hlavne nedolejzat za tlapkou
ja osobne si snim uz nema co rict a myslim, ze nejsem sam .
Printable View
hlavne nedolejzat za tlapkou
ja osobne si snim uz nema co rict a myslim, ze nejsem sam .
ja sem s nim do konfliktu neprisel, tak nevim noooo....Citace:
Původně odeslal DOT
Add Tlapka
Nevšímejte si ho, ten chlap se polepšit nemůže, stačí se podívat na jeho profil, je to komediant a pruzení ostatních je jeho záliba...
Add Warlord
obrázek je pěkný, ale není na něm vše co jsem chtěl, systém A=něco, B=cosi by mi vyhovoval více... I přesto díky.
Add voda
Voda v čisté podobě má tu vlastnost, že má tendenci na sebe něco navázat (chemik by to asi nazval nestabilní), byť se to zdá nevěrohodné, žere co se dá, třeba i beton. Příkladem mohou být kondenzátní potrubí a armatury (kondenzát=sražená vodní pára, t.j. destilka). V průmyslu (např. parní kotle) se do do systému dávkuje fosforečnan (teď vám přesně neřeknu jaký, pro zájemce upřesním posléze). Ten způsobuje, že se vodní kámen neusazuje, ale vytváří se kal (ten je nutno odstranit odkalováním). U uzavřeného okruhu (bez doplňování) by to nemělo být tak dramatické.
A ještě k průtoku
Pokud máte jednotlivé prvky řetězce řazeny sériově (za sebou), je průtok ve všech částech stejný(l/h), mění se pouze průtočná rychlost (m/s). Někteří se sice snažíte o co nejtenší drážky (minimální průřez), je však nutno si uvědomit, že čím vetší rychlos, tím větší tlakový spád (rozdíl tlaků mezi vstupem a výstupem). To znamená při stejném tlaku (dané konstrukcí a výkonem čerpadla) menší průřez se rovná menší průtok, větší světlost hadic a šroubení vám nepomůžou.
njn tak to pak vsechno vysvetlujeCitace:
Původně odeslal Warlord
:roll:
jj vim ze tam je jen rozmer der, chtelo by to jeste zbytek udaju jak sou diry vztazeny ke stredu socketu, ale dle logickeho mysleni (meho)je stred socketu presne uprostred tech der... zitra se na to v praci mrknu a zmerim to :-)Citace:
Původně odeslal kamil
presne o tom sem mluvil ;D :!:Citace:
Původně odeslal kamil
Tak jsem se na to dival a v pripade SocketA je stred procesoru vcetne jadra v presnem geometrickem stredu tech der pro SocketA... dival jsem se na vic desek...Citace:
Původně odeslal Warlord
Konecne to nekdo poradne vysvetlil...Citace:
A ještě k průtoku
Pokud máte jednotlivé prvky řetězce řazeny sériově (za sebou), je průtok ve všech částech stejný(l/h), mění se pouze průtočná rychlost (m/s). Někteří se sice snažíte o co nejtenší drážky (minimální průřez), je však nutno si uvědomit, že čím vetší rychlos, tím větší tlakový spád (rozdíl tlaků mezi vstupem a výstupem). To znamená při stejném tlaku (dané konstrukcí a výkonem čerpadla) menší průřez se rovná menší průtok, větší světlost hadic a šroubení vám nepomůžou.
vsak se napijte morske vody:-)...Citace:
Původně odeslal kamil
Nemuzu souhlasit s tim ze je tam mensi pruzez nez je prumer(SVETLOST HADICE) hadice.Citace:
Původně odeslal Hunt3r
Trba u MK je pruzez mezi zebry (0.8*10*10)*2. Coz je celkem nekolikrat vic nez pruzez hadice kterou se voda privadi/odvadi.
0.8 - SIRKA DRAZKY
10 - JEJI HLOUBKA
10 - POCET DRAZEK
2 - VODA SE ODVADI DO DVOU SMERU.
OBSAH KRUHU O D10MM NEBUDU ANI UVADET.
Jinak z MK se mi pekne nedari, uz mam dalsi zmetek, budu na to muset od lesa.( VE CTVRTEK BY MELY BYT FOTKY)
(STALE NEMAM PLEXI)
tak taky rad prispeju...
radku ty bloky sou velice dobry, vsichni do tebe vkladame nadeje, ze to budeme mit doma ;). ja mam sice aquacoola, ale ty 6mm hadicky - fuj! cerpadlo mam na 12mm.
cerpadlo - muzu doporucit maxijet mj1000 - mam ho asi 3 roky a no problem. prodavac kdyz mi ho kdysi prodaval rikal ze sou absolutne bezporuchovy. ted si ho koupil kamos na vodnika a prodavac zase rikal ze nikdy zadna reklamace - docela mu verim. jinak parametry:
13.8W 950l/h, vytlak 1.5m, max t kapaliny 35°C, muze bezet jako ponorny i venku. ma pojistku proti prehrati, a je magneticky, je pekne tichy akorat vibruje...coz se da lehko utlumit. a cena? asi 800...
