-
Re: Už máte někdo E2140, E2160?
IMHO je fuk jaký chladič kdo použije, pokud danou frekvenci a voltáž uchladí v přijatelných mezích teplot a hlučnosti (tohle je samozřejmě ale čistě individuální záležitost) ... ale myslím že to pětikilo za Freezer není až tolik aby to byla vyloženě nevýhodná investice
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Nevidím důvod, proč bych měl být lama, když mi procesor dává skoro 100% OC a používám k tomu BOX? :rolleyes:
Myslíš ten Celer? Zelenina se nepočítá...
A vůbec bych tě diskvalifikoval ze soutěže o nej LAMU pač si pokoutně vybíráš po bazaru kousky kterým se líbí vysoký frekvence při mrzkým Vcore. - styď se !!!! ;)
-
Ale ved ja vam to neberem ze ked staci BOX tak kludne to dajte aj na 4Ghz ak vam to pojde ;), ale nieje BOX ako BOX, k tym prvym E2XXX sa daval trosku vacsi chladic ako teraz ten kusok pliesku s ventilatorom :) je jasne ze ked ti staci box a frekvencia okolo 3Ghz tak to je v poho myslene to bolo skor tak na tych co sa stazuju ze im nejde viac OC ako 3Ghz a idu na BOX-e pretoze je viac ako stastie uchladit s BOX viac ako 3Ghz, ja som moj nedokazal uchladit na viac ako 3Ghz s BOXom z C2D Extreme a to je poriadny macko!!!!
zalezi samozrejme aj od kusu ;)
-
Citace:
Původně odeslal
UFo
IMHO je fuk jaký chladič kdo použije, pokud danou frekvenci a voltáž uchladí v přijatelných mezích teplot a hlučnosti (tohle je samozřejmě ale čistě individuální záležitost) ... ale myslím že to pětikilo za Freezer není až tolik aby to byla vyloženě nevýhodná investice
přesně tak je to jen o zvedání / nezvedání napětí a až teprve pak začne hrát roli velikost chladice popř. typ chlazení.
-
Kupoval jsem E2160 pred 14ti dny a BOX chladic je opravdu extremne malej :D Ale v idle je rozumne tichej a pri loadu to uchladil na nejakych 65 stupnu
S Ninjou je mnohem vetsi ticho a hlavne na 2,4GHz pri loadu a teplotu mam kolem 50 po 20ti minutach Orthosu :) Ale nutny to urcite neni
PS: a dokonce mi staci i tech 2,4GHz, vlastne i tech 1,8GHz mne staci, tech 2,4 jsem tam hodil spis jenom ze sportu a zatim jsem ani max OC nezkousel
-
Jsem na tom podobně, původně jsem chtěl zjara koupit E2160 a k tomu vzít Ninju jako pasiv (jako zbytečné vyhazování peněz to nepovažuji) - ty cca 3GHz při mírném zvýšení Vcore byl můj cíl, nicméně nakonec mi dokonce i ten Durex co mám v podpisu zatím stačí ;) ... a na léto si určitě nový PC pořizovat nebudu, ještě na tom tedy chvíli přežiju než spadnou dolů E7200 :p.
-
Myslím že investice do chladiče se při OC rozhodně vyplatí => kupovaný chladič je skoro vždycky lepší nežli box a navíc se teďko dělají univerzály (rozuměj spony a podobné serepetičky pro různé sockety), takže člověkovi většinou vydrží i po výměně CPU, MB a tak. Nehledě na fakt, že když si člověk "umí" vybrat chladič na CPU, tak to ticho je k nezaplacení :-) i když je fakt, že u některých CPUs se výrobci překonali a k nim dodávané boxy nejen solidně chladí, ale jsou i relativně tiché.
Kua nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci :idea:
-
s výběrem chladiče to je pravda....
Mám TT SonicTower, byl na AXP pak na A64 a nakonec tohle E2160.
Prvně jenom pasiv, pak 92mm, teď 2x120mm co jedou většinou na 500ot. Ticho ale průvan....
Na prvním E2160 byl chladič s měděným jádrem, klasika. Na posledním co prošel rukama byl stejnej jako u celera 440. Malinkej, nízkej vějířek.
