Neexistuje nejaka finta, ktera by mi pomohla k tomu aby zdroj nezvysoval otacky vetraku se zvysujici se teplotou ?
Printable View
Neexistuje nejaka finta, ktera by mi pomohla k tomu aby zdroj nezvysoval otacky vetraku se zvysujici se teplotou ?
jasne ze existuje finta, hovori sa jej urez cidlo a daj konstantny odpor :)
alebo si tam daj manualnu regulaciu, alebo aspon vykonovy potenciometer.
:) kde cidlo najdu...
zloz kryt a najdes cidlo na drotoch veducich k ventaku
nenajde ;DCitace:
Původně odeslal rOn
Pry je na PCB a ne na dratech ...
...ja bych hledal nakej zelenej nebo modrej termistor nekde pobliz heatsinkuCitace:
Původně odeslal comm
Další možnost je vytáhnou si to napájení ventilátoru ven a můžeš to připojit na napětí jaký bude potřeba (klidně i přes ten potenciometr) ;D
no u chieftec zdroje bych si s tímhle rál velice opatrně....
viz thread: zbavte se svého chiefteca...
No dalo by se mu dát do série odpor, ale ne moc velkej... řek bych tak 50ohm.
no upřímě, já bych tam nedal víc jak 30 ohm , já dal na větrák u procáku 30 ohm a otáčky šli z 3100 na 2400Citace:
Původně odeslal Marty
OKa, stejně je to nejlepší vyzkoušet, já odporem otáčky nikdy nesnižoval, takže fakt nevím. Možná by nebylo od věci tam dát napevno nějakej kluznej fan na 5V (např ten coolermaster).
Mám v kejsu teď tři, dva na 5V a jeden na 7V a zdroj (Fortron/AOpen FSP300-60PN 120mm fan) je spolehlivě přeřve :lol: :lol: :lol:
hehe, vrahu, to uz jsem zkousel dat v chieftecovi vetrak na 5V natvrdo. Tocil cca 1200ot/min turch a pri odberu meho kompu byl ten zdroj v jednom ohni, skoro ani ruka se na nem nedala udrzet, mel jsem to tak asi 14dni a pak jsem ho prestal trapit vzal jsem si z druheho kompa 300W zdroj FORTRON, hodil vetrak na 7V a bylo vysmato. Jinak ten chiftekovsky zdroj tedka bezi v bratrovo kompu s vetrakem na 5V, ale to ma jen D800, WD 7200ot, CD-romku, takze ten odber je daleko mensi nez u me a ten zdroj je vlazny...Tedka mam v tom Fortronu CM blue na 7V a zdroj si chrochta blahem :)Citace:
Původně odeslal Marty
Docela by mě zajímal opři jakém nastavení větráku se ten zdroj více zahřívá. Při 7V nebo 12V, asi při těch 7V protože je větší odběr, nebo ne?
ten zdroj sa podla mna zahrieva rovnako, len ventilator na 7v ho bude ochladzovat slabsie. odber ventilatora by tiez mal byt rovnaky ak nepouzijes PWM, pretoze cast energie sa rozptyli vo forme tepla odporu.
ja mam teraz na ventilatore v zdroji napevno 47ohm odpor. hluk sa znizil rapidne, ale teplota zdroja tiez rapidne stupla.
Bůch chrań jasně, že jsem nemluvil o větráku na zdroji, ten bych dal na 7V jen jednou protože pak bych měl firewire kabely i ze zdroje :-)Citace:
Původně odeslal rOn
to by si si mal skusit sahnut na moj zdroj ked je pri maximalnej zatazi, hreje sa od neho aj skrinka a to dost.. a som lenivy s tym daco spravit, kedze chcem radsej ticho.