-
Re: Asus P5E - Intel X38, vše co najdete sem.
Pokud se nepoužívá modnutý BIOS, tak ASUS EZ flash 2 je v pohodě.
Na upravené BIOSy jedině Afudos s parametry Afudos /iXXXX.rom /pbnc /n .
-
Citace:
Původně odeslal
Shit z PCT
Pokud se nepoužívá modnutý BIOS, tak ASUS EZ flash 2 je v pohodě.
Na upravené BIOSy jedině Afudos s parametry Afudos /iXXXX.rom /pbnc /n .
modnuty bios na tuto desku?
to slysim poprve
jaky to ma vyhody?
EDIT: tak to je jako ze me sleduje FBI, posloucham R.E.M., jezdim v BMW, cumim na HBO
nerozumim ani Ň
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
modnuty bios na tuto desku?
to slysim poprve
jaky to ma vyhody?
Třeba to použiješ v případě, když chceš narvat BIOS z MF/RF do P5E nebo naimplantovat SLP/SLIC, popř. použít jinou PCI option ROM atd. ;)
-
Tak jsem flashnul bios 0605 onu dos verzi a (myslim že to nebude tím) mi CPUz hlasí PCIE Graphics interface jen 1x (max.16) a mám o něco snížené hodnoty 3DMarků. Nevíte někdo co s tím ? Před tím jsem měl bios 0402 a PCIE normálně x16. Díky.
EDIT: Tak jsem zkusil i 0502 All Os a to samé PCIE jenom x1
-
Zkoušel's clearnout CMOS?
Používáš po flashi volbu "nahrát výchozí hodnoty"?
-
Tak jse zkoušel clear CMOS a prozatím to (ťuk, ťuk) fachá zas x16. Flashoval jsem přes EZ Flash. Po flashi jsem místo nahrát výchozí hodnoty dal enter setup a hodnoty jsem nastavil ručně a pak dal save settings. /K+/
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
Tak jse zkoušel clear CMOS a prozatím to (ťuk, ťuk) fachá zas x16.
To je radostná zpráva. :)
Citace:
Původně odeslal
Premo
...Flashoval jsem přes EZ Flash..
EZ Flash je pěkná fičura, ale flash z DOSu je zatím tím nejlepším řešením... ;)
EZ Flash nepoužívám a ani to nikomu nedoporučuji - krom začátečníků.
-
Citace:
Původně odeslal
Shit z PCT
To je radostná zpráva. :)
EZ Flash je pěkná fičura, ale flash z DOSu je zatím tím nejlepším řešením... ;)
EZ Flash nepoužívám a ani to nikomu nedoporučuji - krom začátečníků.
proc nedoporucujes jednu z nejlepsich veci teto desky??
bezpecnejsi uz to ani byt nemuze
je to naprosto blbuvzdorny
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
Oldschool ;) V tom je přece to kouzlo. Koupit si počítač, který se sám nataktuje nebo flashne BIOS umí kdekdo. Navíc tyhle plně automatizovaný procesy nemůžeš mít pod kontrolou.
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
Bezpečný a blbuvzdorný možná, ale...
1) Neumí flash s parametry - což se může někomu někdy hodit
2) Tu a tam problémy po flashi - viz příspěvek od "Premo" - ačkoli nahrát po flashi defaultní volbu je skoro "povinnost"
3) Nelze přehrát boot block - sice je to nebezpečné při výpadku proudu, ale naopak někdy to je žádoucí a nutné pro bezproblémový provoz MB
4) Chybí tam možnost smazat DMI data (Gigabyte to umí i z "BIOS" Q-Flashe, Asus ne)
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
Ohledně "bezpečnosti" - vždy to je risk => je to pouze pohodlnější, ale...
-
Citace:
Původně odeslal
-HoNY-
Oldschool ;)
Stará škola má svoje výhody.
Pokud vím, co dělám, tak proč by mě nějaká utilita měla omezovat. :rolleyes:
Ještě markantnější je to u Award-BIOSů... tam je flashovacích parametrů.... :mweheh:
-
nekdo po me chtel fotky z BIOSu, jak to mam nastaveny
tady to mam
http://www.ukazto.com/?id=5201541&kl...GYL3&overall=1
sestava
Thermalright XWB-1 + Enzotech SNBW-SLI NB + Alphacool GK, 2x radiator MCR-320-paralelne, Laing DDC 12V Ultra + Alphacool TOP vstup 10mm
Q9300 na 3,3Ghz(7,5x440) pri 1,27V, Asus P5E iX38 bios 605, 2x2GB Corsair DHX 800 na 880 5-5-5-15 pri 2.18V; Sapphire ATI HD3870 512MB GDDR4 bios 77, WD Raptor 36,8GB-8MB a 80GB-16MB, Samsung 500GB; Audigy 2 ZS; Corsair HX620
-
Mám takový problém: Čas od času mi WinXP SP2 hážou BSOD, je to tak 4x do týdne, paradoxní je že to dělalo i na minulé desce co jsem měl (ASUS P5B-E Plus) a novou desku jsem si kupoval proto abych měl systém stabilní, jelikož jsem před tím vyměnil snad všechny komponenty v počítači až na jednu DVD a disk. Takže jsem došel k závěru, že to musí být paměti (Kingston KVR800D2N5K2/2G - 2x1GB PC800 - tzv.Value RAM) zkoušel jsem i overvolting o 0,1V a nic. Jinak memtest i goden memory orthos úpně bez chyb. Je zvláštní, že mi to začalo dělat při přechodu z WINXP SP1 na SP2, už jsem je instaloval x krát (čistá instalace format hd) a furt nic (ty samé mi běží na notebooku a ok). Podotýkám že nemám žádný OC. Pokud vás nic nenaspadá čím by to mohlo být, tak mi prosím aspoň poraďte nové paměti, které mi na této desce (P5E) poběží 100% korektně, ideálně nějaký Corsair 2GB PC800-6400 nejlépe odtud:
http://www.alfacomp.cz/php/index.php...fMan%5B%5D=370
Díky.
