-
Re: Gigabyte DS3,DS4,DQ6 BIOSy
No, je to vskutku podivne. Ja byt v tvoji situaci, tak vyzkousim vsechny BIOSy co k te desce jsou. Pohraju si i s PCIE frekvenci a zapnutim/vypnutim ruznych periferii, vcetne odstraneni a pridani ruznych karet co tam mas vcetne USB zarizeni. Ono OC neni jenom o pametech nebo CPU, ale ma to vliv i na USB, PCIE atd. Pokud je tam neco blbe, potom to cele proste kapituluje. Neco podobneho bylo i u P965 a prvnich F1-2 BIOSech s USB a dokonce jeste i s F9 existoval malo znamy PCIE bug, ktery jak sem zjistil se v beta F12 na P965-DQ6 uz nevyskytuje(Neslo liche FSB se zmenenou PCIE). Pokud nic z toho nepomuze, potom to reklamuj(i kdyz je mi jasne, ze to bude v tomto pripade problem).
-
takže rešení problému je někde v tomto postupu:
Rozmontoval jsem UPLNĚ komp (tj i CPU vyndal z patice), pak resetoval sroubovakem (jumper neni) CMOS, sestavil komp, zapojil, pri restartu na me bliknul CMOS error, tak jsem dal Load Default, BIOS najel normalne (tj ukazoval rozumne udaje 200x10=2000MHz), nastavil testovaci OC (250x10=2500MHz), Save&Exit, komp se vypnul a zapnul et voila, svitilo na mne krasnych 2500MHz, takze se vse dalo do normalu...
Doopravdy nevim, kde byla chyba, co bylo spatne, ale jsem rad ze se i diky vasim pripominkam podarilo komp rozjet tak jak ma (tj. taktovatelne).
K+ vsem co prispeli:D (Haste - sorry, nekdy v dobe nedavno minule sem te hodnotil, tak mas to u me schovane:) )
-
-
jen doplnim:
Update CPU ID (Support Intel Yorkfield QX9770 CPU)
-
a ja doplnim, ze ten bios uz je vic jak mesic starej, uz na nem davno jedu, a no problem
-
Všimnul jsem si, že je již postarší, proto jsem se divil, že tu ještě neni info.
Osobně jedu na F12 Beta docela dlouho.
-
U 965P je betám od 17.7.2008 konec jak u DS4 (F11) tak u DQ6 (F12) ;-)
-
-
Citace:
Původně odeslal
Doktor-Prase
takže rešení problému je někde v tomto postupu:
Rozmontoval jsem UPLNĚ komp (tj i CPU vyndal z patice), pak resetoval sroubovakem (jumper neni) CMOS, sestavil komp, zapojil, pri restartu na me bliknul CMOS error, tak jsem dal Load Default, BIOS najel normalne (tj ukazoval rozumne udaje 200x10=2000MHz), nastavil testovaci OC (250x10=2500MHz), Save&Exit, komp se vypnul a zapnul et voila, svitilo na mne krasnych 2500MHz, takze se vse dalo do normalu...
Doopravdy nevim, kde byla chyba, co bylo spatne, ale jsem rad ze se i diky vasim pripominkam podarilo komp rozjet tak jak ma (tj. taktovatelne).
K+ vsem co prispeli:D (Haste - sorry, nekdy v dobe nedavno minule sem te hodnotil, tak mas to u me schovane:) )
mel sem ted uplne stejne problem jak ty ale ja mam P965 desku, no nastesti stacil jen reset CMOS a uz mi to zase funguje ....
-
pro P35-DS4 vsechny revize je k dispozici BIOS F13:
http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...S&FileID=13739
zmena by mela bejt jen: Fix S3 resume fail
ale vsiml jsem si ze mi zmizelo u nastaveni pameti moznost Standard, Turbo, Extreme.. muze to nekdo potvrdit??
EDIT: tak nic, beru zpet.. vsechno nastaveni ohledne pameti se presunulo pod polozku Advanced Chipset Features - treti shora pri stisknuti CTRL+F1
-
-
Je F14c už taky neaký pátek, na desce mám furt F11 tak udělám asi upgrade :) http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...S&FileID=14180
-
Citace:
Původně odeslal
aless
Pokud to budeš dávat dej vědět jaký je přece jen se jedná o beta verzi.A já pořád čekám jestli udělají normální verzi a nebo je to už fakt poslední bios na P35-DS4.
