Rozsah 180-500/2.8, hm... Aj ja chceeeem!!!
Printable View
Rozsah 180-500/2.8, hm... Aj ja chceeeem!!!
Fotil jsem s ním a asi není na světě nikdo, kdo by ho nechtěl ... (jen je to sklo fakt dost velké) SHG Zuika jsou pravý high-end, bohužel cena tomu odpovídá. Ještě lepší než 90-250 je ale imho 35-100/2.0, nejlepší objektiv, jaký jsem měl kdy v ruce (btw: např. v tradičním německém Foto Magazinu je v historických tabulkách hodnocení 35-100 na prvním místě a 90-250 druhý ...). Čirou náhodou se mi tenhle týden dostala na chvilku do ruky Leica Summilux 25/1.4 ASPH na Panáčku DMC-L1 a to je solidní sklíčko, nepřekvapivě taky ne z nejlevnějších :( .
Ad E-510 - vypadá velice schopně. Na dpreview je porovnání dynamic range s E-1 a mají je +/- 0.5EV stejné, takže tam problém snad taky nebude.
Ad telátka - do prodeje bylo uvedené low-end tele ED 70-300/4.0-5.6 (140-600 ekv.) http://www.olympus-esystem.com/dea/p.../70-300_40-56/ .
Ad ostatní - během 3/4 roku přijdou do prodeje 14-35/2.0SWD, 12-60/2.8-4.0SWD, 100/2.0 Macro, 50-200/2.8-3.5SWD a telekonvertor EC-20, do roka pak snad už konečně low-end ultrawide (pravděpodobně 9-18 ).
To nejlepší z novinek je leaked prezentace nástupce E-1 - E-P1, ve zkratce:
- 10 MPx, 5 fps LMOS
- 11-point AF, all-cross sensor
- live-view s multi-angle LCD
- built-in řízení wireless flashí (3 groups)
- x-sync 1/250s
- hledáček 100% pokrytí, 1.15X zvětšení
- tradiční featury (splash-proof, SSWF, stabilizace, atd.)
- v prodeji na konci podzimu
Komplet prezentace ke stažení http://rapidshare.com/files/39901863/newe.pdf , no, snad to už takhle bude ... :cry:
a předpokládaná cena E-P1?!
kolik bude stat to Zuiko 7030 asi? I kdyz je otazkou zda jit takhle do lowend nebo si pockat az se budou prodavat 5020 a k tomu TC.. no
To nikdo neví ... Vzhledem k tomu, že ho sám Olympus srovnává s D200 a 30D/40D, tak by měla být cena imho někde kolem ... Snad.
Cena není známá (ale bude během dní/týdnů), v US se předpokládá do 500 USD. Srovnáno s 40-150, by se tedy mohl vejít do 15K.
Kombinace 50-200 a EC-14 stojí v ČR aktuálně přes 45K a kombinace 50-200SWD s EC-20 nebude levnější. Otázkou je, jaký úbytek světla bude u EC-20, pokud standardní cca 2 clonová čísla, tak to ve srovnání se 70-300 v cena/výkon nebude pro většinu lidí zajímavé (zas tak pomalé ostření 70-300 mít nebude, opticky o moc horší snad taky nebude a weatherproof, atd. spousta lidí nepotřebuje, dokonce na makro bude 70-300 zřejmě lepší). Pro většinu lidí je už srovnání 50-200 + EC-14 (rozsah 141-566/4.0-4.9) s tou 70-300 mimo, to je prostě alternativa dlouhého skla pro každého, 50-200 má jiného cílového zákazníka.
Celkem zajímavý test E-510 http://www.cameralabs.com/reviews/Ol...10/index.shtml , součástí je docela pěkné video http://www.youtube.com/watch?v=W8_VFgrTaxk a ukázka stabilizace v těle vs. objektivu a obojím najednou (E-510 vs. Leica 14-50) http://www.youtube.com/watch?v=KPdy52mR6Io .
Tak ako sa dalo čakať, stabilizácie nie sú prepojené a nevedia o sebe, preto stabilizujú obe a navzájom si lezú do kapusty a výsledok je taký že obraz sa roztrasie. Aspoň to máme potvrdené.
Ale teraz ma napadla iná vec. Čo by bolo keby obe stabilizácie spolupracovali a výsledky otrasov a následne korekcie by medzi sebou "konzultovali", resp. by ich vyhodnocoval fotoaparát súčasne a dával pokyn na korekciu obom stabilizáciám tak, aby sa museli pohnúť od stednej (default) polohy čo najmenej? Teoreticky to je možné, otázkou ostáva ktorý výrobca začne robiť foťáky a sklá ktoré to podporujú. Potom je dosiahnutie +5EV so stabilizáciou rálne, nie? B)
To se mi zdá jako dost složité řešení a navíc je otázkou, kdo by ho pak platil - kolik bude zákazníků, kteří si koupí stabilizované tělo a budou chtít investovat ještě do stabilizace v objektivu kvůli takovému zisku ... Osobně bych uvažoval naopak nad úplně nejjednodušším řešením - proč ta těla nemají k tomu všemu ještě elektronickou stabilizaci? Prostě něco na tele neudržím, tak (implementací nejprimitivnějšího způsobu řešení) přepnu z 10 MPix 1:1 na 5 MPix 1:1 a dostanu menší rozlišení, které bude mít zisk stabilizace na konto nevyužívaných bodů snímače a navíc pro stejný crop budu potřebovat menší ohniskovou vzdálenost. Využití také omezené, ale cena řešení minimální ...