-
Si kup třeba A-DATA 800/1066Mhz, ty ti pojedou určitě.
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
Mám takový problém: Čas od času mi WinXP SP2 hážou BSOD, je to tak 4x do týdne, paradoxní je že to dělalo i na minulé desce co jsem měl (ASUS P5B-E Plus) a novou desku jsem si kupoval proto abych měl systém stabilní, jelikož jsem před tím vyměnil snad všechny komponenty v počítači až na jednu DVD a disk. Takže jsem došel k závěru, že to musí být paměti (Kingston KVR800D2N5K2/2G - 2x1GB PC800 - tzv.Value RAM) zkoušel jsem i overvolting o 0,1V a nic. Jinak memtest i goden memory orthos úpně bez chyb. Je zvláštní, že mi to začalo dělat při přechodu z WINXP SP1 na SP2, už jsem je instaloval x krát (čistá instalace format hd) a furt nic (ty samé mi běží na notebooku a ok). Podotýkám že nemám žádný OC. Pokud vás nic nenaspadá čím by to mohlo být, tak mi prosím aspoň poraďte nové paměti, které mi na této desce (P5E) poběží 100% korektně, ideálně nějaký Corsair 2GB PC800-6400 nejlépe odtud:
Díky.
nastavoval jsi neco v biosu?
nebo mas vsechno na AUTO?
-
A co flash biosu? Delal jsi? Mel jsem taky pekelny problemy s jednim z prvnich biosu.
-
Mám bios poslední 0605, jinak nastavení všecko auto, pak jsem zkoušel akorat to napětí na 1.9V jinak nic.
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
Mám bios poslední 0605, jinak nastavení všecko auto, pak jsem zkoušel akorat to napětí na 1.9V jinak nic.
Poslední (byť "beta") je 0607. ;)
-
Ok chtěl jsem říct poslední nebeta, ale úplně stejný problém jsem měl měsíce na desce Asus P5B-Plus a tam jsem si flashoval taky každý nový bios a furt stejné, spíš mi to připadá jako nějaká nekompatibilita těch mých Kingston s deskami Asus.
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
Ok chtěl jsem říct poslední nebeta, ale úplně stejný problém jsem měl měsíce na desce Asus P5B-Plus a tam jsem si flashoval taky každý nový bios a furt stejné, spíš mi to připadá jako nějaká nekompatibilita těch mých Kingston s deskami Asus.
ale prdlajs nekompatibilita
musis si to proste nastavit, dej tomu pevny casovani, par postu pred tvym jsou moje screeny z biosu, nerikam, ze musis nastavovat FSB a podobne jako ja, jenom si proste nastav casovani ramek jak maji certifikovany, dej jim napeti, jaky maji mit
ta deska proste muze nastavovat spatne casovani ramek, nebude to poprve, proto se tady asi na kazde strance 3x pise, ze se nemaji nechavat polozky v BIOSu na AUTO
a pokud ses nespokojenej, ze i na default ti to nejede bez lezeni do BIOSu, tak to proste bohuzel je, musis se s tim smirit a nechat si poradit
nebo to prodej a vyzkousej jinou desku, ale tohle reseni si myslim neni nejlepsi
-
Ok tak jsem nastavil:
Dram command rate: 2T
Dram timing control: manual
Cas latency: 5
Ras to cas delay: 5
Ras precharge: 5
Ras active time: 18
Dram voltage: 1,8
Zbytek na auto. Uvidíme co to udělá ...
-
Tak mám za sebou další zásek, zkusím nastavit i zbytek hodnot manuálně, u jedné je doporučená hodnota podle výpisu v biosu 42 a já mám na výběr jenom 40 nebo 45 tak zkusím 45 a uvidím co to udělá.
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
Tak mám za sebou další zásek, zkusím nastavit i zbytek hodnot manuálně, u jedné je doporučená hodnota podle výpisu v biosu 42 a já mám na výběr jenom 40 nebo 45 tak zkusím 45 a uvidím co to udělá.
Zbytek nech na auto, do toho se nevrtej...jen zkus přidat napětí paměti na 2,1V. Jinak paměti co si s touhle deskou dobře rozuměj (resp s BIOSem 605) jsou prakticky všecky co ma chipy micron D9. Na forech lze vysledovat, že některé paměti Kingston deska nemá ráda, takže to nemusí být tak úplně zcestná teorie, ale ani ji nemužu potvrdit.
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
no to vypada fakt divne, zkus to co psal OVER
jinak jeste prehodit ramky z cernych slotu do zlutych, ale kdyz ti memtest projel bez chyb, to je zvlastni
neda se nejak podle kodu v BOSD urcit, kde je problem? co se ,,pokazilo,,?
-
MemTest nemusí všechny "chyby" najít => zkus třebas GoldMemory.
-
Citace:
Původně odeslal
Shit z PCT
MemTest nemusí všechny "chyby" najít => zkus třebas GoldMemory.
