice vyhodu v multiplatformosti (hry pro tucnaky), ale neprislo mi ze jeho problemy s tisici nekompatibilnich extension byly nejak pokrokove. A prijde mi ze DirectX vzdy relativne rychle reflektoval aktualni moznosti HW, tj. ze se nestavalo, ze by nejaka karta nemohla delsi domu urcite sve schopnosti pouzit, protoze by jeste nevysla prislusna verze knihoven DirectX. Vzdy byly pozadu hry ....
Dnes uz stejne multiplatformnost = Hra pro Vistu a Xbox => DirectX
Ja sem velky fanouskem Ati, nvidii opravdu iracionalne nesnasim, do pocitace bych si ji asi jen tak nekoupil - kvuli velkemu mnozstvi HW problemu co sem s jejich HW mel a jejich typickou pozici mrtveho brouka k temto problemum. Vidim ale (imho narozdil od tebe) realne problemy ATi - tj. stale nedoladene ovladace (to ze ATi neni tolik angazovana pri vyvoji her je imho jejich problem) a fakt, ze malokdo potrebuje technologicky pokrocile karty, kdyz hry tyto technologie vyuziji az za opravdu dlouho.
Nebo uz je snad na svete DX10 hra, u ktere nejde pouze o par efektu realizovatelnych i pomoci starsich technologii?
Citace:
Původně odeslal svaca
A svete div se, ZASE tu nejsou ZADNE DX10.1 hry (ve kterych by nVidia si neskrtla ani s jednou kartou)
Snad me informovanejsi doplni, ale DX10.1 je imho spise vylepseni DX10 s ohledem na vykon napr. AntiAliasingu, nez nejaky skok typu tenhle efekt s DX10 jeste jde a tento uz ne. Takze to tve neskrtani nVidie v nekterych hrach se mi zda byt ponekud nestasnym vykrikem.
EDIT:
A a bych nebyl uplne OT, osobne jsem z vykonu Radeonu 4850/4870 nadsen a hned jak mi to situace dovoli si jej poridim, ale nejake DirectX10.1 atd. feature mam kdesi, protoze v dobach kdy je zacnou hry realne vyuzivat, budu mit kartu davno jinou.
-
Citace:
Původně odeslal
paik
nedrazdi kobru bosou nohou!!!!! :) pujdu do ni urcite, do celyho kompa, ale az skoncej tyhle vedra, v tom se neda u kompa vubec sedet (nebo kompa hodim do sklepa, ale tam zas neni net, des bes)
karta za 3500 co si na ni zaparis vsecko to je DOST dobrej duvod koupe
Za 3500? Kde? Já chci taky... ;)
mám ji objdnanou za 3700 v TSB. :(
-
Nějaké se prodaly už za 3600Kč a do konce měsíce by se měly dostat pod 3500 s poplatky a u levnějších výrobců ještě o několik set korun níž. To snižování cen nechápu - je možné, že má ATi spočteno, že na vyšších prodejích s nižší marží vydělá celkově víc, než na nižších prodejích s vyšší marží, přičemž ještě bonusově získá významnou část trhu, což by mohlo zvýšit i cenu akcií...
Více než 2/3 výkonu high-endu za méně než 1/3 jeho ceny, to tu ještě nikdy nebylo a pokud je daní za tyto produkty absence single-chip karty, která by přímo konkurovala GTX280, pak může jít celý high-end k čertu...
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
To snižování cen nechápu - je možné, že má ATi spočteno, že na vyšších prodejích s nižší marží vydělá celkově víc, než na nižších prodejích s vyšší marží, přičemž ještě bonusově získá významnou část trhu, což by mohlo zvýšit i cenu akcií...
Osobně taky nechápu, proč tlačí AMD/ATi cenu ještě níže, než momentálně je.
Cena je naprosto špičková a myslím si, že je AMD/ATi samo proti sobě, pokud hodlá 4850 ještě zlevnit.
