tak to jsem vubec netusil, treba ti posle nekdo druhou K+ za me ;)
Printable View
tak po nekolika marnych pokusu o upravu BIOSu pro 4870 jsem dosel az ke stadiu, ze jsem NATVRDO musel nastavit defaultni rozlozeni klavesnice na Anglictina (Spojene staty) - prehozeni na EN pri editaci v RBE asi nestaci. Hodnoty jsem nastavil - viz obrazek. Co je dulezite, ze i po ukonceni RBE, opetovnem spusteni a nacteni noveho BIOSu uz nejsou voltages jako "---". Ted se jen odhodlavam ten BIOS napalit do karty...asi se pujdu nejdriv mrknout jestli mam doma nejakou zalohu v podobe PCI VGA karty :D
V priloze je obrazek po opetovnem otevreni v RBE a odskrtnuti LOCKu
drzim ti palce..
muzes pak sepsat nakej navodek a upnout upravenej bios?
budu a myslim ze ne sam moc vdecnej :)
dnes nebo zitra se pokusim ten BIOS upnout, ted momentalne jdu sportovat, tak mozna vecer (pokud me manzelka nezabije) :) . Pokud by mel Haste nejake vyhrady k nastavenym hodnotam, tak sem s infem, nez to tam poslu - budu jen rad kdyz se odhali chyba pred flashem ;)
Edit:
upraveny, NEVYZKOUSENY!! bios pro HD4870 (Sapphire) je zde:
http://rapidshare.com/files/128399193/4870_2d.bin - smazan
!!Flashujete na vlastni riziko, nenesu zadnou zodpovednost za skody zpusobene timto BIOSem!!
Doporucuji vice cist a mene hadat ;)
EDIT: K tem hodnotam. Jak sem uz posilal odkaz na onem zminovany (achjo) XS thread, tak hodnoty 3 a 9 jsou HIGH hodnoty(mimo 4-6 pro UVD a 0 pro BOOT), takze ti karta v jednom z klicovych momentu pojede pouze na 160MHz...
jak to tady tak ctu, tak se moc nebojite o karty (hlavne ty mody s chlazenim uchycenym na vrutech apod :) ), ono taky blbnout s kartou za 5500,-- oproti treba pred dvema lety kartou za 16000(GTX) je asi jiny kafe....
Tady se neni ceho bat. Nasazenim vodniho bloku/pasivu se neda nic pokazit. To uz by musely byt extra gramlave ruce :)
cist umim - nikde se nepise, ze US keyboard musi byt natvrdo nastaveny v systemu jako DEFAULT, vsude se pise jen ze musim mit zapnuty US keyboard. XS forum jsem cetl. Posledni 3 hodnoty jsem predpokladal, ze jsou pouze pro power saving mode na notebooku, alespon je to tak popsane, tak jsem si je nechal na 160MHz/450MHz vsechny a vim, ze jsou odskalovane podle vykonu - zelene, zlute, cervene pole. Kazdopadne diky za odezvu.
Edit: i kdyz si odskrtnu "Locked" a zmenim pouze polozku "Clock Info 7", tak se zmeni i "Clock Info 8" a "Clock Info 9", takze zalezi jestli chces na "baterie" vykon nebo nizkou spotrebu, navic po otevreni ulozeneho BIOSu se vzdy "Clock Info 8" a "Clock Info 9" zobrazi jako "Clock Info 7" i kdyz jsou rozdilne ulozene
Nemeni se to. Jediny problem je v zorbazeni. RBE po nahrani BIOSu automaticky LOCKne ty hodnoty(cimz se ihned zmeni). Takze nikdy po nahrani BIOSu do RBE neuvidis hodnoty co jsou primo v BIOSu ulozene. Proto sem posilal ten odkaz, kde maji uz verzi 1.12, ktera ma defaultne lock vypnuty a tudiz ti po nahrani ukaze skutecne hodnoty frekvenci z BIOSu. Nicmene to uklada hodnoty spravne. Zmeni se az po opetovnem nahrani do RBE.
upraveny, !!NEVYZKOUSENY!! bios pro HD4870 (Sapphire) je zde:
http://rapidshare.com/files/128441814/4870_2d2.bin - smazan
!!Flashujete na vlastni riziko, nenesu zadnou zodpovednost za skody zpusobene timto BIOSem!!
Takty viz prilozeny obrazek.
Skúste ešte niekto u 4870 znížiť 2D voltáž na 1.046V (ako u 4850).
Je pravda, že 4870 oproti "trojkový" verzi znatelně víc topí?