To sice ne, ale kdyz mu jede v pohode orthos, tak je to divny. Mam s tou deskou podobnou zkusenost, ale vse vyresil bios. Napada me, kdyz se to chova nejak divne, jestli nema nejaky kolisani v elektricke site, pripadne, jestli neni nakopnutej zdroj. Je to sice Seasonic, ale stat se to muze.
-
No to záleží jakej test v Orthosu pouští, nicméně souhlasím s tím zkusit Goldmemory, trvá mu to sice déle než Memtestu, ale najde to co Memtest ne. Používám všecky výše zmíněné programy a žádný z nich samostatně nelze považovat za etalon stability, nicméně kombinace všech tří už poskytuje určitou dávku jistoty, i když ne 100% :)
-
Citace:
Původně odeslal
Over
... Používám všecky výše zmíněné programy a žádný z nich samostatně nelze považovat za etalon stability, nicméně kombinace všech tří už poskytuje určitou dávku jistoty, i když ne 100% :)
[IRONY]http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?p=116108[/IRONY] :o :mweheh:
S jednou pamětí/v single channelu se to chová jak?
-
Zkoušel jsem ten Prime95 s tím nastavením pro test paměti ze svethardware.cz a 2 hodiny bez problému, pak jsem to vypnul. Co se týče zdroje, tak to dělalo i na Fortronu 350W samozřejmě se slabší grafikou. Co se týče změny paměť slotů tak taky vyzkoušeno a nic. Co se týče kodu chyby tak je to různé ale často je jako ovladač uvedeno USBPORT.SYS. Těch 2.1V bych do nich nerad pouštěl, podle SPD mají 1.8V a podle recenze na svethardware.cz jsou už od 2V nestabilní.
Asi nejlepší bude ty ramky fakt vyměnit.
-
čus all, mám takovej "asi" problém, nejde mi při OC fsb přes 400!!
nevíte čim by to mohlo bejt?.....nejvíc se dostanu na 3,6 a stabilní v Orthosu.....
sestava přesně jak v podpisu...
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
..Co se týče kodu chyby tak je to různé ale často je jako ovladač uvedeno USBPORT.SYS...
Jaké máš napětí na jižním můstku?
-
Citace:
Původně odeslal
prysk
čus all, mám takovej "asi" problém, nejde mi při OC fsb přes 400!!
nevíte čim by to mohlo bejt?.....nejvíc se dostanu na 3,6 a stabilní v Orthosu.....
sestava přesně jak v podpisu...
a kolik davas do CPU kdyz chces jit vys jak na 3.6Ghz?
pak napajeni NB (jak pise Shitz PCT) a nevim jestli je to mnou, ale ja vidim, ze mas uplne jinou desku jak ta co se tady resi
ty desky maji uplne jiny BIOSy, takze ti muzeme poradit jenom tak obecne
-
Ještě možná trochu blbej nápad. Zkoušel jsi měnit hodnotu VTT?
//(myslel jsem FSB Termination Voltage)
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
a kolik davas do CPU kdyz chces jit vys jak na 3.6Ghz?
pak napajeni NB (jak pise Shitz PCT) a nevim jestli je to mnou, ale ja vidim, ze mas uplne jinou desku jak ta co se tady resi
ty desky maji uplne jiny BIOSy, takze ti muzeme poradit jenom tak obecne
jasan, no já nikde nic o týdle nenašel...mám EX38-dq6 od Gigabyte....do procíku sem zkoušel i 1.5-6v a nic.....pc najede krásně,ale orthos to vždycky po chvilce zařízne.......jsem v práci a večer bych poslal fotky biosu a čehokoliv, co by pomohlo......někde sem tu viděl, ten samej procik an 4,0GHz s 1,45v a v poho......
-
Citace:
Původně odeslal
prysk
jasan, no já nikde nic o týdle nenašel...mám EX38-dq6 od Gigabyte....do procíku sem zkoušel i 1.5-6v a nic.....pc najede krásně,ale orthos to vždycky po chvilce zařízne.......jsem v práci a večer bych poslal fotky biosu a čehokoliv, co by pomohlo......někde sem tu viděl, ten samej procik an 4,0GHz s 1,45v a v poho......
ok, ale zaloz si vlastni thread, lidi co budou vedet co s tim mas ti poradi tam
tady bys to akorat za.siral
je tu nekdo, kdo pechazel ze zvukovky Audigy 2 ZS na ten od ASUSu SupremeFX II ??
ktera z tech dvou hrala lip?
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
ok, ale zaloz si vlastni thread, lidi co budou vedet co s tim mas ti poradi tam
tady bys to akorat za.siral
je tu nekdo, kdo pechazel ze zvukovky Audigy 2 ZS na ten od ASUSu SupremeFX II ??
ktera z tech dvou hrala lip?
Možná bys měl upřesnit jestli tě zajímá použití na hry, nebo na audio. Ale myslím že stačí vědět, že SupremeFX II neni nic jiného než jen rozšiřujicí karta se standardním integrovaným řešením ADI1988B. Tak možná pohledat nějaké testy.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
Možná bys měl upřesnit jestli tě zajímá použití na hry, nebo na audio. Ale myslím že stačí vědět, že SupremeFX II neni nic jiného než jen rozšiřujicí karta se standardním integrovaným řešením ADI1988B. Tak možná pohledat nějaké testy.
tak predevsim hudba
ted na leto se ale chystam si nainstalovat i nejakou hru
tak 70% hudba a zbytek hry
-
-
Citace:
Původně odeslal
Shit z PCT
Nějaký seznam změn, případně (klasicky) zkušenosti, nemáš? (na webu zveřejněný není)
Úplně to sem nepatří, ale jsou uvedené nové fošny P5Q (P45-based), které mají docela dost zajímavých věcí (nový EPU se 16-phase napájením CPU, 2-phase napájením nb a RAMek, novou ADI2000B, atd.). Kdyby někoho zajímalo, tak slušný article je tu: http://www.vr-zone.com/articles/Asus...ew/5758-1.html .