-
Tak jsem nahodil bios F14c a jedinou změnu který jsem si hned všiml je,že nastavení RAM se opět přesunulo do položky M.I.T. :)
Jinak funguje jak má.
-
Sem se po dlouhe dobe dival na GB a zjistil sem, ze je i novy beta BIOS na 965P-DQ6 F13a. Nemate s nim nekdo zkusenosti co je lepsiho/horsiho oproti F12? F12 mi zatim (klep klep) jede jak ma, tak se mi do toho nechce moc vrtat.
-
Tak dneska jsem provedl malý upgrade.. z P35-DS4 na EP45 DS4 a rovnou nahodil i nejnovější bios co je na ní F9 a vpohodě funguje krásně.jsem zvědavej jaky bude OC na týhle desce jestli o něco málo lepší jak na P35. :)
-
Jaké máte zkušenosti s BIOSy na P35 DS3. Nahodil jsem F4a a vcore je dost nestabilní. Díky
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Sem se po dlouhe dobe dival na GB a zjistil sem, ze je i novy beta BIOS na 965P-DQ6 F13a. Nemate s nim nekdo zkusenosti co je lepsiho/horsiho oproti F12? F12 mi zatim (klep klep) jede jak ma, tak se mi do toho nechce moc vrtat.
Tak si odpovim sam. Zkusil sem F13A a oproti F12 zatim nevidim zadnou zmenu. Aspon se nic nezhorsilo. Uvidim casem, ale vse se zda byt OK.
-
F6 pro EP45-UD3R rev. 1.1 - dnes jsem jej zkusil a nezda se mi stabilni (urcite je mene stabilni, nez F5, u mne - Q6600 @ 3,1GHz v naprosto shodnem nastaveni v BIOSu nenajede ani do Win, F5 zvlada i Prime95)
-
Mohu se zeptat jak vypada ten "S3 resume fail"? Jestli s tim mate nekdo (spatnou) zkusenost?
Mam novejsi desku EP45-DS3L, posledni BIOS verze F10 a jednou jsem z S3 presel do normal modu naprosto normalne. Ale pote se mi to nepovedlo vubec zopakovat. Pocitac se zapne vzdy asi na 1-2s a pote vypne a takto dokola. Mel jsem nervy nechat to max 5x a pote vypnul spinacem na zdroji(nechci si znicit disky).
Jeste jsem navic zjistil, ze pro moji desku by to melo byt opravene:-) od verze F9.. ale zminuji jen Vista(mam XP).
----------
Tak jsem zjistil.. ze me se asi "S3 resume fail" stale tyka i s BIOSem F10
Bohuzel.. problem pretrvava pouze pri pretaktovanem PC. (vse stabilni Prime95 8h, Memtest 8h).
Pri defaultni frekvenci je vse v poradku. Takze jsem ani nezkousel zjistovat, zda to nedela nektery ovladac(tedy zkousel jsem se vsemi odpojenymi periferiemi i kartami ale neuspesne). Napisu Gigabytu.. treba chystaji novy BIOS, i kdyz mam pochybnosti, ze budou garantovat nejakou funkcnost cehokoliv pri pretaktovani.
-
Je tu novy beta BIOS F9h pro X38-DQ6, zatim to vypada, ze je v nem aktualizovany jen AHCI kontroler na verzi 1.20E.
Ke stazeni ZDE
-
Citace:
Původně odeslal
rombo
pro
P35-DS4 vsechny revize je k dispozici BIOS
F13:
http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...S&FileID=13739
zmena by mela bejt jen: Fix S3 resume fail
ale vsiml jsem si ze mi zmizelo u nastaveni pameti moznost Standard, Turbo, Extreme.. muze to nekdo potvrdit??
EDIT: tak nic, beru zpet.. vsechno nastaveni ohledne pameti se presunulo pod polozku Advanced Chipset Features - treti shora pri stisknuti CTRL+F1
No, ja jel doted s biosem F12. Pred nekolika tydny jsem vymenil cpu E8400 revize C0 za revizi E0. Vse se zdalo byt OK, az dneska jsem si chtel zapnout virtualizaci a v biosu po ni ani stopa. No a na webu GB v seznamu podporovanych cpu jsem s udivem zjistil, ze revizi E0 podporuje az bios F13. :o
-
Co je na revizi E0 o tolik lepšího?