No, ja som myslel skôr na majitelov už existujúcich VR skiel. :)
Čo sa týka SW stabilizácie, tak to je absolúltne blbsoť. U DSLR sa to podľa mňa neuchytí.
Delší dobu mám set RAWů z E-510 + 14-42, ale až teď jsem se dostal ke krátkému průzkumu. RAWy jsem zpracovával ACR 4.1 a porovnával s RAWy z E-300 a Nikonu D200 (to není cílené, jen mám zrovna čerstvé). Porovnával jsem sety fotek, žádné testovací obrazce, apod.
Pro zájemce tedy jen pár postřehů:
- obecně je kvalita fotek min. velmi dobrá, spíš vynikající
- co se týče barev, tak tam přes jiný snímač nečeká na majitele E-300/330/500 naštěstí vůbec žádné překvapení
- rozlišení je vynikající, lepší než bych vůbec čekal - zcela srovnatelné s D200 (nebudu řešit lepší/horší, je to jedno)
- v dynamickém rozsahu jsem nepozoroval mezi E-300/E-510/D200 rozdíly, u Olyho stále platí, že je pro max. DR vhodnější lehce přeexponovávat
- co se týče tolik oblíbeného šumu, tak došlo k pár změnám - výskyt šumu ISO400: žádný zřejmý šum, barevnost minimální, ISO800: trochu lepší než u předchůdců, ISO1600: trochu lepší než u předchůdců, barevnost šumu přes RGB kanály je subj. obdobná (převládá B), co je velký rozdíl je fakt, že přes stále vyšší výskyt šumu na ISO800/1600 jsou fotky velmi dobré - ostré, plné detailů, v tomhle došlo k citelnému zlepšení a po převodu je v těchhle kritériích fotka na ISO800 subj. lepší než z D200 (za co z toho může objektiv těžko říct, o tom dále).
- zpracování foťáku - subj. o něco lepší než u E-330/500, stále platí, že povrchová úprava plastů je u Oly nejlepší
- 14-42 - příjemné překvapení, nevím, jestli je to novou revizí, nebo kusem, ale na low-end je kresba v ploše skutečně excelentní, nefotil jsem žádné testcharty a spol., ale na testovacích fotkách je úbytek kresby na f/4 a 5.6 (při kterých jsem dělal testy) směrem do rohů minimální (musel jsem zvětšit na 200% a hledat), vycentrování perfektní, pouze se projevuje lehká aberace na široká ohniska.
K tomu přísluší dříve naznačená poznámka pod čarou - testovací set jsem na D200 nafotil záměrně s 18-200 a při tomhle porovnání říkám rovnou, že bohužel pouze s ním. Na základě použitého kusu musím říct, že mě tenhle objektiv vůbec nepřesvědčil o tom, že by byl opticky lepší než levná UZ skla a to zavírám obě oči, abych neřekl, že co do kresby je to snad to nejhorší, co jsem za poslední léta měl v ruce. To, co vyleze z E-510+14-42 na f/4, nevyleze z D200+18-200 na f/8 ani vzdáleně a to ani ve středu fotky a na jakékoliv ohnisko. Nesoudím objektiv na konto jednoho kusu, ale tohle mě vážně zarazilo. Výstupy z pevných Nikkorů jsou ve středu citelně lepší, dokonce i 18-70 je na první pohled lepší.
No, 18-200 VR je všeobecne považované za slabšie sklo. Je to iba vynikajúce sklo medzi UZ sklami. 11,1x zoom jednoducho nemôže mať takú kresbu ako 3x Zuiko. To je ako porovnávať jablká a hrušky. Seťák 18-70 je všeobecne kvalitnejší, aj keď nie o moc. Podľa reakcií majitelov 18-200 VR z grafiky toto sklo na 10 Mpix už ani nestačí.
rovnako ako 18-70 uz na 10mpix nestaci a kresli "blato" ;)
e1: jistě, nejde taky o porovnání objektivů, ale jen o zmínku, s čím jsem se setkal. A přesto, že ty objektivy se defacto srovnávat ani nedají, tak může být zajímavý postřeh o tom, že jeden za 20K je v kresbě min. o třídu horší než jiný za 7K (a to je nejlevnější zoom Oly vůbec). Osobně s tím problém nemám, protože i při hypu kolem 18-200 se na mě všichni snesli, když jsem říkal, že je to v porovnání se standardními objektivy sračka - a jen dobře, že to víš sám, před rokem to tak nebylo, že ...
Možná jsem jen zapomněl nějaký vlastní závěr - nemůžu se zbavit pocitu, že Oly s E-510 vytvořil značně netradiční mix vlastností a funkcí. Kupující dostane funkčně nejnašlapanější tělo na trhu, ale v (byť slušném) balení low-endu a za cenu low-endu, což je kombinace zvláštní. Někdo se možná tváří, že E-510 je revoluce, ale je to evoluce - má lepší snímač, rychlejší AF, stabilizaci a live-view, komprimovaný RAW, atd., ale základní koncepce a chování se defacto nemění. Je občas až k smíchu, jak tenhle evoluční krok najednou převrátil u spousty zákazníků i recenzentů odpor k Olympusu často až k jednoznačné preferenci ... Stále zůstává pár nedostatků - menší hledáček, AF s pouze 3 ostřícími body, absence gripu nebo chybějící wireless ovládání blesků. Ten hlavní paradox je v tom, že komu tyhle věci nevadí/smíří se s nimi, dostane za 20K opravdu slušné dělo, funkčně lepší než podstatně dražší těla.
