Nic takoveho jsem ale ani nerekl ;-). Ony ty DX10 hry nejsou hratelne ani na GTS320. Ale nalejme si cisteho vina, tady jde o porovnani vykonu.
Printable View
Zaujimalo by ma na zaklade coho si OEM partneri vybrali viac ATI ako nVidia. Vykon v hrach je nizky, takze bud kvoli nizsej spotrebe, cene a UVD (ktore mozno ani nefunguje), alebo ta informacia je iba bullshit.
DX10 je pre sucasnu generaciu Radeonov a Geforce nedosiahnutelne. Mozno o rok-dva.
ATI uz par rokov "nevie" urobit karty, ktore by pri svojom uvedeni boli vo svojej kategorii spickove vo vsetkych ukazovateloch. To ze ich karty "zreju ako vino" je ina vec.
Proste zakaznik chce kartu, ktora pri svojom uvedeni je bomba a po case z nej bude este vecsia bomba. A taku kartu ATI uz davno neurobila.
a co bys proboha chtel aby karta za 3000 porazela napr 8800GTS???
kdyz uz pouzivas slovo bomba tak nechapu proc ji tak nemuzem oznacit. karta za 3000, ticha, malo zere, UVD a nic vykonejsiho taky kolem 3000 neni. tohle je ti malo? tak potom se ti ale tezko muze nekdo zavdecit
sice jsem nemyslel jen GDDR4, ale i tak by me zajimalo co povazujes za jeji kategorii a postni graf kde to je a k te x1950gt no za 3k ne ikdyz k tomu moc neschazi, ale karta je vic zrava, topi atd, ale je zase vykonejsi, ale nema uvd apd je to o preferencich
EDIT:tak uz jsem to videl co asi myslis http://www.computerbase.de/artikel/h...stungsaufnahme
docela by me zajimalo cim je to zpusobeno, zajimave
Svou kategorii myslim oproti 8600.
2600XT je mirena proti 8600GT a tam je rozdil 15W, na druhou stranu je potreba rict, ze GDDR 3 verze je na tom se spotrebou stejne.
Cenu X1950GT jsem schvalne kontroloval a nasel jsem jeden obchod s cenou pod 3k a jinak par dalsich s max. +200-300Kc, coz je nic za ten vykon navic.
Pavlis: Myslel som bombu vo svojej kategorii. Preto som tam dal "nevie" v uvodzovkach. To znamena, ze tie karty nie su zle, ale nieco im chyba, aby boli na vrchole, na ktory konkurencia nedosiahne. Ved aj kvoli tomu su cenovo nastavene lacnejsie, urcite nie kvoli vyrobnemu procesu.
Na computerbase se mi nezda test Colinu DiRT, mi to beha pekne s vyhlazovanim 1280 a u nich 7FPS, 88GTS pomalejsi nez 7950 a 1950, eh...
No to je fakt, ty vysledky jsou uplne mimo. 8800GTS ve spojeni s QC tam musi davat 30+fps (spis dokonce 40+) i s 4xAA na high detaily.
No tak nejak mi to bezi :)
Projel jsem vice testu a vsude jine vysledky :)
Za tu cenu neni 2600XT spatna, ale radsi 8600GT s pasivem, zadny hluk, mnohem mensi spotreba. Vykon obdobny.
http://www.techpowerup.com/reviews/A...power_idle.gif
Jestli tu spotrebu meris pouze podle tohoto grafiku, tak doporucuju se podivat i na ostatni ;-)
A jeste dalsich par recenzi.
- Anandtech (ATI Radeon HD 2400 and 2600 series)
- ExtremeTech (ATI Radeon HD 2600 XT and HD 2600 PRO)
- HEXUS (ATI Radeon HD 2600 XT and 2400 XT)
- Phoronix (ATI Radeon HD 2400 PRO and 2600 XT)
Mimochodem, co jsem tak prochazel ty recenze, tak to vypada, ze hlavni vyhoda UVD je v tuto chvili vic nefunkcni nez funkcni. Jsem docela zvedav, kdy to opravi.
Hmm, skoro vo vsetkych recenziach su iba origos karty od ATI. Na techpowerup! to bola revizia A13, na computerbase.de A15 (ale som nevycital ci na tej od ATI alebo od Powercolor).
Kde se dá sehnat X1950GT za tři tisíce? Já jsem našel (alfa) Sapphire HD2600XT za 2800, což je stejná cena, jako za Sapphire X1650XT. HD je o dost rychlejší, cena stejná, žere o 10-15W míň... To nepovažuju za krok špatným směrem...
