njn, chtel jsem fan, ktery bych mohl hodit na 7700alcu a tam by bohuzel ac fan 12 nesel. nicmene uz je tam nexus. ;)Citace:
Původně odeslal GABO
Printable View
njn, chtel jsem fan, ktery bych mohl hodit na 7700alcu a tam by bohuzel ac fan 12 nesel. nicmene uz je tam nexus. ;)Citace:
Původně odeslal GABO
Tak to je dobra volba (ak ide hlavne o NEXUS silent fan 120mm).
Takze dnes jsem se odhodlal a koupil Scythe S-FLEX™ 12cm Case Fan SFF21D (800rpm, 33.5CFM / 8.7dBA / DC12V / 0.10A)... budu to davat na chladic Noctua NH-U12, takze z toho duvodu jsem nesel do AC FAN 12, protoze AC FAN 12 na to nejak rozumne nedam:(
Nejdriv jsem chtel na to dat papst a stahnout trochu otacky, ale... cena je dost draha a nechal jsem se nakonec nejak zlakat na scythe:) Ze v nejhorsim 4 stovky si otrepu o hlavu:)
Kedze v okoli je bezny hluk bytu, tak jsem natahnul kabel do koupelky, zavrel se a pustil vetrak (tzn povazuji to za tiche prostredi pro subjektivne porovnani). Prijmne mne prekvapila hlasitost... teda spis tichost:) Neni slyset... teda kdyz se snazite a date ucho 3cm od vetraku tak jo...
Motor nevibruje, zadne jine zvuky nevydava...
Nejak se mi to nezdalo, takze jsem to hned porovnal s vetrakem glacial, co se plantal kolem...
Vysledek -> glacial kurevsky rve, dokonce i pri stahnuti otacek... scythe v defaulte vs glacial stazeno = cca rovnaky pruvan, hlasitost se neda porovnat...
Takze bych to videl, ze se jedna o vyjmecny vetrak, ktory fakt stoji za pozornost i za cenu:) ...a parametre odhadem z praxe odpovidaji co udava vyrobce:) Prece jenom by tam nedali naprosto blbost kdyz jiz maji dobre jmeno na trhu:)
Jinak taky jsem zkusil stahnut otacky na scythe... rozdil v tichosti jsem nepoznal, v prutoku jiz ano.
Jeste premyslim, ze zitra zkusim AC FAN 12 nebo AF12025 + stahnout otacky, ale bojim, ze budu sklaman:(
EDIT: Abych nezapomnel... porovnavano s Glacialtech Silent Blade 120x120x25mm
Otáčky ventilátora: 950 ot./min
Prietok vzduchu: 37 CFM
Odber: 12 V, 0.14 Amp.
Úroveň hluku: 19 dB(A)
Váha: 154 g
Konektor: 3 pin + 4 pin Molex
Ložiská: 2 guličkové
není špatnej, používám ho za ten, co je standartně v EC zdrojích (term.regulovaný). Ale moc nefouká :(Citace:
Původně odeslal Neller
2macher: musel si mat nejaky vadny kus lebo Glacialtech nereve mam to odksusane...na trhu su vsak aj akesi nepodarky ktore su v krabici kde je napisane 950 ot. ale tocia na 1300 rpm a tie fakt revu...pozeral si aj pri pusteni kolko mal ten vetrak tebou testovany otacok?
Jsme se zle pochopili:) Glacial je tichy vetrak, s tym souhlasim, ale s porovnanim so scythe "rve". Ano, byla to verze 950.Citace:
Původně odeslal GABO
recenze na nové ventilátory AC
http://www.svethardware.cz/art_doc-2...50067BE43.html
žádné překvapení, je to tak jak napsali, mám stejný názor
Tazko povedat ci ano alebo nie nakolko ak by tak recenzovali napr NEXUS 120mm tak by dosli k zaveru ze B/W ma tiez na lopatkach podobne prelisy ako AC Fan rada napr. Hodnotili sa aj detaily ktore pre mna nie su az tak podstatne a vlastne vobec neovplyvnia chod / hluk vetraku.
Ja som svoj nazor povedal...AF rada mala ist skor len ako OEM pre montaze...kvalita a cena tomu nasvedcuje ... je chyba ludi ze cakali od toho nieco extra ze.
Fan rada sa podla mna vydarila pekny prietok, hoc loziska mierne vrnia, po regulacii velmi fajn.
Fakt neviem co sa cakalo kedze vieme ze AC neprinasa EXTRA KVALITU za EXTRA CENU ale dobru kvalitu za dobru cenu. Na extra veci su tu ine znacky ze...napr. spominane NEXUS alebo Scythe.
