No a nekdo kasle na crap typu Ferrari nebo BMW a ma doma Subaru (Matrox) :lol:Citace:
Původně odeslal Semik
Printable View
No a nekdo kasle na crap typu Ferrari nebo BMW a ma doma Subaru (Matrox) :lol:Citace:
Původně odeslal Semik
Co konkretne ma byt na Matroxe ako Subaru ??? Rychlost :?: :D (to asi nemyslis ze :) ) Parhelia je skor RolsRoyce ....kvalitne, luxusne ....ale mrrrdne pomale :!:Citace:
Původně odeslal DeeKay
Kvalita, ovladatelnost, neobvykla konstrukce a moznosti... a stejne jako subaru jde o profi nacini, ne o hracky ;DCitace:
Původně odeslal Semik
Dobre fajn fajn ... uznavam. Je super, ale pod profi kartami si predstavujem daco ine.
Takze OT by nam uz stacilo...
janko_2004: Fakt dobry pokus... najma ten 130nm proces & ATI. Ale viackrat to uz radsej neskusaj.
EDIT: Vcerajsie OT posty zmazane...
EDIT 2: Dnesne OT posty zmazane...
Doufam, ze mi nevynadate, ale tohle je proste skvelej thread, tak ho musim ozivit :-) Stale ho mam a jsem rad :-) promin sisi
Tak sa pochvalim aj ja.. Z toho Herculesa 9800SE A.I.W som dostal po voltmode 435/740 a podarilo sa mi odomknut aj dalsie 4pipiny, takze som spokojny uplne nad mieru.. 8-)
ale momentalne si na tej karte peciem na ranajky hrianky.. :lol:
Sapphire 9800XT
Bezva karta, ale peče jako hrom (ten příkon...)
N.
Ja som kupil zas Asus X800XT 256MB pci-e ... celkom spokojnost, aj ked som cakal trosicku viac a hlavne vyssi OC jadra :wink:
a ja som si kupil gf6600 a krasne som ju pretaktoval, ale najradsej by som ju kopol do r*** (keby nejaku mala) pretoze sa nema rada s mojou doskou a nemam dobre skore v 3dmarkoch a nemozem sa chvalit v inych threadoch a zaroven si pritom honit epenis ;D
Já jsem si pořídil Gigabyte X700 silent a zatím spokojenost. Dostal jsem to až na 455/960, ale to už jsem pozoroval, že to není to pravé v 3D Marku. Při 400/700 a procáku na 1,8 GHz to mi to dává 6500 bodů v 03, Při tom max. a frekvenci 2,1 GHz jsem měl tuším 7800, ale to už je fakt moc i když mám v casu vzadu 1x120 mm fan Glacial a ve předu 2x80 arctic fan PRO TC. Normálně jedu na 430/920, což je kolem 7500 tisíce bodíků.
Nejvíc mě teď sejří procesor. Nad 240 FSB ho nemůžu dostat. Kdoví, čím to je....
Jj, zlatý Herkules. V taktování mám prakticky stejné výsledky (430/765), ale protože mám originální chladič na GPU, nechci riskovat a jedu jenom na 400/765Citace:
Původně odeslal stanley
Já jsem si pořídil v kamennym obchodě HIS Excalibur radeon 9550. nevědel jsem do čeho jdu. chtěl jsem R9550 ale myslel jsem ze koupim neco jako sapphire nebo asus. tak jsem šel domu lehce zklamanej ze nepatri HIS mezi SuperHyperMega značky jako Asus...a to jsem byl tak šťastnej když jsem se dozvěděl že verze HIS ma oproti např. sapphire 4ns pameti misto 5ns.... :D
Nevíte někdo jestli ATI neplánuje nějakou změnu názvu téhle karty, už mě nebaví rozhovory typu :
"Co máš teď za grafiku ?"
"Radeona"
"Pořád ještě ???"
