S E2160 som mal aj ja problem, jednoducho tie posledne kusky nechcu poriadne ficat. Sice isiel stabilne na 3100MHz ale viac uz nie. Vymenil som ho za E1200 a ten ide stabilne na 3400MHz s 1,481V
PS. skusal som aj E2180 a ten nedal ani 3GHz :P
Printable View
S E2160 som mal aj ja problem, jednoducho tie posledne kusky nechcu poriadne ficat. Sice isiel stabilne na 3100MHz ale viac uz nie. Vymenil som ho za E1200 a ten ide stabilne na 3400MHz s 1,481V
PS. skusal som aj E2180 a ten nedal ani 3GHz :P
ja mam zkusenosti takové , at je EIST a C1E zapnuté nebo vypnute tak CPU je stabilní stejne ... je stabilni napr pri 3300Mhz se zapnuty EIST a C1E
Šetřící funkce vypnu až při OC přes 3500MHz. Jinak je to jedno. Na 3,6GHz s EISTem nesáhnu. Jenže je to individuální, záleží na biosu, pamětech, desce......i samotném CPU. Někdo vyleze na 3,7GHz i s EIST, bohužel já na DS3L ne.....
Problém bude hlavně v desce, ale to nevadí, už čekám na ASRocka :lol:
tyjo tak na to čumim , tos z nej dostal teda sakra dost . Máš super kousek křemíku , gratuluji , osobne jsem nevidel nikoho kdo by se s E21xx dostal víc jak 3,4Ghz
Mám nově E2160, ale celkem bídný přetakt. Jako nejideálnější je u mě 2.83 Ghz (315 FBS) při 1.4V, při 3 Ghz to jedě jen při 1.5V, což je na můj Freezer 7 celkem dost.
Jinak základní desku mám P35-DS3L.
Všehny spořící funkce povypínaný.
Overclockeři raďte, co mám udělat pro lepší výsledek :-)
Ted mam e2160 z CzC.3,2Ghz Orthos+3Dmark stable pri 1,38V.Pohoda.Maximum cca 3,6Ghz pri 1,65V.Za ty prachy celkem luxus.
EDIT:
MB DS4 P-35.
tak sa snaz :)
ja to mam tak nejak podobne az na to ze na 3,6 mi staci cca 1,5V ale uz to neuchladim... :(
Ja ted zkousel Orthos a 30x loop Marky pri 1,52V bios(real zatez cca 1,5V) pri 3,4GHz.Teploty cca 67st s Thermalrightem+p12 fullspeed.Porad proti topivosti E8400 lahudka :)
Ja mam s pretaktovanim E2160 trochu jinej problem. Ten procesor dal celkem bez problemu 3,4 GHz pri myslim 1,45V. Deska trochu undervoltuje, tak tam podle CPU Z nebylo snad ani 1,4 V. V zatezi se choval dost dlouho stabilne, ale pri restartu pocitace se nekdy stavalo, ze nenajel ani bios a nacetly se puvodni ne OC hodnoty. Vetsinou se to stavalo az tak pri tretim restartu... Myslite ze to je procesorem nebo spis deskou? Stavalo se to i pri 3,0 GHz. Stabilni to je na 2,7 GHz, dal jsem netestoval. Deska Gigabyte P35-DS3R. Pri zatizeni v Orthosu a dostatecne voltazi ten procesor nepadal.
Diky za nazory.
Neco podobneho se mi deje na 965p-s3 ... procak je v poho stabilni daleko pres 3ghz, ale kdyz resnu komp, tak proste nenajede ... musim ho nechat zchladit a pak najede s default hodnotama ... IMHO je problemem chlazeni cipsetu, ktere proste nestiha ... jen tak pro srandu zkus snizit nasobic at se dostanes na nominalni frekv. nebo co nejbliz a uvidis, ze to bude delat taky ... cipset se proste prehriva kvuli vysoke fsb a projevuje se to timhle zpusobem
Jen se přidám ke zkušenostem uživatele jaluvkap. Mám tutéž desku i CPU co ty, CPU se dle všeho celkem "flinká" (žádné extra přehřívání se rozhodně neděje), ale pozoroval jsem tytéž symptomy - někdy to prostě udělalo "bum bác" a najelo s defaultama s tím, že když jsem pak sáhl na chladič chipsetu, tak to docela "hicovalo"...
