pouzil bych co nejvetsi chromaticnost 5200-5600, patice, jake vyhovuji pro konstrukci
Printable View
pouzil bych co nejvetsi chromaticnost 5200-5600, patice, jake vyhovuji pro konstrukci
No radil bych ti zachovat teplotni chromaticnost nad 5000 K i na ukor nizsiho SVETELNEHO TOKU.Citace:
Smith2 Zaslal: pá 25. únor 2005, 14:10 Předmět: LCD
--------------------------------------------------------------------------------
Chtel jsem se zeptat, jestli je lepsi lampa co vic sviti nebo co ma lepsi teplotu. Napriklad je mozne dostat 400W s 32000lm a 5200K nebo s 43000lm a 4200K. A dalsi otazka, jestli je lepsi patice E40 (kterych jsou vetsina) a nebo FC2 (ktere se shaneji podstatne hure). Jsou oboje vsesmerove. Jaky je vas nazor?
Napr. vybojka co mam ja
HQI-TS 400W/D FC2 .......... 5600 K .......... 31000 lm .......... s predr. HQI
HQI-TS 400W/D FC2 .......... 5200 K .......... 37000 lm .......... s predr. NAV
tyhle podminky splnuje pri obou zpusobech zapojeni, ale vlezly by se do toho i nektere jine.
Patice Fc2 jsou skutecne mene dostupne, ale staly mne jen 111Kc/par (2kusy). Ta E40 stoji myslim vice. Problem je v tom, ze vybojka na patici E40 ma dvakrat vetsi prumer nez ta na Fc2, coz muze mit vliv na smerovani svetla pomoci reflektoru z IZZOTEKu, protoze dle dostupnych informaci ma byt od vybojky nekolik mm daleko. Toto nelze s vybojkou na patici E40 dodrzet. Jestlize ale nehodlas tento reflektor pouzit, tak je to asi jedno. Potize muze cinit i to, ze ta vybojka neni v CR nikde na sklade. Ja ji sice koupil ve velkoobchode elektro I-CENTER v Brne-Slatine, ale je to jiz 4 tydny a meli jeden kus (asi nejaka zapomenuta). V OSRAMu v Praze mi predtim rekli, ze nemaji na sklade v CR ani v Nemecku ani jeden kus a ze budu muset pockat do dubna, az je zase vyrobi. Takze vzhledem k dostupnosti je asi lepsi vybirat mezi vybojkami na patici E40, ale kdo chce z projektoru dostat maximum, mel by brat HQI-TS 400W/D a patice Fc2 (toto ostatne nabizeji jako jedinou alternativu i na IZZOTEKu).
Cagos
Dnes jsem zkoušel promítat na zeď zatím bez vsunutého LCD, jen s vsunutým fixem pokresleným sklem. Zjistil jsem, že čím jsou fresnelky blíže k sobě, tím více jsou na promítané ploše patrné ty kruhové zářezy na nich. Pokud se fresnelky (hlavně ta blíže rozptylce) od toho zkušebního skla vzdálily (a přizpůsobila se i rozptylka vzdáleností od fresnelky a ohniskovou vzdáleností) asi tak na 10cm, tak se zářezy ztratily a podle mého oka zůstala stejná jak světelnost, tak zaostření. Proč teda většina lidí dává fresnelky tak blízko k LCD? Je to proto, že když je tam LCD, tak ty zářezy vidět nejsou a nebo kvůli tomu, že se okraje obrazu skutečně nějak rozostří, jak to tady nademnou psal už Šaman?
Kooupil jsem bílé bavlněné prostěradlo, reflexní folii, pár ohoblovaných latí a vyrobil jsem o víkendu "projekční plochu" cca 230x175 cm.
Promítám tedy na prostěradlo pod kterým je černobílá fólie bílou směrem k obrazu. Je to prostě pokus neberte to jako zaručenou věc. :) Tu folii jsem tam dal kvůli průsvitnosti toho bavlněného prostěradla.
Fólie:
http://w5.inshop.cz/hydroponieplus/i...E8ernob%EDl%E1
Výsledek na www.volny.cz/radar Už se cítím pomalu jako v kině :)
Další poznatky: Ať dělám co dělám, rohy jsou rozostřeny a boky nejsou rovné ale mírně zaobleny. U filmů to nevadí vůbec, je to zřetelné třeba na ploše windows tlačítko start .... Myslím si , že za to možná může i objektiv.