-
hmm, mam pocit, ze uz zaciname riesit OC standardy... Kazdemu vyhovuje cosi ine, kazdy od toho co ide kupit caka cosi ine.. Kedze sme tu na oveclockerskom fore vacsina z nas ide po max. dosiahnutelnej frekvencii a po idealnom pomere cena/vykon/OC moznosti... Cize to, ze ak ideme riesit prave max OC, je snad jasne, ze sme niekde dalej ako pri tom, ze na to treba pouzit cosi lepsie ako je BOX chladic...(aby to bolo mozne vobec skusit kam az dane CPU vieme dotiahnut...) :)
-
Když už tady vzplanula taková hořečná diskuze, divím se, že nikdo nezmínil to, že každá revize procesoru trochu jinak "topí". Měl jsem dvě 2160-tky ... ta první se horko těžko dostala na 3,2GHz, zato bylo jedno, jestli jede pod vodou nebo pod boxem. Rozdíl frekvence byl cca 150MHz. Kdežto můj druhej kousek topil jak kamna. Zato se dostal na 3,75GHz pod vodou a na cca 3,3GHz pod boxem. Efektivní rozdíl těchto dvou frekvencí byl cca 500 bodů v 3d05 a 3 sekundy v Spi. Z mé zkušenosti platí, že dobré kousky křemíku hodně topí a na nějaké brutální OC nepomůže freezer ani Ninja o nic víc, než ten box. Nechci tím říct, že by lepší vzduchový chladič byl nějaká přebytečná fetiš, ale zároveň si nemyslím, že by to ospravdelnilo investice ve výši třetiny ceny procesoru, pro získání o 10% vyšší frekvence, která ovšem nemusí přinést 10% výkonu navíc tam, kde by to daný uživatel mohl docenit, což si myslím, že je případ právě Maula a Racheho.
Já osobně používám léta vodní chlazení, ale jeho přínos už dnes je daleko menší, než před lety. Už je to spíš pouze můj osobní postoj k chlazení xPU, než o nějakém zdímání výkonu.
2 Wong: Přesně vím, o čem mluvíš. Můj momentální mazlík na media a internet (C430, NF650i,2GB ram) jede momentálně asi na třech GHz při default napětí, ale je to taky spíš už jen ze zvyku. Když už do toho biosu vlezu pozapínat/povypínat/odladit vše potřebné, tak mi to nedá a trochu mu přišoupnu. Kdybych to neudělal, musel bych se asi poohlédout po jiném fóru, protože tohle už by mi nemělo co dát a ani zpětná reflexe by asi nebyla moc ideální. :-D
-
to vauxhall.uk: v podstate s tebou suhlasim, ale je rozdiel ci chces len skusit max. dosiahnutelnu frekvenciu, alebo chces CPU takto pretocene aj dlhodobo pouzivat... A tam uz BOX nebude stacit ani nahodou... Pri viacerych kuskoch sa mi potvrdilo :), ze s boxom viac ako 3GHz neuchladis...V tom je rozdiel...
-
Citace:
Původně odeslal
mortician
to vauxhall.uk: v podstate s tebou suhlasim, ale je rozdiel ci chces len skusit max. dosiahnutelnu frekvenciu, alebo chces CPU takto pretocene aj dlhodobo pouzivat... A tam uz BOX nebude stacit ani nahodou... Pri viacerych kuskoch sa mi potvrdilo :), ze s boxom viac ako 3GHz neuchladis...V tom je rozdiel...
No já nevím. Kamarád, co si taky pořizoval 2160-tku se mnou, ji dodnes provozuje pod boxem na 2,9GHz při 1,275V a topí mu cca 55 stupňů v burnu. Je to teda ta série, co tolik netopila. Já ten procesor provozoval pod vodou na 32 stupních v burnu, ale ta frekvence prostě nechtěla jít přes 3,2GHz, i když jsem mu napral 1,45V real. Jestli si dobře pamatuju, tak šel dokonce na 2,8GHz při 1,1V. Teploty už takhle z hlavy nedám. Přeci jen se mezitím doma protočilo pár jiných mazlíčků. :-) Ale pořád čekám na svého favorita, co dá Spi pod 10 sekund. U toho si pak nascreenuju první poslední. :-D
-
oki, tak este raz a inac... :) To co som mal namysli ja bolo, ze ak ten procak bude potrebovat na dajme tomu 3,3GHz 1,4V a viac, tak to boxom neuchladis ani nahodou... V tom je v podstate pointa preco kupit lepsi chladic...
-
Citace:
Původně odeslal
mortician
oki, tak este raz a inac... :) To co som mal namysli ja bolo, ze ak ten procak bude potrebovat na dajme tomu 3,3GHz 1,4V a viac, tak to boxom neuchladis ani nahodou... V tom je v podstate pointa preco kupit lepsi chladic...