Ano, ale to je PowerColor... já srovnával Sapphire se Sapphirem. Dá se očekávat, že PowerColor HD bude vůči PowerColor X1 přímo úměrně levnější, jako je to u ostatních výrobců.
Ako pozeram tak pozeram, nasiel som v cenniku zatial len DDR3 verziu 2600XT ktora ma takty 700/1500 a pamete sa ani nahodou nechytaju na DDR4 2200mhz, ktore su v recenziach a testoch 2600XT. S DDR3kami to musi byt uz prepadak na Xtu asi u tejto rady 2600 vyraz XT znamena skorej toto ako vyssi vykon ;) .
výkonovej rozdil mezi DDR3 a DDR4 je zanedbatelnej
http://www.computerbase.de/artikel/h...formancerating
predpokladal som ze s ddr3kami bude mat vysledky uplne nekonkurencieschopne ;) ale ako som zistil za nizku cenu bude ten vykon v podstate zaujimavy, ale len vdaka tej cene.
bez urazky aj tak sme cakali viacej, kopu ludi si tu kartu kupi a budu relativne spokojni, o to ide firmam ;)
Já ne ;-)
po vydání:Citace:
Původně odeslal no-X tři týdny před vydáním
http://ukazto.com/img/hd2600xt.png
Já už vážně nevím, jestli má cenu sem něco psát nebo ne - ono to vlastně vyjde nastejno :D
2600XT v CF..hodne dobry,cili za 5500-6000 mas celkem slusnej vykon..krasa
http://we.pcinlife.com/thread-786552-1-1.html
Tak vidím,že když jsem do mašiny,co teď stavím koupil zase X1950GT,jen v PCI-E verzi,dobře jsem udělal.Vistu neplánuji a tak DX10 neřeším,s touhle generací karet by to stejně bylo spíš promítání diapozitivů než hra.Další nic moc karta,ale alespoň má proti GF8600 odpovídající cenu.
HIS HD 2600XT 512MB DDR3 - 3 744.63 CZK se vsim
http://www.impactware.cz/?s-sn=Grafi...ti&StiId=64456
vidim to naprosto stejne, i kdyby byl vykon 2600XT v CF sebelepsi tak za tu spotrebu mi to rozhodne nestoji, imho mam stejny zdroj jako ty (Seasonic 430W) a vazne pochybuji ze by CF utahl, radeji tedy preziju s x1950gt/pro nez se objevi neco zajimaveho v segmentu do 5-6k
Vzhledem k tomu, že HD2600XT GDDR3 žere v zátěži asi o 30W míň než X1950PRO si nemyslím, že by v CF měla na zdroj výrazněji větší nároky, než X1950PRO.
Hlavne tady nestras lidi ze dve 2600xt neutahne tvuj zdroj.Jejich spotreba muze bejt cca 60-70W(kazde) cili absolutne bez problemu.
1950PRO s C2D+2GB zere v loadu neco malo pres 200W.Kolik sis myslel ze spapaj dve 2600XT?Jen karty 200W co?
:D
2900XT(OC)+CD2 OC+4GB+hafo dalsich veci zere cca 340W smarja s tvym zdrojem bez obav.
2600XT v CF ten zdroj utahne v pohode.
Na druhou stranu k 2900XT OC + C2D OC atd. bych si teda 430W nedal, protoze ta spotreba je rozhodne vys nez 340W.
Muzete se zeptat Spajdra jak mu "behalo" v pohode CF 2900XT na 700W zdroji....a to vam ve vsech testech nameri spotrebu systemu jen kolem 500W...
Pokud vím, tak měl Spajdr na tomtéž zdroji tytéž problémy i s X1900 CrossFire, takže bych to viděl spíš na chybný kus.
UFo: To myslím naprosto vážně. HD2600XT-GDDR3 žere v zátěži o 15W míň, než GDDR4 a ani ta nemůže mít maximální teoretickou spotřebu větší než 75W, protože by jinak nemohla fungovat bez přídavného napájení. Takže to vidím tak na 50-55W maximálně pro GDDR3 verzi...
