tak me se podarilo na dalku rozebehnout setfsb takze muzu testovat dal a bohuzel snizuju frekvenci ale uvidime. Volty pujdou zvysovat urcite dal :D
Printable View
tak me se podarilo na dalku rozebehnout setfsb takze muzu testovat dal a bohuzel snizuju frekvenci ale uvidime. Volty pujdou zvysovat urcite dal :D
Voky: vys uz jsem byl take 4,5Ghz. Zkusim alespon trumfnout Martyho :-)
A co zkusit ET 6. Mel jsem ho na zkousku a nabizel velmi podrobne moznosti taktovani a zmeny voltazi.
tak ja mam zrejme/2.5 hodny linx/ stabilni frekvenci 3750 mhz pri 1.5V bios - real pri zatizeni 1.44V pri max teplote 85
teplota v bf3 na 3.8ghz byla po hodine cca 60-68
jeste k tomu vyladit pameti a bude zase lip
Tu hodnotu napětí v BIOSu vůbec neuvažuj, jsou to bludy - mně se třeba občas stane, když to přeženu do extrému (1.7V) a pak zase snižuju, tak se mi to liší o desetinu (!) - nastavím třeba 1.55000 a skutečně je 1.65. Když to pak stáhnu pod 1.29750, tak se to zas srovná a standardně mi to do CPU pouští o setinu míň, než je nastaveno. (takže současných 1.44 je cca. 1.45125).
Jinak výsledek slušný, máš asi trochu horší kousek než je ta moje E5700 - ta mi jela na 3795 při 1.37V. (72°C)
Ale zase lepší než E5200, ta na takovém taktu jela stabilně až kolem 1.55V... (85°C)
skoda ze v te skrini co mam neni outake 12 cm fan to by mi sla teplota jeste niz a dalo by se taktovat dal.
teda tam mam 2x 80 ven plus jeden 8é dovnitr ale uz je pc docela slyset.
rad bych se dostal nekam k 3.85-3.9 pri 1.52V kdyby to slo
edit 3775 mhz pri 1.5V bios - stable po 2h
Nevim, jaka byla konfigurace, kdyz mi najel do oken na 4.5 Ghz, ale ted to nedokazu. A vic jak 1.4v mu davat nebudu.
Ten lynx se mi zda nejak moc brutalni, navic zatezuje snad celou sestavu mimo gk. A ty teploty pochybuji, ze budu mit v nejakem realnem programu.
Zkouska Lynx:
4.37GHz@1.3625v bios stop po 18 s
4.37GHz@1.4v bios po 15 min zatuh - teploty sly k 90°C - mozna zasahla deska.
Vic jsem zatim nezkousel.
Jake mam nastavit podminky testu Lynx, velikost, pocet opakovani, jak dlouho testovat?
Mozna se vratim k Orthosu. Vzdy jsem v nem testoval a po 24 h byl pc stabilni. ;-)
Lynx to sice odhali drive( zatuh nebo error), ale je to fakt touster.
tak me linx udela ted pri 3787 mhz 87 stupnu a pri orthosu jsem mel cca 78
je pravda kdyz pustim linx tak nejde na pc temer nic delat
a zakladni test davam 10 opakovani a nechavam to nastaveny tak jak to je od zacatku.
pak na delsi testovani jsem nastavil 100x opakovani a to je na cca 5 hodin a to si myslim bohate staci.
tak toto bude asi konecna pro muj procak
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2189885
Pro maximální vytížení je ideální nastavit maximální dostupnou pamět v Lynxu a 20 opakování by pro začátek mělo stačit.
Já abych to měl porovnatelný tak dávám od začátku stejné parametry - po prvním spuštění jsem měl volno 1507 MB RAM, takže tolik. Dělá to pak problem size 14001.
Jinak pokud tohle komp přežije, tak už přežije zákonitě cokoli... Prime dává fakt o 10° nižší teploty, takže nějakých 85-90°C ve špičkách na jádře mě nemůže rozhodit, pokud je to při Linpacku.
Příloha 9369
proc snizujete nasobice pri taktovani ???
Tak mi toustoval 4.5h pri parametrech 350x11.5@1.2750v,DDR 840 5-5-4-12-Extreme, teploty do 65°C.
Ted jedu hodinu na 360x11@1.2750v,DDR 876 5-5-4-12-extreme, teploty jeste nizsi do 60°C.
Vypada to, ze cpu nad 4 GHz zapina druhou forsaz a teplota rapidne vzrusta :-D.
Ja nasobic snizuji kvuli lepsi propustnosti a vykonu. Skoda, ze pameti nezvladaji na 4-4-4-12.
Cokoliv nad 4Ghz potrebuje velke zvysovani voltaze pro cpu. Muj odhad je podle prozatimnich testu ~ 4.2GHz@1.350v. Otazka je, zda ma smysl kvuli 5% vykonu prat do neho tolik v a mit hlucny pc. Ale zkusim testy, kam se dostanu.
BRUCEF: Hele to je nějakej velkej úlet, neříkej, že při skutečných 1.275V ti ten proc frčí na 3.9 GHz?
Jinak ad RAM, já mám Patriot Viper EL, které mají default 800MHz 5-5-5-18 @1.8V, ale mají ve specifikacích (i ve SPD) 4-4-4-12 při 800MHz a 2.1 V (!). Takže zkus přisolit voltíky, třeba to půjde :) Jen 876 už je relativně dost, to asi ani s těma voltama nepůjde... Já jedu na 5-5-5-14 @1,92V Extreme, momentálně někde kolem 890 MHz.