Já jsem to pochopil. Proto jsem psal, při jaké voltáži to pod tím boxem bez problému provozuje. Efektivní rozdíl mezi 2,9GHz a 3,3GHz by byl tak možná u SLI. Při užití jedné GK je ten rozdíl minimální. Je teda pravda, že pod ten box jsem mu šoupnul AC5, protože ta zubní pasta, kterou na to dává intel taky udělá svoje.
O lepším chladiči to je na dlouhou diskuzi. Já zastávám názor, že když už chladit lépe, tak pořádně. Tzn. postavit pořádný okruh, který je schopen vstřebat nárazové zahřívání při burnu, aniž by se nějak výrazně ohříval procesor a tím pádem mohl být provozován na vyšší frekvenci při vyšší voltáži. Těch +0,1V, co snese nějaký lepší vzduchový chladič, respektive +0,2V co snese highend vzduchový chladič už nestojí ani za řeč. Protože i při krátkodobém testu nebude ani jeden z těch chladičů schopen udržet rozumnou teplotu při testu maximálního OC a udělání pár testů. To je asi jediná věc, která ještě dnes stále hraje pro vodní chlazení. :-) Btw. zkus schválně, na kolik se ti podaří uchladit 2160-tku na 1,4V pod "lepším" chladičem při půl hodinovém CPU torture testu. Já jsem pod vodou měl při 1,625V real (při frekvenci 3,72GHz) teplotu 53 stupňů. Akorát to není běžná situace, kdy bych ten procesor takhle mohl běžně provozovat, i když se jeho teplota držela v možná lepších mezích, než pod vzducháčem. A chtě nechtě se už docela přehříval T-junction, což není problém ani při nižších voltážích na lepším chladiči (mám doma ještě TR XP120 s 12 cm aktivem). Já tady nechci blábolit nějakou teorii, že by něco, tak by něco ... Prostě to jsou moje praktické poznatky, ze kterých se snažím vycházet, když někomu stavím počítač. Pochopitelně každý chce co nejlepší poměr cena/výkon, takže ušetřených 500 Kč za ACčko se dá použít na lepší GK nebo větší HDD, což je pak pro daného uživatele daleko přínosnější, než 150 MHz navíc. :-)
-
tak tak posledna veta to fsetko vysvetluje, vacsine nie Hardcore OC ide o pomer cena/vykon a na tie 3ghz staci aj box...
-
Citace:
Původně odeslal
ricixxx
tak tak posledna veta to fsetko vysvetluje, vacsine nie Hardcore OC ide o pomer cena/vykon a na tie 3ghz staci aj box...
Tak tak, většina lidí z OC, které znám, vyzkouší maximální strop procesoru jednou dvakrát a pak ho stáhne někam na úroveň maxima při default napětí... a na tenhle provoz stačí BOX, i když pasivní chlazení je pasivní chlazení... :p
-
Zdravim, tak sem si před 3 týdny udělal radost a pořídil nové CPU,MB a RAM a výsledek je PDC 2180@3170Mhz při 1.44V na EP-35 DS4 s Freezerem po 6h v Orthosu nějakých 56-57 stupňů na jádrech, vyšší napětí už se mi nechtělo pouštět, ale celkově jsem trochu zklamán. Doufal jsem alespoň v 3.3, ale za ty peníze to neni špatný. Oproti mému starému Opteronu 165@2.74 žádná výhra, to co nezvládal Opteron tohle nezvládá taky (streamovat TV do sítě a hrát L2) a nějaký pozorovatelný nárůst výkonu veškerý žádný (kromě rozdílů v Super Pí), takže se musim podepsat pod to,že dneska opravdu stačí dvoujádro přes 2.6Ghz na všechno :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
Houmer56
...výsledek je PDC 2180@3170Mhz při 1.44V na EP-35 DS4 s Freezerem po 6h v Orthosu nějakých 56-57 stupňů na jádrech...
mno tak vidim, ze ty kousky jsou cim dal tim horsi ... mi na tuhle frekvenci staci jen 1.35v ... ale zajimave je, ze mam Noctuu nh12p a po 6h orthosu jsem pri mnohem nizsim napeti na teplotach o 10st vice ... nekde bude asi chyba...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Tak tak, většina lidí z OC, které znám, vyzkouší maximální strop procesoru jednou dvakrát a pak ho stáhne někam na úroveň maxima při default napětí... a na tenhle provoz stačí BOX, i když pasivní chlazení je pasivní chlazení... :p
Naprosty souhlas, osobne si myslim ze investice do lepsiho chladice se vyplati tem, kteri oceni ticho, jednoduchost a dobre OC.
Kdyz poridim vodnika, budu muset resit mnohem vic problemu, ale zase ziskam vyssi potencial pri OC.