Představa, že každý bude mít v PC 4850 je ze strany AMD/ATi spíš snem, než realitou a AMD/ATi ty peníze docela potřebuje => nechápu managery v AMD/ATi. :confused:
-
Tak do čr dorazilo bratru asi 10ks 4870 a zmyzely za cca 20minut já mám objednáný 2 ks když to klapne tak nejpozději ve čtvrtek jí budu mít tak se ozvu jaký jsou dojmy ale faktem je že jsem nadrženej jak stepní koza tak doufám že nebude sklamání
-
Nemyslím, že by byli hloupí. Buďto vědí něco, co mi nevíme, nebo mají dlouhodobější cíle (možná obojí). Pokud bude trh plný DX10.1 čipů, budou mít výrobci setsakra jinou motivaci optimalizovat pro DX10.1. Pokud mají další čipy stavět na podobné architektuře, bude pro ATi výhodné, pokud budou vyvíjenyna současných čipech ATi.
Nemálo vývojářů začátkem loňského roku přestalo ve vyšších stupních vývoje optimalizovat pro R600 prostě proto, že bylo jasné, že se nerozšíří, čímž nepřímo zhoršili její postavení a dále možné rozšíření snížili. A kolik na tom ATi tratila, ví nejlíp sama...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Za 3500? Kde? Já chci taky... ;)
mám ji objdnanou za 3700 v TSB. :(
za nase nakupky sem neco videl v atc a edsys
-
EDsys změnili dostupnost 4870 z 3.7. na 20.7 :(
To se ještě načekáme...
-
Kdyby měl někdo zájem tak jsem ještě během dneška schopen zajistit pár kousků
Powercolor Radeon HD 4870 512MB GDDR5 (256bit), PCI-E, HDTV&2xDualDVI, CF,retail
za 5840,- dodání koncem týdne
Hmm tak to je slušná tlačenice během 10minut klesla zásoba z 8 na 3 tak že bude asi brzo po nich
-
Kdyby to nebyl zrovna PowerColor, kterouzto znacku nemam vubec v lasce, tak bych to s vdecnosti bral... :(
-
Prodal jsem jich už spousty a můžu říct že mají menší poruchovost než třeba sapphire
-
Citace:
Původně odeslal
rex
Prodal jsem jich už spousty a můžu říct že mají menší poruchovost než třeba sapphire
OEM alebo Retail?
Aj v prepocte na pocet predanych kusov ? (tzn. ak si predal 1000 sapphirov a 300 powercolorov a vratilo sa 50 sapphireov a 30 powercolorov, tak to akosi nic nevypoveda)
-
Napsáno je retail a v tý poruchovostu bych se nehrabal sere se to všem a tyhle první kousky stejně boucha jeden čínan pro všechny tak nevím co řešíte bud chci nebo nechci pokud nechci tak musím čekam minimálně do do druhý půle měsíce ale spíš do konce na kusy od jinýho výrobce
-
-
Tak ja jsem nevydrzel napeti situace a z nemeckeho Ebaye objednal jednoho Sapphira, snad to dorazi rychle... ;-)
-
-
Sapphire HD 4870 512MB Lite, PCI-E z CZC je na ceste a maji dorazit ZITRA!!! Jeden sem si hned objednal, tak DOUFAM, ze na me vyjde. Jeste mate moznost, tak spechejte :)
ps. bylo jich 7. Kdyz sem na to prisel, uz byly jen 3. Jeden sem si objednal, tak uz jsou jen 2! Takze nakonec to bude 4870 za 5500 s dani, to je velmi slusne :)
EDIT: Uz jsou na ceste i v AlfaCompu!!!
EDIT2: Tak CzechComputer z Pribrami uz je rozebrany. Kdo zavahal, ceka do 13.-20.7.
-
Tak možna by byl ještě jeden kousek volnej ale musím to vědět dnes jinak je to passé
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
Pokud bude trh plný DX10.1 čipů, budou mít výrobci setsakra jinou motivaci optimalizovat pro DX10.1. Pokud mají další čipy stavět na podobné architektuře, bude pro ATi výhodné, pokud budou vyvíjenyna současných čipech ATi.
To je logická odpověď, ale...
Pokud vývojáři přijmou Dx 10.1 za "své", tak je tady ještě jeden problém:
Stále cca 70% userů jede na WXP (Dx 9) a tato situace se jen tak rychle nezmění (třebas to bude za rok 45-50%, nebo třebas 60% - čert ví) => Vývojáři (v dohledu cca 1-2 let) budou muset brát v potaz Dx9 (WXP), Dx10 (Vista+nV) a Dx10.1 (Vista+ATi). To není ideální situace... Benchmarky s Dx10.1 jsou věcí "A", ale prodejnost her a realita jsou věcí "B". :confused: (Viz. prodejnost Crysis v souvislosti s jeho HW náročností)
Za rok a něco tady budou Win Seven a asi i Dx11... V této situaci něco vyvíjet není sranda... a navíc každá "optimalizace" stojí peníze...