Pred rokom som tvrdil to isté čo teraz. Je to kvalitné sklo vo svojej kategórií. Lepšie sklo s takýmto rozsahom ohnísk neexistuje, čo je pravda aj dnes. To že sa to nechytá na krátke zoom sklá je samozrejmé, ale ako univerzálne sklo na všetko je výborné. K tej cene iba toľko že je vysoká hlavne kvôli VR, bez neho by bolo minimálne o tretinu lacnejšie.Citace:
a jen dobře, že to víš sám, před rokem to tak nebylo, že ...
Inak kolega 2 týždne dozadu robil upgrade, kupoval D80 + 18-200 VR a zatial ja spokojný. Na fotenie detí a rodinky mu to sklo stále bohato postačuje. Ja osobne zatial preferujem pevné a krátke (nie viac ako 3x) zoom sklá.
MadCap: To "blato" tam je už aj pri 6Mpix ale fotiť sa tým dá. Kým neprišiel Tamron so 17-50/2.8 nič lepšie za rozumné prachy nebolo.
Hele, to je celkem jedno, diskuze o ničem a jen tak z legrace tě dráždit nebudu. Tys psal před rokem, že to sklo je "fakt dobré" a taky sis ho objednal, tak proto ta zmínka.
Ano, nebo úplně k ničemu (a zrovna tady zřejmě mezi těmi extrémy moc nic není) - záleží jen na tom, kdo má jaké požadavky.
Řešit tohle vůbec nemusíme, je to ex-post a historie už si s tím poradila - stejně jako s jinými bezchybnými zázraky typu 70-300 VR.
http://www.dcresource.com/reviews/ol...ew/index.shtml
supsup si rozkopat babovicky ;-)
Vykop-----> made in china :-)
(jinak vsechna cest, vypada dobre)
Poděkoval bych ti za link, ale co to je zase za komentář?
Testík Zuika 14-42: http://www.popphoto.com/cameralenses...-56-ed-af.html , výjimečný kus jsem v ruce tedy neměl.
E-410 pod vodou http://wetpixel.com/i.php/full/olymp...water-housing/ , celkem zajímavý článek s pěknými fotkami.
Diky za odkaz. Sice podvodni pouzdro pro moji 410 je sice jen snem.. ale co :)
Uvedení nástupce E-1 (E-P1/E-3/nebo jak se to bude jmenovat) je oficiálně ohlášeno na 17. října (ano, 2007 :) ). Předpokládaná cena za tělo je kolem 40K a některé velké krámy už berou rezervační zálohy - což je nanejvýš vtipné vzhledem k tomu, že není jasné na co ...
Další recenze E-510: http://www.photographyblog.com/reviews_olympus_e510.php
Takže v EU kolem 360E, v USA 400 USD. Je to upravená Sigma, takže hvězda to nebude - na druhou stranu stejný případ je Zuiko 18-180 a podle testů je z ultra-zoomů opticky s přehledem nejlepší. Vzít fullsize/APS-C objektiv, zachovat konstrukci a dát jiná lepší skla, kvalitnější pouzdro a aplikovat na 4/3 mount asi funguje docela dobře, tak uvidíme ...
Skutečně výživný report od Wrotniaka http://wrotniak.net/photo/oly-e/e510-rev.html , sice nemám čas to ani číst, ale jak ho znám, tak to bude jeden z nejlepších prostředků pro potenciální kupující k zjištění, jak si stojí, byť velmi zkušeného a kritického, ale stále běžného uživatele. Dole jsou odkazy na další reviews.
diky za info ohledne ceny a jinak ta posledni recenze to je opravdu hezky z gruntu poradny rozsah :)
Wrotniak je uživatel-praktik a šťoura, jeho reporty/testy sice obvykle přesahují úroveň detailu drtivé většiny uživatelů, ale se závěry se naopak většina uživatelů potká, dobrý přístup :) .
Mrkněte pro zajímavost sem, alespoň jakés-takés review: http://www.e-fotografija.si/template...60&z=93&page=1
takze 1ks E-510 uz mame v rodine, na druhy se chystam ja..jen pro zajimavost k tomu prvnimu omylem do kitu pribalili 40-150ED misto 14-42, oba objektivy jsou temer stejne velke. Ve vysledku (male lehoucke) proti predchudcum 1445 a 40-150. Prvni dojmy a rychle porovnani se 1454 naskok se pomalu stira, ale musim toho zkusit vice, abych to mohl rici jiste..)))
Gratuluju, pokud budeš mít někdy chvilku, tak bych si pro zajímavost ty setové prcky rád trochu osahal ...? (na oplátku dám šáhnout kdyžtak něčeho většího :) )
Pro neangličtináře ještě jedna recenze E-510 v CZ: http://digiarena.zive.cz/Titulni-str...8/default.aspx
zeptam se tady , staci mi jednoslovna odpoved .
Mam moznost za velice dobre penize ziskat telo E-1 , vyplati se to ?
Respektive , mam moznost ho vymenit za svuj e-300 . Docela vaham . . .
tak si premysli co ziskas a co stratis ... ziskas lepsi build, odolnejsie telo, ale to vyuzije len s tym 1454, pretoze 4015 je low end sklo. Ziskas aj vacsiu rychlost serie (tusim) ale zase stratis hodne velku kopu rozlisenia ... ja by som zvhladom na build a kvalitu E-300 nemenil asi nemenil, E-1 je predsalen uz hodne old
Jednoslovně NE.