Tak som si vcera doniesol doma 2ks AC FAN12 .. a bol som hodne sklamany. Potom co som tu napisal som v dobrej viere myslel, ze budu lepsie ako tie Ximove .. ale ani zdaleka. Obom rovnako cvakaju loziska a mierne vybruju. Pri cca 800ot sice pretlacia viac zduchu ale ich hod je o poznanie hlucnejsi ako chod tych ximovich na rovnakych otackach. Skumal som rozne polohy a hodinky asi 2h .. ale nakoniec tie AC dnes vratim.
A teraz neviem co kupit na radiator .. pretoze u toho jedneho ximovho fanu som uz raz musel mazat lozisko a teraz pred vymenou za tie AC sa o5 zacal trosku ozyvat .. tak by som chcel skusit nieco ine. Som pzoeral po tych Xilence .. ale moc sa mi nezdaju.
Nemate niekdo skusenosti s tymito : http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33200 ? dik
Akoze vibroval Frame toho vetraku alebo samotny vetrak?? Zaujimave. Preco si nedas na ten radiator NEXUS alebo tie Scythe...ci je primarna cena?
No najradsej by som bral este raz tie ximove fajny .. ale uz niesu :(
Inak tie AC vibrovali celkovo (aj ten prichicovaci ram) .. aj ked jemne, no predsa. Najviac mi ale vadili tie cvakajuce loziska :(
A tie Nexus/Scythe by boli fajn, no na max tocia iba 1000/800rpm .. co by mohlo byt pri mojich pokusoch malo :) Takze by som potreboval nieco vykonne a zaroven tiche po zregulovani na 700-800rpm :???: Preto by mi napriklad mozno vyhovoval ten TT (odkaz ^^ ) ktory na max toci 1400rpm. No chcelo by to zjistit, ze aky hlucny je pri tych 700-800rpm. Cena je samozrejme tiez dolezita polozka, ale pri zaujimavej ponuke by som bol ochotny investovat viac no :)
Vsak tie scythe su i s vacsou rychlostou... pozri http://www.scythe-eu.com/products/fa...FLEX-120mm.phpCitace:
Původně odeslal janko_hrasko
800rpm Version: 33.5CFM / 8.7dBA / DC12V / 0.10A
1200rpm Version: 49.0CFM / 20.1dBA / DC12V / 0.15A
1600rpm Version: 63.7CFM / 28.0dBA / DC12V / 0.20A
Na nexus 120mm jsem se prave kouknul - lopatky ma sice ostry, ale jsou rozhodne lip zpracovany nez u novych AC. Navic to u 1000RPM Nexusu neni ani tak moc podstatny, ze nema kulaty lopatky, ale u 1500RPM AC se to uz sakra projevi.Citace:
Původně odeslal GABO
A muzu se jeste zeptat, jaky nepodstatny detaily se hodnotily? Dik.
Mno prave tie prelisy som myslel nakolko ako fakt som naschval rozbalil zo 10 ks AC Fan 12 a tie prelisy su fakt porovnatelne s NEXUS 120 B/W tak bud su fakt v roznych zasielkach rozdiely, alebo neviem :(.
Asi som mal skor napisat ze sa hodnotil nepodstatny detail ako napr. ten prelis ... ono by musel byt fakt velky a hodne viditelny, aby nejako ovplyvnil ten chod (aspon si myslim). Skoda ze si nenafotil ten prelis na Super Macro...to by hodne pomohlo v porovnani.
Pripadne to mozem pondelok skusit nafotit a hodim to tu...Macro NEXUS 120mm B/W vs Macro AC Fan 12...?
Bohuzel, tak dobry fotak nemam, aby ty otrepy zachytil opravdu poradne. A je asi pravda, ze kazdy kousek na tom bude jinak, vsak otrepy nejsou 'feature', otrepy jsou nehoda.
Jinak z vlastni zkusenosti vim, ze ventilatory s takovymi lopatkami maji u vyssich otacek (u 120mm staci cca nad 1300) vyse polozeny aerodyn. hluk, co je hlavne nestaly - proste meluzina.
Zkus to plz nafotit.
no ja bych se chtel zeptat jaky ventilator je lepsi jestli AC FAN 12 nebo Xilence 120 Red wing
Nafotim hned ked mi pridu NEXUS 120 B/W na sklad ... zial rozpredal som aj posledne kusy skor nez som stihol odfotit.Citace:
Původně odeslal Vitus
AC FAN 12 lepsie fuka, pri mierne vyssom hluku, kazdopadne obom treba znizit otacky, pre uspokojivy zvuk. Pri uchu AC fan jemne bzuci a ten Xilence zase seveli nieco ako "švšvšvšv". Xilence spomaleny, ale fuka velmi slabo (akurat na in-take). Pri ocakavani zazrakov treba mat na pamati ich cenu.Citace:
Původně odeslal Ballnazzar
no ja mam prave xilence 120 a premejslim jestli je mam vymenit za AC FAN 12 jestli to ma vubec cenu a jestli neni ten AC hlucnejsi
ventilatory mam ulozeny takto a jeste me zajima kdybych si koupil ty AC FAN 12 nevadi to kdyz sou hned vedle sebe kdyz nemaji plastovej ramecek ?
http://img454.imageshack.us/img454/592/p12301309bw.jpg
Tak ten test mě překvapil, Nexus hlučnější než Thermaltake silent wheel.