Při ostření objektivem je zcela zřejmé , že u sandwich konstrukce nejprve zabere drážky první fresnelky pak projíždí prostor mezi nima a potom drážky druhé fresnelky - v prostoru "mezi" se tedy umisťuje LCD - vychází to opravdu i konstrukčně vhodně 15 mm za první f. LCD a pak nějakých 15-40 ke druhé. Kvůli Keyston korekci (naklápění 2. f. podél středové osy! ne spodní hrany) je tam potřeba více místa. Drážky fresnelek v obraze nemohou být patrny.Co se týká čočky kondenzoru, tak na 15" LCD by měla být asi větší, než ta z Izzoteku ( nemá ani v těsné blízkosti lampy podstatný vliv). Podle mne by měla soustřeďovat paprsky lampy na displej a to se jí při daných rozměrech nedaří.( pro menší LCD by evidentně uspěla) Výbojku zkusím časem 400W, kvůli tmavým scénám, ale kdo ví zda to pomůže. Časem dám na web pár fotek i z projekce. Celkově jsem ale s výsledkem, za zhruba investice kolem 10000.- Kč a spoustou volného času k realizaci, hodně spokojen.
Lada :)
to co "bruci" je vetsinou tlumivka, a bruci proto, ze ma volny plechy (mrkni do nejakych starsich zarivek).
Citace:
Původně odeslal Smith2
Na kolik prijde a jak je kvalitni?
Osvícení plochy primární fresnelky je ,jak se zdá větší problém ne by se na první pohled zdálo.Rozebral jsem dva profesionální projektory a byly v nich 250 W a 125W metal halogenidové výbojky (nic jiného nepoužíváme) .Paradoxně víc svítil ten se slabší výbojkou (byl novější) ,ale co se v obou nedalo přehlédnout byla maximální snaha neztratit nikde ani lumen.Vše začínalo přesným umístěním výbojky v ohnisku dokonalého parabolického zrcadla .Podpůrná optika kondenzoru z Izzotecu (zrcátko a čočka) s tím opravdu nesnesou srovnání.Každý si může udělat představu o té či oné optice výbojky tím, že si představí ve výbojce pomyslné oko,a neměl by vidět (včetně pohledu do zrcadla) nic jiného než povrch fresnelky.
I já jsem držitelem 250W výbojky (bohužel zatím pouze jí) a vůbec to neznamená ,že nakonec na 400W výkonu taky neskončím (kvalitní obraz je prioritou) ,ale pokusím se alespoň o optimalizaci s HCI 250. Někdo už tady přede mnou psal ,že se mu nechce mít jistou část dne připojenou (jako monitor) bedínku s příkonem 0,5KW.
Při pokusech o největší využití světla (soustředění jedním směrem) se mi zatím nevíce osvědčil reflektor z auta ,měl jsem k dispozici z Ford sierra ,ale myslím ,že vhodnější bude ze staré Škodovky 120 (kulatý a plechový).Posouváním výbojky v ose zrcadla lze dosáhnout různého úhlu rozvírání paprsků ve vystupujícím svazku.Myslím , by se tímto dalo vyhovět i požadavkům prim. fresnelky.
Jirka
vetsi cocky se daji obednat v te cine, nebo i na ebay.de, vychazi to na nejakych 50E, jen nevim jestli za obe, nebo jen jednu. jestli se rozhodnu kupovat ty vetsi fresnely, tak pouziju asi 17"lcd s lepsim rozlisenim i kontrastem. profi projektory maji kontrast i 2000:1, videl jsem 17"lcd i s 1000:1 odrazuje me jen cena za nej 9000,-
jinak jak jsem se dival na vybojky, tak co se pouzivaji do profi projektoru, nebo diskotekovych svetel, tak s chromaticnosti >6000K, jsou mensi i rozmerove a konstrukcne delane tak, ze pred obloukem vybojky nejsou zadne draty a pod. cena je vsak od 3300,- a 3xmensi zivotnost.
zatim jsem se nikde nedocetl, ze by nekdo laboroval s presnym tokem svetla na vresnel (lcd), stejnou intenzitou na ruznych mistech LCD a pod.
zkousel nekdo tento postup?