-
Zdravim,
mam problem s BSOD pri startu, system (Vista 64 bit) nejakou dobu fungoval pak po dvou dnech co nebyl pouzivam hodil hlasku a uz nenajel a ani se nespusti boot z DVD. Vse v BIOSu je default. CPU E6600 a 2x2GB Corsair (http://www.alfacomp.cz/php/product.p...B&SearchType=1). Co jsem tak cetl mne napadlo, ze problem by mohl byt s RAM. Jo a abych nezapomnel je tam puvodni BIOS. Nechtelo se mi s PC pred zkouskama nic delat ale evidentne mi nic nezbyde. Jen jsem se chtel ujistit, ze nemuze byt problem jeste jinde a BIOS update je nevyhnutelny uz ted.
-
Citace:
Původně odeslal
tackleberry
Zdravim,
mam problem s BSOD pri startu, system (Vista 64 bit) nejakou dobu fungoval pak po dvou dnech co nebyl pouzivam hodil hlasku a uz nenajel a ani se nespusti boot z DVD. Vse v BIOSu je default. CPU E6600 a 2x2GB Corsair (
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...B&SearchType=1). Co jsem tak cetl mne napadlo, ze problem by mohl byt s RAM. Jo a abych nezapomnel je tam puvodni BIOS. Nechtelo se mi s PC pred zkouskama nic delat ale evidentne mi nic nezbyde. Jen jsem se chtel ujistit, ze nemuze byt problem jeste jinde a BIOS update je nevyhnutelny uz ted.
Zkus vyjmout druhý pamětový modul a otestuj funkčnost pouze s jedním. Updatovat BIOS na poslední finální verzi silně doporučuji.
-
Citace:
Původně odeslal
tackleberry
Zdravim,
mam problem s BSOD pri startu, system (Vista 64 bit) nejakou dobu fungoval pak po dvou dnech co nebyl pouzivam hodil hlasku a uz nenajel a ani se nespusti boot z DVD. Vse v BIOSu je default. CPU E6600 a 2x2GB Corsair (
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...B&SearchType=1). Co jsem tak cetl mne napadlo, ze problem by mohl byt s RAM. Jo a abych nezapomnel je tam puvodni BIOS. Nechtelo se mi s PC pred zkouskama nic delat ale evidentne mi nic nezbyde. Jen jsem se chtel ujistit, ze nemuze byt problem jeste jinde a BIOS update je nevyhnutelny uz ted.
no v tom Biosu mas vsechno nastaveny na auto, nebo mas default s nastavenyma hodnotama v Biosu?
jinak ten bios 605 taky doporucuju, je fakt bezproblemovej
jinak mam uz 3 ramky cos postoval, mel jsem 2GB a ted 4GB
jedny 2GB byly vadny, tak treba mas spatny kusy
otestuj pojedne jak radil Over
-
BIOS 0702 používám od včerejška a žádné problémy. Vypadá to, že konečně maká regulace větráků z BIOSu korektně.
Podle Asusu přidává podporu nových CPU (obehraná písnička)...
-
Tak jsem to testoval a s jednim modulem to nabehne normalne, ale s tim druhym to skonci u nacitani systemu. Tim default jsem myslel, ze jsem zatim v BIOSU nic jeste nedelal (kvuli nedostatku casu), tim padem jsem jeste nechal hodnoty na auto. Po tom co mi prisla mechanicky poskozena deska a hned jsem ji musel reklamovat mi tohle kazi taky naladu :( Jen premyslim proc mi system chvily fungoval korektne a zacalo to delat az po urcite dobe.
EDIT: Tak jsem te precetl v diskuzi, ze nekdo kdo mel uplne stejne RAMky jako ja, s nimi mel take problemy. Jemu jeden modul zase nenabihal v urcitem slotu a delalo to i po reklamaci desky. V jinem mu zase fungoval.
P.S. Nasel jsem navice mistech, ze lidi psali, ze maji problemy s RAM a uvadeli tento konkretni typ Corsair, jeste zkusim ten update, jelikoz byt zrovna ted na zkousky bez pc se mi moc nehodi :(
-
To určitě zkus, ale taky si zkus přečíst doporučení a speciálně některé hodnoty doporučuju z "auto" obratem změnit na manuální nastavení (speciálně voltáže, které může na "auto" nastavit opravdu nesmyslně vysoko).
-
Pameti jsem nastavil manualne, ale bylo to porad stejne. Zkousel jsem vsechny sloty, a ve trech to dobehlo k tomu startu systemu ve 4. se nedalo dostat ani do biosu. Memtest se sekl pokazde v zavislosti na pouzitem slotu na trochu odlisnem miste.
Kdybych to tak mohl mit kde jinde vyzkoutet.