Hmm tazko povedat nakolko tie grafy su naozaj fajn co sa tyka porovnania medzi sebou, ale bezny clovek by z jedneho tazko vycital, aky bude v konecnom dosledku ventilator hlucny a pod. Nechcem tym kritizovat autora pretoze test je odvedeny velmi dobre.
Chybal mi tam vsak Scythe Sflex a par inych ventilatorov. Ten Thermaltake posudit neviem absolutne. Stvrtok mi dojdu Scythe SFLEX 800 tak porovnam s NEXUSom.
Nexus byl proste o chloupek horsi, loziska byla trochu slyset, zatimco u thermaltaku jsem neslysel absolutne nic. Jenomze u nej je problem prave jeho velikost, napriklad se mi o fous nevesel na misto vyfukujiciho vetraku v case, pac je ramecek zbytecne moc masivni - ale to se da spravit, je to jenom plast.Citace:
Původně odeslal Squish
Gabo> Scythe Flex se do testu nestihl sehnat, takze bohuzel :( Uvitam ale tvoje zkusenosti, az se ti dostane do rukou.
Ano skoda zas ze mne sa nedostane pod ruku ten Thermaltake :(....NEXUSU pocut loziska ale to musim mat ucho tak blizko ze mi ho ide urezat (este ze ich mam nanestastie velke :( )...je to vsak taky jemny suchot.
Zajtra pozajtra pridu tie Scythe co ich tak inde ospevuju tak som velmi zvedavy, skepticky som k tym FSB loziskam...u AC sa moc neosvedcili (predsa len sa mi zdali keramicke lepsie) zas toto je hodne pomaly model kde uz asi ten suchot lozisk pocut nebude. Ono by to chcelo potestovat aj tu 1500 otackovu verziu...
SCYTHE S-FLEX SFF21D - 800ot.
Měl jsem velký očekávání, ale jsou slyšet ložiska. NEXUS @800ot. je tišší.
Ještě asi zkusím ten TT Silent Wheel....
Toho som sa bal viz. moj horny post vzhladom k FDB loziskam...:rolleyes:
Chci si koupit neco do zdroje. Jeste porad je ten fan ve Fortronu nejhlucnejsi z tech fanu( 3x) co je mam na 5V. Premyslel jsem take o SCYTHE 800ot/min, ale ted kdyz Vas posloucham ,tak asi ne. Chci neco co zapojim bez uprav regulace napeti (takze na 12V). Jeste pockam na result od GABA. Nej bude asi ten NEXUS,co ten toci na 12V 1000ot/min.
Loziska? To se mi fakt nezda... scythe odzkouseno 4ks a vse naprosto tiche. Nedavno jsem mel tady nexuse a musim rict, ze po stahnuti otacek se mi zdal subjektivne hlucnejsi... (proto 4-ty kus scythe)...Citace:
Původně odeslal M.K.
Ale jestli bych mel rict dva nejtichsi 12 fany, tak jednoznacne nexus a scythe... a scythe se mi zda porad lepsi:)
Tak jsem objednal toho nexuse 12 je sice oranžovej ale snad bude ladit a doufám že je tichej jinak mě jebne protože mám skřín Thermaltake Soprano a ty ventilátory co jsou bedně moc ticha neprodukují :-(spíš dělaj z case turbínu tak se těšim ......doufám že je na co ve předu u disků má od sharkone a ten je taky hodně tichej uvidim.
Takze Scythe SFLEX 800 dorazil a som velmi prijemne prekvapeny. Neklepu, loziska nepocut absolutne :o ako fakt som skoro padol na zadok. Mam tu par kusov z nich. Co pocut ked dam ucho k fanu je aerodynamicky hluk.
Ak porovnavam Scythe Sflex 800 a NEXUS na 800 ot.min tak Scythe je subjektivne tichsi, nepocut loziska a zda sa mi ze viac fuka. Nexus na 800 este velmi jemne pocut loziska a sa mi zda ze aj trosku menej fuka (ale to sa mi moze zdat..).
Ale som naozaj prekvapeny, ten Scythe ani nevybruje. Ako pozeram asi dost zelzi aky kusy clovek vychyti (viz. post od Machra).
Aha takze rozhodnuto. Pujdu do SCYTHE - diky GABO. Kde je maji nejlevnejsi?? zatim jsem nasel TNT a CZC cena 411 -416,-
Otázka je, jestli neni už lepší ten Silent Wheel a za stejnou cenu můžeš mít už dva...