Uvidíme časem. :smile:
-
Jo to jsem vlastne opomel tu svinarnu (ne DX10 a vis na XP) - ale co bych od MS cekal, ze ... To byl taky jeden z duvodu, ze mi dosla trpelivost s temito traparnama a presel jsem na konzoli, komplet ... ale tam je ten boj stejny ... :-)
Protoze se pravdepodobne nedockam Mass Effect na PS3 ... :-D
-
Shit: DX10 a DX10.1 není třeba brát odděleně - stačí 1 rendering path.
-
Tak, nová 4850 od PowerColoru je v kompu a začne porovnávání s předchozí 8800GT od Gigabyte... doufám, že jsem si s tímhle výkřikem techniky za slušný peníz pomohl... :p
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
Shit: DX10 a DX10.1 není třeba brát odděleně - stačí 1 rendering path.
Máš recht.
Ale co s tím Dx9 (WXP) a Dx11 (Win Seven)? I na to musí vývojáři her v této době myslet (Ano - Dx11 je sice "hudbou" roku cca 2010, ale hra se vyvíjí víc než 1-2 roky). Nevím, jaký poměr budou mít v roce 2010 WXP (20% ?), ale i těch 20% kupujících může hrát nějakou roli. :confused:
-
Když to vezmeme kolem a kolem tak celej Crysis, i kterým se mluvilo jako o SM4.0 trháku, je z 90% založenej na SM2.x. Stejně to bude i u her budoucích. Toho "nového DX" tam bude 1%, což pro marketing stačí a všichni budou opět spokojeni.
-
Myslim, ze vyvojari se uz budou ridit jen podle konzoli a nepomuze tomu ani ten levny HW ...... Mozna proto tu uz neni ten boj s DX apod ... pamatuju si moc dobre jaky rozruchy (a hlavne nutnost poridit si novou kartu) prinaselo DX7 -> DX8 a DX8-> DX9 ... Dnes tu je jen jediny vykrik do tmy (Crisis) a pak nuda ... a jediny Crytek rikal, ze next gen konzole na Crysis nemaji ... coz byly jen kecy a pokud se nemylim dalsi Crysis bude konzolovy ... Nebot prachy chteji vsichni ..
Je dobre, ze ATi je zase na vrcholu, otazka vsak stale zustava k cemu ty vykonne karty vlastne budou ??
-
Nuo takhle.... DX8 - DX9 - Geforce 4TI posloužila líp jak všechny FX, tehdy to zas tak horký nebylo, ale pravdu máš. PC gaming už jsou dnes jen onlajnovky a RTS, vše ostatní je konzolovej konvert. A ty konzole namej DX10 hardware, takže to API jen tak nutností nebude. Crysis neni výkřik do tmy, je to jen sprasená DX9 hra, co žádný DX10 neobsahuje, lživej marketing akorát, jak už tu padlo z 80% SM2.0 z 20% SM3.0, žádnej SM4.0 kód tam neni. Podle toho se to taky hejbe. Žádná DX10 hra tu zatim neni a jen tak nebude, ta by totiž nefungovala na konzolích, nebo byla hnusná, což si prostě nemůžou dovolit.
Tvrdej příklad průraznosti ATI je třeba Assasins creed, kde šlo aplikovat lepší a rychlejší AA obsažené v DX10.1 a hned jak to Nvidia zjistila, tak Ubisoft okřikla, ten vydal patch na hru, po jehož aplikaci už toto vyhlazování nefunguje. Propaganda Nvidie, její vlejzavost k herním vývojářům atd.... to ATI ještě hodně dlouho neprolomí. Stejně se ale vše píše furt pro tu upravenou G70 co je v PS3 a je to. Zatim se furt neuklázalo, že taková G80 vůbec unifikovaně nefunguje, viz její mizérie v geometry shaderu oproti R600, ale nejsou a nebudou tu hry co tohle prokážou, a až budou, tak ty karty budou 3 a více let staré a nikoho to zajímat nebude.