Predpokladam ze M.Jahoda neni lamka a jeho testovaci PC s
C2D Extreme X6800 si vzalo v loadu s 2900XT 320W cca cili 430W Seasonic je celkem v klidu natoz 2600XT v CF chi chi(myslim ze zdroj by zvladnul i nejake to OC CPU i grafiky,uz kousek na hrane mno)8800GTX zere v podstate stejne jako XT,jaky prekvapeni ze?500W Liberty k 2900XT bych dal ja,pro klid duse.Pohadky o 600-700W si strcte za kloubouk.Pokud neresim SLI a CF(trebas 500W a C2D+2xGTX).Pekny vecer..:cool:
M.Jahoda napsal:
Měřil jsem spotřebu celé sestavy bez monitoru se zásuvkovým wattmetrem Voltcraft Energy Monitor 3000. Výsledky jsem rozdělil do několika kategorií – kdybych totiž napsal, že počítač s Radeonem HD 2900 XT si řekně o 320 W a s GeForce 8800 GTX o necelých 300 W, neodpovídalo by to zcela realitě. Většinou je odběr proudu těchto karet srovnatelný, i Radeonu HD 2900 XT dochází však k vyššímu špičkovému odběru. Zajímavostí je, že spotřeba sestavy v režimu nečinnosti (ve Windows) byla pod Windows Vista se zapnutým rozhraním Aero zhruba o 3–5 wattů nižší.
co se tyce HD2900XT nechci se tu hadat, ale nekteri namerili i trosicku vic nez 320W, videl jsem cisla okolo 340-360W, takze tak jak pises radeji 500W zdroj, ten Seasonic ma udavanou spotrebu nad 80%, na SH namerili okolo 86% pri 25% zatezi a 80% pri plne zatezi--> tj. cca 344W by ten zdroj stopro utahl, ale uprimne at si pise kazdy co chce neverim ze by ten ventilator ve zdroji byl pri plnych otackach neslysitelny
ok s temi HD2600XT jsem to trosku prehnal, GDDR3 verze v CF tedy nevypadaji az tak spatne, cca +20W nad x1950pro, ale u GDDR4 to vypada na +50W coz je dost (ale uznavam ze moje chyba ze jsem se dival na spotrebu GDDR4 verze, vzhledem k tomu ze narust vykonu je mizivy a vetsina lidi asi da prednost GDDR3)
tak uz se HD2600 zas objevily i na CC - ceny vicemene podobny jako prve
http://www.czechcomputer.cz/cat_tree...CATI%5CHD+2600
Sapphire ATI HD 2600 Pro 256MB, PCI-E - 2452,-
Sapphire ATI HD 2600 Pro 512MB, PCI-E - 2595,-
MicroStar RX2600PRO-T2D256EZ/D3 256MB, PCI-E - 2845,-
Sapphire ATI HD 2600 XT 256MB, PCI-E - 2893,-
MicroStar RX2600XT-T2D512EZ/D3 512MB, PCI-E - 3773,-
Sapphire HD2600Pro
http://www.czechcomputer.cz/czc/prod...le/46770s2.jpg
Sapphire HD2600XT
http://www.czechcomputer.cz/czc/prod...le/46769s2.jpg
MicroStar RX2600PRO
http://www.czechcomputer.cz/czc/prod...le/47369s3.jpg
MicroStar RX2600XT
http://www.czechcomputer.cz/czc/prod...le/47370s0.jpg
ako som kukal tie testy je teda slabsia aj ako 8600gts co? takze asi sa stale oplati x1950pro :-/ ktora nema dx10 to je smutne :(
mam palit x2600xt a zkousel jsem 3dmark 03 a 05, bohuzel ani jeden nejde pustit - zasekne se pri zkousteni
pouzil jsem catalyst 7.7
setkal jste se s tim nekdo? jak to resit ?
Je to bug 3DMarků, konkrétně načítání informací o systému (nedokážou rozpoznat karty řady HD a nenajedou). Futuremark by měl do dalších verzí přidat opravu. Provizorní řešení je spouštět 3DMarky s parametrem "-nosysteminfo", případně pro 3DMark06 stahnout opravenou knihovnu.
cim taktovat x2600xt ?
v ovladacich me to pusti na max 850/850 ale verim ze karta pujde jeste vic...
O moc víc než 850MHz se asi nedostaneš. Ale můžeš zkusit toto:
http://www.techpowerup.com/downloads...Tool_v0.7.html
Palit HD2600xt Sonic - 2596 Kč včetně dopravy, z RSC.
Osazení Quimonda HYB18H512321BF-10 !!! - datasheet.
Jinak karta je docela tichá a moc netopí, spokojenost.
OC zkusím asi o víkendu.