To mi chlapi neříkejte, že mám takovou smůlu... Ten Scythe je opravdu hodně tichej, ale v porovnání s mojim nexusem při stejných otáčkách je nepatrně horší (oba jsou slyšet jen z minimální vzdálenosti). Vyzkoušel jsem všechny možný větráky a tento Scythe je hned druhej nejlepší, ovšem podle parametrů měl vydrtit ten Nexus s přehledem. Vibrace žádný - s tím souhlasím.Citace:
Původně odeslal GABO
Tak já nevím, buď jsem netopýr, nebo je pravda, že každej kus je jinej.
Každopádně všude čtu jak je něco tichý a "neslyšný" a když to odzkouším, tak to prostě není dost dobrý.....
Tak to neviem fakt...zostal mi z nich jeden kus :o. Skusal som dva obe sa chovaju rovnako, loziska na default absolutne nepocujem...iba aer. hluk ked dam ucho brutalne k fanu. Co sa tyka lopatiek tie som nehodnotil tak tieto by som po stranke otrepov hodnotil asi ako najkvalitnejsie - celkovo aj po stranke vypracovanosti sa mi zda Scythe trosku dalej ako NEXUS.
Osobne jsem v rukach nemel... ALE...Citace:
Původně odeslal Squish
1, ma daleko horsi paramatre
2, nema beznu velkost (tudiz na spoustu veci proste nedas)
Co jsem ted asi 30min presurfoval web, tak oproti nexus pripadne scythe nic moc.
Teď je v tom zmatek...
Na netu většinou píšou že je lepší Nexus než Scythe a podle této recenze http://www.svethardware.cz/art_doc-3...0006D9CCA.html je zase lepší Thermaltake Silent Wheel než Nexus který se všeobecně bere jako nejlepší. Hmmm
Nexus vs Scythe... zalezi co presne porovnavas, ale na ten 800rpm, 8.7dB Nexus fakt nema. Odzkousene, potvrdilo to tady vic useru.Citace:
Původně odeslal Squish
A co se tyce toho Silent Wheel... jiz na zaklade parametru deklarovanych vyrobcem neverim, ze by byl lepsi nez nexus nebo scythe (ALE nemam vyzkouseno, tudiz je mozne, ze nemam pravdu... a kupovat ho neminim bo jsem spokojen s tym co mam).
Kup si scythe 800rpm, 8.7dB a nebudes na me nadavat:)
Okay, uvidim, nejdřív vyzkoušim toho Thermaltake, když mě zklame tak pak zusim Scythe :)
Citace:
Původně odeslal GABO
O tie fany Scythe som sa uz zaujimal davnejsie,lenze na SLovensku su nezohnatelne...aspon ja som na ne nikde nenatrafil..budu aj v shope?;)
Ten 800 rpm model je v shope uz davnejsie :)
Sakra,co som slepy?:cool: som si ho vobec nevsimol, mrknem nato;)
Tak včera vyšel tenhle test http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=421 je tam i Nexus i Scythe S-Flex
dost dobrýCitace:
Původně odeslal Squish
potvrzuje to moji zkušenost, že Nexus je lehce lepší než Scythe (ohledně hluku)
Scythe 12V - 50°C při 35,6dBA
Nexus @7V - 49°C při 34,8dBA
Ja si myslim ze rozdiel ktory uvadzas nie si schopny sam zistit cisto pocuvanim...
Já je porovnával důkladně v naprostém tichu a prostě mi přišel ten Nexus lepší. Nebyl jsem zaujatej, jen jsem si vybíral ten lepší. Nikde na netu jsem do té doby porovnání neviděl.
Poznat to půjde -> mezi Nexusem @7V a Scythe @12V tam maj rozdíl 0.8dBA, což je větší rozdíl než u samotného Scythe mezi @12V a @7V (0.5dBA). Pouhým poslechem opravdu snadno poznám rozdíl, když ten Scythe zpomalím na 7V.
Každopádně dle tohoto testu není Scythe tišší a zároveň chladí méně (@7V o 3°C). Má trochu lepší zpracování a opravdu "žádné" vibrace, ale zase je cca o 1/3 dražší.
Každopádně ať koupíte Nexus nebo Scythe, určitě neprohloupíte :)
No ja som netvrdil ze si zaujaty :) ono to ani z toho co pises nie je viditelne. Skor slo o to ze na zistenie takeho malého rozdielu je nutny ozaj posluch v totalne tichej miestnosti. Ja som porovnaval v miestnosti tichej a sa mi zda ten Scythe tichsi.Citace:
Původně odeslal M.K.