1) zkouska svetelneho zdroje: vybojka +zrcadlo (lupa) musi tvorit presny kuzel svetla - vyzkouset na zdi ve vzdalenosti 1,2,3,4,5,10m ve vsech vzdalenostech musi byt svetlo v kazdem bode osviceneho kruhu o stejne intenzite.
2) s umistenim vybojky do presne ohniskove vzdalenosti prvniho fresnelu by to melo delat "laser" - laminarni tok ve vsech mistech se stejnou intenzitou (zmerit ctverec na 1,10m,)
3) s druhym fresnelem to musi v jednom miste (ohnisku druheho f.) udelat rovnou tecku ne elipsu !!
4) pak uz zbyva jen kvalitni objektiv. zkouseli jste nekdo objektiv se zoomem z fotaku?
5) pri rozvicemem LCD (cela plocha bila) musi jit videt vsude stejny rastr pixelu LCD. nemi to byt nijak zohle nebo rozostrene.
jestli muzu poprosit ty, kteri uz maji projektor hotovy o informaci, jestli je dobra ostrost jednotlivych pixelů v rozich obrazu s tema cinskyma fresnelama a jestlipak je ostry obraz v rozich u nerozebraneho meotaru. a zkouseli jste nekdo dat za prvni frasnel polarizacni folii nebo polarizacni sklo? je v tom nejaky rozdil?
david
...objavil si teplú vodu :roll: Problém je v cene. Kvalitná optika = drahá optika (a to sa týka jak reflektora, tak fresneliek, objektívu, ...). Takže keď chceš lacné riešenie, musíš niečo obetovať.
BTW: objektív z foťáku ti bude naprd, má malú svetelnosť a úplne inú konštrukciu ("projekčná plocha" vo foťáku má veľkosť poštovej známky...)
Citace:
Původně odeslal PeterM
nojo, ale na na detailech v rozich obrazu nekterych projektoru v zahranicnich forech jsou ostre pixely, i cely obraz. proto jsem se ptal, jestli je to jsou jen nejake podstrcene propagacni obrazky od izoteku, nebo to je jen vyladenim vzdalenosti vybojky a cocek.
...ono to bude aj tým, že nie všetci používajú ten izotek-set. Niektorí si priplatili na lepšiu optiku. A k tomu vyladeniu polohy - už to tu bolo X-krát spomínané (tie vzdialenosti sa vypočítavajú z parametrov optiky, nie odhadujú "ako príde").Citace:
Původně odeslal dd
K tvojmu problému: ak zaostríš tak, aby si na plátne videl kružnice na fresnelke (tej, čo je bližšie k objektívu), tak vieš posúdiť, či je nekvalitný objektív, alebo fresnelky.
(pri nekvalitnom objektíve sa ti nepodarí zaostriť celú plochu fresnelky). Ak je toto v poriadku, tak neostrosť obrazu spôsobujú fresnelky (nieje jedno, ktorá z nich je "predná" a ktorá "zadná"!) alebo zle vypočítané rozmiestnenie prvkov. Úbytok jasu k okrajom môžu spôsobovať všetky časti (reflektor, kondenzor, fresnelky aj objektív). Nelineárnu kresbu (súdkovitosť) spôsobuje objektív.
z izzoteku mam objednany fresnel a objektiv. už je to 15 dni co to odeslali a nic :(
ted mam fresnely a objektiv z čoček z meotaru.
obraz neni uplně ostry, a taky když mam černou plochu tak mam u bíleho kurzoru myši takove bile šmouhy, takove duchy..
meotar byl meopta 4/350
nevíte jake mužou byt ohnnidka těch fresnelu? jsou asi oba fresnely stejne ? jo a ještě mam ty fresnely trochu teplem prohle, ve středu jsou vypoukle. nemuže mi to ty duchy dělat to vypouknutí?
