tak zrovna toho vtaka bych jako moc velkou prekazku pro sendwich nevidel.Citace:
Původně odeslal Skodik
Printable View
tak zrovna toho vtaka bych jako moc velkou prekazku pro sendwich nevidel.Citace:
Původně odeslal Skodik
No ja nevim, ale ptak se nutne musi fotit z ruky, protoze ho v letu musis zaostrit. Takze sice mas jednu fotku jako mam ted ja, ale druhou uz nikdy netrefim do stejneho mista s jinou expozici. Z ruky se proste na pixel stejne 2x 8MPx netrefis, jinak chapu, ze u te druhe uz by ptak nemusel byt.Citace:
Původně odeslal tominek
btw: a kdyztak spatky k novym fotkam...
No vidis to Skodiku, kdyby jsi to cvaknul do RAWu, udelas u kazde z fotek jinej postproces, menualne si nastavis histogram a vysledek budes mit stejne, jako by jsi cvaknul dve uplne stejne fotky ze stativu s rozmezi 1/3EV. Pak je slozis do sedviche a ptaka z jedne vymazes.
No jo na druhou stranu, kdyz jsem na vylete tak taky do RAWu nefotim, tak co nadelas.. S tim suemm se da delat jeste veci.. mel jsem softwary, ktery dokazou zredukovat ten sum krasne. Ne tak blbe jako noise reduction v zoneru.. staci se poohlidnout po netu.
Ty uniformy jsou celkem v poho. Srandovní jsou ty jejich pihovatý tlamy :-)
tak to by melo byt jen o velikosti karty a myslim ze vime ze 8GB se da sehnat za slusne penize;)Citace:
Původně odeslal Pocket
ale dost OT
Mně se tam ten šum zrovna líbí :cool:
Zdaleka ne, jde taky o rychlost zápisu (pokud jde o volbu RAW nebo JPG zrovna u Oly, tak je to jedno, protože na dost rychlou kartu je zapíše zhruba stejně rychle, RAW+JPG už rozdíl je i u něj).Citace:
Původně odeslal tominek
no tak to samozrejme, ale to je prece pak jedno jestli fotis na dovolene nebo v atasu, ne??Citace:
Původně odeslal jan555
ten argument patril k foceni do RAWu na dovolene
... ja sem sice obcas trochu ignorat ale uplny debil snad ne
(nejde o rychlost zapisu ale pomer objemu vyfocenych - nebo spis prepocitanych dat k rychlosti zapisu;))
To teda není, focení v ateliéru obvykle není tak akční, aby Ti kvůli nějaké vteřině vysypávání bufferu uletěla modelka ...Citace:
Původně odeslal tominek
btw: zmíněná 8 GB karta není na tomhle těle takové terno, jako na většině jiných. Taky jsem si jí koupil a už jí nemám - prostě pokud zapisuje 2x pomaleji než karty, na které jsem zvyklý, tak mi to za ušetřené peníze nestojí (zřejmě moje specifická úchylka :) ).
Ale tahle diskuze sem nepatří.
fotit cisto do RAWu ma svoje neodskriepitelne nevyhody v dlzke a narocnosti spracovania. RAW+JPEG ti umozni pouzivat jpegy a RAW az vtedy ked sa to oplati alebo to je nutne, preto mna osobne sere ze d70 ma iba "basic" (kompresovany) jpeg k rawu, ale aj to vacsinou staci ;)
jj přesně jak napsal MadCap ... neni to přece o rychlosti zápisu na kartu, ale o tom že s RAWem je větší drbačka a fotit na dovolené do rawu .. to si moc neumim představit a hlavne se mi to zda uplne zbytecny (zpracovávat potom to kvantum těch rawu) pokud teda nemyslím nějakej záběr jo vážně.
tak o samotnem RAWu bych asi ani neuvazoval.
2 jan555: mas pravdu - ono nic neni stejne. precejen mas fotak od stejneho vyrobce tedy s podobnyma + i - jako skodik. myslim si ale ze ta velikost bufferu te pri foceni na dovolene opravdu omezi velmi, velmi minimalne a spise je to foceni do JPEG misto RAW+JPEG o velikosti karty.
Kua, me nejak nefunguje to upozornovani ci co.. vzdycky po dobe zjistim, ze je tu vesela diskuse, coz jsem rad.