EDIT: hm no Squish to vystihol najlepsie...myslim ze tu debatu NEXUS vs Scythe mozeme ukoncit :)
Jeste jeden poznatek - nexus po spomaleni na 7V obcas trochu klepe nebo vibruje (z dvou kusu vychazim)... tak radeji mit o fous mene chladici vetrak nez mit pak neperiodicky zvuk.Citace:
Původně odeslal GABO
Vcera jsem koupil SCYTHE 800rpm a kloubouk dolu. Fakt neni nic slyset (ucho jsem dal cca 5cm a je slyset aerodyn. hluk jak pise gabo) a to jsem na hluk fakt dost prisnej. AKASA na 800 je o trochu hlasitejsi, ale o dost mene fouka.
RESULT: SUPER KAUF no a za nejakech 370,- no nekupte to.
potreboval bych od nekoho nazor na TT UV http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33200
vim ze za 170,- se toho neda moc cekat, ale me by se moc hodil. dal bych ho tak na 800-900rpm.
Mam Thermaltake Silent wheely a na orig rpm hucia jak svina - tipujem ze ten Scythe takisto - akonahle to pustim na 5V tak je absolutne ticho pri dobrom CFM. Pride mi ze takmer vsetky 120ky su na orig otackach hlucne (bzucanie loziska). Akurat ze ten TT stoji iba nieco cez 2 kila, takze imho lepsi kauf :-) Ako je na tom scyhte na vyssich otackach?Citace:
Původně odeslal Moralles
ten scythe ma na 12V 800ot , takze si myslim ze to su aj maximalne otacky
Citaj pokec dozadu popisalo sa o nom hodne...Citace:
Původně odeslal tomase
diki ale 3 prispevky != hodne.
iba som konstatoval podla vlastnych skusenosti a to ze full otacky = priemer (hlucny), nizke otacky = priemer (tichy)
Hm nechápem...Scythe na full 800 rpm je naozaj tichy a nic mu nevrci...asi sa nechapeme.
hovorim teraz o TT silent wheele. Samozrejme ze ak by bol Scythe na 800rpm pocut bola by to velka hanba. Akurat ze za takmer polovicne prachy sa daju zohnat fany s rovnakou hlucnostou aj CFM. Jedine o co sa clovek musi postarat je redukcia 12->5Citace:
Původně odeslal GABO
No nechapali sme sa to je pravda :). No ako hovoris sice nie je to po tej redukcii az tak echt ako pri Scythe (napr.Glacialtechu sustia velmi ticho loziska aj pod 800 otacok co Scythe nie)...ale ta regulacia robí svoje.
Sorry, ale nemozem suhlasit, kedze Glacial mam tiez v kompe a do tisic otacok je na tom hlukovo velmi dobre (opat asi zalezitost kusu). Ako som napisal, vzhladom ku Scythe, davat o 50% viac len kvoli tomu, ze ma nizke default otacky, nepovazujem v dnesnej dobe za dobru kupu.Citace:
Původně odeslal GABO
U Glacialtechu to celkovo nie je zle on je tichy, ale tie loziska mu proste sustia (aj pod 800 otacok). Ja mam napr. PC tak 10cm od ucha laveho :) - Glacial mam umiestnený vpredu a to sustanie proste pocut aj ked ten Fan zregulujem na 750 otacok, zmizne niekde pri hodnote cca 700 otacok. Aby sme prisli do detailov to sustanie nie je nijake hrozne ale proste je a nakolko som ich vyskusal snad cez 120+ kusov (a tiez mam nejake referencie od ludi, ktorí si to kupili) tak mozem potvrdit ze to nie je az tak zalezitost kusu ;). Suhlasim ze sa jedna o pomer cena, vykon a ticho o vynimocny fan.
ahoj vsici
mam dotaz:
jake sou nej fany pomer vykon/hluk
samozdrejme mam regulator..
silenx,xilence red(btw super za tu cenu),nexus,scythe,coolink,glacialtech
diky :)
v pomeru vykon/hluk bych rekl ze asi papst...Citace:
Původně odeslal Pichu
No papst je fajne pri vyssom vykone.... ale kdyz se nekdo ticho, tak i tak jde na 800rpm +/-... a tam pak z hlediska ticha vede scythe... a je jeste k tomu levnejsi nez papst... z hlediska vykonu pak jednoznacne papst (ale ne z hlediska ticha)... pro univerzal reseni jednoznacne papstCitace:
Původně odeslal MaWa
BTW, hodne zmateny popis, ale po tom vine... no snad nekdo pochopi co jsem xtel rict:)
jj presne tak. papsty nejsou nejtissi na svete, ani kdyz si je das na 800rpm...ale svoji hlucnost drzi, ktery ani za x let nebudou hlucnejsi, a vykon je u nich opravdu velmi dobry :!:Citace:
Původně odeslal macher
odpoved na svoju otazku mas presne o jeden post nad tvojim - ako Gabo povedal Glacialtech je pomer cena/vykon/ticho jeden z best - za 130Kc podla mna super kaufCitace:
Původně odeslal Pichu
Tak se musím přidat. Koupil jsem 3x Scythe 800ot. a jsou výborný. Naprostý ticho a průvan v bedně taky ujde.
