Tak mě tak napadlo jakou používáte sítovku, jaká je lepší marvell, nebo nvidia? já ted jedu na M.
Printable View
Tak mě tak napadlo jakou používáte sítovku, jaká je lepší marvell, nebo nvidia? já ted jedu na M.
Obě a ještě mám jednu v PCI... :wink:Citace:
Původně odeslal Erda
Možná se to tady už řešilo (ale nějak se mi nechce přočítat všechny stránky z5).
Vím, že jsem neobjevil Ameriku, ale moc se mi líbí, jak můžu přes SmartGuardian nastavovat ventilatory. Kolik otáček mám nastavit na FAN na čipsetu (jaký je teplotní optimum pro něj) a totéž u CPU - používám BOXovanej chladič.
Totož FAN na čipsetu je hroznej fén když jede naplno (tj. přes 7000ot/min, když ho pustím na necelé 4000ot/min, tak mám teplotu okolo 48C ve Win a není ani moc slyšet)
Díky za rady.
Jo a ještě jedna doplňující - kde bych našel nějaké optimální nastavení BIOSu pro mojí sestavu (Venice, TCCD, X800XL)? Díky
chipset fan nastav tak aby ti teplota nelezla přes 50 stupnů C , a otáčky na CPU podle velikosti tvé lásky k venice ;D
co se týče nastavení biosu pro venice je stejné jak pro VVinchester tz ( nevím co bys tam chtěl nastavovat - snad je nezvedat Vcore nad 1,55)
nastavení pamětí TCCD viz FAQ a co se týče tý X800 tak někde u pci nastav šířku pamětové sběrnice
Pro chipset už neni dobrý, když to jde nad 50C (ve Win, nebo při zátěži). Co už je kritická teplota? Kolik to máte nastavený?
No svůj Venice mám docela dost rád... Když mám ve Win 32C - tak to jde? Co je ještě v poho a už je kritický.
No tak při zátěži se mi chipset dostává až na 53C a to i když zvednu otáčky FANu okolo 5000ot/min a to už začíná být slyšet. Je tahle teplota už kritická?
dle biosu [prednastavene hodnoty v nem pro max. otacky vetraky] je pro chipset kriticka hodnota 55 stupnu, jestli nekdo zna jinou hodnotu budu rad - jinak smartguardian ma prednastavenou hodnotu pro plne otacky 45 stupnu :?:
Zvlastni, ja tam mam originalne 50 stupnu.Citace:
Původně odeslal short24
Tak ja mam so Smartguadianom pri default V cipsetu v klude (video, bezna praca) 46C pri 3200 otackach. Pri 2900/3000 otackach okolo 47/48 (zvykne to skakat). Pri zatazeni (hry a pod.) mam pri 3200 otackach 49C.
Povodnu pastu som vymenil za AC MX-1. Teploty sice boli vyssie na zaciatku, ale postupne sa to zlepsovalo (normalna vlastnost MX1 pasty) a nakoniec lepsie nez s pastou povodnou.
Kriticka teplota...tak v Smartguardiane je 50C uz cervena hodnota...takze myslim ze tych 55C je asi fakt max.
A muzete mi nekdo vysvetlit co znamena v ty utilite (Smartguadianom - nebo i v biosu) na monitorovani teploty a otacek ta hodnota "PWM IC" ??(to je naky cidlo a kde?) Pod tim jsou otacky FAN2 (regulovatelny)
??? ??? ???
No tak při zátěži mívám těch 53C, což mám teda tak tak... (to je při otáčkách kolem 5000) Asi bych měl pouvažovat o výměně pasty... Co se stane, když bych dlouhodobě překračoval hodnoty 55C?
Jinak PWM IC je podle mě zdroj (ze zdroje mi vede kablík k monitoringu větráku a teplot (vede do něj jen "žlutý a černý"), tak jsem ho zapojil do monitorovaného konektoru na desce a tak se mi pod položkou PWM IC ukazuje můj Chill
Gabo, barvou to není. Tu červenou tam můžeš mít třeba při 40 stupních. Záleží na tom, jak sis v option nastavil spouštění větráků. Pokud máš třeba u chipsetu nastaveno automatic mode a full dáš už při 40 stupních, tak se Tvůj NF4 bude červenat při jakékoliv teplotě nad 40 stupňů. Jinak doporučuji SpeedFan. Pro DFI nF4 mobos spolupracuje skvěle.Citace:
Původně odeslal GABO
To Hanz: není zdroj, ale základní deska, je to někde v blízkosti CPU. Jinak si otevři Everest 2.0---senzory.
Zkus to a uvidíš :-) Třeba nicCitace:
Původně odeslal Hanz
PWM IC je imho napájení MB
PWM IC neni zdroj, ale teplota na zakladni desce nekde u tech hlinikovych pasivu na mosfetech - kdysi jsem to tady na foru uvadel i s odkazem na zahranicni forum kde to bylo podrobne vysvetlene
Jsi si jisty ???Citace:
Původně odeslal GABO
Gigabyte dava na chipset pasiv a ten chipset topi pres 70 stupnu !!!!
Overil jsem si to sam na GA-K8N Ultra-9 a je to i threadu o teto desce v nVidia chipsetech ...
BTW, 9NPA+ taky silene topi a ja bych se neodvazoval tam dat pasiv ...
Tohle zase nVidia nezmakla, K8T890 je studena jak psi chumak ...
Sorry za OT ...