-
No u mne konkretne slo o to, ze E0 mi jede na 3.6GHz bez zvyseni napeti, u C0 jsem musel lehce pritopit. :)
Jinak porovnani C0 a E0 je treba tady.
A podle Intelu ma E0 navic "Deep Sleep State (C3E) enabled".
-
GA-EP35-DS4 - F6e
http://forum.gigabyte.de/forumdownlo...20/EP35DS4.zip
taktéž nová AHCI BIOS ROM 1.20 - podstatně rychlepší POST (žádný mizerný tečky a čekání)
testoval jsem a funguje zdá se stabilně
-
GA-P35-DS4
F14 2009/06/19 Support Xpress BIOS Rescue function
Co to znamena netusim, ted jsem na to narazil a tak to sem davam, treba to nekdo vi a napovi. ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Mymak
GA-P35-DS4
Co to znamena netusim, ted jsem na to narazil a tak to sem davam, treba to nekdo vi a napovi. ;)
Tady je vysvětlení ;)
-
Koukám že na GB-EP45 DS4 vyšel nový beta bios F10.
http://www.gigabyte.cz/products/mb/b...45-ds4_10.html
Zkoušel ho už někdo,nebo ví co nového přináší?
-
doporučuju http://forums.tweaktown.com/f69/giga...st-bios-28441/
poslední verze beta BIOSů, který se na ofiko webu objeví klidně až měsíce potom :)
-
Dík moooc koukám a jen mi chybí u toho popisek co daná verze opravuje atd..
Ale jinak velice pěkný seznam.
-
Citace:
Původně odeslal
Mymak
GA-P35-DS4
F14 2009/06/19 Support Xpress BIOS Rescue function
Tak jsem si ho konecne taky flashnul v ramci reinstalace (prechod na W7) a zaznamenal jsem zmenu AHCI verze biosu (z 1.17.xx na 1.20.xx) a s tim spojene dramaticke zrychleni detekce disku v modu AHCI. :cool:
-
Já používám RAID mód a žádné zrychlení detekce jsem nezaznamenal. Asi AHCI a RAID je velký rozdíl (upozorňuji, že disky v RAID nemám).
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Já používám RAID mód a žádné zrychlení detekce jsem nezaznamenal. Asi AHCI a RAID je velký rozdíl (upozorňuji, že disky v RAID nemám).
A na co mas zapnuty ten RAID mod?
-
Někdo mi tvrdil, že je tak práce s disky nejrychlejší :)
Abych se přiznal, tak mě to štve, rychlost navíc nevidím, jen bootování trvá půl dne.
Kdybych chtěl stejně v budoucnu přejít na RAID, tak W7 to už umí bez reinstalace.
-
Nevidim duvod proc by to melo bejt rychlejsi. Snad jen v DOSu, protoze RAID ma vlastni BIOS (sluzby int13h), ktery muze byt lip optimalizovany. Ale u winu se nacte jen zavadec a pak si system natahne svuj ovladac radice a dal BIOS nepouziva.
-
Ok, rád si nechám poradit. Vím že to sem sice nepatří, ale co by tedy pro mě mělo být nejlepší volbou? AHCI nebo nechat disky v native módu?
Mám 1TB samsung, na kterém je systém a většina dat (rozdělen na 2 partition) a pak 0,5TB samsung převážně na filmy. Potom ještě 80GB WD, který je však PATA - ten neřeším.
-
AHCI ti prinese navic HotPlug a NCQ. Praxe je ovsem takova, ze s AHCI mas pomalejsi boot, pri instalaci XP musis zavadet drivery, HotPlug jsem jeste v zivote nevyuzil a NCQ je v real-world desktop scenario pomalejsi nez bez nej... Jinymi slovy, doporucuju native IDE mode.
-
>Haste
Taky bych to tak videl, zkusil sem jednou rozchodit AHCI v XP, kde byl predtim IDE compatability mod, po nakem tom usili se to povedlo premluvit, ale ocekavany narusat vykonu veskery nulovy...