:roll: Zober fresnel (každú polovicu zvlášť) na slnko, zaostri obraz slnka na nejakú plochu a zmeraj vzdialenosť fresnelu od plochy = ohnisková vzdialenosť...Citace:
Původně odeslal PCborec
Zdravim lidicky, tak jsem se prave prokousal tim sahodlouhym forem.. Zajimalo by me ( jeste to tu nebylo reseno ), jestli ma nekdo zkusenosti se zmensenim vysledneho obrazu. Mam problem, ze potrebuju ze ctyr metru promitat na 2,5 metru uhlopricku. zkousel jsem tu postnute vypocetni tabulky a vyslo mi, ze potrebuju vzdalenost objektiv -> fresnel 80cm :? , coz je dost. Umi tohle resit tricockovy objektiv nebo je treba cocku navic. Chtel bych stavet vetrikalni projektor se zrcatlem ( kvuli uspore mista ) , ale metr a upl dlouhe to mit nemusim.. kdyz bych chtel korigovat pripadny naklon obrazu pri promitani z uhlu, tak to by se asi taky resilo pres to zrcadlo zajimave.. Je nutne optiku objednavat v zahranici? nemam s takovym nakupem vubec zadne zkusenosti, franzcouzsky neumim.. tak nevim :?
JR
Citace:
Původně odeslal JR Ewing
jak jsem to podle tech linku pocital, tak mi vysel predni objektiv f=529mm na 15"lcd.
ohniska zjistis jak psal peter.Citace:
Původně odeslal PCborec
Zkus odstranit z prostoru vybojky zrcatko a kondenzor, jestli ho tam mas a prostor vypln necim matnym cernym, co neodrazi svetlo. vysledny jas bude sice mensi, ale zjistis jestli je to kvalitou fresnelu a optiky, nebo tim, ze do prvniho fresnelu nevstupuje svetlo jen z ohniska, ale i odjinud. (odrazy, nebo spatne umistena vybojka od ohniska fresnelu by delala "duchy") viz muj predchozi prispevek.
dd> Jsem si taky absolutne jisty, ze optika z izzoteku je urcena primarne na meotary(jeste jsem nevidel LCD s rohama :lol: ), mam ze staryho meotaru totozny objektiv, i fresnelky (jen maji mensi rohy, asi starsi typ...)
Jen doplnim, ze vybojka musi byt v ohnisku 1. frenelu pouze za prepokladu pouziti bez kondensoru, s kondensorem toto samozrejme neplati. Musi byt bliz, aby z pozice fresnelky vypadala jako v ohnisku. Postup co popsal dd je asi nejlepsi zpusob jak spravne nastavit optiku.
Ad. vetsi fresnelky. Jedna stoji $30 a rozmery maji 39,5x39,5cm, ohnisko maji 220mm a 330mm, material opticky akrylat, tloustka 2mm u obou. Doprava je $25 a do tydne to ma byt dorucene. Nebo je i levnejsi varianta dopravy, ale pak to jde asi mesic.
dd>zatim jsem delal pouze pokusy se zarovkou z auta(nebyl jsem si jistej tema dilama z meotaru...) Ale fungovalo to perfektne, takze jsem uz objednal vybojku (HQI-TS 400W/D) a jdu do toho :arrow: .
Ostrost jsem zatim tolik neresil (promital jsem jen cmaranici na folii a vypadalo to dobre, ale rohy jsem az tolik nezkoumal...)
Zaobleni bocnich hran jsem nepozoroval (a kdyz tak nic akcniho...)
Ta moje fresnelka je 310x310, byla po krajich slepena, 300mm aktivni cocka, cili na 15" 4mm chybi. Soude dle obrazku z izzoteku ta jejich je na tom stejne. Co se tyce vysky, tak nevim. Ja mam "velky rohy" takze neuvidim rohy LCD (zhruba 1x1cm... :evil: ) Vyresim to lepenkou a smirim se s tim ze neuvidim cely obraz, na filmy je to fuk, pripadne casem koupim ty vetsi frenely.Nebo 14" LCD, ale ty co jsou k dostani maji mizerny parametry... viz. electroworld
hm, takze ten izzotek me trochu zmatl. :o :!:
310mm fresnel z izzoteku = fresnel z meotaru a je pouzitelny jen na 14" a mene, jestli nechcete mit orezane rohy. nektere odkazy na zahr. forech, na ktere jsem se dival bud kecaji, nebo nepouzili 310, ale 395mm fresnely.