E-1 je postavená jako tank a ten přechod se může vyplatit pouze za předpokladu použití ve skutečně extrémních podmínkách. Sice zřejmě žádná jiná DSLR nevydrží to, co E-1, na druhou stranu velká část DSLR nevydrží ani to co E-300 - já už jsem jí naložil tak, jak málokdo a není s ní ani kosmeticky vůbec nic, pořád jako nová. E-1 má své výhody, např. mnohem lepší battery grip, větší hledáček a lepší (uživatelský výměnné) matnice, lepší ovládání (dialy), o chloupeček míň šumí, atd., souhrně ovšem nic zásadního. E-300 je novější a v některých maličkostech výbavy lepší, v reálu je největším rozdílem rozlišení a to je u E-1 na výřezy už skutečně dost nízké. Jinak E-1 rychlejší není v ničem, v burst speed je dokonce mírně horší.
Pokud budeš uvažovat o přechodu, tak získáš s E-510 (víc funkcí, lepší kvalita výstupu, horší build) a pak samozřejmě až E-P1 (případně čisté pro-grade body v roce 2008 ), která bude ale cenově jinde. Pokud je to tělo za pár šlupek, tak by se spíš jako druhé mohlo hodit, ale to si asi taky kdyžtak necháš E-300, protože ten rozdíl v rozlišení je zásadní.
Ja o upgradu nepremyslim , urcite ne smerem k 500/510 whatever . . . Jen jsem si tu E-1 osahal a mirne receno mi ucarovala , vystup je taky perfektni . Ale ano , je to uz staricek , takze na to kaslu . Diky za usnadneni rozhodnuti .
Pokud by Ti stačilo to rozlišení, tak si jí klidně vezmi - čím víc se Ti foťák líbí/sedí, tím potenciálně líp budeš fotit. Objektivně ale ve věci výstupu E-1 ve srovnání s E-300/E-500 lepší prostě není.
osahani nevidim uplne ok...ten v rodině je kit s 1442 jen omylem nabalili 40-150, kterej se vratil a ja chci jen telo. Takze v dohlednu Ti oba prcky nezapujcim a to i pres lakavou nabidku macka..))) Evidentne po odzkouseni 1442 majitelem-zkusim aspon ten zajistit.
OK, to se nic neděje - jen že moje testovací fotky z 1442 dopadly překvapivě dobře a i další reference jsou velmi dobré. Ne zas až tak u nové 4015, která zřejmě sice kreslí dobře, ale na starší typ ztrácí citelně v bokehu.
hm zajistit 1442 + 40-150 ED a zejmena 40-150ED nebude mozne, obvzlaste po infu o bokehu - at se radsi fogy taha s tezkounem. Ale realna velikost nove 40-150ED je proste mensi nez 1445 a je shodna s 1442, ma vysuvne tubusy (( a tak trosku pusobi dojmem plastove lehke a mozna i vyklaci hracky, co by vydrzel v realu se neodvazuju zatim tipnout, ale zase ta lehkost a male rozmery zprijemni tahani v brasne. Celkem mne zarazilo kam se v miniaturizaci u objektivu DSLR soudruzi v japonsku dopracovali. Az se fogy nabazi 1442- otestuji ji a budes li mit zajem o ten i kdyz uz si mel tu cest (zkusim)? se podelit.
Určitě, rád bych udělal nějaký rychlý "test". Ty nové seťáky lidi skutečně chválí, docela zajímavé čtení je např. i čerstvý thread na DPR "From a D200 to an e410" http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=24618794 . Pravda, srovnávat Nikkora 17-55 s seťáčkem Zuiko je zvláštní, nicméně výsledek docela taky ... (pravda, 17-55 není zrovna nejlepší sklo, ale stojí moc)
Kdo chce grip k E-510, tak má možnost (neoriginálu, když už originál není :( ) - Ownuser je prodává přes gadgetinfinity shop na ebay a cena (i za ship) je mírná: http://cgi.ebay.com/Battery-Grip-for...QQcmdZViewItem .
Tohle je fajn čtení: Alan and Mario serve up the US Open with the Olympus E-510 http://www.myfourthirds.com/document.php?id=38184
To jsem rád, Alan a Mario jsou šikovná dvojka, je to zajímavé čtení bez testchartů, pokud se někomu tohle líbí, může se ještě mrknout např. na stylem obdobný Zuiko 150/2.0 Field Review (300/2.8 je v linku v článku), taky fajn article se super fotkami http://www.myfourthirds.com/document.php?id=17218 .
Ad to máznutí - je to tam i popsané a vlastně sami říkají, že je přínosy stabilizace příjemně překvapily a že některé výsledky nečekali. Mimo Zuika 7-14 na wide totiž fotili Zuiky 90-250/2.8 a 300/2.8, často ještě s konvertorem - a držet (i z monopodu) ohnisko až 850 mm eq. při váze jen objektivu ke 3,5 kilům není fakt žádná sranda (btw: jak u kratších ohnisek reálně neznamená stabilizace u Olympusu žádné zvláštní výhody, tak u těchhle děl to musí být velké plus).
Čirou náhodou jsem narazil na Olympus RAW Codec pro Visty, který umožňuje náhledy ORF souborů ve Vistách, standardní Microsoft RAW Viewer/Thumbnailer podporuje jen Canon a Nikon. Takže pokud jste na tom stejně (Vista + ORF + doteď jste to nezaznamenali), tak je volně ke stažení (a můžu potvrdit, že oproti výčtu podporuje i E-510): http://www.olympus.co.jp/en/support/...odec/index.cfm
Nechci kvůli tomu zakládat zbytečně thread, tak snad je to takhle OK.
Hodi se . Diky moc!