Půjde na grafice Sapphire HD2600XT vyměnit chladič za Arctic Cooling Accelero S2 případně S1? Bude to pasovat? Na stánkách výrobce v seznamu kompatibilních nejsou karty řady HD uvedeny. Uchladí to tu kartu, pokut to bude pasovat?
Z testu jsem pochopil, ze DDR3 vs. DDR4 neni az takovej rozdil. Uvazoval jsem teda o pasivne chlazene GigaByte verzi Pro 600/1000 s DDR2 za libovou cenu 2200 s dani. Jen nevim, jestli uz to ty pameti precijen nebudou hodne brzdit. 128bit@1000MHz uz je mozna nizko i na 120 stream procesoru...
Nemate nekdo poneti?
GDDR2 vs. GDDR3 uz je docela citelnej rozdil.... radsi priplat za GDDR3 ;)
Moc pěkná recenze a srovnání... http://www.ddworld.cz/graficke-karty...ena-vykon.html
Já osobně už mám objednanou GigaByte HD2600XT DDR3 s pasivním chlazením za necelých 2800,-
Muzu se zeptat kterou? V CZC jsou vsechny GB nedostupne i co jsem se ptal kamarada. Bral bych pasivne chlazenou 512MB DDR3 idealne...
Super cenu ma Radim na Palita, ale je to "jen" 256MB. Neni to tak uplne podminka u takhle vykonne karty, ale za 512 MB bych se nezlobil.
Nebo mozna sezene jeste nejake 512MB?
Já beru tuhle http://www.barbone.cz/?stiid=64572&s...20HDTV%20PCI-E
512MB jsem zatím neviděl skladem nikde, ale myslím, že v téhle kategorii je to fakt zbytečnost ...
Ja prave objevil nekde tohle http://www.nakupni-dum.cz/vga-msi-rx...-s-5-dp-76943/ za 3100, coz jeste jde, ale nevim nakolik verit MSI, desky od nich uz nikdy...
Palit samozřejmě má verzi Super s 512MB, ale 3100 dát za takovou kartu se asi nevyplatí. Za 2700 je X1950GT od POwerColoru, 3350 je Palit X1950GT 512MB
bohuzel zatim nic jinyho nez overdrive neni... (a tam je limit 850\850) ja v 06 dostal 4765 na default
zkusim schvalne kolik to da s overdrive
edit: tak overdrive opravdu nic neprida, nezbyva nez cekat na vhodny software
edit2: tak ani AMDGPUClockTool na zmeni v overdrive nereaguje - tj zobrazuje defaultni takt
No já mám strop overdrive 880/880 v Catalystech 7.7 na 32-bit Vistách, ale ani nastavením těchto hodnot jsem se nedostal v 3DM06 výš než na 4500 bodů.
Pasiv na Gigabytce peče docela brutálně, na konci 3DMarku má kolem 95°C, ale díky té hetapipe uvnitř rychle klesá na cca. 75°C... pak asi HP už tolik nezabírá a padá to pomalu až na IDLEových 65°C.
ja mam aktivni chladic palit, kterej je relativne tichej... (idle je tusim nekde mezi 40°C - 50°C, burn netusim)
v overdrive vic jak 850/850 nenastavim (jednoduse to overdrive nedovoluje, ale verim ze by karta snesla vic - pameti by mely snad az 1000), ty tam mas max 880? ze by to nebylo dano driverama ale biosem karty ???
zkousel si AMDGPUClockTool zda ti po nataktovani v overdrive zobrazi odpovidajici takt ?
Já mám skutečně zobrazené maximum 880/880MHz.
Na tuhle kartu jsem přešel po mnohaleté orientaci na nVidii, takže trochu tápu a neznám všechny nástroje, které jsem s nV nepotřeboval... :oops:
Zatím jsem kartu nezatratil, ale po 7900GS se očekávaný nárůst výkonu nějak nedostavil, ačkoliv podle rezencze na DDWorld by ji měla téměř všude porážet...
Od karty za 2500 bych necekal nejaky zazraky.Za ty penize nic lepsiho neni.Leckde ma vykon jako 1950PRO,nekde dost horsi.Nase naroky se zvysujou a cena je uplne dole. :) Kdyz si vemu ze moje 1900GT stala pred rokem 8000kc a dnes mam stejne vykon za 2500.BTW Overdrivu moc neverim.Me sice ukazuje sice 850/1700 ale myslim ze vykon je furt stejnej.Jinak mam v 06 cca 4700b.Holt pockat na novy verze ATItool nebo Rtuner.