kdo uvazujete o stavbe s 15", nebo 17"lcd, tak jedine s 395mm frenelama http://www.3dlens.com/enter.html?tar...snel_Lens.html (odkaz uz tu byl) myslim si, ze investice za 15"lcd je dost draha na to, abych setril na ukor kvality optiky, rohy, atd.
fresnelz 395x395mm vyjsou na>
1~ 4 US$28.60 - 1430,- za dva
5~ 9 US$26.40 - 1320,- za dva
10~ 24 US$24.29 - 1214,- za dva
25~ contact us
budu kupovat jeste polarizacni folii (propusti jen svetlo, ktre jde primo kolmo na ni) http://www.3dlens.com/enter.html?target=Polarizer.html vybral jsem si tu 630x900mm ma dobre parametry a kdyz nas bude vic, tak to ani nevyjde draho. pujde z toho vystrihnout polarizak na 6 15"monitoru a ctyri 17".
cena 55$x22,5/4(6)kc =
309,- za kus pro 17" a
207,- za kus pro 15".
jestli se chcete nekdo pridat k moji obednavce, tak dejte vedet na multis@post.cz
obednavat to budu 21.3.05. budu chtit predem prevest na ucet celou castku, protoze oni to neposlou na dobirku, chteji to taky predem zaplatit ;D
Co se to tady šíří za poplašné zprávy :eek:
Izzotek fresnely stačí na 15". Ty chybějící 4mm jsou zanedbatelné. S touto optikou je postaveno už dost 15" projektů a pokud máte někdo problémy s výsledkem, tak bych hledal problém jinde (pokud není fresnel zvlněný od tepla). Já s nima problémy taky nemám.
Jezevec: No, co já vím, tak absolutní většina dnes prodávaných TFT LCD má 0,297mm dot pitch. Což dává pro 15" display šířku :1024*0,297=304.128mm.
Což je zhruba o ty 4 mm víc než šířka té fr. od Izzoteku. Já si zprvu ani nevšiml, že to přesně nesedí.
Tak jsem vzal pravitko a zmeril tu delsi hranu u Lcd, podotykam ze rozebraneho, od pixlu k pixlu. Moje 15" Lcd ma presne 31cm, takze ta fresnelka od Izoteku je mala. A to ani nepocitam, ze by mela mit taky nejaky okraj a ty chybejici rohy ani nepocitam. Komu staci jen koukat na filmy, tak to asi staci. 16:9 je v pohode, filmy 4:3 uz min rohy nejsou a na praci s desktopem to neni. Teda vlastne delat se na tom da, ale pak bych to rozhodne nesrovnaval s projektorem za 100k a vys, kdyz to ma pro me takovehle mouchy. Kdyz vezmu fresnelku 39cm tak rozdil ceny je nekde kolem 1-1,5k a to me v celkove cene uz zase tak nevytrhne. Takze ja osobne budu objednavat ty vetsi, kdo se chce pridat, muze se prihlasit. Jinak je jeste takova drobnost, ze nektere fresnelky maji roztec 0.2mm a nektere 0.5mm. Co myslite jak drobnejsi rastr ovlivni obraz?
tak dneska přišly věci z izzoteku a fresnely mam na 15ku LCD dobre, rozštipl sem to a ta vybroušena čast čočky je tak 1mm přes okraj LCD takže mi to na LCD pasuje. a rohy jsou mimo displej.
www.pc.borec.cz/projektor už sem tam něco hodil, chce to platno, zatim promitam na hnědou stěnu. a musim ještě vychytat ty modre chyby, mylsim že to dělaji ty dělane FFC.
no mi ty fresnelky pasují :)Citace:
Původně odeslal Locke
možna mam menši LCD než 15 :)
FFC mi poslal *RADIK* kabely z faxu. byla to takova folie kde jsou hněde vodive cesty, byva to dost u hlav v tiskarně.
ja sem to upravil že sem zbrousil ten lak abych se dostal k těm vodivym cestam a strčil to do konektoru na plošnem spoji a pojistkou na konektoru sem to přivřel.