Dal bych +k ale nejak musim ohodnotit pry i ostatni :-P
Taky diky moc, ale s tim zakladanim threadu, ja bych se toho nebal, jako je to kazdopadne prehlednejsi a kdo nema sledovani, tak tohle nikdy nenajde.
Takze jane fakt se neboj a zakladej ;) !
Jak fotí E-510+50/2.0 vs 400D+50/1.4 http://www.four-thirds.cn/forum/thread-53524-1-1.html .
Žádný exaktní test, jen uživatelské srovnání fotek - za podívání stojí.
Ten oly ale voobec nema ohuleny kontrast a saturaciu :)
Najkrajsi priklad je asi cislo 19.
Ale celkovo vzate som prekvapeny totalne zhodnou expoziciou u vsetkych fotiek. To sa u Canon vs. Nikon povedat neda. Asi to bolo vsetko na full manual fotene, co?
jedno moc, druhe malo :D pre mna by to muselo byt nieco medzi, ale ako porovnanie je to trochu tristne (cena aj urcenie skiel) ;) vos tvrtok som kukal na 25/1,4 sklo pre L10tku ;) to vyzeralo doooobre ;)
PiT: je to jen pro zajímavost, JPEG asi moc lidí nepálí, zvlášť když se dá nastavovat ... (k diskuzi o lepší/horší tyhle fotky fakt neslouží :) ) Ty zase vidíš, že Canon je nejlepší, já třeba vidím, že white-balance i barvy se mi z Olyho líbí víc a většina lidí na tom je zřejmě obdobně. Proti realitě není asi ani jeden přesný, ale kdybych si vybíral, tak vím co. Jo a je tam hrozný rozdíl v hloubce ostrosti taky :) .
MC: co je "tristní" ??? Jinak Leica 25/1.4 je opticky dost dobré sklo (s L10 nemá ale nic moc společného, už nějakou dobu je v prodeji), měl jsem ho na odzkoušení bez 50/2.0, ale imho je to stejná liga, tj. špičkové. Bohužel nechť si ho za tu cenu Panasonic vetkne, tím víc, že je to nesealovaný plast :( .
jan555:
Mne sa v tom linku fotky z Olyho pacia viac. (az na 19ku a format 4:3).
Sam fotky prisaturovavam a pridavam kontrast... Nezodpoveda to ale realite :) Celkom paradox, pretoze co som si vsimol, tak ty naopak davas fotky v neutralnych farbach.
Na default vsetci prisaturovavaju a preto sa divim tych neutralnych farieb u 400D (pretoze 350D ma na default parameter1 = pridany sharpen, saturation a contrast).
Nevkladaj mi do ust, co som nepovedal. Nikde som nespomenul, ze je Canon najlepsi, iba som vyjadril obdiv nad tym, ako zhodne su tie fotky exponovane.
A co sa tyka WB - ano, v danom linku su vsetky Olympusacke fotky teplejsie.
Cos vyjádřil, tos vyjádřil, to je výš k přečtení ... Upřímně řečeno jsem žádnou takovou diskuzi tady ani nečekal, proto jsem ty fotky ani nekomentoval a ani to dál živit nebudu. (btw: pro mě by na základě tohohle nebyla ani jedna platforma lepší nebo horší)
Treslo mi to do oci, tak som to napisal, no...
Pro zájemce ještě jedna recenze E-510, další už postovat nebudu - z většiny nejčtenějších zdrojů už tu jsou. (až na DPR, kteří v rozporu se svým názvem s reviews asi skončili či co ...)
http://www.megapixel.net/reviews/oly-e510/e510-gen.php
Tak ještě jednu musím přidat - aneb pohádka o tom, kterak chtěl Askey dostat k testu Oly E-3 a tak musel Joinson zpětně dotestovat ignorovanou E-510 :lol: : http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/
najvacsi minus udava slabsi dynamicky rozsah ako konkurencia o 0.7EV, co nie je zanedbatelne. som zvedavy, ako vyjde e3, ktora ma odlisny snimac.
Poměrně zásadní je, že je to neduh JPEG, nikoliv RAWu (a sensoru). Nicméně je fakt, že problém by to měl být pro člověka fotícího výhradně do JPEG citelný, tj. měl by nad tím zauvažovat.
v jpegu sa to da zlepsit znizenim kontrastu v nastaveniach... ale kto chce dostat z fotiek co najviac, tak bude aj tak fotit do rawu a bude mat menej problemov.
Tak podle digitalcamera.jp se na květen chystá nová E-52 a pokud jsou specifikace správné, mohla by to být při nízké ceně pecka:
- E510 body style with upper Magnesium Alloy cover
- Improved IS
- Improved VF (98%, 1.1X)
- E-3 type 11 point twin-cross phase AF sensor
- Can use contrast detection AF during live-view, AF speed is 1.5X of E-420
- New mirror and shutter unit, can take photo even without mirror movement during live-view
- Continuous exposure is up tp 5 frame/second during live-view, highest shutter speed is 1/8000s
omlouvam se ze to cpu sem ale bavili jste se o rawu a jpegu tak bych se chtel zeptat v jakym programu raw zpracovavate a v cem je vlastne tak zasadni rozdil v jpegu a rawu.
asi netusis pribliznou cenu E-520 vid? Zacina se mi libit a prechod ke Kanónu se asi rusi :)
//8.4. mi doslo, ze je to April :D :D :D
No, apríl ... Ještě uvidíme ... Sice obecnější, ale přesto celkem zajímavý rozhovor s Watanabe Akirou, šéfem vývoje DSLR Olympusu:
http://www.43photo.com/vbb/showthread.php?t=23097
Dávám to k informaci sem - neoficiálně je potvrzený nové (dlouho očekávané) low-end ultrawide Zuiko na Photokinu a nemá to být 8-16 mm, ale 9-18 mm.