-
Hmm, tak z praktického zkoušení 4850 jsem zatím trochu rozpačitý a spíš laboruju s ovladači a nastaveními, než že bych si užíval výkon... :rolleyes:
Zatím můžu srovnávat jen default nastavení proti GB 8800GT, která byla už od výrobce lehce přetaktovaná. Pokud jde o teplotu, je zajímavé, že s původním chladičem Catalysty ukazují cca. 81-82°C v IDLE, ale v plné zátěži jsem se nedostal přes 84°C. Chladič jsem zkoušel vyměňovat za S1 hned po vypnutí PC a docela pěkně jsem se spálil. :eek: s Accelerem bez větráku jsou v IDLE teploty okolo 62-65°C, v zátěži vylezou k 75°C. Lepší a hlavně klid.
Největší potíže jsem ale zaznamenal s výkonem. Jako normální BFU jsem celý natěšený hodil poslední ofiko Catalysty 8.6 a čekal super výsledky v 3DMarcích. Bohužel, ani v jednom (01,03,05,06, AquaMark) se mi předchozí 8800GT překonat nepodařilo, a to dokonce ani na jejích oficiálních taktech. Co mě ale zarazilo mnohem víc bylo pravidelné škubání obrazu cca. každé 2 vteřiny. Na druhou stranu se mi ve Vistách vyřešil problém nekompatibility ovladačů nVidia a barevného profilu monitoru, stejně jako obraz ve 2D mi teď přijde o ždibec hezčí.
Následovala instalace beta ovladače 8.7, který škubání odstranil - výkon v Marcích bohužel zůstal stejný. Rozladěný jsem pustil Crysis, abych si čísla z benchmarků ověřil i ve hře, a zůstal jsem docela v šoku - hra skousla nastavení VERY HIGH při rozlišení 1920x1200 a podle mých potřeb zůstala hratelnou, což se u stejného nastavení s 8800GT rozhodně říct nedalo...
Zkusil jsem ještě pár dalších her, ale Ty už grafiku takhle neprověřily. Závěr je jak jsem psal trochu rozpačitý - když pominu 3DMarky, je to prokazatelně výkonný, i když trochu horký kousek železa, kterému nové ovladače určitě ještě trochu pomohou... :cool:
-
ATi od oficiálního vydání HD4800 vydala už pátou revizi hotfix driverů, takže je vidět, že se snaží a jakmile cokoli opraví nebo vylepší, jde driver ven. Blbý ale je, že neydávají žádný release notes, takže oficiální cestou není možné zjistit, co konkrétně bylo řešeno. Vím, že první hotfixy oproti 8.6 řešily hlavně CF profily a zvyšovaly výkon v edge-detect AA (až o 70%) a další opravily nižší výkon v UE3 a vylepšovaly/přidávaly další CF profily. Těch změn by mělo být mnohem víc, ale jenom tohle prosáklo mezi řečí v diskusích s lidmi z ATi na B3D-fóru.
-
Trochu OT, ale u CZC mam uz potvrzene, ze mi zitra dorazi Sapphire 4870. (Pokud to posta nezmrsi.) Potom dodam nejake dojmy s nejnovejsima driverama.
-
Že bych si koupil HD4870? Čekal jsem, až AMD/ATI zase vyleze s něčím pořádným a ono tohle překvápko :)
-
já vím, je to OT, v alfě mají Sapphire HD4870, takže kdo sháníte ...
-
Citace:
Původně odeslal
sid
já vím, je to OT, v alfě mají Sapphire HD4870, takže kdo sháníte ...
Jo maji, uz sem to vcera psal. Je to ta Lite verze, tj. bez softwaru. Jenom s nejnutnejsim vybavenim.
Nevite ktere drivery jsou ted uplne posledni k sehnani? Sehnal sem nejvyssi jenom 8.7 beta, konkretne to je package 8.52-080625 a Direct3D verze 6.14.10.0603. Je neco novejsiho?
-
-
Tak už mám doma tu Sapphire HD4870 Lite (k instalaci se dostanu nejdřív neděli, musím přehodit HR-05 na chipsetu).
Kdyby někoho zajímala výbava, tak mi nepřijde až tak skromná. Oproti verzi Full chybí Power DVD, DVD Suite, 3DMark Vantage a HDTV kabel (podle toho co je v pdf jak psal Haste). Je tam taky dvakrát redukce Molex - PCIe a redukce S-Video na cinch.