-
1) Použij BIOS 0602 a novější (605,607,702), jelikož řeší mj. komp. RAM s chipy Micron D9GMH
2) Nastav mj. Transaction Booster = Disabled; Relax level = 1
-
Citace:
Původně odeslal
Shit z PCT
2) Nastav mj. Transaction Booster = Disabled; Relax level = 1
Vypnutí Transaction Boosteru vřele doporučuji pokud je zapnutý, nicméně... méně agresivní hodnota Relax level je "3"
-
Tak udelal jsem update bios na 0702, Transaction Boosteru dal disable vcetne relax 3. V biosu manualne vse nastaveno a porad to skonci u na citani systemu. Teda abych byl presny memtest se uz alespon nesekne a vyhodi po 23 sekundach report s chybou. Zitra jeste zkusim prohodit znova moduly ve slotech, ale vydim to cerne. Asi me ceka reklamace.
-
Citace:
Původně odeslal
tackleberry
..Zitra jeste zkusim prohodit znova moduly ve slotech, ale vydim to cerne. Asi me ceka reklamace.
Asi ano. :(
Osobně používám A-Data 4x1GB a bez jediného problému. :)
-
Citace:
Původně odeslal
tackleberry
Zitra jeste zkusim prohodit znova moduly ve slotech, ale vydim to cerne. Asi me ceka reklamace.
ja mam ty same pameti co ty jen s casovanim cl5. a bez sebemensich problemu. Bios 0602.
-
Citace:
Původně odeslal
GreenOrchid
ja mam ty same pameti co ty jen s casovanim cl5. a bez sebemensich problemu. Bios 0602.
tak ja mam stejny ramky jako ty, ani s biose 0605 nemaji problem
2tackleberry: mas vadny kusy, jak jsem psal, taky se me dostaly jedny vadny ramky do ruk, nastesti jsem je mel jeste v 14denni lhute, takze me to vymenili hned na miste v prodejne(Alfacomp)
-
Lidičky nahodil jsem BIOD 0702 a vlastně ani nevím proč. Nevíte co přináší nového, nebo co opravuje ?? Zatím žádné problémy. ;)
-
Co opravuje?
Asi to, co P5E tíží => komp. RAMek, lepší OC 45nm Quadů, možná lepší správa napětí v režimu AUTO.... Rozhodně to není to, co uvádí Asus na svém webu (podpora nových CPU), jelikož CPUID (update mikrokódu) je stejné od BIOSu 0605 a jediná viditelná změna, která je vidět na první pohled v "amitool", je změna velikosti 2b.rom oproti 0605/0607 => nastavení chipsetu. Víc jsem to nezkoumal (ale můžu to někdy udělat) - 0702 maká výborně.
Můj poznatek je ten, že při stejné voltáži a stejném OC chipset a grafika méně "topí" s BIOSem 0702 oproti 0605. :)
-
Zdravím,
rád bych se Vás zkušenějších zeptal na nastavení OC. Mám tuto sestavu : procesor C2D E6750 default 2,66 Mhz, ramky Corsair 2x1GB 1066MHz CL5-5-5-15 a desku P5E. Momentálně jsem na těchto hodnotách : takt CPU 3192 MHz, CPU FSB 399 MHz, ramky na 1063 MHz, poměr DRAM:FSB 16:12. Napětí jsem zvedal jedině u ramek a to na 2,2 V, vše ostatní je na default. Když se pokouším dál zvedat FSB a k tomu napětí procesoru tak se mi nedaří, aby to bylo stabilní.
Děkuji za případnou pomoc.
-
Citace:
Původně odeslal
Trifid
Zdravím,
rád bych se Vás zkušenějších zeptal na nastavení OC. Mám tuto sestavu : procesor C2D E6750 default 2,66 Mhz, ramky Corsair 2x1GB 1066MHz CL5-5-5-15 a desku P5E. Momentálně jsem na těchto hodnotách : takt CPU 3192 MHz, CPU FSB 399 MHz, ramky na 1063 MHz, poměr DRAM:FSB 16:12. Napětí jsem zvedal jedině u ramek a to na 2,2 V, vše ostatní je na default. Když se pokouším dál zvedat FSB a k tomu napětí procesoru tak se mi nedaří, aby to bylo stabilní.
Děkuji za případnou pomoc.
cist cist cist
zrejmne jsi nezmenil delici pomer mezi CPU a RAM
a taky jim nastav pevnou hodnotu casovani
v tomho threadu jsou i screeny z nastaveni v biosu
nemyslim si, ze by tento thread byl tak velkej, ze by nesel precist v rozumnym case
-
Přečetl jsem celé téma věnované desce P5E, zkusil jsem i nastavení podle tvého Biosu, protože tam máš stejný procesor i desku jako já a přesto mi počítač nenaběhne a když naběhne tak první test který zkusím mi hází chybové hlášky. Jak to tak vypadá tak cokoli udělám nad 400 MHz FSB tak to není stabilní. Časování ramek mám na pevno nastavené, dělící poměr je také v pořádku, myslím že problém bude v jednotlivých položkách nastavení napětí čipsetu. Nebo také může být problém v ramkách, možná mám smůlu na hůře přetaktovatelný kousek procesoru, nebo je problém mezi klávesnicí a židlí :)
-
Citace:
Původně odeslal
Trifid
Přečetl jsem celé téma věnované desce P5E, zkusil jsem i nastavení podle tvého Biosu, protože tam máš stejný procesor i desku jako já a přesto mi počítač nenaběhne a když naběhne tak první test který zkusím mi hází chybové hlášky. Jak to tak vypadá tak cokoli udělám nad 400 MHz FSB tak to není stabilní. Časování ramek mám na pevno nastavené, dělící poměr je také v pořádku, myslím že problém bude v jednotlivých položkách nastavení napětí čipsetu. Nebo také může být problém v ramkách, možná mám smůlu na hůře přetaktovatelný kousek procesoru, nebo je problém mezi klávesnicí a židlí :)
vypis celou sestavu, vcetne zdroje
je lepsi si to dat do podpisu
a jaky mas teploty? verze biosu
na defaultu je PC urcite stabilni?
ramky dej na 800Mhz, jak dostanes stabilni hranici CPU, tak si pohrajes s RAMkama
-
Lidičky, na jakou hodnotu v BIOSu máte nastaveno PCIE. Default je 100 ?