EDIT:
79xx ma samozrejme o 2tridy horsi obraz,aspon nemas shimmering,uhlove optimalizovane aniso a jiny hnusy :)
O tom o 2 třídy horším obrazu bych se s Tebou klidně přel donekonečna - nevycházím z žádných teorií, ale z vlastního praktického a dobrobolného přechodu z nV na ATI po mnoha letech... a bez předsudků... :p
A pokud jde o výsledek v 3DMark06, pokud máš stejnou Palitku 800/1600 jako na DDWorld, tak pak nějak nechápu jejich výsledek 5.413 bodů na default. ???
No, popravdě, právě díky testu na DDW jsem se do ATI odhodlal a teď se cítím mírně podveden, i když si DigitalDoom za svými výsledky stojí...
2Caleb: možná to bude tím, že nehraju závodní hry... ;) V NHL07 ani BF2 žádné rozdíly nepozoruji a v prostředí Vista Aero už tuplem ne...
Nj a abych tomu dal korunu, tak já jsem nepřekousl na nV 7600 ani 2D, že ... A to jsem si to, blbec, musel ověřit na 4 kartách. :mad:
Myslím, že kdybych měl předsudky, tak si ATI nepořídím - jsem po těch letech s nVidií na něco navyklý a rozhodně nemám teď s HD2600XT pocit jakékoliv změny například na fotkách apod. Takže buď mám oči z kašparovy krávy, nebo mám "vadnou" ATInu, nebo se prostě jedná o dávno nepravdivý mýtus, který nikdo jinak než subjetivním názorem není schopen dokázat...
Pletete dohromady kvalitu 2D výstupu (která je v případě analogu závislá na výrobcem použitých součástkách) a kvalitu 3D obrazu, která závisí na grafickém čipu a driverech :-)
Pokud výrobce použije kvalitní součástky a má dobře navržené výstupní filtry, nebude se kvalita analogového výstupu lišit a je jedno, jestli je použitý čip od ATi, nebo od nVidie.
Co se 3D týká, je rozdíl především v kvalitě anizotropní filtrace a zrovna v BF2 by rozdíl mohl být vidět.
Jinak souhlasím s tím, že přechod na HD2600XT v tomhle případě výkonnostní upgrade není <:(
Imho když někdo něco prostě nevidí, tak ho to nemusí trápit a nemusí ani řešit, jestli tam rozdíl je, nebo není ... A stejně tak mně pak může kdo chce tvrdit, že na LCD přes DVI nemůže být ve 2D rozdíl a pomůže mi tím leda k tomu, že jak blbec zkouším n karet jen kvůli tomu, abych si to potvrdil ...
no-X: dohromady jsem to nepletl, jen jsem to dodneška nepochopil ...
No. Co se týče toho že NV a ATI maj jinou kvalitu obrazu v 2D, tak to fakt ne, maj úplně stejnou. Když porovnávám karty co jsem měl což bylo asi 7 NV40 based karet tak všechny měly stejnj obraz, krom jedný která měla lehce míň ostrej primární výstup = chyba při výrobě karty / součástky, neni to záležitost NV, a sekundární výstup byl OK. Od ATI jsem měl R7200, 9800, X1600pro, X1800XT a taky naprosto stejný.
Teď tu mám 6600GT od Club3Dcož je mizerná značka tak od ní čekám něco horšího, ale ještě jsem ji nepíchnul ke slušnějšímu monitoru tak nevím. Poslední karta co jsem měl která měla špatnej výstup byla S3 deltachorme S8 v2.0 od Club 3D, a problém S3 to rozhodně nebyl.
Prostě jde jen o výrobce nic víc. Kor u mainstreamu a low-endu jako je 7600, tomu já se snažim vyhnout, proto radši beru hi-end minulý generace než soudobej mainstream. U hi-endu maj i mizerný výrobci dobrý filtry. (většinou)
To vše co jsem řekl ale platí jen pokud máte vše na default. Rozuměj nehejbete s brightness, contrast atd. Protože třeba +15% contrast u NV a ATI má naproso jinej vliv na obraz takže se to pak už nedá porovnávat.
A co se týče kvality filteringu v 3D tak tam jsou karty generace NV4x/G7x na tom opravdu zle, až otřesně. Teď nemám na mysli úhlový optymalizace, ale shimmering a binilear anisotrophy.