Shrnuto: jsou tam ty napájecí redukce, redukce DVI->HDMI, DVI->D-Sub, S-Video->Cinch a S-Video na 3 cinche (YUV?), drivery a Crossfire můstek. Jo, a ještě samolepka Power by Sapphire :D
-
Citace:
Původně odeslal
Warran
Je tam taky dvakrát redukce Molex - PCIe
Tak to jsem tu jednu redukci kupoval zbytecne... Achjo :mad:
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Tak to jsem tu jednu redukci kupoval zbytecne... Achjo :mad:
No ja treba u sve ASUS 4850 nemel ani jeden :)
Tak ji mam v pocalu, zkousim 3D MARKY a nejde ani jeden (mam XPcka) pri startu zatuhnou. Wokna mam 30min cerstvy, ovladace jsem zkousel jak 8.6 tak 8.7b porad to stejne. Nevite nekdo co s tim??
HELP :)
-
Zřejmě máš starý 3DMarky. Stahni aktuální verze nebo update. Případně stačí ty staré spustit s parametrem:
-nosysteminfo
-
Citace:
Původně odeslal
no-X
Zřejmě máš starý 3DMarky. Stahni aktuální verze nebo update. Případně stačí ty staré spustit s parametrem:
-nosysteminfo
Diky moc, dal bych karmu, ale uz Tobe nemuzu (zatim) ;)
-
Na tomshardware.com vyšla recenze 4870 s názvem "rychlejší než GTX 260!":
http://www.tomshardware.com/reviews/...4870,1964.html
-
Technologie RV770: jak vznikl Radeon HD 4800
Citace:
Až dosud se v žádném článku na žádném z českých serverů neobjevilo zhodnocení všech technologických novinek, které čip RV770 přinesl oproti svým předchůdcům. To je bezpochyby velká škoda a navíc má vývoj Radeonu HD 4800 zajímavé historické pozadí.
http://www.extrahardware.cz/technolo...radeon-hd-4800
-
tak mam doma GIGABYTE GV-R485-512H-B a mam problem:( ked spustim napr. GRID, PC zamrzne a musim ho vypnut zapnut. Skusal som chladic-horuci. Namieril som nan 120mm fan a zahram si tak 2-10min potom to bud zamrzne alebo vyhodi VPU recover ze karta neodpoveda. Myslite ze je to teplotou? ovladace sli az 8.7beta, s ostatnymi sa to v 3d nevydrzalo ani 1min. myslite ze bude problem v teplote, ovladacoch alebo v niecom inom? momonetalne mam 550Wzdroj, MB GB P35DS3R, E8200, 2GB/800, nic nie je taktovane. nexe sa mi to reklamovat ak je to len teplota lebo budem 30 dni off(radsej kupim accelero) ....dik za odpoved
EDIT: tak uz je vyreklamovany(vymena) a vsetko frci ako ma :)
-
Pár lidí zjistilo, že má chladič na kartě křivě nasazený, takže ho sundali, vyměnili pastu, nasadili rovně a bylo vyřešeno. Oficiálně by se to ale mělo řešit reklamací. Taky je ale možné, že je problém zcela jinde.
-
Citace:
Původně odeslal
jozbull
tak mam doma GIGABYTE GV-R485-512H-B a mam problem:( ked spustim napr. GRID, PC zamrzne a musim ho vypnut zapnut. Skusal som chladic-horuci. Namieril som nan 120mm fan a zahram si tak 2-10min potom to bud zamrzne alebo vyhodi VPU recover ze karta neodpoveda. Myslite ze je to teplotou? ovladace sli az 8.7beta, s ostatnymi sa to v 3d nevydrzalo ani 1min. myslite ze bude problem v teplote, ovladacoch alebo v niecom inom? momonetalne mam 550Wzdroj, MB GB P35DS3R, E8200, 2GB/800, nic nie je taktovane. nexe sa mi to reklamovat ak je to len teplota lebo budem 30 dni off(radsej kupim accelero) ....dik za odpoved
Co jsi měl předtím za kartu? Vymazal jsi staré ovladače důkladně? Já dával 4870 po nVidii a dalo to trochu práce, aby se to netlouklo.
Tou teplotou by to mohlo být leda pokud jsi chytil vadný kousek - jinak jsou takhle vysoké teploty běžné...