Voky: já taky násobič snižuju kvůli možnosti zvýšení FSB, abych RAMky vyhnal na vyšší takty. Všechny děličky pro RAM nejsou při OC úplně dobře funkční, takže proto to mám takto.
Marty: Chtel jsem ti dat dukaz, ale trosku me zarazila tva pripominka. Tak jsem patral a nasel bug. Pokud nastavim parametry 20000/3068mb/100x , tak je zatizeni cpu o mnoho mensi, teploty cca o 15°C nizsi a nestabilitu lynx neodhali. Takze jsem vesele toustoval 2 dny na 360 fsb pri datech 20000 a rikal si, jak mam stabilni system :-(. Dnes jsem zkusil dat data 6000, 10000, 15000 a zatez cpu je uplne jina, teploty lezou az k 80°C a na 360 fsb mi system zatuhne. Momentalne tedy dukaz nemam, testuji na fsb 350 kolem 4GHz a pak ti odpovim. Jako stabilni system beru Lynx min 5 h.
S pametmi jsem delal ruzne pokusy zvysenim voltaze az na 2.3v a ostrejsi casovani stejne nejede.
Do cca DDR820 mi jedou na 4-4-4-12. Cokoliv vyse potrebuje zmenu casovani na 5-5-4-12@1.8v. Pri 5-5-5-15 jedou nad DDR950.
Premyslim, ze koupim ostrejsi pameti. Ale nemyslim, ze ty dve 4 nejak zazracne zlepsi vykon.
Aha ;D tak tím se leccos vysvětluje :) koukám tedy, že LinX je slušná magie, mně stačil ten default, co mi to hodilo po prvním spuštění. Zjevně čím víc volné ramky, tím víc to dokáže procáku zatopit. To schválně zkusím s maximem, co mi to teď dá ;D
tak jsem dneska testova ram pres orthos beta pres in-place ddts a drzi to do cca DDR980 pri 5-6-6-21 / nastaveno na automatiku v biosu - nema to az takovy vliv na realny vykon.
takze to vidim ze zustanu nekde kolem 3750-3800 a k tomu pameti kolem 950 mhz a bude hned dalsi vykon nahore.
Konecne jsem "pretoustoval" pri velikosti 15000 s poradnyma teplotama.
Nastaveni 350x12-4.2GHz@1.33750v bios, teploty 80°C, otacky na Coratoru 1500. Trochu me mrzi, ze jsem nedal 500x opakovani, tak priste. Na 4.3Ghz uz to bude chtit > 1.3600v, zkusim zase jindy. Jak je videt, tak deska si s cpu velice dobre rozumi ;-)
Příloha 9372
Dost dobrý! Že bych taky zkusil vyměnit desku? ;D
tak ja dotestoval 3787 mhz pri 1.5V/real 1.44V teploty pri linx max 87
zkusim jeste doresit chlazeni abych sundal dolu teploty a mohl jit vejs
hodím sem jen takovej teaser, zatím jsem to ani nescreenoval :-) pořád doufám, že uvidíme kloudnou zimu, takže zatím jen pokojová teplota a vzduchový chladič:
CPU E5300
MB Asus Maximus Formula X38
RAM Adata Vitesta EE, cervene
CoolerMaster Hyper 212
4,3GHz stable v prime 12h @1,325V real - zahorovani
4,7GHz nabehl do win @1,65V real, ram cca 1130 CL4 @2,7V - netestoval jsem stabilitu, protoze CM Hyper 212 by to neuchladil pri pokojovce.. a s voltama dolů = nenaběhne vůbec.. superPI projelo, ale pomalu, takze trotlil, to taky musim jeste vypnout..
kazdopadne pokud nebude rozumna zima, aby se dalo neco vymyslet za oknem, postavim vodu nebo pouziju kompresor, to jak se ten cpu roztopi nad 1,5V je dost mazec :-D podle ceho pocitate ty Watty?
zkus misto prime dat linx a uvidis o kolik to bude topit vic
Slušnej výsledek! Máš dobrou desku, ta tam asi taky odvádí svou práci.
A ty RAMky máš fakt na 2,7 V? To je docela hustá voltáž ;D
Jinak za okno můžu doporučit, testoval jsem - když bylo venku asi 8°C a výsledek byl o cca. 350 MHz lepší výsledek při o hodně nižších teplotách v zátěži.
Příloha 9382
taky jsem premyslel nad tim ze vezmu kompik ven / zejtra ho ponesu vyfoukat ale nechce se mi ta nosit veci okolo. takze taktovat venku nebudu
já mám právě stůl u okna, takže stačil dát komp za okno, nechat ho pootevřené, protáhnout kabely a frrr :)
tak jsem zkusil 4ghz pri 1,6V - real pri zatizeni 1,536-1,52 V a stejne to pri druhem linxu padlo teploty max 97-98
rekl bych ze to uz asi neuchladim
jinak deska umi po malych kouskach do 1,6V a pak uz ma jen 1,8V a 2V
zkusim jeste zadni vetraky vymenit za lepsi ale stejne to vidim ze skoncim stale u 3,8 ghz pri 1,44V
pri bf3 ma cpu kolem 70 takze to docela jde