jinak varuju pred mj750 - ty nebrat!!! desnej kraval...
co se tyce bloku, ty @ sou super!!! bylo by mozny udelat ty steny taky vlnkovaty aby se ta voda michala? mas moznost lapovat spodek? jinak sem pro plexi a pro uchyceni pres diry (sem stastlivec co je ma) - je to bezpecnejsi a pevnejsi.
obsah kruhu o prumeru 10mm je 78,5 mm^2Citace:
Původně odeslal Radek-B
asi sis nevsiml, ze ta voda je tim mkckem hnana jen do te pricne drazky uprostred a ta nema podle me vic jak 20mm^2
poradne se na to plexi podivej... zezhora je dira o prumeru 10mm ale dole je to zuzeny jen na obdelnicek dle meho odhadu 10*2mm
Jinak z MK se mi pekne nedari, uz mam dalsi zmetek, budu na to muset od lesa.( VE CTVRTEK BY MELY BYT FOTKY)
(STALE NEMAM PLEXI)[/quote]
obsah kruhu o prumeru 10mm je 78,5 mm^2
asi sis nevsiml, ze ta voda je tim mkckem hnana jen do te pricne drazky uprostred a ta nema podle me vic jak 20mm^2
poradne se na to plexi podivej... zezhora je dira o prumeru 10mm ale dole je to zuzeny jen na obdelnicek dle meho odhadu 10*2mm[/quote]
Taky mas kus pravdy je to dobry postreh , ale ty si vsimni ze drazek je deset a zeber je taky
deset takze tam je primo pri vpusti do zeber prostor vetsi nez 10mm.
muzeme udelat treba pricnou drazku 10*22 a na vysku (podle sily plexi)
by stacilo klidne 2mm.
plocha zeber shora je obdelnik 22*32mm a pricnych drazek skousim delat
5. Ale jak sem rekl zatim sem to moc nezvladl. (ty drazky, myslim ze chodim az moc hluboko). Ale myslim , ze uz sem na to prisel proc mi to nejde.
nerikam ze uzka cast je v tech zebrech, ale v tom plexi! pokud ho udelame jako slovinec, tak bude treba velkej tlak aby to rychle proteklo tou sterbinou v plexi! preco jen redukce 78,5mm^2 -> cca 20mm^2 uz je sakra rozdil...
tady je to krasne videt!
http://www2.arnes.si/~mlivak/Mk4/mk4%20rev2%20001.JPG
vsimni si pritokove casti toho plexi, jak je to zredukovany na takovou malou carku!
mala carka = maly prutok nebo mala carka + velky tlak z cerpadla = potrebny prutok
Ano vsiml jsem si , a proto jsem ti napsal ze tam udelame drazku 10*22*2Citace:
Původně odeslal Warlord
mm tj.: presne nad ty vsechny pricne drazky, je jich 5.
Co je ten rozmer 2* v tom coste tam psaly? Nebo to je jako 10 drazek o rozmeru 22*2??
hloubka x delka x sirka
...tak to chapu ja.
Malé doplnění na téma průtok versus průřez
Není zdaleka srovnatelné, zda médium protéká trasou sestavenou z jedné trubice o průměru 10mm, což je průřez 78 mm2, nebo trasou sestavenou z deseti trubiček o průměru 3.16 mm, což odpovídá průřezu 78 mm2. Trasa o jedné trubici nemá žádné hrany, je hladká, proudění je ustálené. Přejde-li médium do druhé trasy (té desetitrubičkové), začne médium narážet na hrany, rychlost média se zvýší, tím se zvýší tření a tím pádem vznikne určitá tlaková ztráta, která je závislá na rychlosti proudění a tvaru hran na přechodu. Znovu podotýkám, že průtok je ve všech místech naprosto stejný (pokud někde není díra). Mění se pouze rychlost a tlak.
Memám nic proti "tenkodrážkovým vysokorychlostním" systémům, má to však i své nevýhody:
větší náročnost na výrobu
potřeba vyššho pracovního tlaku-větší nároky na výkon a konstrukci čerpadla (vyšší cena, zvýšená spotřeba energie), větší tlakové namáhání celého systému.
Jen pro ilustraci:
Při vysokých rychlostech média (např. voda, ale také vzduch) se stěna s děrami (např. pletivo, pororošty) chová naprosto stejně jako plný materiál. A naopak, pokud letí těleso vysokou rychlostí a dopadne na vodní hladinu, je to naprosto srovnatelné s dopadem na betonovou plochu. Takových rychlostí v hadicích a blocích ale snad nikdo dosáhnout nechce. Ono by to nebylo ani tak snadné.
Musim priznat ze na tom vykonu neco bude ,ale asi to nebude az tak drasticke. Nicmene jinak by s tim slovinec nedosahoval takovych dobrych
vysledku.
A pokud o tom problemu vime , muzeme ho dal resit.
A i kdyz muj nazor je jiny , KAmil me celkem i kdyz ne uplne presvedcil.
S cehoz jsem v podstate vyvodil ze u MK je potreba promyslet trosku hydrodynamiku.