"Ne, už zase " ;D
P.S. : Už mám 4tého radeona v řadě za sebou :-)
Jaký názvy karet měli zatim ATi? ja vim o Radeonu, Rage....ale vic ne
Graphic SolutionCitace:
Původně odeslal Crusheer
Wonder
Mach
Rage
Radeon
Jo, díky moc :-) A co znamena ATI ve skratce? a jakej byl jejjich 1st GPU?? :?:
První GPU (graphics processing unit) byl R100 = po staru R256 = ještě více po staru R6c, známý jako Radeon 256, Radeon DDR, Radeon VIVO, jehož pomalejší SDR verze byla později přejmenovaná na Radeon 7200.
http://img402.imageshack.us/img402/6...n256web7ly.jpg
Možná bude lepší, když se podíváš sem a sem
jo, díky. btw. R100 jsem před 3-mi dny tady na foru prodal :wink:
ee, to byl RV100 :-)Citace:
Původně odeslal Crusheer
Nemá ATI pro své graf.čipy označení VPU(Visual procesor unit) a GPU má nVidia?
Ne
Ja si to doted myslel taky....jak to teda je??
VPU je označení, který vymyslel a prvně použil 3DLabs (Visual Processing Unit) pro čip P10 a neznamená to nic jinýho, než větší flexibilitu (širší programovatelnost). Krátce na to pojem VPU použila i ATi pro R300 (Radeon 9700).
GPU je zkratka, kterou vymyslela nVidia (resp. její marketingové oddělení) a jejíž význam si nadefinovala přesně podle své potřeby tak, aby mohla říct "máme jediné a první GPU na světě" (GeForce256). Mělo to znamenat DX7 kompatibilní TnL jednotku + rasterizér integrovaný v jednom čipu. Později se ten název vžil a dneska se mezi lidma používá obecně pro jakýkoli grafický čip.
Ja mam Sap[pphire Radeona 9800 Pro 256 bit a som zatial spokojny,, mam ho na default, zatial som necitil nejako potrebu ho taktit, ved kvoli 1-2 FPSkam v najnovsich hrach sa mi to velmi nevyplati. Len ten vetrak asi musim vymenit, po roku prevadzky zacina byt hlucny...
Mam Sapphire ATI Radeon X700 Pro 128 AGP(Nepretaktovana). Je v celkom v pohode, az na to ze NFSU2 mi aj na nizkom nastaveni grafiky seka na urcitych miestach...ale o tom pisem v inom threade (X800XL a NFSU2), keby niekto mal nejaky napad tak by som bol len rad...
btw, jake mate teploty na tejto grafike, mne ukazuje (Trixx a ATI Tray Tools) po zapnuti okolo 45-50 a pri hrach je to aj 60-70. Je to OK?
nechcete se zase někdo pochválit? ;D
dříve mě strašně bavilo číst posty z tohodle threadu, tak už někdo konečně vybalte že máte X1800XT PE CrossFire Edition ;D
ja ju jeste nemam v PC, ale chystam se na ni>:}:DCitace:
Původně odeslal Crusheer
Tak ja uz mam takmer rok a pol Radeona 9800 Pro od Sapphire a vyjadrujem spokojnost, bezproblemova grafana.
No já mám momentálně HIS X1800 XT s flashnutým BIOSem kde takty ve 3D jsou 700/1600 (PE) a je to maso!!
Zvlástě když mi jede standartně na vodě 729/1692 pořád ;-)
No a jednou přijde den, kdy vyjde X1900 XTX (R580)..... ;D
Tak dobre. Sapphire X1800XT s PE biosom. Nanestastie sa tomu s default turbinou uz velmi vyssie nechce :-(
Tak ja se taky strasne chvalim,ze mam R9800pro uz pres rok.:) Byla to fakt dobra karticka.Bohuzel posledni dobou uz dosluhuje po vykonostni strance:(
ja se taky pochválim. mam ATi Rage Pro 128 protože R9550 mi vyhořela . skvělá karta z roku 2000 :lol:
výborné se dá na ní hrát (maximálně tak bomberman ;D) a nejlepší jsou takty: 118/140 :lol:
ja už rok jedu na R9600XT zatim jsem spokojen i když už moc nestačí na ty novější ale stale se drží.
Braškovi jsem daroval R9000 250/286@310/320 a zatim stale jede ;) ;)
Mam sapphire radeon 9600XT a to uz tretiu v poradi, predchadzajuce dve skoncili na reklamacke. :-)
mám radeon od firmy jetway 9550xt 500/600 @513/730, jsem s ním vcelku spokojený, ale na dnešní hry je to velká slabota. Takže se vlastně není čím chlubit!!