Hmm, ty nove vetraky od Noctuy nevypadaji vubec spatne.
http://www.svethardware.cz/akt.jsp#F...2571C00064AE2ECitace:
Výrobce nabízí dva modely. Méně výkonným je NF-S12 800, který je při 800rpm schopen protlačit 59m3 vzduchu za hodinu. Při maximálních otáčkách vydává hluk pouze 8dB(A), může být snížen až na 5dB(A) při 500rpm, průtok přitom činí stále slušných 34m3/h.
Výkonnějším modelem je NF-S12 1200 s 1200 otáčkami za minutu. Průtok nyní činí 81m3/h, maximální hluk 17dB(a), díky dodávanému Ultra-Low-Noise adaptéru může být snížen až na 6dB(A) při 600rpm. Průtok pak činí 41m3/h.
koncova cena s dani 450 Kc. budou dostupne 11.8.2006. takze zadnych 700 Kc jako v tom odkaze... ;)
tak to si ma moc potesil ;-) Rezervujem si dva kusy ak sa da :-)Citace:
Původně odeslal MaWa
kdo je chce tak radeji objednejte http://www.jscomputers.cz/index.php?cPath=202_783Citace:
Původně odeslal tomase
protoze prvni dodavka bude omezeny pocet kusu :(
No vypadaju zaujimavo, 1200rpm si kupim aj ja aspon dva kusy a bude ticho, mozno by mohli casom aj dake svetielka do nich pridat :D Hm ako su riesene tie samomazacie loziska? Moc infos som o tom nenasiel a tech. anglictinu moc neovladam...
Mno prve varky dorazia pozdejsie ... dnes rano mi prisla sprava ze test vzorky u mna budu posledny Augustovy tyzden az potom pridu tie limitovane varky rovnako ako MaWe. Co je celkom skoda lebo som chcel potestovat...vyzeraju naozaj seriozne.
podle specifikaci i vzhledove vypadaji mocne, kam se hrabou papsty :) a verim tomu, ze upravena geometrie cele vrtule a lopatek bude mit na snizeni hluku vliv, radeji si je u mawy predobjednam, aby se na me dostaloCitace:
Původně odeslal GABO
EDIT: pokud se tedy neobjevi v nabidce tntrade a za lepsi cenu
Noctua vypadá velice zajímavě,ale dvě věci mě překvapily.
1. Rámeček není hezky zaoblený, ale pouze zkosený, ale to snad vadit nebude.
2. Mezi koncem lopatky a rámečkem je dost místa.
Tak jsem opravdu zvědavý, tvar lopatek je zajímavý, třeba to i k něčemu bude :-).
Tak NOCTUA fany uz su skladom aj 1200 a 800 otackove.
Co sa tyka vykonu a ticha...tak 1200 ot. model na full ma velmi pekny prietok a je relativne tichy (revat nereve), loziska nepocut cize skor akusticky tlak...ale prietok by som prirovnal asi k AC AF 12025 (1500 ot.) a mozno aj nieco na vyse. Po redukcii na 800 rpm...nepocutelne, prietok lepsi ako Scythe a to o dost.
800 ot model NOCTUA som este neskusal.
Co sa tyka kvalitky a vypracovania ... mame tu druhy PAPST a mozno aj lepsie. Ziadne otrepy ani na rotore, ani na ramceku, vyborne je ze rohy, kde sa ventilator prichyti nie su zaplnene (ako ma NEXUS) cize bez problemov sa upinaju na chladice s uchytenim vetrakov cez sponu...
A jedna rychla fotecka...:)
http://www.tichepc.sk/obr/164/nf12_1200.jpg
To vypada moc dobre! Jestli prejdu z chiefteka na GB Auroru, tak si tam hned 3ks poridim:-)
GABO: pls jeste vyzkousej ten 800rpm model a napis jaky je. Diky moc.
uz jsou skladem i u nas a jsou vazne luxusni :)
tak mam pry postnout za mawu, tady mam vypis z ICQ:
Zorg43x [16:09]: cau,prosimte uz jsou dostupny ty novy Noctua 12cm vetraky?
MaWa [17:29]: ahoj, ano, dnes se naskladnily
Zorg43x [17:31]: wow
Zorg43x [17:32]: no a uvzauju,jestli vzit ty a nebo scythe...
MaWa [17:32]: urcite noctua...
MaWa [17:32]: jsou proste lepsi. tecka.
Zorg43x [17:33]: no kdyz to rikas :D
MaWa [17:34]: klidne si pockej na recenzi na SHW...
MaWa [17:34]: snad by do tydne byt mela...
Zorg43x [17:34]: ja mam teda jednu SC doma a tissi vetrak jsem nemel v ruce
Zorg43x [17:34]: ty uz si je porovnaval mezi sebou?