(lepsi rozvod vody do vsech zeber a vyvarovat se osrych hran).
Nicmene je tu pokus o kontakt primo s autorem MK, a uvidime jak se to vyvrbi.(ze by nam jako neco prozradil)
RADEK
zkusit to mužešCitace:
Původně odeslal Radek-B
tak sem udelal predbezny nakres meho vysneneho bloku(delano v paintu, nic lepsiho tu neni - o vikendu premerim a udelam komplet v ACADu...):
edit: sorry ten obrazek byl moc velkej, a stejne ted nemam vubec na stavbu vodnika cas, toz zatim a at vam to vyjde lip nez tlapkovi . . .
sorry za provedeni ale krysa je tu strasnaaa . . . ale k memu navrhu: je to klasicky Sko se 2-4 zebry nad jadrem(konstantni prurez=stejna prutokova rychlost v celem bloku, popr. i v hadicich), vyhody vidim v dobrem odvodu tepla v nejteplejsi oblasti, odvodu tepla z celeho povrchu CPU(tedy nejen z jadra - chci si udelat vlastni copper shim podobny tomuhle, ale bez zbytecnych der a mezer(ted tam mam par medenych pasku a velice se mi to osvedcilo)), velky prurez=maly prutokovy odpor=rychle proudeni vody=vice odebraneho tepla vodou, dale pak jednoduche provedeni(cena) . . . na uchyceni ponecham sponu z aquacoolu, ta se mi zda fpoho, a viko navrhnu az zitra n. v sobotu az budu doma a omerim si to . . .
nakonec otazka na Radka-B - jsi schopen a ochoten tohle vyrobit??
Hele a co takhle ty zebra udelat pekne v celym prurezu krome koncu, kde pripojis hadice. Jeste bych je parkrat prerusil. Tim by se odvod mel zvednout, paac budes mit vetsi plochu. a konstantni prurez zustane.
K povrchovce.
Dnes jsem skousel lapovat,
Zacal jsem pod vodou na pomalubeznem kotouci na kterem jsem mel 600
Potom 800
a v nafte 2000. Uz po tom presmirkovani , to vypada dost dobre,
Ale k tomu lap. sem se na konec nedostal.
Jinak dnes jsem byl s Kamilem, probrali jsme nejake veci a po uprave jeho navrhu (cibule) chci zverejnit dalsi verzi uz udelanou.
MK me pekne s:e:r , ale u Kamila jsem si vsiml, ze jeho med je ponekud jine konzistence a mozna pouzivam prilis cisty kov, moc se maze a je mekky. V nedeli se chystam udelat nejaky na ostro. A i nejake to plexi uz se mozna rysuje.
tak ti drzim palce..
btw: som dalsi zaujemca, len neviem ktory typ si vybrat :?
ten MK4 je pekny, ale ako som si vsimol, tak sa ti to velmi nedari... ked nepojde nechaj tak - myslim ze vsetci si vyberu z tych dvoch verzii (@ a cibula)
len jedna vec mi akosi nie je jasna (mozno ste to uz preberali, ale akosi som to nepostrehol :oops: ):
preco mas rozmery WB 80 x 60 mm, ked CPU ma velkost 50 x 50? ???
myslim, ze tych 80 je dost vela.. (ak kecam blbosti tak ma prosim opravte)
este daco: k tomu plexi: preco chces kupovat nejaku drahu blbost s hrubkou az 15 mm? Podla mna by stacila hrubka takych 8 mm a cena by bola vyrazne nizsia...
Citace:
Původně odeslal arcanus
to je hezke, ze by cena byla nizsi, ale
1. Neudelal bys tam zavit , ve kterem drzi sroubeni.
2. nektere chladice tam maji jeste prostory pro rozvod vody do vsech kanalku .
3. chl. pro gk. a hdd (maji rozvod vody pouze v plexi) a opet je tam zavit.
A z MK se mi nedari, protoze jsem ho asi zbytecne predimenzoval.(myslim)
Důležité, pro všechny...
...je sice pěkné, že pochválíte Radkovu snahu a dovednost, popřípadě že se nekomu líbí návrh cibule, bylo by však potřeba aby ses zapojil i ty a přiložil svou ruku k dílu.
Máme z Radkem jeden společný problém a tím je nekompatibilita AutoCADu (ve kterém dělám návrhy) a překladače pro vytvoření programu pro jeho CNC. Řešením by sice bylo, kdybych se naučil programovat pro CNC. To sice není nereálné, mohlo by to však trvat poněkud déle, mám i jiné, časově náročné zájmy než PC. Pokud by někdo z vás měl k dispozici funkční překladač (konvertor) z ACAD (nejlépe ver. 2000 nebo R14) do ISO (verzi a podrobnosti sdělí Radek), mohlo by to uspíšit realizaci finální verze cibule. Pro cibuli je potřeba, aby překladač pracoval se třemi osami, tzn. X, Y a Z.
Stále nemám všechny potřebné údaje o umístění (rozměrech) procesoru vůči socketu. Nenajde se žádný ochotný?