Accelero s 12cm větrákem to ustojí tutově - výsledný dosažený takt ale dost záleží na zvolené voltáži a dobré vůli toho nahoře... :p
Printable View
To te zklamu, ale to taky jeste nemusi byt stable. I kdyz bych spis sazel na pameti nez jadro. 3DMarkem mi projde 875, ale stabilni je to az na 825.
Na 4850 mas radu moznosti. 1. editace BIOSu(az do 1.2v ~ 720MHz) a dal jednoduchy pencil mod az do 1.4v ~ 850MHz, ale to chce uz vodni chlazeni. Na accelero ti bude stacit BIOS mod.
EDIT: No a jinak ja sem bez voltmodu skoncil na 825MHz/4600MHz. Nic extra, ale vydrzi to 24/7 zahul i v menu UT3.
Zauimanve ja mam 4870 od Gigabyte a tiez nejde bohvie ako pretaktovat podla toho co citam kazdy to da z orig chladicom omnoho vyssie ako ja z accelerom.
To ALL
bol by som rad kedy kazdy mohol napisat akeho vyrobcu ma a frekvenciu na aku sa dostal.(aj ked viem ze je to len o stasti) Chcel by som si spravit taky rebricek pretaktovania. A podla toho potom kupit druhu 4870 a otestovat tu z accelerom ci tam bude rozdiel. Vdaka
Tak kdyby to někoho zajímalo, tak rezistory R713 a R913, které je potřeba "pošmrdlat" tužkou na voltage mod pro paměti na 4870 mají odpor 221Ohm. Do pamětí teče přesně 1.5V. Teď jsem to měřil.
Nicméně tenhle mod se mi stejně nepodařilo udělat, i přesto že jsem zkoušel snad pět různě tvrdých tužek. Na tom pidirezistoru to prostě nedrží a navíc jsou těsně vedle něj další, takže to ani nejde objet dokola. Po asi 20 minutách snažení se mi podařilo snížit odpor na 216Ohm :( Snad se to někomu povede lépe...
2haste ma karta se v UT3 chova naprosto stejne vse nad 830MHz na jadre znamena v menu UT3 smrt (jedu v 1920x1200)
Njn. Jak rikam. UT3 menu je nejlepsi test stability a zaroven dukaz, ze ATi 4870 tentokrat neni OC friendly. A diky omezeni BIOS vmodu a pencil vmodu, ktery je dokonce i u blbe 4850, udelali z 4870 kartu opravdu nevim pro koho. Vazne me drsne nastvali. Kvuli tem par MHz to pomalu ani nestoji za to, tu kartu pretaktovat. Ze mame vodu a 30C na jadre je sice pekne, ale je nam to prd platne. Kde sou casy X1900/2900, kdy sem si mohl krasne nastavovat voltaz mezi 1.2-1.6 dle libosti v 0.25v intervalech. ATi me v tomto silne zklamala. A to jeste nepocitam ty priserne zhavici napajeci obvody. Navic sem zjistil, ze cim vic chladite mosfety, tim je karta stabilni na nizsich frekvencich. Nevim jak to vysvetlit. Ale kdyz je nechladim vubec, tak vydrzi v UT3 menu na 850/1150 bez problemu. Jak jim dam ten hlinikovy pasiv a ofukuju vetrackem(pasiv je pak nonstop vlazny), tak to padne do par minut.
EDIT: Jeste pridam finalni vzhled chlazeni tech napajecich obvodu. Abych nemusel nic lepit natvrdo lepidlem sem to vyresil takto:
http://sweb.cz/xhaste/pasivky-final.jpg
A tim s 4870 koncim. Je to dobra karta. Ma vse to, co mam na ATi rad a co NV chybi(ostry analog, rescaler videa, vyborne AA,...), ale nemoznost kvalitniho OC ji srazi zbytecne dolu. Z toho sem hodne zklamany. Pro me je to celkem podstatne a proto si to s ATi priste asi rozmyslim a muj nazor, ze X1900XT/XTX byly nejlepsi ATi karty, zustava.
Sapphire ATI Radeon HD 4850 Toxic 512MB DDR3 11132-04-40R
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...0&SearchType=1
Můj kandidát na novou kartu. Pokud třeba Gainward nepříjde s něčím lepším...
Jen takový technický dotaz:
Nevíte proč na ofic.stránkách ATI/AMD ještě nemají drivery pro 4000 řadu grafik ? Ještě nejsou v nabídce.
Nemohl by sem někdo dát odkaz na BIOS voltmod pro HD4850? Respektive - koukal jsem na W1zzardův návod na pencil voltmod HD4850. Ten dovolí, aby na jádro tlačilo větší napětí. Jenže - jak to napětí a frekvence nastavím? Frekvence normálně v ATIToolu, ale napětí se asi z Win nastavit nedá - potřebuji tedy flashnout BIOS? Pokud ano, kde seženu nějaký nástroj a návod, jak to udělat?