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
vypis celou sestavu, vcetne zdroje
je lepsi si to dat do podpisu
a jaky mas teploty? verze biosu
na defaultu je PC urcite stabilni?
ramky dej na 800Mhz, jak dostanes stabilni hranici CPU, tak si pohrajes s RAMkama
Tak jsem si dal do podpisu moji sestavu. Verze Biosu 0702, teploty jsou v IDLE : MB 38°C, CPU 1.jádro 31°C, 2.jádro 33°C, disky 36°C, GPU 64°C (mám pasivní chlazení) Po 2 hodinach PRIME 95 testu : MB 41°C, CPU 1.jádro 50°C, 2.jádro 52°C, disky 41°C. Na default je PC stabilní. Mám zvyšovat napětí CPU nebo mám hledat stabilní hranici s nastavením AUTO?
-
Citace:
Původně odeslal
Trifid
Tak jsem si dal do podpisu moji sestavu. Verze Biosu 0702, teploty jsou v IDLE : MB 38°C, CPU 1.jádro 31°C, 2.jádro 33°C, disky 36°C, GPU 64°C (mám pasivní chlazení) Po 2 hodinach PRIME 95 testu : MB 41°C, CPU 1.jádro 50°C, 2.jádro 52°C, disky 41°C. Na default je PC stabilní. Mám zvyšovat napětí CPU nebo mám hledat stabilní hranici s nastavením AUTO?
kdyz jsi psal, ze jsi cetl cely thread, tak jsem cekal, ze jsi dosel i na post, kde je napsany, ze nechavat CPU voltage na AUTO je nejvetsi kravina!!!
takze si nastav pevnou hodnotu
zaklad je stabilni PC s co nejmensim napetim
max napeti do tvyho CPU je 1.55V, takze klidne ted nastav 1.4V a zkousej kam se dostanes
samozrejmne hlidam teplotu CPU
to vodni chlazeni v podpisu je pravda?
2:JackalJackal: takovou otazku bych necekal od zabehlyho clena fora
default je 100, ATIckari davaji 110, Nvidiaci davaji 105
prej je to lepsi pro OC, ja sam jsem to nezkousel
-
MISKOBOSS: psal jsem, že default je 100, to mě moc nezajímá. Já nastavil 101, že prý tak je to doporučené. Zajímají mě cifry větší 105 a 110. Hodně jsem to viděl u ptaktovačů a jelikož já jím nejsem, tak jsem se ptal. Na co mi je dobré zvíšit hodnotu až ke 110, stabilita ?? Něco více ?? Nebo nechat na default (101) ?
ATIckari davaji 110, Nvidiaci davaji 105
prej je to lepsi pro OC, ja sam jsem to nezkousel - to je to co mě zajímalo. ;)
prej je to lepsi pro OC - neznáš důvody, prej mi moc nestačí, rád bych ponastavovat desku od Auto nastavení.
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
kdyz jsi psal, ze jsi cetl cely thread, tak jsem cekal, ze jsi dosel i na post, kde je napsany, ze nechavat CPU voltage na AUTO je nejvetsi kravina!!!
takze si nastav pevnou hodnotu
zaklad je stabilni PC s co nejmensim napetim
max napeti do tvyho CPU je 1.55V, takze klidne ted nastav 1.4V a zkousej kam se dostanes
samozrejmne hlidam teplotu CPU
to vodni chlazeni v podpisu je pravda?
Napětí jsem zkoušel měnit, ale nikdy ne na hodnotu 1,4V. To vodní chlazení je pravda, snažil jsem se postavit co nejtišší komp i za cenu nemalé investice do vodníka, ale to ticho za to stojí. Ještě co se týče napětí mám zatím měnit jenom napětí CPU nebo i ostatní hodnoty?
-
Citace:
Původně odeslal
Trifid
Napětí jsem zkoušel měnit, ale nikdy ne na hodnotu 1,4V. To vodní chlazení je pravda, snažil jsem se postavit co nejtišší komp i za cenu nemalé investice do vodníka, ale to ticho za to stojí. Ještě co se týče napětí mám zatím měnit jenom napětí CPU nebo i ostatní hodnoty?
no musis si o taktovani neco precist, jaky hodnoty mas zvednout to musis vedet sam
ja jsem dal i screeny z biosu, vic pro tebe udelat nemuzu
a ty se me zeptas, jestli mas zvednout i dalsi napeti:mad:
to snad vidis na tech screenech, ne?
nevim ktery hodnoty je u tebe potreba nastavit, abys dosahl vytouzenyho OC
2JackalJackal: kdyz das za vetu otaznik, tak ses podle me ptal, jestli je default 100, ale o to tu ted nejde
ja jsem to proste nekde cetl uz driv, nevim presne v cem je lepsi 110 oproti 101
a osobne si myslim, ze to k vetsimu OC nepomuze
-
OK, moje chyba, ale nebyla to otázka, ale konstatování. Otázka byla jak a včem mi pomuže zvyšování PCIE. Může pomáhat ve větší a stabilnější frekvenci FSB ??