Tak já se musím pochválit za nákup dvou Atin a sice do pracovního stroje X550 a do konečně fungujícího deskpro compaqu pci verzi 9250/128bit s tvoutem - konečně můžu sedět v křesle u krbu a sledovat divx filmy na bedně a vše ovládat bezšňůrovou myškou.
PS: jsou to obě děsný šunky, ale na moje účely úplně stačej :-D
Mam GTO2ku na 530/1200 s 16ti pipkama, a spokojenost. Jen si s nim neprohlidnu Deep Freeze...;) Ale na hry parada...byval jsem nVidiak a jak jsem rad ze jsou ty casy jiz v nenavratnu...:)
Muhehe, koupil jsem si X850XT-PE ABCDXYZ (samo na lízanec); čekal jsem plácání po ramenou, jak dobře jsem si dokázal vybrat a tak a ...NIC!
(Za ty prachy tfuj, tfuj...)
Mám jádro R481 a spolu s XP-M kem z toho zkouším vymáčknout, co se dá.
3D2001 - 18000B
3D2003 - 12000B
3D2005 - 6000B
Všichni si stěžují na hluk, já sám nevím. Prostě starý ortOdox kvičí
(FuryMaxx),a "nový" komp s R481 hučí.
PS.: Flashpoint na tom chodí dost dobře.
N.8)
tak od vcereska novopeceny majitel Sapphire X1900XT... jeste jsem to poradne neproukousel ale podle CCC bezi na 690/1600 bez problemu.
- ranne serie s 1,1ns ;)
Az na ten stock chladic :confused: momentalne asi nejhlucnejsi vec v nasem baraku :mad:
Od minuleho tydne jsem majitel X850XT Pe za 4k a muzu jen doporucit, hrave strci do kapsy vsechno co se da za tyhle prachy koupit v obchode a vsechno na ni beha paradne
no to je pekne kde sa ti to podarilo zohnat za taku rulezz cenu posli mi pls SZ ..vzal by som aj 2 ks hned :DCitace:
Původně odeslal Rabban
inak s mojou atinou x800GT je to celkom pohoda oproti r9200 na starom kompe :mweheh:
Tak já se musím také pochválit - už asi 14 mám Sapphire X800XL a naprostá spokojenost.Předtím vždy jen Nvidia.
Až budu kupovat příště tak už se možná budu i více přiklánět k Atině hlavně proto že u ní bezvadně funguje regulace otáček čož je pro mě obrovskej přínos - musím mít tiché PC
Ja mam Sapphire ATi Radeon 9600XT FireBlade Edition 128MB/128bit
VPU/VRAM = 500/650
Zatial na nej hram vsetko, aj napriek tomu ze nemam nejake DELO.
NFSMW uplne v pohode. Len tie obcasne sekania by mohli prestat, a koli teplote to urcite nebude a ani koli tomu zeby to ta karta nestihala ...
Malem bych zapomnel :)
Takze sem novym majitele Sapphire X1900XT :)
Bohuzel musim rict, ze ty teploty v zatezi az k 90C se stock chladicem a hluk pro me byly celkem sok pri prechodu z X800XT se Silencerem, kde to byl pravy opak...
A lehky klad ktereho sem si stihl vsimnout je opravdu paradni vykon, super anisotropicke filtrovani a paradni kvalita/scaling videa :)
Já má taky X1900XT
dokonce s 1.1ns pamětma - už jsem ji rovnou flashnul na XTX :-)
Výkon je slušnej, ale ten stock chladič to je hroznej vysavač (doslova).
S novými Catalysty 6.2 funguje vše jak má, automatická konfikurace nastavení taktů mi našla 690/800 :-) což je maximum v overdrive.
Paráda je možnost změny voltáže z woken ale hlavně možnost nastavení dynamických otáček v 8mi krocích.
Po výměně chladiče za Accelero X2 jsem naprosto spokojenej i s hlukem.
Jediná vada na kráse je, že mi zatím nefunguje ATItool
Mam Sapphire 1900XTX ,ale chvalit se nebudu :) Pokud ATI neopravi rychle detske nemoci a nezvedne vykon na uroven ,kterou ta karta ma mit ,tak se moc dlouho neohreje (ikdyz ona se hreje a papa opravdu hodne :) )
Tak ja mam Sapphire X800GTO Fireblade, jadro R480 chladene Zalmanom VF700AlCu. Pri hladani max core v ATT okna spadli pri 538 MHz (to same Atitool). Max mem ATT nasli 621 Mhz bez artefaktov.