První review 14-35/2.0: http://www.digitalcamerareview.com/d...sp?newsID=3412
jestli to tady ještě nebylo, dnes jsem narazil na přehled aktuálních věrnostních bonusů Olympusu: http://www.aaron.cz/bonus-olympus
Naměřené výsledky E-520: http://www.diwa-labs.com/wip4/test_r...l?product=7050
Šíří se zvěsti o tom, že by na Photokině (či snad ještě před ní) měl Olympus uvést jedno, nebo dokonce dvě, dlouho očekávaná těla "střední" třídy, tj. tělo, které vyplní značnou díru mezi E-520 a E-3 (zřejmě odpovídající gard duu Nikonu D200 a D80). Údajně to neoficiálně potvrdilo už několik partnerů Oly, tak snad se dočkáme ...
Dohady říkají:
- Between E-520 and E-3 (E-30?)
- 12 megapixel Panasonic Live-MOS
- 11 point auto-focus
- In-body image stabilization (significantly improved with new breakthrough)
- 100% view optical viewfinder, magnification unknown
- Industrial plastic body
- Swivel LCD screen <- YES!
- Front and rear adjustment dials
- Top status LCD
Dostupnost koncem roku ... Ale zní to skoro až příliš dobře ...
Veselá hračka, můžete se nakombinovat libovolné tělo a objektiv 4/3 systému a vidět, jak to bude vypadat:
http://www.four-thirds.org/en/produc...ing/index.html
Olympus Announces E-A1 DSLR Digital Camera url
Viz samostatný thread zde: http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=71742
hm, to jsem přehlíd, hledal jsem jen výskyt slova "olympus", "oly" mě fakt nenapadlo :oops:
:drool: něco se chystá: http://www.evolve.com.my/
Možností je pár... nechci spekulovat, nechám se překvapit, ale doufám, že půjde o něco důležitého 8-) :drool:
Mrkněte na tohle: http://www.eoshd.com/entry.php?29-Pa...xposure-sensor
Možná se konečně dočkáme zajímavého posunu v technologiích i výstupech: "A factor of 4 increase in sensitivity will allow the Micro 4/3rds camera to surpass the full frame Canon 5DMkII."
US Product Manager říká, že do dvou let se i 4/3 těla zbaví mirror-boxu, mluví také o 14 MPix namísto 12 (nový snímač Matsushita): http://www.amateurphotographer.co.uk/news/olympus_e_system_mirrorless_in_two_years_probably_ news_295133.html?aff=rss
edit
Může i nemusí být, ono se to dá uchopit různě ... Především velikost není pro 4/3 nic moc argument, flange-back nezkrátí, naopak za zbyde po mirror-boxu spousta místa, které se dá využít různě (optický hranol, trine sestava a asi leccos dalšího). Já EVF taky nechci, kdyby to přineslo jiné možnosti v oblasti snímače a rychlosti (fps, ale hlavně trackování), tak by se na to dalo dívat jinak ... nicméně k předpokladu rychlosti a citlivosti CDAF jsem skeptický.
edit
Imho není co slavit ani nad čím lámat hůl. Je to jen první slovo na to téma a je to ještě dost daleko, časem uvidíme.
edit
tak kto nesleduje dpreview
http://www.dpreview.com/news/1009/10091415olympuse5.asp
z mojho pohladu tam nejak moc inovacii nie je, nie je to v podstate e30 v lepsom obale a so 720p videom?
To další podstatné:
- nový snímač (zřejmě z E-PL1 + nový extrémně slabý low-pass filter)
- nový procesor (zaměřený na co nejvyšší rozlišení a odstranění projevů slabého low-pass filtru - moire a false-color)
- 3" 920K displej
- rychlejší AF, rychejší a lepší C-AF (+ updaty fw objektivů pro lepší C-AF)
- SDXC slot místo xD
- nové aku s vyšší voltáží a kapacitou (v kompatibilním pouzdře)
- spousta menších věcí, některé na předešlých tělech byly, některé ne
"Inovace" jak tomu slovu rozumím já tam nejsou, otázka jestli být měly ... Zajímavé bude, jak se jim podařila ta kombinace slabého low-pass filtru a processingu, tvrdí, že E-5 pobije v reálném rozlišení jakékoliv APS-C s 12 MPx a minimálně většinu s vyšším a pre-production testeři něco podobného potvrzují. Celkově imho fajn upgrade, s výjimkou:
- absence páčky zámku dvířek na karty (=nezbylo místo)
- 5 fps v burstu
- stejný předek (stejné, špatné, krytky konektorů pro remote a blesky a E-30 má lepší tlačítko na blesk)
- stejného battery gripu (sice dobré pro stávající majitele, ale neodpovídá buildem E-3/E-5)
- ceny (list price je stejný jako E-3 a to je dneska moc)
- mělo to tu být před rokem ...