MaWa [17:35]: ano, mam skladem oboje
MaWa [17:37]: noctua je kvalita a prutok papstu a tichost scythe...
MaWa [17:37] : scythe 1200rpm zpomaleny na 800rpm ma o dost mensi prutok nez noctua 1200rpm zpomalena na 800rpm...
MaWa [17:37] : markantni rozdil ve hlucnosti necekej. scythe je opravdu tichy, takze moc ztisovat uz to nejde
MaWa [17:37] : ale rekl bych, ze prutok je vazne nekde jinde...
takze vazne *WOW* jdu do nej!
Mno popravde to velmi suhlasi. Co sa tyka testov budeme robit na pretaktovanie.sk ( Bikermotyl ) priame porovnanie Scythe SFLEX 800, obe modely NOCTUA, AC Fan 12, AC AF 12025 + pravdepodobne este nejake ak sa vydari.
Kazdopadne do novej pracovnej masinky v robote poputuju 2x120mm od NOCTUA 800 ot. modely.
Prosim mozte ich porovnat z vetrakmi Nexus 120mm?Hluk a vykon .Dik
Mrkněte na Sharkoon Silent Eagle http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=53724 . Já 120 mm nepoužívám, ale mám je v 80 mm a jsou výborné, 120tka by mohla být taky ...
jj nejsou spatne. osobne mi ale prijde, ze stejny hluk a prutok ma i treba takovy revoltec, ktery stoji polovinu :confused:
V 80tce jsou Silent Eagle tišší a mají větší průtok než Revoltecy, které mám. Ale jak říkám, 120 mm nevedu ...
NEXUS 120 mm : 1000 ot. na tychto otackach dobry prietok, velmi jemne vrnenie lozisiek (od 10cm cca nepocutelne absolutne) a jemne pocutelny aerodynamicky hluk, vibracie jemne.
NOCTUA 120mm 1200 model: 1200 ot. vyborny prietok, vrnenie lozisiek ziadne, a mierne vyssi aerodynamicky hluk, vibracie ziadne
NOCTUA 120mm 800 model: 800 ot. dobry prietok na dane otacky, vrnenie lozisiek ziadne, aerodynamicky hluk ziadny, vibracie ziadne.
SCYTHE S-flex 120mm 800 model: 800 ot. jemny prietok na dane otacky, vrnenie lozisiek ziadne, aerodynamicky hluk ziadny, vibracie ziadne.
- - - - -
Co vychadza najlepsie? :) NOCTUA 120mm 1200 model: po redukcii kablikom na 800 ot mate fan ktory ma aj vykon a po redukcii je TOP silent. Skrutky gumene v baleni....vsak bude recenzia.
no ale co zivotnost mam nexuxa uz vyse roka a stale kvalitka pritom AC FAN 12 mi uz trosku zacina vrcat :/ a to nema este ani rok
njn, proste se smirte s tim, ze v zasade plati cim drazsi vec, tim kvalitnejsi (ted si mne tady urcite nekdo poda, co to placam...).
treba takovy papsty - ano, nejsou pri koupi tak tiche jako scythe, thermaltake, noctua, nebo buhvico jeste...jenze jsou to "drzaky"...svoji hlucnost si udrzuji dlouhou dobu stale stejnou. mnoho let. coz je u ostatnich otazka... :rolleyes:
Mam v case na zadni strane AC FAN 12 na 5V, jde trosinku slyset, ale vicemene to zanikne s ostanima vetrakama, tak jsem si rikal ze zkusim Nexus 120mm, protoze na CPU a ve zdroji mam Nexusy 80mm na 7V.
Hluk super, ale na 12V chladi tak jako AC FAN 12 na 5V, takze za tu cenu o nicem, trochu zklamani :(
Jen jeste poznamka k osobni zkusenosti s Noctuou:
Zda se mi,ze oproti Scythe precijen trochu vrci civky,ale nic co by bylo nejak slyset (proste az kdyz si to clovek da k uchu :)). Scythe je tak imho o chloupek tissi,ale pozoroval jsem mensi prutok vzduchu na stejnych otackach...
taky mam noctuu tu 1200. na plny koule mne to malem odfoukne od stolu a je slyset aerodynamicky hluk. reguluji pres speedfana v asusovi a8n32sli deluxe. kolem 1000 otacek fan vrci. kolem 800 ticho [relativni - kdyz dam hlavu k pc, slysim dobre] fan mam namontovany jako vyfuk ze skrine, soucasne chladi chipset. ALE vykon co jine fany nemely. napr. nexus zluty. takze muzu jet na 50% to je cca 760 otacek, podobne jsem ztisil nexuse v zdroji 750 otacek a jsem v prime95 verze 24.14 stabilni. to predtim pri techto otackach neslo. chladic na cpu O144 300*9 1,488 vcore real pri zatezi je ninja. teploty pri prime jsou jadro 52, povrch 49 a chipset 47. ;)
nejkouzelnejsi je ze druhy pc [ted rozmontovany] s vodnikem, kde na chlazeni vody na vymeniku bezi papst na 600 otackach a rozdil v hluku oproti noctue je od stolu nerozeznatelny. tj. noctua aspon u mne umozni vzduch u O144 s parametry ticha vody.