-
Tyhle problémy jsem měl s 3870 - taky jsem si zahrál jenom chvilku a pak mě to vykoplo, teploty extrémní (chladič byl nasazený správně). Skončilo to odpálením karty :-(
-
-
Nasel jsem udajny AMDGPUClockTool, ktery by mel umoznit prolomit hranici Overdrive z CCC. Vypada to verohodne, ale nejspis musite mit pouzitelny Overdrive. Ja mam modnuty BIOS, takze mi to nejede. Ale nekdo s unmodded 4850/4570 to zkuste.
-
Vyzkoušeno jede to v pohodě (HD4870, Vista64).
EDIT: Tak jsem se možná unáhlil. Vyšší frekv. sice zadat jde a ona se i nastaví, ale po přepnutí do 3D se frekv. vrátí zpět na max. co povolují ovladače (790MHz). Testuju dál...
EDIT2: Tak jo funguje to, jen se musí vypnout Overdrive...
-
Mimochodem zkoušel jste někdo s HD48x0 AVIVO video converter? Ať dělám co dělám konverze sice jede, ale vytížení grafiky 0%, procesoru 100%. Jinými slovy jede to jen přes CPU :( Funguje to někomu?
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Don Carlos
Mimochodem zkoušel jste nekdo s HD48x0 AVIVO video converter?
Jeste sem to nezkousel. Jinak grafika je venku nejaky tyden, dejme tomu cas.
ps. A pokud by nekoho zajimalo, jak vypada baleni u Sapphire HD4870 LITE, tak mate moznost :) Zajimave jsou redukce na 6PIN, ze jsou pouze z 1 MOLEXU, coz je zarazejici a nedoda dostatecny proud na plny 6PIN. Karte to evidentne staci, ale doporucuju redukci z 2xMOLEX->6PIN nebo primo 6PIN ze zdroje.
-
Ale dodá proud dodá, to že je ten vodič / konektor stavěnej třeba na 60W neznamená že neprotáhne 200W, jen se to pak víc hřeje a může dojít k problémům (hlavně špatný zdroje když jim takhle vytížíš ty molexy třeba na jedný větvi), nicméně sám se často divím, jak jsou konektory v PC předimenzovaný, tu kartu by utáhly 2 drátky, jeden s +12 a druhej se zemí, 2x šestipin je úlet, ale splňuje to pak specifikace.
-
[QUOTE=Don Carlos;813857]Vyzkoušeno jede to v pohodě (HD4870, Vista64).
Na kolik jsi ty frekvence vytahnul? Mi pri 790/1100 haze ATi tool kostka vadne pixely, ve hrach bez problemu. Pri 785/1100 bez vadnych pixelu v atitool. Chladim vodou a pres 65 v zahulu nejde.
-
No asi takhle, zatím čekám na full WB od Mawu, takže jedu na stock chladiči. Když jsem tam jen tak zkusmo nahodil 820/1100, tak tu chvíli než jsem to stopnul (protože teplota stoupala směrem k nekonečnu) jel Furmark bez artefaktů.
Dokud nebudu mít vodníka tak netaktuju. ;)
-
která firma už full pro HD4870
-
Mawa říká, že do 14 dnů by měl být od EK
-
No ja ted testuju 830/1100 s tim programem AMD GPU clock tool a frci to pekne jen je nanic, ze on to nastavi natvrdo tzn. tento takt je i v 2D. Jinak kouknete na http://uloz.to/556752/3DMark Vantage muj vysledek ATI4870 pretakt 830 1100.jpg Jinak ve 2D zere ma sestava s def. takty 750/900 na moji sestave 345W (dle ups) a pri 830/1100 356W a pri 160/500 324W. Vse je bez zmeny voltazi na to se chystam az nekym budou overeny nejaka min voltaz a max voltaz
-
Tak prvni problemek. Ta karta vyzaduje aktivne chlazene regulatory/napetove obvody... alespon tak, jak jsou na stock chladici.
Kdyz sem nasadil blok, ktery vodou chladi pameti a GPU (GPU v zatezi do 38C, pameti podobne), tak se po chvili hrani karta vypne. Resp. se ukaze no signal. Je mi to ale cele zahadou, protoze kdyz na kartu s vodou sahnu zespoda, tak je cele PCB VYRAZNE chladnejsi nez se stock chladicem, vcetne regulatoru. Takze nechapu, proc tomu tak je...
Jinak se stock chladicem 850MHz projede 3DM06 a chvili hrani Crysis bez problemu... voltaz se da zvysit v BIOSu. Standard je 1.263v a melo by jit softwarove zvednout alespon k 1.3-1.35V, ale to doporucuju az s lepsim chlazenim.