I-R preview: http://www.imaging-resource.com/PRODS/E5/E5A.HTM
V posledních měsících uvažuju, co bych opravdu chtěl či "potřeboval" vylepšit na E-3 a musím říct, že E-5 vnímám dle parametrů velmi pozitivně, zejména pokud se potvrdí zprávy o reálném rozlišení. Samozřejmě jsem také zvědavý na reálný šum a dyn. rozsah a samozřejmě doufám v lepší ostření, ale to je z těch pro mě opravdu důležitých věcí vše. Zaujaly mě nicméně i takové "blbinky" jako mini HDMI, které oproti klasickému TV výstupu fakt využiju, a video, které bych klidně oželel, ale jako bonus navíc potěší. Pokud bude cena rozumná, vidím upgrade z E-3 jako téměř jistý. Teď jen čekám na reálné testy a doufám, že vyjdou kvalitativně dobře.
Tady je pěkné preview včetně obsahu menu: http://www.dcresource.com/reviews/olympus/e5-review .
Ad ta cena - z listu (EUR 1699) musí na krámech jít rychle dolů, jinak se bude prodávat těžko. Mně osobně zní EUR 1300 (v porovnání se "zbytkem světa") jako absolutní maximum, pokud ten foťák nebude umět zázraky (a to taky těžko).
na dpreview su samply
http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
avsak ja osobne na nich nevidim nic take specialne, ked uz bol senzor e-5ky tak vychvalovany :) ostrost porovnatelna s inymi 12MP telami s nalezite kvalitnym sklom, sum tiez podobny a navyse sa mi javi ze na iso200 je vidno dost vela sumu v tienoch aj v dennych fotkach (aj ked tam bol mozno pouzity nejaky DR efekt)
lepsie bude vidno na RAWoch
jj, v těchto samplech je iso 200 podivné, nicméně 3200 je mnohem lepší než E-3 - šumem, detaily, barvami... čekám na další
jinak těch vzorových fotek je už víc, třeba tady:
http://www.letsgodigital.org/en/27267/olympus-e-5/
http://www.photographyblog.com/previ...=Google+Reader
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11568
http://fourthirds-user.com/2010/09/e..._photokina.php
Tady je první test produkční verze: http://translate.google.com/translat...wtopic%3D16116 .
Podívejte se na fullsize samply, imho je teď líp než kdy jindy vidět, co některá skla umí - viz E-5 + 14-35 venku a portréty s 35-100. Podle mého teď - od začátku podceňovaná - E-5 s odpovídající optikou minimálně na nízká ISO pobije v kvalitě výstupu kdeco.
btw: jen pro zajímavost, měl jsem šanci odzkoušet si v reálu všechny hlavní špičkové standard zoomy - ZD 14-35/2, C 24-70/2.8, N 24-70/2.8, Sony 24-70/2.8 a nezbyla nejmenší pochybnost, že 14-35 je opticky jasně na špičce.
Zajímavé video: http://www.youtube.com/watch?v=SfxUHGziwgg :D
z čerstvého review na dpreview. myslím, že tohle je na dnešní dobu a danou cenu (při vší úctě ke kvalitě konsturkce a vychytávkám) směšné (doplněny jsou aktuální ceny těl u oehlingu)...
http://www.abload.de/img/k5-win2fy48.png
Lidé, kteří skutečně fotí na ISO6400 si těžko koupí kterýkoliv z nich :) . Ty na ISO6400 běžně fotíš, že ti to přijde tak zajímavé?
U E-5 je vhodné pochopit, k čemu ten foťák je a pro koho je vhodnou variantou - když zkombinuješ kvalitu stavby a garance tak zjistíš, že je to jediný reálný držák do opravdu tvrdých podmínek a pokud fotíš především za dobrého světla a nasadíš na to pořádný objektiv, dostaneš jeden z nejlepších kompromisů v kvalitě výstupu vůbec. Ani jedno z toho neplatí pro ostatní ve srovnání, ovšem mají zase výhody jiné. E-5 je určený pro úzkou cílovou skupinu a i v souladu s prohlášením Olyho jde především o upgrade pro stávající majitele SHG Zuik. A nezapomeň, není tak málo případů, kdy máš na Olym k dispozici o 1EV světelnější sklo než kdekoliv jinde ... (zkus si to na DPR nasimulovat)
Já na 6400 běžně nefotím, protože moje tělo končí na 1600 (i když pokud to "podsmahnu" tak i "3200" je plně použitlených), ale pro příští tělo chci něco, co bude na 3200 výborné a na 6400 dobře použitelné, protože nemám rád blesk. jinak k tvému povídání o světelných sklech olymám následující:
typická výbava "vyššího pentaxisty" imho je (budu se držet firemních skel a oehling cen):
K5 + 16-50/2.8SDM = 29999 + 23499 = 53k5 ... + 55/1.4SDM (18999) = 72k5
oly:
E5 + 12-60/2.8-4.0SWD = 41999 + 26499 = 68k5 ... + ERROR
jinými slovy: oly nemá sklo od 24mm s pevnou světelností 2.8 (ano, má 14-35 s 2.0, ale to má širší začátek a je drahý jako KRÁVA (63k)). Oly s "24-něco/2.8" stojí o 1/3 víc než pentax a tělo nabízí nižší rozlišení při daleko horší kvalitě (šum už od výrazně nižších iso). Oly navíc nemá žádnou "25mm/1.4" kterou by mohl konkurovat pentaxově 55SDM. Oly tak má pouze garanci na luxusní kvalitu a odolnost těla, to všechna čest. Ale i kdybych pominul absenci té 55, tak mi to za těch 15k navíc nestojí, za ty mám skoro ten 55 pro pentaxe. ano, máš pravdu že nepochybně existuje 1% fotografů, kterým to za to stojí, ale to je fakt jen to příslovečné stéblo, jehož se tonoucí chytá :p
PS: má oly ekvivalent například pro starý SMC Pentax-A 50/1.2, když už se tedy bavíme o tom "1% stéblu"? A co takhle ekvivalenty k oblíbeným Limited sklům?