Maule zkus na té GF7 zapnout úplně všechny optymalizace a kvalitu dát na max výkon a to zkombinuj s AF16x a to musíš vidět i ty, hlavně na zem se dívej, když se pohybuješ, na statickym screenu to vidět neni. Problém je že když optymalizace vypneš, tak GF6/7 ztrácí strašně moc ze svého potenciálu pixel shader výkonu, protože má pořád sdílenou pipeline na texturing a shadery = čim kvalitnější filtrace, tím méně prostoru pro shadery. Dám ti příklad. Moje 6800Ultra byla s opymalizacema pořád použitelná karta, v Oblivionu v 1024x768 s HDR a AF8x v pohodě to jelo a vůbec vše šlo hrát ok. Ale jakmile jsem dal kvalitní filtering tak jsem to na stejný FPS nevytáhl ani při 800x600. To ale platí především pro hry kde je to samej shader.
To je právě ono, co se týče NHL07 a BF2 tam to moc o shadery neni. Co máš v BF2 za shadery? Kapoty vozidel jsou bumpmapy a pak je tam pěkně udělaná voda, to jsou jediný shadery. Postavy a ta rozlehlá krajina co žere výkonu nejvíc jsou jen textury. Nezapomeň že BF2 jde rozjet na Radeonu 8500 čili SM 1.4 - to už něco o složitosti těch shaderů vypovídá (a furt to vypadá skoro stejně). Takže ta hra je o fillrate, takže tam tvoje stará GF musí kralovat se svym počtem texturovacích jednotek a 256bit sběrnicí, a jelikož tam nejsou moc shadery, půjde to asi plynule i s kvalitnim anisotrophy. Ale jakmile budeš mít na shadery náročnou hru, budeš must dát ten méně kvalitní.
To je taky jeden z důvodů proč GF7 byla dřív docela konkurenceschopná vůči radeonům a dnes vypadá jako propadák, protže se testovalo často v default nastavení = povolený optymalizace. Dnes je ve zvyku testovat s určitou úrovní kvality a tudiž GF 7 jdou hned dolu. Ale jestli jseš spokojenej s binilear anisotrophy tak ti GF7 i dnes může nabídnout slušný frameratte. Pokud použiješ kvalitní filtraci, karta ztrácí ihned tak mym odhadem 40-50% svý síly ve shaderech.
Ale nevim jak jsi mohl čekat posun v hrách typu BF2. Vem si počet TMU tvý GF7900GS a celkovou prostupnost paměti. To vše obvzláště po OC že, kvůli kterýmu se 7900GS kupovala, protože má obrovskou rezervu na jádře i na pamětech a jde kolikrát posunout výkonem na úroveň 7900GTX. (když to přejdeš frekvencí ty 4 pipky z 24 se ztratěj). To se bohužel HD2600XT netýká, ten má OC dost slabý až zanedbatelný.
Musím souhlasit se vším, co tu bylo řečeno, až na jednu věc:
Nízká kvalita analogového výstupu v posledních letech není způsobena grafickým čipem ani značkou grafického čipu, ale to neznamená, že za ni výrobce vůbec nemůže. nVidia totiž k mnohým referenčním návrhům karet neposkytuje referenční návrh výstupních filtrů a pouze odkazuje na jiný model, ze kterého jej doporučuje převzít. A na základě toho už mnohokrát došlo k chybě, protože filtry navržené pro jinou kartu příliš ořezávaly signál a výsledkem byla degradace obrazu, takže výrobce, který si je navrhl sám, v těchto případech dopadl lépe, než ten, který převzal referenční doporučení.
Samozřejmě chápu, že v tvém případě to byl jen jeden vadný kus, ale narážím na to, že za kvalitu výstupu není zodpovědný pouze výrobce karty.
Takže po několika dnech s touto kartou mám dostatek poznatků, které předurčují, co s ní bude dále...
- pasivní chlazení rozhodně nestíhá, a to ani po náhradě žvýkačky pořádnou pastou
- v zápřahu nějakého 3DMarku se zcela bez problémů vyšplhá na 100°C ve větrané case
- karta rozhodně nenatrhne prdel 7900GS a subjektivně po pár hrách ji výkonem řadím na úroveň 7600GT a ještě s výhradami (no flame, fakt jsem ATI chtěl)
- ovladače Catalyst 7.7 si s kartou brutálně nerozumí a pod Vistami je to přímo horror. 3DMarky se sekají na dlouhé vteřiny do "mrtvolek" a výsledky raději ani nekomentuji
- v NHL07 se karta přehřívá natolik, že přibližně po 5 minutách se hra začne trhat a přejde do režimu cca. 10FPS. Ofukování pasivu pomůže jen částečně, stejně se hra po chvíli hraní cuká na hranici hratelnosti.