2Gentle Giant: no zas prekvapenie...idem to odskusat -> moje nastavenia:
Option -> Chipset Fan -> Soft. Prog. Mod -> Fan Speed Control na 65 a Temperature Alarm Settings na 50. Teda mam pocit ze ten cerveny ukazovatel je prave Temperature Alarm Settings...stahujem teda moje predchadzajuce tvrdenie :oops:
2Svaca: hmm ak je to tak tak potom tam fakt postacuje asi aj Zalman bez ofukovania, pretoze ten by mal plus minus asi 70C keby nebol ofukovany. S ofukovanim to uchladi s prehladom (staci aj 120/80mm na nizkych otackach ktora vhana do okolia cerstvy vzduch).
Takze ako s tou kritickou teplotou...? Vieme vobec presnu hodnotu..?
To máš sice pravdu, ale já mluvil o automatic modu, ale to je fuk. Podstatou je, že implicitně v aplikaci žádná riziková hodnota přednastavena není, je to jen na uživateli, já můžu posloužit jen hodnotami pro CPU:Athlon 64 can run up to 65º C or 70º C (149º F or 158º F), depending on the model, Athlon XP processors can run up to 85º C or 90º C (185º F or 194º F), also depending on their clock, and Sempron processors can run up to 90º C (194º F). Předpokládám, že netřeba překládat.Citace:
Původně odeslal GABO
Prosím o pomoc:
Mám zase velký problém: Včera jsem si koupil ten zdroj (KME-500) a čekal jsem, že moje problémy zmizí (původně jsem měl pouze 350W a to nešlo). Instalace Win proběhla v pořádku (už jsem se radoval), dostal jsem se kupodivu i do win. Ale problémy začaly, když jsem spustil 3D program. Zkusil jsem 3Dmark05, nejdříve mi to hlásilo problém s nějakou knihovnou, po restaru tyto problémy ustaly. Potom jsem se do něj i dostal. Nejdříve se mi to zaseklo při loadu první scény (restart natvrdo), potom po 20s a nejdál jsem se dostal na 33s a pokaždý tvrdý restart. V Aquamarku jsem se nedostal za load. Tak jsem nechal běžet win jen tak a šel jsem rovnou na net, abych se podíval po nějakém helpu. Za 5min bylo PC tuhý. Zase restart. Šel jsem do BIOS a prošel jsem různé volby, dostal jsem k teplotě a k napájení. Tam mě udivila jedna věc. Napětí bylo docela nízko, byly tam tyto hodnoty:
Větev Hodnoty
+3,3 3,22
+5 4,81
+12 11,44
+5VSB 4,85
To se mi zdá málo, na to že jsem si koupil 500W zdroj. Dále jsem zjistil, že z BIOS lze spustit test pamětí a po 70% mi začali naskakovat chyby, celkem jich bylo asi 1400 Sad. Zkusil jsem jednu vyndat a po 4min se to celý kouslo. Zkusil jsem i druhou a to samý. Mám dvě příčiny, proč to nejde – pořád slabý zdroj nebo paměti. Paměti mám zasazené v oranžových slotech, při nabíhání mi hlásí DUAL při CL2,5 (to je v pořádku). Paměti mi běžely OK 2 roky v různých sestavách, měly by být OK. Co myslíte, mám si sehnat lepší a kvalitní zdroj? Nebo je chyba někde jinde?
Tohle bude problém s RAMkama. Napiš jak máš CPU, HTT, Vdimm a nastavení časování pamětí a co to je vůbec za RAMky.
Ty hodnoty jsou nízký, ale pravděpodobně ti to ukazuje míň než tam je. Spíš si vyzkoušej jak kolísá napětí při zátěži. Tj spusť si speedfan (charts) a třeba prime95.
Takže mám jádro Newcastle, násobič jsem si dal na 11*200. Paměti jsem si nechal na defauld a to byla možná chyba. Našel jsem návod, jak nastavit napětí, původně bylo nastaveno na 2,6V, potom jsem ho zvedl na 2,7V, výš už ne. V tom návodu jsem se dočetl to zvednout na 2,9V a to se mi zdá moc. Mám tyto paměti:http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26502. Časování budu muset vyzkoušet, ale na 100% vím, že na 400 jedou na CL 2,5.Citace:
Původně odeslal M.K.
BIOS? updatoval jsi ho? Pokud ne, tak je office NF4LD615, dej ho tam
2 martas_v:vyplň si v popisu jakou máš sestavu,bude to přehlednější :wink: .Problém bych viděl v pamětěch (v jejich špatném nastavení,taky jsem s tím bojoval asi 14 dnů :!: )
podle toho co píšeš to vypadá na nastavení těch pamětí. Flashni poslední bios a nastav všechny položky na AUTO (pokud tak nemáš). Dokud ti neprojde memtest, tak nemá cenu laborovat dál.Citace:
Původně odeslal martas_v
edit: tady máš všechy biosy http://www.techpowerup.com/articles/other/114
BIOS jsem aktualizoval, na stránkách DFI jsem našel pouze nějaký s března 05. Omlouvám se, sestava by měla být už v popise. Zkusím si nějak pohrát s časováním, zvednou napětí do pamětí. Položky jsem měl jakou auto, ale to nepomohlo.
Stáhnul jsem si verzi NF4LD615, tak uvidím. Je mě divný, že na oficiálních stránkách DFI tento BIOS nebyl. Je doufám od DFI?