Moje zkusenosti jsou naopak mnohem horsi s drivery NV a to predevsim u starsich her. Tyto beta drivery behaji ve hrach naprosto bezproblemove. Doted jsem nenasel jedinou chybu(kdyz si odmyslim ty funkce pro video, ktere se navic poprve objevili az ted v beta 8.7). Co jsem mel X1900, tak od Catalyst 6.4, jsem nemel jediny problem s zadnou hrou. Naopak s 8800GTS512 jsem jich napocital hned nekolik. Opravdu nechapu lidi, co jeste porad prezivaji v te hloupe setrvacnosti s driverama. Moje zkusenosti jsou takove, ze drivery ATi jsou uz na lepsi urovni nez drivery NV. Sry za OT, ale tyto debaty o driverech uz dnes opravud patri tak maximalne na games.tiscali.
1. pletes 2 veci dohromady a 2. si procti tady ten thread. Narazis na zajimave odkazy na XS forum, vcetne RBE(RadeonBiosEditor), ve kterem si muzes BIOS upravit. Cele se to tu uz resilo. A pencil vmod nema s BIOSem nic spolecneho. Proste vezmes tuzku (nejlepe B nebo 2ku podle ruznych standardu) a zacnes cmarat mezi kontakty. Tim se ti primo snizi odpor na rezistoru a tim zvysi voltaz. Kombinovane(BIOS + pencil) se dostanes i nekam na 1.4v.
EDIT. Sry za ten double post, nejak sem si to neuvedomil...
Tady jsi na OCguru, tady to je kritérium. :) Já osobně kupuji karty ne podle výkonu, nebo poměru cena/výkon, ale cena/výkon po předpokládanym OC.
Jinak u 4870 je to celkem pochopitelný, tak karta už je poměrně blízko svýho stropu. Ten čip hrozně topí a žere, na to jakej má výrobní proces a velikost už je na něm vidět že je hnanej dost na maximum, což se o GT200 říct nedá. Už když si člověk srovná spotřebu a velikost čipu GT200 s Rv770 tak mu dojde, že GT200 prostě na svym stropu neběží. Ten čip by zvládnul slušně voltáž a takty nahoru, ale Nvidii by se to nehodilo do krámu, proti CF by jedna karta stejně neobstála a akorát by se vyzdvyhovaly ty negativní vlivy aka teplota a spotřeba, ne nárůst ve výkonu. Možná NV něco takovýho udělá pří příchodu 55nm GT200. Ale spíš bych to tipoval že výkon nahoru rvát nebude, spíš využije snížení voltáže a spotřeby (teď už i top model bude žrát míň jak rv770) a nahodí to na GX2 model.
Jinak ještě k ovladačům. Je to často věc názoru, ale Haste nemůžeš srovnávat drivery X1900 a G80 generace, to jsou jiný karty, jiná architektura. Naopak NV to docela zvládla s postupem času, jediný kde měli problémy byla spíš Vista než starší hry.
Co se snažim říct je, že sposta her se stejnym driverem mi na X1800 chodila a na HD3870 ne. R600 a vejš používá jakoby jiný jádro driverů, starý karty si zachovávaj svou bezproblémovost ale nový měly ty problémy s naprosto stejnym driverem. Mě se dokonce příchod R600 negativně projevil i na X1800. V BF2140 mi blbly textury, začal vytuhávat CCC při přepínání profilů když jsem kartu OCnul, atd. Zhruba v lednu jsem koupil HD3870 a musel jsem ji jít vrátit a vyměnit za 8800GT, protože BSOD u méně známejch her při FSAA a podobně bylo zcela běžné. Dnes už to asi vypadá jinak, ale stejně bych to neriskoval podruhý.
Čili že by se pořád víc vyplatila 3870? Co jsem pochopil, 4870 je v zásadě jen rychleji taktovaná.. Plus samozřejmě novější paměti.
Nepřepsal. 4850 je jen pomalejší 70, ne?
Sorry, já nejsem vysazený ani na jednu značku a střídam to dost rychle - moje zkušenost je přesně opačná a problémy jsem měl především s Catalysty... taková chybějící zadní kola u aut v Crysis jsou fakt lahůdka... :p
Ale aby oficiální stránky výrobce čipu neobsahovaly ŽÁDNÉ ovladače pro nové karty, tomu říkám už opravdu velké FAUX-PAS!!! A můžou se fanATIci rozčilovat jak chtějí...