Ja mam mensi klasiku 9500@9700pro :-) Karta s kterou se stale da dobre hrat, proste super :-) Dle meho nazoru jedny z nej karet od ATI ;-)
Ja som pred par dnami kupil Sapphire X800GTO 256MB, zatial som z nej max. dostal 580/1100 a 5650bodov v 3DMarku 2005, este na nu kupim poriadny chladic /Zalmana/ a 6000 z nej vytiahnem...
Velka spokojnost :)
Proto mám Rádlo 9600. Teď už s pasivem. ;)Citace:
Původně odeslal Wuuduu
Nejsem majitelem X800GTO2-ja su tak stastny.Mam x800Xl 05-5800b
03-11700b
GTO2 uz neni dobra cena/vykon,ale to nikoho nezajima proste ji musej mit a zkouset fleshovat atd.
Moje karticka vysla na 4500Kc
SPOKOJENOST
Já se taky chci pochválit. Před měsícem mi shořela grafárna Radeon 9550, dal jsem jí na reklamaci a vzali jí. O 20 pozdějc jsem šel do toho obchodu si ji vyzvednout a tam mi ji chtěli dát, už ji tam měli. Bohužel HIS se spletl a místo 9550 mi dal 9250 :mad: Řekl jsem jim že jí nechci, že chci můj 9550, ak jsem čekal asi 10 dní a teď už přišel plnohodnotný 9550. Bonus je to, že jde mnohem líp taktovat než předechozí kousek :cool:
Tak už jsem jí vyměnil za R9600XT 256/128 vivo, tak uvidíme.
No ja som mal GF 6600GT a teraz som kupil ASUS AX850XT AGP VIVO a som spokojny. Takty v pohode na 560/1220 a 3dmark03 okolo 13700 bodov, 3dmark05 okolo 6500 a aquamark03 okolo 79500 bodov. Takze spokojnost... :-)
od včera viz podpis, zatím se spíše jen kochám a vysvětluju, proč musíme celá rodina nějAKou dobu jíst jen rohlíky
Sorry za OT :)Citace:
Původně odeslal excmoudina
A to nestaci ako vysvetlenie povedat "Radeon X1900XT 512MB" ??
Koukam, kdy jsem sem napsal, ze ho mam a bylo to 4.5.2004. To je skoro neuveritelny, ze uz ho mam pomalu 2 roky. Je to proste supr grafarna
jaká? :-DCitace:
Původně odeslal norton
No preci Radeon 9800, v te dobe jsem ho kupoval neco kolem 6500,- (bez rabatu od znameho prodejce)Citace:
Původně odeslal Crusheer
mel sis radeji nechat vyplatit penize a koupit novyho radka :)Citace:
Původně odeslal Crusheer
Taky sem si poridil "plnotučnou" X1900XTX Sapphire. A zatim je to fajn. Jen ta spotřeba.
Aj ja. Aj ja. Mam ju uz sice dva roky, ale aj tak fajn. Sapphire 9800Pro 128MB, zatial default, ale teraz na narodky dostanem Silencer. Chcem tomu vsetkemu este zakurit kym to pojde do neba, alebo to predam.
Po dlhsom case sa musim znova pochvalit mojou novou Ati sapphire X1950Pro.
:-)..................A tak trochu oprasit tento stary Tread................ :-)
aa... aaa... aaaa..... asus 1950Pro ... uff a je to venku
no, mne akurat dosiel vcera a dneska som to konecne rozchodil:-))) mam od asusu 1950pro
sapphire ati radeon x1650pro agp.milujem ju.
X1950 Pro AGP 512MB od Sapphire.Moje poslední investice do AGP.I když to jsem si říkal u předchozí GF6800 taky.Jinak perfektní karta,můj pátý Radeon (8500LE 64MB-9500 64MB-9700 128MB-9800 128MB-GF6800-X1950Pro-???)
Oproti GTcku sa to oplati na stopero.
Tieto grafy pomozu pre hrubu predstavu VGA Charts
Ten Vga charts je uplne na nic vsetko testovane na starych driveroch a dokonca ked kuknes zostavy pri jednotlivych kartach tiez su tam velke rozdiely. Jedine k comu je to dobre je to ze mas aspon hruby odhad vykon tak polroka dozadu. Xcelo by to vsetko otestovat znova s aktualnymi drivermi.