2short24: suhlasim az na to vrnenie lozisiek. 1200ku som skusal hned ako prisla a nicim podobnym netrpela. Kazdopadne ak spusteny fan prilozim na ucho (doslova) nieco podobne ako vrnenie pocut, ale akonahle to dam od ucha nepocut. Samozrejme 1200ka ma na full riadne aerodynamicky hluk.
Kazdopadne vyhoda je v tichosti a vybornom prietoku pri nizkych otackach ako pises.
dovolim si sem dat link na skvelu recenziu od Bikermotyla:
http://www.pretaktovanie.sk/modules....d&v=1159399411
lapl jsem po dechu jak se opet Bikermotyl vyradil. Skvele. Jen mi v testu chybi muj predchozi favorit Nexus. A jeste Papsta a bylo by to z hlediska nejcasteji uvadenych nej fanu bez ohledu na cenu uplne. Ale Papst je vzhledem k sve cene preci jen ted vytlacovan jinymi favority, co umi podobna kouzla.
Nexus tam chýbal aj mne a okrem neho ešte napr. Glacialtech, ktorý je za dobrú cenu hodne predávaný. Neboli bohužiaľ v tom čase ale zrovna nikde dostupné, zháňal som, kde sa dalo. :( Nabudúce bude snáď viac šťastia.
K tej 1200-vkovej Noctue... čakal som od nej mierne lepšie výsledky, predsa len nie je to lacná záležitosť. Hlavne to samovoľné pridávanie otáčok po instale na chladič ma dostalo do kolien.
Reálne použiteľná je až zhruba od tých 800ot/min, možno ešte mierne nižšie (cca 700).
Asi to ze ked je na prazdno ma urcite otacky a ked ho (ten vetrak) prichytis napr. na NOCTUA NH-U12 tak sa z "urcitych dôvodov (viz. recenzia asi si ju poriadne necital)" otacky zvysia o hodne vysiiu uroven nez je udavane / povolene vyrobcom +/- 10 percent...ak ma pamät neklame.
Gabo to už objasnil, len dodám, že to zvýšenie otáčok je takmer 25% nad udávanú hodnotu. Samozrejme zvyšuje sa tým aj hlučnosť. V recenzii som to myslím podrobne opísal, aj s hodnotami napätí, pri ktorých po inštalácii na chladič má ventilátor opäť predpísané otáčky. Pri 1200-vke treba napätie zhodiť na 9,4V a pri 800-vke na 9,7V. Ak je možnosť regulácie je to takmer bezpredmetné, ale ak sa regulovať nedá, je to myslím dosť podstatná skutočnosť.
Predsa len, ak niekto udáva určité parametre, mal by to mať v praxi overené. Čiže v špecifikáciách mali byť uvedené dve hodnoty otáčok alebo väčšia tolerancia ako 10%.
Noctuu regulujem, takze som si to nevsimol a nejak som najprv nepochopil o com je rec... stane sa:)
Len mi unika stale ako je mozne po technickej stranke, ze fan zvysi po uchyteni rpm...? Mozna lame, ale nejak mi to nedochadza....
Nie si sám, čo nad tým dumá, ale je to tak. Najlepšie to overíš, ak Noctua fan oddiališ od chladiča. Stačí málo, tak 5,10cm a sleduj, čo urobia otáčky. Proste nevyhovuje mu plnší priestor za aj pred ním. Overoval som to viackrát a viacerými spôsobmi, nie len na chladiči.
Ako som písal v recke, bude to zrejme vyhotovením lopatiek, ktoré dosť plocho naberajú vzduch a budú náchylné na jeho odraz. Čím kolmejšie na rotor, čiže rovinu, tým vyšší nárast otáčok a opačne pri ostrejšom uhle pokles otáčok. Vidno to tu
Odraz pri kolmejších lopatkách ide za ňu, tým pádom ju (tlačí) posúva dopredu. Pri veľmi ostrých ide spätný ráz priamo do lopatky, čiže ju brzdí. Aspoň tak to vidím ja a myslím, že nie som ďaleko od pravdy :)
každý větrák když ho ucpeš tak zvýší otáčky, i některé druhy čerpadel na vodu mají tuto vlastnost
udajne hodne dobry jsou yate loon - 12cm s kluznejma - jsou to nexusy s malinko vetsima otackama, nikde jsem je unas ani nezahlid:(