- opravdu pečlivě jsem odstranil zbytky ovladačů po nVidii, ale karta v kompu funguje jako cizorodý prvek. Dal jsem zpět 7900GS bez odinstalování Catalystů, nainstaloval přes ně Forceware a vše jede hladce čistě a plynule!!!
Takže resumé: nejsem žádný tester a odmítám akademické diskuse nad výsledky na jednotlivých serverech - pro mě BFU subjektivně přinesla tahle karta tunu problémů, které jsem za poslední roky s nVidií nepoznal. Ovladače si s kartou rozumí velmi mizerně a pod Vistami ještě hůř, kvalita obrazu ve 2D je naprosto totožná s nV a ve 3D jsem skvělé fíčury ATI ani neměl možnost prozkoumat...
Karta se vrací dodavateli a zřejmě zase na dlouhou dobu zůstane království AMD/ATI mým krokům uzavřeno...
Maule tak dej atinam jeste sanci :) sou tady novy catalysty ... http://www.cdr.cz/a/22113
Tak s ni snad budes spokojenej (ja rozhodne sem :) ) ... doporucuju prikoupit accelero S1 ... za ty prachy a bezhlucnej provoz se to urcite vyplati
No když už jste se dali do toho srovnávání...taky jsem přešel z G7900GS na X1800XT (výkon cca jako X1950GT) a docela spokojenost....výkon vyšší, obraz se mi taky zdá takovej ostřejší a jakoby i čistší...ikdyž to je asi jen subjektivní dojem. Dále také v Test Drive Unlimited se dá zapnout HDR a vyhlazování...u G7900GS jsem si mohl vybral jen jedno :-) a ani nevypadávaj textury...
Ještě k tomu co psal Maul:
Nemyslím si, že to byl zrovna nejšťastněji zvolený upgrade...taky jsem četl recenzi na DDworld, ale ikdyž karta má dobrej poměr cena/výkon, tak přece člověk nemůže chtít aby to natřela původnímu high-endu (vyššímu mainstremu - abych byl přesnější) může se jí vyrovnat, ale asi se nedá čekat výkonový polepšení...to je jako kdybych já z X1800XT přesedlal na G8600GT :-) ...raději si počkám na G8800GT-GS/X2900Pro....popřípadě zlevnění X1950XT/XTX
Teď s X1950GT je to trochu jiný kafe ne? (až na ten chladič co :-) )
Já jsem nečekal velký skok - 7900GS budu dávat klukovi jako dárek a tak jsem chtěl mít doma něco srovnatelného (případně mírně lepšího) a s DX10. Podle testů by 7900GS, X1950GT a HD2600XT měly být výkonově cca. nastejno, což ale IMHO rozhodně nejsou (minimálně pod Vistami).
Kdyby řada 8600GT nebyla předražená, asi bych po zkušenosti s HD2600XT šel do ní, ale takhle jsem víceméně spokojený s X1950GT. "Vysavač" jsem okamžitě nahradil Accelerem S1 a taktovat jde slušně...
To by sis bohužel taky nepomohl. Pokud přikládáš váhu mému názoru, tak to vidím výkonnostně následovně:
- HD2600XT, GF8600GT
- GF8600GTS, 7900GS
- X1950GT, 7950GT
- X1950PRO, 7900GTX
- X1950XTX, 7950GX2
S tím, že s GF7 bude (především) kvalita textur horší, než na všech ostatních. Pokud bychom deaktivovali všechny její vypnutelné optimalizace, posunula by se zhruba o jednu příčku směrem dolů.
Váhu Tvůj názor má, ale známou jednostrannou preferenci bohužel taky. Teď mám X1950GT nataktovanou jako PRO a zcela jednoznačně se nechytá na 7900GTX, kterou jsem v kompu chvíli měl... s tím ostatním bych +/- souhlasil, až na to, že s GF8600GT bych dle všeho měl pod Vistami výrazně méně problémů než s HD2600XT a jela by bez potíží hned...