Jo,vyplatí,taky jsem nad tím dlouho přemýšlel,ale pak jsem měl výhodnou nabídku GF6800 prodat.Brzdilo jí hlavně těch 128MB RAM,jinak to byla 6800LE Asus odemčená na 16/5 a mírně taktovaná.Proto jsem taky kupoval verzi s 512RAM,už na recenzenty,co píšou,že 256 pro tuhle kartu stačí nedám.Když jsem kupoval tu GF,taky psali,že 128MB stačí.Opravdu,necelý rok po nákupu tomu tak bylo.Co se týče výkonu,nárust 3D Mark 2005 z 4000 na něco málo přes 9000 bodů.A hlavně hry necukají v náročných scénách a vše je plynulé,což je pro mě důležité.3D Marky nehraju...
Drzte sa temata .... !!!!
PLS
Tak se taktez pochlubim ,ATi Sapphire X1950 PRO 256MB ;)
Tak já už ho mám teda od minulého léta, nicméně radeon to je, takže:
HIS Excalibur X1900GT IceQ Turbo 256MB
Btw, to chlazení fakt nemá chybu :)
no ja som dnes poriesil Sapphire X1950GT 256MB
do AGP asi nieje nic lepsie...
uvidim jak pojde taktit. som videl aj cez 600MHz ze tu na nom mali ludia. yummy
chladic je sice bleee (oproti Primecooleru co som mal na 6800GT), ale spravi to wodny blok ;)
vidim ze ani toto tema neni mrtvy :D.. jj X1950Pro, jedna z nejlepsich karet co jsem kdy mel, kdyz beru v potaz cena/vykon.. karty za 8k nepocitam ;)
Koupil jsem Sapphire ATI Radeon X1950Pro 512MB GDDR3 PCI-E.
Mám jen malý dotaz: Není ten výkon zejména v 3Dm 05 nějak nízko ? Mám Pentium D935 3.2 Ghz, 3GB RAM PC667.Karta i CPU bez overclockingu. Nebo je to CPU na to slabé.
3DMark01: 23500b
03: 15500b
05: 8444b
06: 4750b
Ps: Trochu mě překvapila hlučnost chladiče, který je narozdíl od mé minulé karty Sapphire ATI Radeon X800GTO (kde byl chladič i při max.zátěží prakticky neslyšný) dost slyšet. Je to takový syčivý zvuk, který je hlavně při spouštění počítače (na 100%), dost hlučný. Ale je to asi u této karty normální. Když tak potvrďte.
Ty výsledky jsou OK. Hold dost slabej CPU no.
2Premo: koupil sis kartu ktera ma asi nejhlucnejsi chladic ze vsech X1950Pro ;).. pokud jde o ty vysledky v Marcich tak jak psal DOC_ZENITH mas slabej procak, PD neni zadnej zazrak
Sapphire 1950Pro AGP + Accelero S1... tato kombinacia nema chybu.
3Dmark05: 9500 (default)
po dlhom pobyte v nV tabore som si zaobstaral Sapphire x1900 crossfire edition, co ma vsak sokovalo, to bol ten chladic, vymena je viac menej nutna...
2900Xt 512MB
Ek waters blok
ticho a klud
Xpert Vision (palit) HD2600XT 256MB Sonic + AC S2
zejtra zkompletuju sestavu tak pak doplnim, S2 pujde casem (jestli pujde :D )
LOL to je thread :D
Tak teda Sapphire Radeon X800 GTO, Mech13 (ze SHW) na něj ještě dal pasiv z PrimeCoolera a aktiv Nexus, takže karta i při OC jde pár stupňů nad 30 a vůbec není slyšet :p
Neviem najst odpoved na otazku : Preco neprispiet do tohot topicu ? :-)
Palit X1950GT 512MB, OC som skusal na 600/1400 (samozrejme stabilne), viac som nikdy neskusal.
S kratou som spokojny. S AC S1 by bola o nieco tichsia, no neviem ci to stoji za tie 400+ kc. Kazdopadne povodne chladenie chladi dobre.
Kazdopadne spokojnost.
