fuj zase ten hnusny chladic, ak sa im podobne "podari" ako na x850xt tak zbohom rodina a usi :roll: :)
Printable View
fuj zase ten hnusny chladic, ak sa im podobne "podari" ako na x850xt tak zbohom rodina a usi :roll: :)
Ty víš o nějaký hi-end kartě, která by měla (jako ref. model) tišší chladič než X850 ??? Podle mě byl i ten z X800XT-PE horší. Je fakt, že na vysoký otáčky je hlučnej, ale ty měl jen při bootování a ani ve 3DMarku se karta nezahřála natolik, aby je zvýšil...
no ja mam 7800GTX s original chladicom, a mozem povedat, ze tento chladic je este tichsi ako na mojej predchadzajucej VGA, a to bola HIS Excalibur X800XT PE IceQ II, a mala priamo na sebe silencerCitace:
Původně odeslal no-X
Už mi dneska přijde označovat GPU jako xxx-bitový trošku zvláštní, schválně zkus napočítat těch 512-bit u Parhelie :-) Ale na HKEPC píšou trochu něco jinýho, konkrétně že interní přístup k pamětem je 512-bit... Takže R520 bude mít asi řadič 8x64-bit, ale datový cesty k čipům jenom 8x32-bit. Osobně si nedokážu zrovna představit, jak to bude fungovat, možná to má co dočinění s DDR.Citace:
Původně odeslal no-X
nejsem si jistej, co máš na mysli, ale Parhelia je stejně "512-bitová" jako je GeForce 256 "256-bitová" :-)
No to možná jo, ale kde se těch 256-bit, resp. 512-bit vyskytlo? Šířka registrů to už dneska není, takže to bude jen marketing... Ale můžeš mě vyvést z omylu, třeba se pletu.
A GF256 je asi tak 256bitova jako S3 Virge 128 bitova ... :wink:Citace:
Původně odeslal no-X
R520 vyjde 5.10. (středa)
http://www.vr-zone.com/?i=2671&s=1
(ostatní informace z toho linku ale berte s rezervou, je tam pár evidentních blbostí ;-) )
Jestli jsou o ty velikosti cipu jenom spatne uvedeny jednotky, tak to znamena zvetseni oproti predchazejicimu respinu o nejakych 6%. To by me zajimalo, co tam ATi vymysli, protoze to neni dostatek na pridani pipelines a pochybuju, ze na posledni chvili prisli s nejakyma zasadnima zasahama do architektury. Takze napada vas neco? Ja bych rekl, ze to bude mit nejakou souvislost s vyteznosti, takze mohli napr. pozmenit distribuci tepla tim, ze prodlouzili vodice...
Já bych se nad tím nepozastavoval, "zaručených" čísel už bylo hodně.... Ale možností víc:
1) Distribuce tepla (jak říkáš)
2) Soft-ground problém - nějaká drobná změna, která ho pomohla vyřešit (sice se říkalo, že by stačila úprava metal-layer, ale bůh ví, co s tím nakonec vymysleli)
3) Přidán jeden quad fragment shaderů. Nezdá se mi to, ale myslím, že 21mm2 by při 90nm procesu mohlo stačit (samozřejmě počet TMUs a ROPs by zůstal). Mohlo by to být kvůli navýšení výtěžnosti - říká se, že Xenos má ve skutečnosti 4 shader arrays a jedno se vypíná, Cell má taky jedno z jader vypnutý, takže pokud je pravda, že R520 má hardwarově 16 pipelines a žádnou rezervu, mohli tu rezervu přidat (trochu bláznivá teorie :-) )
4) respin - úprava rozložení jednotlivých částí čipu, která zabrala více místa (zřejmě by to mělo co dělat s dosažitelností vyšších frekvencí)
5) další nesmysl
ale zajímavý je, že podle těch čísel by R520 i při 90nm byla větší (367mm2), než G70 při 110nm (334mm2)...
No, ten čip je zatraceně velká záležitost... Nicméně výrobní proces u nVidie a ATi se hodně liší hustotou tranzistorů, a to i přes stejnou technologii. Už jsem to myslim posílal na B3D - NV43/110nm/143M/150mm2 vs. R430/110nm/160M/240mm2... to znamená cca 950 vs. 670 tisic tranzistoru na mm2, obojí při 110nm. Takže když vyjdeme z toho, může mít R520 +- stejně tranzistorů jako G70.
Ale přijde mi zajímavá ta teorie s přidáním jednoho rezervního quadu. Jestli je totiž výtěžnost 90nm tak mizerná, tak mohlo ATi v průběhu vývoje opravdu změnit plán a přidat pipelines. Jenže to by si vyžádalo zase rozsáhlý změny architektury, protože u R420 byly ROPs hodně úzce svázaný s fragment shaderama. Na druhou stranu, jestli bude mít R520 TMU-pool a ALU array, tak uz by nezávislý ROP neměly být problém.
Taky by bylo možný, že za tu velikost může ona nová interní sběrnice. Třeba Parhelia údajně měla kvůli sběrnici ve srovnání s jinými 4p čipy vyrobenými na stejné technologii mnohem větší die (přesný rozměry bohužel nikde nejsou psaný a nevím o nikom, kdo by čip rozebral :-( )
Nemyslim si, že by během jedný nebo dvou revizí udělali tak radikální změnu jako přidání interní ring bus. Tohle musí být navrženo od píky a uspořádání jednotek a funkce paměťových řadičů se tomu musí přizpůsobit. Ostatně, možná bych zůstal u toho, že si VR-Zone vymýšlí, protože se mi nezdá, že by je AIB takhle zásobovali... :)
Ať už je to ring bus, nebo 512 SDR bus, nebo cokoli novýho, mělo by to mít vliv na rozměry čipu. Pár informací je jistých:
Citace:
Původně odeslal Dave Orton
http://www.soneraplaza.fi/...Citace:
According to Dave, the memory controller of the graphics chip has gone through a complete redesign, and ATI will be providing more details when they launch their new product family this fall.
RV530 = 12 fragment pipes @ 500MHz+
RV530 = 12 fragment pipes @ 600MHz
http://www.theinquirer.net/?article=26108
R520PRO, R520XT budou vydány (i?) jako 512MB karty
R520XL s 256MB
http://www.theinquirer.net/?article=26106
edit:
ATI to match Nvidia's GeForce 7800 volume launch - almost
O tomto sa viedla uz kedysi diskusia na B3D a pokial sa pamatam, tak zaver bol nieco v zmysle ze ATI & NV "pocitaju" tranzistory "inak". Ja viem ze to znie hodne cudne, ale zrejme sa nedaju tie jednotlive tranzistor budget cisla pochadzajuce od ATI & NV priamo porovnavat...Citace:
Původně odeslal VerteX
http://www.vr-zone.com/?i=2679&s=1
Ve stručnosti - R520XL (500/1000, 16p) by měla být se stávajícími beta-drivery ve 3DMarku05 rychlejší, než o cca 10% výš taktovaná X850XT-PE a nabízet necelých 7000 bodů (X850XT-PE dává kolem 6350).
Jestli je to pravda, pak je R520XL o nějakých +- 20% efektivnější než R480XT-PE a mohla by to být fajn alternativa k 7800GT (snad i cenou :-) )
Oficiální specifikace R520, RV530 a RV515:
http://www.techpowerup.com/reviews/ATI/R5XX/3
namátkou: anizo ve stejný kvalitě, jaký uměla GeForce FX, propad výkonu při FSAA 6x téměř poloviční oproti minulý generaci, HDR + FSAA...