-
JJ taky chladim vodnikem jadro a na pametech mam hlinikove pasivy, na tech svabech co jsou chlazeny orig. chladicem mam taky hlinik. pasivy (a i na ostatnich protoze mi zbyly pasivy) a ofukuju je 90kou vetrakem (topi opravdu hodne kdyz na ne sahnu zvrchu karty tak to vydrzim 5 vterin :) ). Pri taktu 840 nebo se mi karta taky vypina. Jinak v klidu mam 43 stupnu a v zahulu po 2 hodinach max 65 (teplota vody 30 stupnu) pri 810/1100 (820 uz trosicku problikavaly textury). Zkusim jeste znovu nasadit blok (gpu od galaxiho) tva teplota me totiz dostala - co tam mas za blok a jaka je teplota vody?
-
Haste: Na těch 850MHz už jsi zvedal napětí?
-
nene s biosem jsem si zatim nehral je to moje prvni ati :) teorii uz mam zmaklou jen to provest, taky si myslim ze tech 1,3 by nememl byt problem. Provadel jsem to pomoci AMD GPU Clock Tool v0.9.8 (i kdyz je to jen 0.9.7ka) a u ni je spatne to, ze nastavi jakekoliv takty ale natvrdo - mysleno tak, ze uz se neprepinaji takty na 2D, ale porad to jede na taktech, ktere se nastavi pres AMD GPU Clock Tool v0.9.8. Uvidime jak se to vyvrbi mozna mi nejdou vyzsi takty z duvodu meho problemu (Pri instalaci vodnika respektive chladicu na pameti a ruzne svaby, se mi stalo, ze u jednoho svaba, kdyz jsem pritlacil at se chladic prilepi se ozval takovy lupanec. Je to ten na obrazku http://uloz.to/555296/saphire HD4870.jpg a ted se jakoby hybe. Netusite k cemu slouzi a co to je (proste se na tom pruchozim kontaktu hybe ten cerny kvadrik, kterym ten kontakt prochazi.)
-
taky mě ty napájecí obvody serou, pečou jak kráva, mám na nich malý pasivy a asi to budu muset předělat, chystám se rozřezat chladič na A64 procák a použít těch děr okolo, jsou cca 8cm od sebe,
jinak jádro chlazené vodou Alphacool GP3 má v zátěži max. 43, taktoval jsem zatím jen v CCC, čekám, jestli nebude něco, kde se dají nastavit 2D/3D takty
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Don Carlos
Haste: Na těch 850MHz už jsi zvedal napětí?
Nene a myslim, ze pujde jeste vys. Jadro jede fakt dobre. Tech 900MHz dam asi v klidu.
Ty napajeci obvody jsou vazne prasarna. Sem rad, ze to neni jenom u me. Kdyz sem je nechladil vubec, tak v Crysis vypla po zhruba 10ti minutach. Kdyz sem nahodil pasivek(priloha), tak se na 850MHz vypla asi po 2 hodinach hrani, ale pasiv byl naprosto rozzhaveny do bela(sekundu na nem udrzet ruku byl kumst). Oproti tomu GPU melo "jenom" 46C. Takze ted vymyslim dalsi reseni(aktivni pomoci vodnika). Pokud ani toto nepomuze, tak budeme muset cekat na FullWB, ktery bude chladit i mosfety, ale ja nehodlam davat dalsi 2 litry za blok jenom kvuli tomudle :mad:
ps. sorry za tu kabelaz v obrazku, mam v ni zatim desny binec :)
UPDATE: Nuze, tak jak to je na obrazku, to funguje bez problemu, pokud mate dobre zajisteny prutok vzduchu v case. Sem to Puvodne testoval s otevrenou case, takze zadny prutok vzduchu nebyl. Se zavrenou po 2 hodinach Crysis na 850MHz/4600MHz se dalo na pasivku udrzet ruku 3 sekundy a vse bezi bez problemu. Jenom dodavam, ze mam v case 2 separatni casti prutoku... jeden zvlast pro CPU + pameti a druhy pro grafiku s vodou a zbytek systemu (disky, zvukovka). Napeti zvedat nebudu, protoze momentalne je problem uchladit spis mosfety nez GPU a 850MHz mi zatim staci :))
-
Nezkouseli jste nekdo upravit v BIOSu idle napeti/frakvence? Je mi zahadou, proc je ve vsech statech 1.263v. Proc ATi poradne nevyuziva PowerPlay? To chce na 2D nejakych 1.05v + 400MHz a spotreba by byla podstatne nizsi.