Jinak s tim focenim a vyberem formatu, no je to panove jeste horsi jak pisete. Mel jsem 1GB a 512MB CF Sandisk Ultra II a byl jsem nucen fotit do SQ, tedy nejvetsi komprese. Proto na tech fotkach je ten sum casto podtrzen tim JPEG, nafotil jsem asi 1000 fotek na plne rozliseni SQ, rikal jsem si kdyz neco bude fatk supr dam raw ci SHQ, ale proste v akci clovek nestiha takhle uvazovat a prepinat. Bylo to hold neco jineho nez kdyz jedu tady u nas na "vychazku", kde si ten RAW ci SHQ dam v pohode. Ale opravdu toho nelituju, lepsi nejaka fotka v SQ pri 8Mpx, coz je porad silne slusne, nez mit plnou kartu. Jinak souhlasim s tim co pise jan555 u Olympusu jde hlavne o rychlost karty, radic je v pohode. Ale na zaver povim, ze jsem se jeste s RAW moc nezkamaradil, abych pravdu rekl.
jan555, mne tam ten sum taky nevadi, on to totis neni tak nejak sum v pravem slova smyslu a celkove ta fotka je proste posunuta do te spravne atmosfery, takze se neda uvazovat o klasickem sumu.
Pocket ani takhle idilicke to nebylo, ja bych rekl, ze ten rozdil byl min 1EV, tedy to se moc lepe z RAW netaha jak z toho JPEGu.
theedge dik. Anglicani - to je na dlouhe povidani, obvzlaste kdo zazil opravdove ziti u nich v rodine treba, ale prave ne zadna zbohatla globalizovana kontinentalni family ;)
A čím se liší focení na dovolené od každého jiného? Z mého pohledu především tím, že fotím někde, kam se už velice pravděpodobně nepodívám (na světě je imho příliš mnoho zajímavých míst na to, aby je člověk za život stihl vůbec vidět, natož aby se vracel znovu na stejné místo). Z toho důvodu je RAW nutnost. Sám fotím z drtivé většiny do RAW+SHQ JPEG, pokud ne, tak jen do RAWu, do samotného JPG nikdy.
Obzvlášť v dnešní době, kdy velkokapacitní karty a databanky stojí pár korun, je focení zrcadlovkou do JPG imho nešťastná volba. V možnostech zpracování i kvalitě výstupu je RAW jinde než JPG, nebo si snad myslíte, že na analogu vznikaly výborné fotky jen použitou technikou a byly vyvolány v low-cost drogerii, nebo v shit labu za pár minut? Relativní úspěch v jakékoliv disciplíně tkví v maximálním využití dostupných možností, doteď jsem tu neviděl pádný důvod, proč se vědomě handicapovat.
btw: dávkové zpracování RAWu není zas tak složité. Samotný rozdíl v čase zpracování jednotlivého RAWu pro konkrétní použití je oproti JPG zanedbatelný, jen krok navíc. Obvykle zkonzumuje beztak nejvíc času idea zpracování, ne vlastní provedení. Většina lidí nemá tak málo času, aby tohle vůbec stálo za řeč.
btw2: výše napsané neplatí pochopitelně pro ty, pro které je dovolená non-stop válení na pláži a klidné focení skotačících dětí. Ale proč by někdo takový s sebou proboha tahal zrcadlovku ...
btw3: já mám problémy úplně jiné - neexistuje schopně použitelný způsob, jak všechna taková data archivovat, proto musí přijít vždycky "chvíle" rozhodování a následného mazání dat, o kterých si myslím, že je nebudu v budoucnu zpracovávat. To není vůbec triviální.
btw4: nemyslím to špatně, ale některé z příspěvků mi připadají, že pocházejí od lidí, kteří RAW prakticky nepoužívají a nezjistili, co všechno se s ním dá dělat. Pokud je to tak, doporučuji se na to zaměřit, je přecejen škoda nevyužít něčeho, co už mám a co často stálo spoustu peněz.
vpodstete ve vsem s tebou souhlasim a nevim ze bych se nekde vyjadroval jinak. a to sem do RAWu jeste nefotil;)
osobne me desne stvalo ze najedu za dovolenou pres 10000 km autem podivam se na opravdu dost hodne zajimavych mist a doma zjistim ze mam skvelou fotku ale je tam blbe whitebalance...
tedy jasne je foceni na dovolene specificke tim ze chci met co nejvetsi moznost pozdejsi manipulace s fotkou (RAW) a zaroven to trva dlouho a potrebuju velkou kartu (nebo ma fotobanku a neresim to).
jinak s tou archivaci dat. kamarad co neco pres rok foti D70 si dost stezuje ze nevi co z RAWy. a i ja uz mam peknych par GB JPEGu. problem je ze krom DVD od TDK prestava byt vetsina placek co sem palil pred 3ma a vice rokama citelna (v erbatim, memorex, princo,...) a to nemluvim o nechutnem zonglovani s disky...
