pamet jsem pres delicku v biosu nahodil zatim na 266MHz, aby neovlivnila pretaktovani CPU
HTT na desce nechano na "AUTO" (DFI-LP4) ... mozna tady bude zakopany pes ???
Printable View
pamet jsem pres delicku v biosu nahodil zatim na 266MHz, aby neovlivnila pretaktovani CPU
HTT na desce nechano na "AUTO" (DFI-LP4) ... mozna tady bude zakopany pes ???
HTT dej na 1, ale chce to jeste zkontrolovat ve win pomoci gcpuid a podobnejch. Me to na na HTT auto dava porad 5Citace:
Původně odeslal jimmy
taky este zalezi na zahoreni CPU, po tejdnu muze jit vo dost lip
nicmene prumer serie TCM 55 je nekde kolem 2,4 GHz takze i tak to de
Tam bude urcite.. Me moje deska zvladne max 1200Mhz HTT.. Pri fsb 276 staci bohate 4x :wink:Citace:
Původně odeslal jimmy
No přátelé, tak grafiku mám na stejných taktech jako předtím AGP variantu, procesor mám výše, průtok pamětí je stejný a vypadá to tak že v aquamark3 mám méně, v 3d mark 03 o kousek taky, jediné co mě těší, že mám tu PCIE sběrnici :roll:
Já když nechám HTT na auto, tak prime hned padá (dává totiž HTT 4x), to samé u děličky na CPU, nechám auto, unstable.
No nevím pánové, ale co jsem měl všechny DFI, tak paradoxně AUTO při HTT fungovalo vždycky bez chybičky, ať jsem taktoval jakkoliv. :wink:
Jinak už jsem narazil na jednu věc, která mě začala omezovat a tou je bohužel TCaseMax. CPU při 2.8 a VCore 1.55V při Primeu dojde asi na těch proklamovaných 57°C při full loadu a PC udělá shut-down, přitom Prime valí, asi budu muset koupit lepší chlazení, eventuelně sundat IHF. :-(
no vidíš, já když dám 2.8 a 1.6V, tak mi to přes 51C nepřeleze, takže navíc mi blbě asi měří deska :wink:Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Takze pri dosiahnuti tcase max je cpu/pc zastavene? Snazil som sa najst informaciu co sa stane pri dosiahnuti tcasemax ale nic som nenasiel, na mojom cpu mam tcasemax 57 a ked pozeram do starsich zaznamov tak som mal aj 59 (ked som este nevedel o tcasemax) ale pc nikdy nespadlo.Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Při dosažení TCaseMax by se to zastavit snad nemělo, navíc když máš TCaseMax třeba 55C, tak může dioda v jádře hlásit 60, možná i 65C a v určeném bodě (což je střed heatspreaderu) je teplota nižší než je udaná hranice.
Prostě TCaseMax se nerovná teplotě procáku z čidla, aspoň tak jsem to z různých článků pochopil já.
Popravdě nevím, čemu to mám dát za vinu, ale je to opravdu dost divné, prostě se PC vypne natvrdo, žádný restarty, BSOD apod., SuperPI projede celé OK a při Prime lehne do 15 minut takovým způsobem, jedině že by byl na vině HTT, jelikož to dávám na 300 1.5V a při 311 jsem přisolil na 1.6V, ale dělá to pořád to samé.
TCaseMax na něco mít vliv bude, jinak by se to neoznačovalo bezdůvodně, to mi netvrďte, ale to je spíš otázka na fundovanějšího Eagla.
No brutalne vypnutie systemu (ziadny bsod) som jedneho casu maval na abit nf7-s 1.2, ktora davala o 0.05 V na vcore. Tcasemax o niecom bude ale asi nie o power off.
Všichni tu lamentujete, že to o něčem bude, ale nikdo neví o čem, je mi divné, proč se to tedy značí, tipoval bych to - logicky - že to je udáváno jako max. teplota pro bezpečný provoz CPU a pokud dojde k jejímu překročení, nastane právě tvrdej shut-down.Citace:
Původně odeslal ace
Pokud by šlo do CPU víc šťávy, tak to nebude dělat takovej bordel, co popisuješ, maximálně se to víc přikrmí a bude více tepla.
SuperPI... to som jedneho casu prestal pouzivat na testovanie stability systemu lebo ked som ladil a64 3200 na 9x300 tak superpi vzdy vydrzal (32m) ale taky prime padol do par minut.
==
edit: Este jedna vseobecna otazka. Preco je vlastne opteron tak vychvalovany? Na taktovanie sa mi to zda ako macka vo vreci, nefunguje c'n'q... Podla toho com som pozeral, je to totozne cpu s klasickym a64, akurat ma 1024 l2 cache, ktora neznamena automaticky vyssi vykon.
Pozeral som letmo ceny napr a64 3000 vs opteron 144 http://www.czechcomputer.cz/product_...=26402&artno3= a zda si mi klasicky a64 3000 vyhodnejsi. Co vy nato?
Mně můj (bohužel šmejdovej) Venice udělá při 2.6GHz a 1.55V SuperPi 32M taky v pohodě, Prime padne v řádu minut (5-20), párkrát mi to i shodilo kompl stylem resetu se zastavením HDD, při následném POSTu pak PC čekalo na nové roztočení disku.
To co popisuješ znám moc dobře, ale většinou Prime padne, problém v mém případě je ten, že Prime jede naprosto bez chybičky a zničehonic tvrdej shut-down, proto se tomu tak divím, tohle jsem ještě nezažil a to jsem s CPUčkama dělal kolikrát psí kusy.Citace:
Původně odeslal Vykuk
2ace:
SuperPI je solidní na rychlý test, neznamená, ale že to je rock stable, proto dělám komplexní testy tj. benche + real aplikace (games).