P.S: Nejsem si jistý, jestli přehřívající se chipset zachráníš tím, že mu přidáš voltáž? Selským rozumem mi to vychází, že co se moc hřeje, mělo by se líp chladit :wink:
Pani pani uz som to tu niekde pisal, mal som presne tento problem s gigabyte 965 ds3 po rest mi bios nabehol na default. problem bola delicka RAM!!! skuste schvalne zmenit delicku ci vam to nepomoze...
tak jsem mel chvili na testovani a fakt jsem z toho stale jelen. Prvni jsem zkusil pridat trochu stavy chipsetu a nasledny test restartovani probehl tak, ze max. do 5.-6.pokusu pocitac nenabehl a nacetly se puvodni hodnoty biosu. Restartoval jsem vzdy jeste pred startem Windows.
To co radil ricixxx s delickou asi nejsem schopny uz posoudit. Zkusil jsem hodne kombinaci (i snizeneho) nasobice a ruzne FSB i Vcore rekl bych, ze to pokazde do toho pateho restartu kleklo. Jenom doplnim, ze kdyz to nabehlo, tak vzdy v poho az do windows a bezelo to stabilne.
Ted testuju 8x400 MHz@1,45V v biosu - realne 1,376V pri zatezi dle CPU-Z. Uvidim jestli to do rana bude OK. Jinak Core Temp ukazuje pri 100% zatezi teplotu 68° - myslite ze je to jeste unosne na dlouhodobejsi provozovani?
Problem bude asi opravdu v desce. Existuje nejaka srovnatelna levna varianta k Gigabite P35-DS3R na kterou jsou lepsi ohlasy taktovani?
prijde mi to trosku jako hazeni hrachu na zed ... tim, ze pridas volty cipsetu jen urychlis jeho prehrati - problemem neni nestabilita kvuli nizkemu napeti, ale kvuli teplu ... osobne bych to testoval nasledujicim zpusobem ... vychazim z toho, ze ti to jede na 2.7ghz (9*300?) stabilne a bez popsaneho problemu ... nastavil bych 7*385 (~2.7ghz) ... nasobic 7 proto, abys mel rezervu na vyssi vyslednou frekvenci, pokud by se to neprojevovalo ... nezapomen nastavit delicku ramek na 1:1 ... ted bych otestoval, jestli to dela ... pokud ano, pak neni problem v cpu ale neco proste nezvlada tu vyssi fsb ... s ohledem na moje zkusenosti to bude prehrivajici se cipset ... postupne po krocich (5mhz?) snizuj fsb, dokud se nedostanes do stavu, kdy to prestane delat ... tim by ses mel dostat na hranicni fsb cipsetu ... pak to projed nejakym orthosem tak na hodku a znova otestuj, jestli je to po restartu ok ... pak zvys nasobic na 9 a otestuj, jestli to zvladne cpu ... pokud ne, nech nasobic a najdi si stabilni fsb pro cpu pri tomhle nasobici ... zase krokuj dolu ... imho by ses mel v zaveru pohybovat nekde kolem 350mhz ... jinak ohledne te jine desky zkus jinou sekci ... ale v tehle cenove hladine bude asi problem neco jineho najit ... nevim:confused:
jaluvkap:
s tou voltazi to byl prvni pokus, ktery nepotrvdil zadny lepsi vysledek.
ale nerzumim tomu nizsimu nasobici. prece teplota chipsetu je dana predevsim FSB, ne? na 9*300 je to OK. Pokud FSB zvednu, tak chipset akorat vic zatezuju.
Rano napisu jak to dopadlo. Orthos bezi zatim 1,5 hod bez problemu a procesor je na 8*400. Pameti maji 800 MHz 5-5-5-18. Uvidime.
Presne tak ... jde o to postupne zjistit ktera komponenta za to muze ... a to tim, ze vsecko nastavis na hranu ani nahodou nezjistis ;-) ... pri tech 8x400 to imho bude delat taky ... kdyz to delalo pri 3 ghz (pokud jsi ty 3 ghz samozrejme nemel nastavene s nejakym nizsim nasobicem <8 )
kam až by teoreticky mohla jít E2220? Jen tak zkusmo jsem dal na desce msi g33m 275x12=3300mhz a vše jde jak po másle bez jediného problému :-)