Bohuzial z vlastnych skusenosti to mozem iba potvrdit. Mam na karte chladic Zalman VF1000 (na cca 1200 otackach) a teploty su v zatazi priblizne o 20-23 stupnov vyssie ako u predchadzajucej HD3870-tky (do 60 stupnov v zatazi). Chcem skusit ci pomoze zmena frekvencii v biose - pri 2D mode by ma potesila nizsia teplota a spotreba.
To moc potěšující není... To si snad radši koupím 3870 :(
Default chladic:
80°C IDLE
88-90°C LOAD
Karta ticha, vzhledem k tomu, ze ma 2-slot chladic a horky vzduch tedy fouka ven z case, tak co ti vadi? :) Kdyz odejde kuli teplote, tak reklamace.
Slusny, ATi se asi pomatla 90 stupnu ...
na 9600GT jsem zkousel 88 stupnu a melo to pekny artefakty .. :-)
No nic, at zije dnesni HW ...
abych doplnil, pri LOADu jede turbina "pouze" na 32% :)
Pokud mate zajem, tak uz si muzete objednat FullCoverWB na HD4870 ;)
1. Nevim jaky ma smysl sem davat nevyzkousene BIOSy a 2. podle hodnoty 9 je mi jasne, ze to ve 3D nepojede na frekvencich, na kterych by to jet melo...
1) nekdo me o to pozadal
2) to je tezke kdyz RBE nefunguje tak jak ma, takze hodnotu 8 a 9 si mohu jen domyslet (ciste teoreticky by mohla byt 750MHz, ale to ja nevim)
Takze pro rypaly (peace, just joke, v podstate diky za kopance spravnym smerem)
Zkusenost: Pokud se snizi i frekvence pameti pro tyto stavy, tak dochazi k blikani obrazu (asi by se musely jeste zmenit RAM frekvence u stavu 2, 5, 8, protoze ty se aktivuji take pri 2D rezimu - pri vyssi zatezi)
Zkusenost2: Pri frekvenci 160MHz na jadre mi teplota klesla na 69°C
VSE CO JE UVEDENO POD TIMTO TEXTEM POUZIVATE NA VLASTNI RIZIKO, KARTU FLASHUJETE NA VLASTNI RIZIKO, NERUCIM ZA ZADNE SKODY ZPUSOBENE MYMI UPRAVENYMI SOUBORY BIOSu
GPU frekvence "Clock info 1", "Clock info 4", "Clock info 7" nastavena na 160MHz
RAM frekvence "Clock info 1", "Clock info 4", "Clock info 7" ponechana na 900MHz
Voltage "Clock info 1", "Clock info 4", "Clock info 7" ponechana na 1.263V
Zde je BIOS (upraveny Sapphire HD4870 / 512MB GDDR5), ktery mi bezi na karte:
http://rapidshare.com/files/128668942/4870_2d4.bin
Zde je kontrolni soucet, aby jste si mohli overit po stazeni, ze neni soubor poskozeny:
http://rapidshare.com/files/128669039/4870_2d4.sfv
Podekovat muzete karmou a pripadne i stazenim souboru z Rapidshare pres "FREE" volbu nebo obojim. Dekuji
Edit2: Dlouhodobym testovanim zjisteno, ze s timto BIOSem paradoxne zaroven stock chladic toci na vice otacek nez s default BIOSem. Nevim jestli RBE neco spatne nenastavuje.
Edit: pridan screen v idle z GPU-Z
Idealni by bylo zkusit upravu voltate v 2D.:)
Na testovani Vcore zatim opravdu nemam cas :(.
Co jsem koukal na BIOS od MSI pro HD4850, tak maji Vcore na nejakych 1.046V pro State1. Jelikoz by obe karty mely mit stejne jadro, je pravdepodobne, ze i u HD4870 pri 160MHz melo stacit stejne napeti.
Skoda ze to snizeni frekvence pameti dela takovy "bordel". u toho BIOSu z MSI HD4850 meni i frekvenci pameti tak, ze v kazdem state (1-3) je jina. Ja zkusil zatim pouze 450MHz a vysledek spatny. Na druhou stranu jsem jeste na zadnem foru nenarazil na upraveny BIOS pro HD4780, ani se snizenymi takty pro 2D...
EDIT: tak dalsi poznatek, 160MHz GPU staci i bohate na hrani Counter-Strike 1.6 :D
Recenze HD4870OC od MSI:
Kurztest: MSI Radeon HD 4870 OC (Overclocked)
http://www.abload.de/img/hd4870oc9s5.png
http://www.computerbase.de/...