Potom podle: "Čili že by se pořád víc vyplatila 3870? Co jsem pochopil, 4870 je v zásadě jen rychleji taktovaná.. " mi prijde, ze si necetl zadnou recenzi? Protoze z te vety jasne vyplyva, ze si myslis, ze 4870 je jen rychleji taktovana 3870 s novejsima pametma, coz ani to neni pravda. 4870 je pomaleji taktovana nez 3870 :)
Tak to jsem asi nejvetsi stastlivec na svete :) Crysis mi na X1900 bezelo uz od dema naprosto bez jedineho problemu a bezi dal i na 4870. Catalysty dostane kazdy majitel 4800 na CD ke karte, takze nevidim duvod je davat na hlavni stranku, kdyz nejde o oficialni. Jenom je skoda, ze mesicni update se zjevne o tyden zpozdil.
Jinak rozhodne nejsem priznivcem ani jedne znacky. Kritizuju jak ATi, tak NV. 100% mi nevyhovuje ani jedna z nich. Jen si vybiram to, co mi prinasi min problemu a to je momentalne ATi. Jen pro informaci. Na 8800GTS512 se mi v Crysis stala taky zajimava vec. V oblasti, kde se setkas s doktorem, ktereho to nasledne zmrazi a cela oblast kolem nej se pokryje snehem, mi po dohrani te sceny kleslo FPS zhruba na 1-2FPS a nepomohlo nic, jen save a restart hry.
S tím, že by se vyplatila, jsem spíš myslel to topení a problémy...
Recenze jsem čet, ale neznám konkrétní hodnoty, takže jsem prostě usoudil, že 4x bude výš taktovaná, protože lidi tak různě psali, že oproti 3x se žádný výrazný technologický změny nekonaly.
Jezismarja, lidi rikali :roll: ctes ty vubec neco o HW??? Treba tady je to psane do detailu od jednoho zdejsiho uzivatele...
http://www.extrahardware.cz/technolo...radeon-hd-4800
Ne, ani náhodou. 3870 je krám. (relativně, neberte doslova), úspěch měla kvůli slušný ceně, ale nezapomínej, že je to furt karta pod 8800GT a to nepočítám vyhlazování, kde je to občas i několikanásobnej propad, protože ta architektura prosě nic moc. Skoro žádný změny jsou mezi R600 a 670, výkon stejnej, akorát menší velikost a spotřeba. Naopak mezi 670 a 770 je rozdíl hodně velkej. Rv770 je dobrý jádro, netrpí problémy při vyhlazování, ba naopak má ho hodně slušný atd. 4850 je oproti 3870 o dost lepší karta. Pokud chceš ty rozdíly sepsaný tak Viz třeba:
http://www.extrahardware.cz/technolo...radeon-hd-4800
Známá věc. Víš co se stalo? Jednoduchý, došla paměť. G80 a tudiž i G92 maj mizernou správu paměti a potřebujou ji mnohem více než starší karty nebo soudobý ATI karty při stejný scéně. Pro tuhle architekturu je 512mb málo. Slušnejch je až těch 768 co má 8800GTX. I v některech testech se prokázalo jak v pohodě vyklepla 9800GX2 protože došla paměť. A teď nemluvim jen o FSAA. Mam v práci kolegu co měl 9800GX2 a musel Crysis dohrávat na medium textury protože jinak to prostě nešlo.Citace:
Původně odeslal Haste
Ono tohle se bohužel moc v těch obecnejch benchamrkách neprojeví, projeví se to když procházíš více scén, atd. Já osobně bych třeba vzal radši 8800GTX než 9800GX2, protože vim co by mě čekalo a to nemluvim o problémech SLI. Proto úplně teču když vidim ty benchmarky kde ukazujou jak GTX280 neni z GX2 upgrade, je, je to všude funkční slušná karta, což GX2 neni, ta je jen na čísla do benchamrků.
Tyhle problémy co má GX2 s pamětí má logicky i 8800GTS512, jen na ní obvykle nejedeš takový FSAA a rozlišení, takže se neprojeví tak často, ale jsou tam. Je to dle mýho názoru i největší achylova pata 9800GTX a 9800GTX+, tyhle karty měly mít 1gb od základu. Už jen kvůli tomuhle bych je nevzal. Buďto Radeona nebo připlatit na GTX260.
Když jsem si pár měsíců dozadu vybíral novou grafiku, tak jsem si domu půjčil HD3870OC, 8800GT 512 a 1gb a 8800GTS512. Poté co jsem si všechny karty otestoval a chvíli na nich hrál, tak má volba byla jednoznačně 8800GT 1gb kterou mam doteď. Ačkoliv všude v recenzích na netu od toho spíš odrazovali. (mam Gainwarda golden sample 1gb @ 733 / 1833 / 2100) Výkon teď ala hd4850, takže upgrade ještě ne. A žádnejma problémama s pamětí netrpim.