No, pri tomto porovnaní to naozaj nevyzerá ideálne pre Olympus, hlavne keď za +8k môžeš mať už aj FF/FX telo. A cena tých skiel sa tiež blíži k cenám FF objektívov.
Inak rozmýšľal som že kto sú tá úzka skupina ľudí pre koho môže Olympus ponúknuť zaujímavé riešenie. Jedine niekto kto potrebuje fotiť s tele (prírodu) a má väčšinou dobré svetelné podmienky, tj. nepotrebuje vysoké ISO. Po prepočte je 300/2.8 bezkonkurenčné sklo, ale nič iné ma nenapadá a pripomína mi to cenovú politiku Nikonu z pred dvoch rokov keď ekvivalentná Canon výbava stála o 30-40% menej. Dúfam že sa na marketingovom oddelení Olympusu čoskoro spamätajú, lebo toto je cesta k zániku (myslím túto cenovú politiku).
ano, olyho 300/2.8 je ultimátních 600mm po přepočtu, na druhou stranu, to sklo stojí 210k, takže je to jako bavit se jeslti je lepší lamborghini nebo ferrari - čistě akademická debata. to co jsem tu nadhodil já, to je pro řadu lidí reálné (byť já osobně bych 30k za tělo prostě nedal ani omylem). já prostě nechápu, čím jako hodlá E5 tak výrazně konkurovat (protože i K5 má nějaký ten sealing proti prachu/vlhku, a to i na některých sklech), když má tak otřesnou kvalitu výstupu (ve srovnání třeba s D700, K5 něbo 5DmII).
Bobe, tohle nemá moc cenu pitvat. Každý systém je specifický a také záleží na tom, jestli se bavíme o tom, co je dobré, nebo co je levné ... Ty řekneš, že Oly nemá ekvivalent "oblíbených" Limited skel, já ti zase řeknu, že Pentax nemá ekvivalent k většině Olympusích zoomů. Co se týče té 55/1.4, tak si to zaprvé přepočti na crop a jinak sám Olympus 25/1.4 opravdu nemá, zato Pana-Leica ano a je to sklo s velkým "s". Zpátky k E-5 - zkus si seskládat na jiném systému ekvivalent 7-14 + 14-35 + 35-100 + 90-250. Nejde to, ani na Pentaxu ani jinde a majitelé takových sestav jsou ti, kteří E-5tky kupují po dvou.
e1: E-5 je velmi pravděpodobně labutí píseň 4/3 DSLR ... Nástupce E-5tky bude dost možná 4/3-m4/3 hybrid s EVF, výroba (a zřejmě i vývoj) všech ostatních 4/3 těl už byla ukončena a komplet Oly konvertuje k m4/3.
Tak já jsem ten ..., co to zas koupil. A už ani moc necítím potřebu to obhajovat. S E-3 jsem fotil většinou do ISA 800, víc jen výjimečně. S foťáky ani skly od Olyho jsem v podstatě nikdy neměl žádné problémy. Pár drobných much by se samozřejmě našlo, ale prostě celková spokojenost a nepotřeba přecházet jinam (hlavně objektivy Olyho mi hodně sedí). Na E-5 mi nic nechybí, se slušnými skly je to velmi vyvážená a plně funkční sestava do všech podmínek, navíc s dobrý servisem v případě čehokoli (na E-5 mám dokonce 5 let záruku, a to při ceně těla o pár tisíc nižší než v Oehlingu - to jen pro zajímavost, sehnat levněji jde asi kdeco, nechci tu vyvolávat jakékoli spory, za pár měsíců to může být koneckonců jinak).
zkusil jsem: 42k + 49k + 63k + 57k + 165k = 376 tisíc Kč ... fakt se nezlob, ale tohle přece nemůžeš myslet jako "normální argument". :o
nicméně:
7-14 ~ sigma8-16, sigma10-20, tamron10-24
14-35 ~ pentax16-50/2,8sdm
35-100 ~ pentax50-135/2,8, sigma 70-200/2.8, tamron70-200/2,8
90-250 ~ tady by se jednokusový ekvivalent hledal asi těžko
Kéž by víc foťáků mělo tak otřesný výstup jako E-5, viz např.:
http://i065.radikal.ru/1010/1f/a06021e35225.jpg
http://s56.radikal.ru/i151/1010/6b/9b4514b66ad0.jpg
http://s47.radikal.ru/i116/1010/13/30e171bd4014.jpg
kvalitně nasvícené studiovky na ISO100 neberu jako argument ;)
Tak hlavně jestli existují lepší fotky z toho super Pentaxu :) .
Psal jsem, že se v tom nemá cenu pitvat. Pokud ty systémy neznáš a nefotil jsi s nimi, tak absolutně nemůžeš porovnávat.
A taky bys jinak mohl těžko napsat nesmysly jako "D700, K5 nebo 5DmII", nebo
Pokud budeš chtít něco srovnávat, vezmi si to do ruky a zafoť si. Bez urážky, podle tohohle soudím, že vůbec nemáš představu, co je možné a o kolik lepší jsou některá skla oproti těm, o kterých si ty zjevně myslíš, že jsou bezva. A to bylo jen pro příklad, v reálném životě je na 4/3 mnohem víc výborných skel a na nízké ISO dávají ty sestavy velmi dobrý smysl. Fotíš běžně se supersvětelnými skly na vysoká ISO? Pak 4/3 obecně nedává smysl, nikdy nedával a těžko kdy dávat bude.