No a boxy jsou pro ty nenarocne, ketri bud nechteji tolik taktit nebo jim nevadi vyssi hluk. Samozrejme nejjednodussi a nejlevnejsi varianta.
-
mno ja som nedavno len tak zo srandy stiahol napatie na CPU o 0.025V (z 1,3V na 1.285V) a procak (vid. podpis) je pri OC 1800@2700Mhz (300MHz FSB) stabilny... pritom CPUZ ukazuje realne napatie nejakych 1,256V v idle, v burne este o nejakych 0,01 menej...
Pritom ked bol procak novy (moje prve OC pokusy s dvojjadrom) tak na 1.285V nesiel stable... je pravda , ze odvtedy som asi 2x updatoval BIOS na doske... Myslite, ze je to lepsim BIOSom ??? S pamatami som nic nerobil...
Zrejme ho skusim na FSB 333
-
no ja mam zase opacny problem po 1/2 roku fungovania E2160@3,2Ghz na 1,35V real Burn mi zacal padat :( zvysil som napatie o 0,2 a nic nepomohlo teploty mam s freezerom v burn 62max v orthose, mam podozrenie na zdroj lebo je to jemne znackovy 400W a asi uz odchadza pomalicky... co myslite moze zdroj po pol roku ked f podstate ide asi na max vykon odist?
-
Citace:
Původně odeslal
ricixxx
no ja mam zase opacny problem po 1/2 roku fungovania E2160@3,2Ghz na 1,35V real Burn mi zacal padat :( zvysil som napatie o 0,2 a nic nepomohlo teploty mam s freezerom v burn 62max v orthose, mam podozrenie na zdroj lebo je to jemne znackovy 400W a asi uz odchadza pomalicky... co myslite moze zdroj po pol roku ked f podstate ide asi na max vykon odist?
Zdrojom to byt kludne moze, ale nemusi...
Kazdopadne tahat takuto zostavu so s*itnym zdrojom mi pride ako malovat certa na stenu :)
Zvlast vtedy, ked drtis nejake hry.
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Zdrojom to byt kludne moze, ale nemusi...
Kazdopadne tahat takuto zostavu so s*itnym zdrojom mi pride ako malovat certa na stenu :)
Zvlast vtedy, ked drtis nejake hry.
nieje to uplny sit je to taka zlata stredna cesta ale asi uz som dosiel na koniec :)
najprv som si myslel ze to moze byt teplotou ale ta s nezvysila oproti zime tak jedine co ma napadlo je zdroj lebo doteraz to ficalo bez problemov a ke nepomohlo ani pridanie napatia....
-
Citace:
Původně odeslal
Hazo
mno ja som nedavno len tak zo srandy stiahol napatie na CPU o 0.025V (z 1,3V na 1.285V) a procak (vid. podpis) je pri OC 1800@2700Mhz (300MHz FSB) stabilny... pritom CPUZ ukazuje realne napatie nejakych 1,256V v idle, v burne este o nejakych 0,01 menej...
Pritom ked bol procak novy (moje prve OC pokusy s dvojjadrom) tak na 1.285V nesiel stable... je pravda , ze odvtedy som asi 2x updatoval BIOS na doske... Myslite, ze je to lepsim BIOSom ??? S pamatami som nic nerobil...
Zrejme ho skusim na FSB 333
Jak je to dlouho, co máš ten CPU? Pokud ti nějakou dobu běžel na tý frekvenci a napětí, je klidně možný, že teď už mu stačí o něco méně. Měl jsem kdysi 3GHz Northwooda a ten se mi choval stejně.Schválně zkusím, jestli mé 2160tce taky po cca třičtvrtě roce náhodou nestačí méně :-)
AD chlazení boxem, mám už dlouho na E2160tce box z nějakého C2D (měděné jádro), deskou jsem ho v biosu akorát zpomalil a slyším stejně jen raptory :-) možná důvod proč jsem se ještě nedokopal k vymyšlení uchycení bloku na CPU :-)
-
Citace:
Původně odeslal
Conroeman
Jak je to dlouho, co máš ten CPU? Pokud ti nějakou dobu běžel na tý frekvenci a napětí, je klidně možný, že teď už mu stačí o něco méně. Měl jsem kdysi 3GHz Northwooda a ten se mi choval stejně.Schválně zkusím, jestli mé 2160tce taky po cca třičtvrtě roce náhodou nestačí méně :-)
mam ho asi pol roka... z toho prvy mesiac bezal na defaulte (vsetky nastavenia na AUTO) a az po mesiaci som ho vyskusal taktobvat... (vid. post hore...)