Co se týče tvého porovnání Venice vs Opteron, tak je to jak mluvit o koze a o voze, jelikož dnešní Venice jdou sotva na 2.5GHz při vysokých VCore a Opteron je větší šance na jistotu se k tomu dobelhat alespoň při defaultu, přestože momentální várka stojí za... a otázkou je, jaká bude výroba nadále.
CnQ je ti úplně na hov.., když taktuješ. :wink: ad 1MB cache, nevíš o čem mluvíš, proč si asi tak myslíš, že si někdo kupuje FXka (krom toho, že chce vyhodit prachy z okna)? Ve starších hrách to moc vidět třeba není, ale na nových enginech se to začíná projevovat čím dál tím víc (díky velkému náporu na propustnost RAM), nemluvě o kompresi či dekompresi souborů, vzhledem k tomu, že hodně konvertuju mp3, tak mi přijde dost vhod. Takže spíš to tvoje tvrzení mi přijde jako "mačka vo vreci" ;D
a Opteron má SSE3 (což je imho ve hrách na prdlajz) ale i to se počítá jako + ;D
woe, to má i Venice :lol:Citace:
Původně odeslal Spajdr
BeachKEN:
A nemohlo by to byt tak, ze ten tvoj prime co ti bezi bez chybicky ti prave zhodi system?
- SuperPI, jasne, ze je dobre na uvod s nim zacat ale neosvedcil sa mi ako test stability. Ale ked spadne superpi tak dalej ani netreba skusat.
- Venice/Opteron... ok, dik za info. Starsie winchestre/venice chodili aj 2.7 az 2.8, o dnesnych varkach uz nemam info to je fakt. Ale zas tie nove varky opteronu su tiez divne.
- C'n'q - ked taktujes ok ale vseobecne to nie je plus, ze to nejde, poznams ludi co by ho vyuzivali (teraz nejde o to ci je to uzitocne).
- Cache 1 MB - prosim ta pekne posli nejake linky na testy v novych hrach a v aplikaciach (len nie synteticke testy pls), kde je poznat rozdiel 512 kB a 1024 Kb. Velmi rad si to pozriem (vazne).
něco málo:Citace:
Původně odeslal ace
http://www.anandtech.com/cpuchipsets...spx?i=2149&p=5
Bohužel si nemůžu vzpomenout na stránku, kde vliv cache na moderní hry byl pěkně zpracován. (hexus, ocworkbench, ... fakt nevim kde to bylo)
ve hrách to není až tak markantní, jako právě při práci s kompresovanými soubory, což je pro mě důležitější.
To že mi tímto způsobem padá Prime mě spíš udivuje, jelikož kdyby to CPU nebylo schopná dát, hodí error, jako vždycky.
To asi nebude problém procíku že ti to s ničeho nic padne, spíš bych typnul desku nebo napájení (zdroj) případne nakej bug v řadiči pamětí že to náhle klekne. Skus přenastavovat naky hodnoty jesli ti to nezlepší.
- Cache - anandtech... no povedzme, ze nejaky maly rozdiel tam je ale ohromujuce to nie je (3.6%), navyse nie je pri teste uvedene rozlisenie a detaily doom3, ak si dovtipim, ze je to 800x600 high quality (ako na prvom obrazku na tej istej strane) tak neviem ako to mam brat, povedal by som, ze rozdiel bude na bezne pouzivanych 1280x1024 este mensi kedze sa pritlaci na graficku kartu. Ak by si este na nieco natrafil (dalsie testy) tak budem vdacny, samozrejme pri solidnej praci bude rozdiel asi vacsi.
A este z clanku co si poslal:
"Bottom line: cache size is far less important for the Athlon 64 than on the Pentium 4 as you would expect thanks to the on-die memory controller."
Padanie prime - som velmi zvedavy na vysledok cim to je
btw, pada ti to po urcitom case alebo uplne nahodne? Keby si prime nahradil nejakym testom, pustit 3dm01 dookola ci to tiez spadne alebo len poskusat iny test v prime.
Zdrojem to nebude, ten mám hodně solidní a na 2.7GHz jede jako z praku a memcontroller by házel chyby už v SuperPI.Citace:
Původně odeslal aless
Zkusím o víkendu udělat pár testů, ale zatím mám opravdu podezření na tu TCase. Shut down nastal pokaždé u jiného roundingu, takže to vypadá právě na ty teploty, přeci jenom 43°C idle už je docela dost, ono se není čemu divit, když je ta frekvence dost vysoko nemluvě o VCore.
2all : myslite si, ze by dualcore opteron pre soc 939, siel taktit lepsie ako x2 ?
moje skusenosti s Opteronom 144 verziou CABYE a doskou MSI K8N Neo4 Platinum:
procesor slape 9x300 bezproblemovo pri 1.5V, teploty boli cca 48-50st pri loade, chladic zalman 7000B Cu, na chipset na doske som mal 1.6V a origo fan.
Teraz idem na 9x280 pri 1.34V, prime uz ide 10hod a teplota na procesore je 42st a na chipsete (1.5V) 43st (odpojeny ventilator).
myslim, ze to necham na tych 2520MHz, tych 180MHz hore dole ;D
Imho az teraz ma to napadlo nemas V health settings zaskrtnutu volbu shutdown temperature nastavenu prilis nizko ??? a vypol si aj CPU Throttling ??Citace:
Původně odeslal BeachKEN
Thermal throttling mám vypnutý a shut-down temp mám na minimu, což je 60°C, takže buď dochází k vypnutí díky TCaseMax nebo díky pojistce na desce, v obou případech to je ale na pováženou, jelikož takhle vysoké teploty jsou pro stálý provoz naprosto nevhodné.Citace:
Původně odeslal Sharker