Ano, ale záleží, podle jakých her to posuzuješ, ovšem s vypnutými optimalizacemi dopadá v novějších titulech X1950PRO výrazně lépe, než 7900GTX. Samozřejmě pokud hraješ konkrétní hru, která je lépe optimalizovaná pro GeForce, tak ti tohle asi bude egál :-)
Té konkurovala v době vydání. Ale podívej se třeba na takové hry jako Anno 1701, Gothic 3 a další, jaké rozdíly jsou tam (teď bohužel zjišťuju, že ve většině recenzí HD2900/GF8800 už ani 7900GTX netestovali :-( )
To je ale pořád dost hluboko pod těmito výsledky:
http://www.ddworld.cz/images/stories...3/3Dmark06.png
A to nemluvím o tom, že já jsem s tou Gigabytkou nedostal ani s overdrive na 800/1600MHz víc, než nějakých 4700 bodů, a to mám o krapet silnější sestavu než byla testovací.
Přitom většinou mívám výsledky o dost lepší, než bývají v recenzích, takže například s X1950GT@X1950PRO mám 5201 bodů oproti jimi dosaženým 5049, a to navíc pod Windows Vista!!!
Přinejmenším na Palit krásně sedne tenhle http://www.alza.cz/vga-chladic-everc...rhc-d77589.htm
Ohledně 3Dmarků občas záleží i na revizi samotného marku a dalších nastavení. Tvoje GB pravděpodobně throttlovala, jinak to nevidim
Edit : Oprava překlepů
Na 2600XT máš pasivní MSI a Sapphire Ultimate, které ji jistě uchladí bez větších problémů. Nakonec stejný chladič jako je na Ultimate mám na X1650Pro (a s přehříváním tedy rozhodně problém nemá, je znatelně efektivnější i než předchozí "složitý" Silent-Pipe na X1650Pro od GB).
Mám pár základních (asi dementních, ale sichr je sichr) dotazů k ATi HD kartám a HDMI, budu velmi vděčen za fundovanou odpověď:
1. Rozumím tomu dobře, že např. na HD2600 prostě vrznu redukci DVI-HDMI, zapojím kabel do TV a bude TV druhým monitorem včetně zvuku?
2. Jak funguje audio device na těch grafikách? Prostě při switchnutí na druhý monitor se přepne i zvuk a hotovo?
3. Dá se integrovaný audio device nějak konfigurovat, nebo tam prostě je a "nějak" hraje?
Tak na otázku č. 1 jsem odpověď našel celkem snadno (ano), na č. 3 asi také (zřejmě ne), u č. 2 by mě zajímala zkušenost někoho, kdo to zkoušel/jede na tom - dočetl jsem se, že je možná asi jakákoliv varianta (obě zvukovky funkční/jedna funkční/druhá funkční), ale už ne, zdali je možné ošetřit nějak preset např. pro situaci viz ten dotaz? (snad není potřeba po každém použití disablovat ten zvuk, aby nehrál pořád ...)
Z me zkusenosti, to ve Windows funguje tak, ze mas-li vice nez 1 zvukove zarizeni, smeruji vsechny aplikace, jenz neumoznuji explicitne zvolit zvukovku, zvuk na primarni zvukovou kartu tj. tu kterou mas nastavenou jako "Vychozi zvukove zarizeni".
Druha zvukova karta se pouzije pouze v pripade, ze je primarni obsazena (coz se mohlo stat naposledy ve Windows 98/ME, pripadne pri pouziti nejakeho nestandardniho vystupu jako je kernel streaming atd.) nebo pokud to ona aplikace dokaze.
To zvukove zarizeni na ATi grafikach se imho nainstaluje jako dalsi zvukove zarizeni ALE
- nemam s temahle grafikama zkusenost, prosim nekoho, kdo je ma k dispozici k tomu neco rekl
- vista ma prekopany audio stack - SPDif a pod. se v systemu hlasi jako samostatne zvukove zarizeni - imho do tehle kategorie patri i onen vystup u HD 2x00 grafik
I tak si myslim, ze pokud si toto zvukove zarizeni nezvolis v systemu jako defaultni, nebude ti do nej hrat zadna aplikace, ktera to primo nepodporuje nebo alespon nedokaze zvolit zvuk. zarizeni.
PS: Nevylucuju, ze by ovladac umel prepnout defaultni zvuk. vystup prave na ono zvuk. zarizeni grafiky po zdetekovani noveho monitoru pripojeneho pres HDMI, napr. logitech USB headset tohle umel.
PS2: Sem zvedavej, jestli nekdo osvetli, kolik je na mych spekulacich pravdy :)