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
no musis si o taktovani neco precist, jaky hodnoty mas zvednout to musis vedet sam
ja jsem dal i screeny z biosu, vic pro tebe udelat nemuzu
a ty se me zeptas, jestli mas zvednout i dalsi napeti:mad:
to snad vidis na tech screenech, ne?
nevim ktery hodnoty je u tebe potreba nastavit, abys dosahl vytouzenyho OC
Omlouvám se za hloupé otázky, ale jako amatér se raději třikrát zeptám než budu řezat:). Každopádně děkuji za tvoji pomoc.
-
Po týdenním testování BIOSu 0702 se vracím zpět na osvědčený BIOS 0605.
Často se mně stávalo, že PC po zapnutí startuje až na 3.pokus (roztočení větráků, vypnutí na cca 2 vteřiny, "pokus" o POST a restart desky, po cca 2 vteřinách opětovná inicializace desky -> OK). Dále se některé volby v BIOSu akceptovaly až při druhém restartu PC, kdy se "vypnula" deska.
S BIOSem 0605 to "startuje" většinou na druhý pokus (roztočení větráků, vypnutí na cca 2 vteřiny, opětovná inicializace desky -> OK) a změny v BIOSu jsou realizovány "ihned".
Žádné změny (lepší OC atd) jsem s BIOSem 0702 nezaznamenal ,s BIOSem 0605 to maká výborně (a hlavně "startuje" lépe). :mweheh:
-
Nevím jak si to přebrat. Mě startuje PC na první zapnutí, bez sebemenšího problému. Jen když je PC vytaženo ze sítě, nebo změním FSB, tak se zapne a hned vypne na 2s a pak normálně naskočí, ale to je vlastnost Intel čipsetu. Moc dobře nechápu tvé různorodé zapínání počítače. Jinak mě BIOS 0702 maká jak by asi makat měl. ;)
-
Citace:
Původně odeslal
JackalJackal
Moc dobře nechápu tvé různorodé zapínání počítače.
Citace:
Původně odeslal
JackalJackal
Jen když je PC vytaženo ze sítě, nebo změním FSB
Přesně takhle si to "přeber" ;)
Citace:
Původně odeslal
JackalJackal
Jinak mě BIOS 0702 maká jak by asi makat měl.
Bohužel to u X3350 to neplatí... => zpět na 0605 :mweheh:
-
Citace:
Původně odeslal
JackalJackal
Jen když je PC vytaženo ze sítě, nebo změním FSB, tak se zapne a hned vypne na 2s a pak normálně naskočí, ale to je vlastnost Intel čipsetu.
Nikoliv, to je feature ASUSu :)
-
Citace:
Původně odeslal
Over
Ano - ale pouze při OC. Kdo jede na defaultu, tak mu to "startuje" ihned. (Což my nejsme :mweheh: ).
-
Citace:
Původně odeslal
Over
Asus mě ujistil, že je to vlastnost čipsetu X38 a X48, ale koukám, že pravda je tam někde venku. :) Já vlastním třetí desku od Asusu a nikdy jsem to tak neměl, až u čipsetu X38.
-
Citace:
Původně odeslal
JackalJackal
Asus mě ujistil, že je to vlastnost čipsetu X38 a X48, ale koukám, že pravda je tam někde venku. :) Já vlastním třetí desku od Asusu a nikdy jsem to tak neměl, až u čipsetu X38.
Samozřejmě, že Asusy s chipsety nVidia, Via, Sis na to "netrpí".
"Trpí" na to chipsety Intel P965 a novější. ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Over
[ironie] Ze by desky pro Gigabyte vyrabel ASUS? [/ironie]
-
Které paměti z těchto byste mi pro P5E doporučili:
800Mhz by měly stačit, říkám si že bych šel rovnou do těch Corsair DHX 2GB (Kit 2x1GB) 800MHz CL4 http://www.alfacomp.cz/php/product.p...400820TW0AKG0A jde mi hlavně o 100% kompatibilitu. CL4 nebo CL5 ? Vím, že CL4 by měly být o něco výkonnější, ale jak jsem řekl jde mi o stopro kompatibilitu. Díky.
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
Důležité je co je v těch pamětech za chipy a ty se mužou lišit revize od revize při stejném P/N
-
zdravim. mam taky problemik. po spusteni akejkolvek hry sa mi hned objavi BSOD a tato chyba: BCCode : 10000050 BCP1 : E31FE000 BCP2 : 00000000 BCP3 : 8053A8E2 BCP4 : 00000001 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1
spolu s tymto: C:\DOCUME~1\ADMIN~1.DOM\LOCALS~1\Temp\WER337b.dir0 0\Mini052708-02.dmp
C:\DOCUME~1\ADMIN~1.DOM\LOCALS~1\Temp\WER337b.dir0 0\sysdata.xml
neviete v com moze byt problem? moze to sposobovat nekompatibilita RAM s MB? pri testovani RAM orthosom (asi 1.5 hodiny) vsetko bezalo v pohode.
diky za odpovede.