takze fakt nevim co s tema fotkama budu delat az budu fotit doRAWu
Ja to klidne verejne priznavam, ze s RAW neumim :) Jde hlavne o to, ze mam PS CS1, ktera neumi E-500, coz je fakt skoda... takze silne uvazuju o upgradu. Pak jsem zkousel Phase One Capture One, to je taky pekne, ale proste clovek uz musi poustet neco jineho nez PS a jeste jsem to moc taky nezkoumal. Tedy ja to beru, ale me ten RAW jak rikam v Anglii by byl prd platnej protoze nebylo misto, ale tady na ty fotovychazky by se hodit mohl, to jo. Tedy prosim, neupalujte me! :)
To nemusíš upgradovat celej Photoshop -> stačí upgradovat plugin do PS - Camera Raw. Já mám verzi 3.3, tak už 350D je ... dá se sosnout přímo ze stránek Adobe. Koukám že už je verze 3.4 -> http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.htmlCitace:
Původně odeslal Skodik
teď ale koukám že to je pro CS2, tak težko říct jestli to funguje i v CS1 ... no za pokus nic nedáš.
To all: to jo je fakt že člověk na dovolené se kolikrát dostane na místa kam dlouho ne. Ale já třeba pořád hodně experimentuju a nafotím fakt hodně fotek i mimo klasické dokumentace dovolené. A fotit já a pivo a kámoš a pivo a mladá a pláž do RAWu je fakt zbytečný. Proto já hodně vybírám co budu fotit do rawu a přepínám. Jednak kvůli náročnosti na místo a taky kvůli náročnějšímu zpracování rawu. Na momentky se mi stačí dívat i na neupravený v PS ... kdežto když je budu mít v raw ta je musím upravit všechny, protože jinak je nikomu neukážu. težko se na ně asi kámoš co nefotí bude dívat ve formátu RAW.
Takže já říkám RAW ano, lae jen u záběrů který myslím hodně vážně a je předpoklad že z nich třeba budu dělat print.
Skodik: testni nový Bibble Pro 4.8 - možná vůbec nejlíp vybavený a navíc extrémně rychlý konverter. (přitom fakt jednoduchý na ovládání)
No to jsem prave zkousel, ale nejde to bohuzel, no ale ja se k tomu upgradu stejnak dokopu :)Citace:
Původně odeslal theedge
No jo, to jsem si taky myslel, ale bud to jeste nemam poradne zazite, to spis, nebo to proste nejak nezvladam.. ale i tak bych to to v te Anglii s RAW nezvladl s mistem. Ale ted budou prazdniny tak uz se na to poradne podivam a vyzkousim i jak pise jan555, diky za to..Citace:
Původně odeslal theedge
Zdravim,
no nic tak spatky k fotkym z Anglie ;) Dame jeden snad pro kazdeho znami objekt, snad aspon trochu z netradicniho pohledu :)
Tower Bridge - opravene!
http://skodik.ic.cz/galerie/londyn_a...wer_bridge.jpg
Pro zobrazení ve větším rozlišení klikněte zde.
Predem diky za komenty, Skodik
EDITED: Tower Bridge, opravena perspektiva a odsumeno nebo... puvodni foto v priloze!!
Hezká fotka, pěkné světlo zprava. Na můj vkus je trochu přeexponovaná a doporučuju odklonovat ten mráček nad věží.
Něco bych udělal s tím šumem a trochu ji srovnal, ale i přesto se mi líbí ze všech tvých z poslední série nejvíc :)
srovnanie mam v oku aj ja, dost mi to totiz kruti hlavu jak ten tower pada a je aj celkom krivo kvoli skresleniu objektivu :\ na barackoch mi to proste vadi a hlavne ked to je pri okraji tak to je vidiet nechutne moc. Inak fotka ma pekne svetlo aj velmi dobru oblohu :) sum naopak nevidim ziadny (CRT)Citace:
Původně odeslal no-X
No ja jsem to nejak dojebal tu perspektivu.. v tomhle smeru ty fotky obcas odflaknu a je to skoda, je to pak hrozne znat, uz kdyz jsem to sem daval, tak jsem rikal, sakra to je nejaky divny. Tohle je fakt moc, budu to muset opravit.
A sum? No ten taky nevidim, neco malo je v obloze, ale taky tam bude JPEG komprese ;) - CRT. Jak rikam, asi sem dam jeste nekdy pozdeji opravenou verzi. A diky za komenty.
MadCap: Taky mám CRT... koukal jsem na plné rozlišení. Sice je ten šum trochu rozmlžený jpeg kompresí, ale vidím ho tam (ale co, na papírové fotce by to stejně znát nebylo :-) ). Je to už asi deformace, aliasing, šum, přeostřenost a podobné neduhy mě prostě tahají za oči
Nějak nevím, o jakém šumu jde řeč ...