Pridavam sa k taboru. Kupil som radeona Sapphire x1950gt 256MB. Default chladic isiel dole, a namieste neho som dal Accelero S1. Ten chladic je fantastisky. Uplne pasivne uchladi aj pretaktovaneho radeona. A pritom nedosahuje daleko take vysoke teploty. Dlhodobo som ho este nezatazil, ale max teplota pri hrani bola 58 stupnov 8-) Moj ide okolo 630MHz GPU, pamate som dal na cca. 1340, pamate pojdu aj vyssie, len som este neskusal viac.
To ja som zrovna menil fan na mojom Radle. Nejak som stisoval komp a zistil, ze VGA fan kvoli gulickovym loziskam trochu robi bordel.
Tam som fan odmontoval a namontoval namiesto neho AC PRO TC 80 mm napojeny cez regulator otacok, zregulovane na 1500rpm.
Zase som spokojnejsi :-)
Ak chces byt uplne spokojny tak si kup Accelero S1 :D Vobec nie je drahy. Samozrejme ak neides upgradovat GK v blizkej buducnosti.
BTW nevie niekto kolko W-ov tepla produkuje X1950GT?
Jj, viem o nom, ale momentalne som hodne spokojny tiez. Ak mi prestane vyhovovat sucasne chladenie s tym vymenenym fanom, tak rozhode do AC S1 pojdem :-)
http://www.xbitlabs.com/articles/vid...f7900gs_6.htmlCitace:
BTW nevie niekto kolko W-ov tepla produkuje X1950GT?
Ak nemas na GT OC, tak odrataj par trapnych percent :-)
No X1950GT som predal..
ASUS HD3850 256MB PCX2.0
X1950 Ultimate šla z domu a místo ní HD3850 512mb DDR3 a naprostá spokojenost.... :) Supr grafika za ty prachy:)
Nahradil jsem x1900xt/256MB nejprve za HD3870 a tu po týdnu za HD3850/512mb. Konečně můžu ATi pochválit za ucházející referenční chladítka :-)
Takze za ostatne 2 mesiace som vystriedal 2 kompiky a 4 grafiky...
komp 1 : Barton 2600+@3200+, Abit KV7, 1gb DDR, Sapphire x1650Pro 256MB DDR3
tento komp som mal s malymi zmenami (rozne grafiky , disky a vypalovacky...) cca 4 roky...
zaciatkom novembra som si kupil komp v podpise : C2D 2160, P5KSE, 2GB DDR2 a za 2 mesiace som t tomto kompiku vystriedal 3 grafiky :
1; Sapphire Radeon 1950GT 256MB DDR3 (mal som ju asi 4 tyzde - predana znamemu do kompu) - inaq v porovnani z predchadzajucim HW VELKY SKOK DOPREDU !!!
2; Sapphire HD3850 256MB DDR3 (mal som ju asi 3 tyzdne - predana s inym kompom) - bol som nadseny !!!
3; ASUS EAH3870 512MB DDR4 (mam ju asi 3 dni) - a zatial velka spokojnost....
Zatial nic netaktovane...uvidim, chystam sa vymenit chladic na procaku (mam zatial STOCK - chcem dat AC Freezer 7 PRO) aj na grafike (mam stock - chcem dat Zalman VF900Cu...)...
potom uvidim...
tak ja se du zase taky chlubit.. mel sem pred mesicem Gigabyte HD3850 256MB a asi po tydnu sem ji vymenil za Jetway HD3870 512MB.. jedina vyhoda HD3850 byl tizsi chladic nez na 3870.. kazdopadne stejne sem nasadil Accelero takze no problem a ted se ho snazim trocha trapit, ostatne jako vzdy :)
Taky ti přišlo, že 3850 je tišší než 3870? Chci 3870 kvůli lepšímu 2-slotovému chladiči a už jsem někde četl, že je slyšet mírný šum z ložisek větráku...je to docela paradox, že jednoslotový chladič s menším větrákem je tišší :-(
Ještě by mě zajímalo jak velký si zaznamenal rozdíl ve výkonu mezi oběma kousky...ideálně po OC...
Saaphire 3850 256MB - maximální spokojenost, všechno běží v 1680x1050 naprosto plynule. Já sice jen tu a tam zabrousím k nějaké staré hře, ale je dobré vědět, že letos (pardon, "příští rok" ;-)) tahle grafika utáhne úplně vše.