-
p.t.r: vyzkoušej novější BIOS - 0605/0702, pak uvidíš. ;)
-
2 JackalJackal: uz sa mi to podarilo odstranit. preinstaloval som ovladace od chipsetu, grafiky, zvukovy a sietovky, odinstaloval som Crysis Demo (pri tejto hre mi to zacalo vyhadzovat BSOD) a uz mi to neblbne. neviem ale, cim som tomu pomohol :)
kazdopadne diky za radu, ten BIOS urcite flashnem
-
Když mám dlouho zapnutý počítač tak se mi ve winxp sp2 stává, že mi přestane fungovat zvuk. Prostě v ovl.panelech v položce zvuk mi to hlásí žádné zv.zařízení a zvuk nefunguje. Nevíte někdo co s tím ? Bios 7.02 a drivery poslední.
-
Ked sa Ti to znova objavi, skus skontrolovat cez Control Panel -> Administrative Tools -> Services ci bezi sluzba Windows Audio. Ak nie, tak ju spusti, pripadne ju skus restartovat (zastavit a znova spustit).
Nieco podobne mi obcas spravi pocitac v praci a toto vzdy pomoze - takze netreba restartovat cely system.
-
Tak bohužel, stalo se mi to znova a podle toho návodu co napsal M@to to nejde.
-
Nainstaluj SP3, třeba to problém vyřeší, stejně tě to nemine. ;)
-
Citace:
Původně odeslal
JackalJackal
Nainstaluj SP3, třeba to problém vyřeší, stejně tě to nemine. ;)
To je pravda, ale pokud má SP2 aktualizovanou, tak bych v "SP3" neviděl "vítězství" - spíš bych se zaměřit na RAM a jejich kompaktibilitu a bezchybnost. ;)
-
-
Citace:
Původně odeslal
GreenOrchid
Ještě dodám oficiální změny........... přidána podpora CPU:
Core 2 Duo E8400 (3.00GHz,1333FSB,L2:6MB,65W,rev.E0)
Core 2 Duo E8500 (3.16GHz,1333FSB,L2:6MB,65W,rev.E0)
Core 2 Duo E8600 (3.33GHz,1333FSB,L2:6MB,65W,rev.E0)
-
po flashi, mi to zaplo A: diskette mechaniku, ikdyz zadnou nemam, a take full logo show pri bootu na ON. oboje jsem vypl.
-
no jiste, nastavi vse na "Default"
-
http://4um.overclocking.cz/showpost....&postcount=113
Rozepisoval jsem se tam o problemu, který jsem dosud nevyřešil.
Jen mám poznatek, že při přehrávání hudby, nebo zvukou obecně (video atd.) mi to padá zvlášť často, a pokud nepouštím zvuk tak třeba i půl měsíce bez BSOD. Zvukovku mám dodanou k desce ten pcie modul. Ovladače poslední 6310WHQL. Bios 0702. Nevíte čím to může být ? Jestli má smysl tu RAM vůbec měnit.
-
Někde jsem četl, že BIOS 0702 má problémy s integr. zvukovkou => zkus BIOS 0605 nebo 0903.
-
Takže pokud to někoho zajímá, tak poslední verze EVERESTu 4.6 umí číst snad už všecky voltáže s P5E :)
http://members.chello.cz/over/eve.gif
-
2Shit z PCT>S 0605 mi to dělalo to samé. Flashnul jsem 0903 a uvidí se, ale moc tomu nedávám.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
Otázkou zůstavává, jak moc jsou pravdivé.
-
TAk další zásek i s 0903 biosem. Asi půjdu do nových ramek. Co tyhle doporučili byste mi je ?
Corsair DHX 4GB (kit 2x 2GB) 800MHz CL4
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...400820TW0ALGR8
Nebo do těch samých CL5 ?
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
ja mam prave tu variantu s CL5 a zadnej problem, ale doporucil bych urcite, at jdes do CL4
jsou lepe taktovat
-
Tak jsem koupil ty Corsair DHX 4GB (kit 2x 2GB) 800MHz CL4 a jeb další zásek, goldmemory i orthos v pořádku, tak jsem nainstaloval XP SP3 update a jelikož jsem už v počítači vyměnil věechno kromě disku a jedné DVD tak doufám, že je to softwarový problém. (Windows xp sp2)
-
Tak ani SP3 nepomohl. Co znamená volba Plug and play OS v biosu, mám tam NO. Má být pro Win XP Yes nebo No ? Jinak ta dodaná zvukovka nepoužívá IRQ ? Nemůžu ho v nastaveních nikde najít.
-
Máš tam mít YES, alespoň bych to doporučoval.
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
Tak ani SP3 nepomohl. Co znamená volba Plug and play OS v biosu, mám tam NO. Má být pro Win XP Yes nebo No ?
YES = prostředky při připojení zařízení přiděluje systém (např. připojíš flashdisk a pracuješ s ním)
NO = prostředky zařízením přiděluje BIOS, když připojíš flashku nabídne ti to restart, ale ten není podle mě nutný dělat, protože všechno funguje. Ještě jsem se nesetkal se zařízením, které by po přidání a bez restert nefungovalo. :rolleyes:
Pokud nechceš, aby tě otravovala hlaška restartu po každým přidání, zatrhni volbu YES.
-
-HoNY-> Měl jsem no a restart po připojení flashdisku ve WinXP to po mě nikdy nechtělo
Jinak jsem si udělal a savenul výpis prostředků (IRQ, paměť) z Everestu ultimate jak s Yes tak s No v Plug and Play OS a výpisy jsou identické takže mám pochybnosti jestli to k něčemu bude.