-
Upravit BIOS jsem zkoušel, nicméně výsledek byl vždycky stejný - karta začla běžet na 750MHz - i ve 2D.
Nevím co se děje, ale jakmile proženu orig. BIOS přes RBE (dokonce i jen load/save bez úpravy) a tenhle BIOS flashnu, okamžitě se v CCC ztratí záložka Overdrive a karta jede na 750MHz. Nechápu... Na xtreme fóru tvrdí, že jim úprava BIOSu funguje. U mě ne.
A to jsem zkoušel ve Vistách i v XP, na ovladačích 8.6 i 8.7beta.
-
Posledni verze RBE (1.11) ma chybu. Ten LOCK na frekvence delany pro R38xx dela v 48xx paseku. Ty frekvence jsou ve skutecnosti jine. Aby ti to fungovalo, musis zmenit frekvence podle tohoto klice ;)
EDIT: Jo a jeste pro zmenu VOLTAZI musis mit US keyboard, jinak se ti dane hodnoty voltazi neulozi :)
-
Můžu se zeptat, zda někdo nevíte, jaký je rozdíl v napětích jádra 4850 a 4870? Nemůžu svou 4850 dostat stabilně ani na 700MHz, což připisuji právě nižšímu napětí na jádře, než má 4870...
-
Haste: Jo táák, diky za info. Tohle jsem jaksi nikde nevyčetl. Večer zkusím...
Jinak tohle jsi už viděl? Možná to půjde i na 4870: http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=193774
Maul: 4870 má default napětí 1.263V, 4850 nějak kolem 1.1V (doufám, že nekecám).
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Můžu se zeptat, zda někdo nevíte, jaký je rozdíl v napětích jádra 4850 a 4870? Nemůžu svou 4850 dostat stabilně ani na 700MHz, což připisuji právě nižšímu napětí na jádře, než má 4870...
Napeti muzes na 4850 zvysit via BIOS az na 1.2v. Cokoliv vyssiho co nstavis se realne projevi stejne jako +-1.2v. S 1.2v by ses mel dostat kolem 750MHz. Pro nastaveni voltazi pres BIOS si dej pozor na to, co sem uz psal Carlosovi.
Jinak lidi ja to nechapu, uz 870MHz bez zvyseni voltaze a porad stable :)
-
1 Příloh-a(y)
tak jsem zbastlil pasiv viz obrazek, a upřimně řečeno, během pár minut v 3D na něm neudržm prst, je to masakr, investovat do Full WC se mi moc nechce
-
Tak ted jsem se nastval a nasadil blok znovu a z 44idle 65 load hoply teploty na 35 / 45 a jsem spokojen. Ted uz jen rozseknout ty napetove regulatory na kterych tam mam male pasivky plus ofuk 80 vetronem a stejne to topi jako krava. A jak koukam na TURBOPASIV od SIDA tak to bude problem :) A jeste jedno info zkusil jsem 850 /1100 (padalo to predtim uz pri 840 v GRIDU V MENU) teploty 38/47 a hlavne predtim teplota pameti i 75 ted max 49 tzn cim vic se schladi jadro tim min hrejou pameti - asi se ohrivaji castecne od jadra.
-
Citace:
Původně odeslal
mada98
A jak koukam na TURBOPASIV od SIDA tak to bude problem :)
Tak co sem uzavrel case a nechal tam tim padem proudit vzduch spravnym smerem, tak uz to prestava byt problem. Ten maly pasivek, co sem posilal vyse, je v idle teply, ale ruku na nem udrzim libovolne dlouho. Ve 3D na 850MHz je potom sice zhavy jak svine, ale ruku na nem udrzim par sekund. Takze jde spis o nahozeni spravneho pasivu a nechat spravnym smerem proudit vzduch. Dodavam, ze na grafiku mi NEfouka zvlast zadny ventilator... jde mi o tiche PC.
-
jdu zmerit ty teploty toho pasivu - tak teploty 79stupnu v loadu a 52stupnu v idle na napetovych regulatorech v cimre 25 stupnu (umi byt i 30)