co je to FSB a kde sa meni :oops:
Printable View
co je to FSB a kde sa meni :oops:
FSB alebo aj FrontSideBus je frekvencia signalov vysielanych od procesora do chipsetu a spat. (dufam ze som to napisal spravne :oops: )Citace:
Původně odeslal sahulk
a meni sa v BIOSe alebo aj pomocou spravneho SW (a na niektorych doskach) aj vo operacnom systeme
MadCap
jo madcap ma pravdu ale prakticky je to todle:
mno dyz mas treba intel petnium3 na 500mhz tak frekvence se zklada z techto cinitelu 5 X 100
5 je nasobic a 100 je prave fsb. Pri pretaktovani vetsinou menis fsb cili kdyz v nasem pripade zmenis fsb na 110 procesor ti pak bezi na frekvenci 550 cili pretaktovals o 50mhz. Ruzne procesory ruzne zbernice.
cim vyssi zbernice tim lepsi. Od ni se totiz vetsinou odviji rychlost pameti, agp a pci. Sory ale musim valit takze na delsi pojednani neni cas
vdaka uz som pochopil :lol: [img][/img]
taky sem s tim kdysi mel problemy :mweheh:
Mala oprava FrontSideBus nie je frekvencia ale zbernica (Bus = Zbernica) a v Biose sa nastavuje frekvencia tejto zbernice, to len aby bolo jasno v pojmoch.
uff :oops: sorry :) sa stava v rychlosti .. samozrejme ze BUS je zbernica :)Citace:
Původně odeslal juzko
MadCap
A nie je pravda ze sa to meni vzdy v BIOSe. Na niektorych doskach sa to nastavuje jumpermi, na niektorych sa to neda nastavit vobec - bud sa to nastavuje automaticky alebo starsie dosky su 66MHz - only.
Citace:
Původně odeslal juzko
Jak by rekl nas ucitel cislicovky: Nastaveni frekvence sbernice je hovadina jelikoz sbernice je pouze soubor vodicu (vedecky termin ;D ). Ta frekvence (FSB) udava pouze kmitocet :arrow: rychlost posilani dat pres sbernici (pro rejpaly ??? -nemyslim frekvenci nosneho signalu). Za tu "frekvenci sbernice" je odpovedny procesor ne med ve vodicich sbernice. Co takhle oznacit FSB jako interni frekvenci a po znasobeni multiplikatorem frekvenci externi?? :idea:
Jsem naprosto znicen skolou nebo je na tom neco pravdy?? :smoke:
si nejdriv precti homepage webu overclocking.cz, kde se pise o taktovani (1. vec, kdyz se neco chces dozvedet, je: nekde hledat a ne se ptat)Citace:
Původně odeslal sahulk
mno to je dost velky problem tohodle foraCitace:
Původně odeslal Zamis
?Citace:
Původně odeslal Hrochoslon
ano, mas pravdu - neni :)
Citace:
Původně odeslal Xeonix
Znicen skolou... ;D
Neco pravdy na tom bude, (teda pokud mohu ja posoudit), ale to by jsme tady za chvili mohli zacit rozebirat, jaktoze je kremik polovodic a jaka je presna strukura optickeho vlakna ci neprosnosti pri popisu funkcnosti křemikovych displeju... :wink:
A od toho tady toto forum prece neni. Nebo aspon myslim. :-)
Nekomu, kdo nezna pojem FSB musi jako defice stacit rychlost sbernice.
Pro to, aby ji zvedal, nemusi vedet nic o nosne frekvenci apod.
Xeonix: si fakt asi znicen tou skolou lebo je to kravina ;D
Je sice fakt ze frekvencia zbernice ako pojem je kravina to mas uplnu pravdu ale dalej vzapeti pises ze, citujem:
'Za tu "frekvenci sbernice" je odpovedny procesor ne med ve vodicich sbernice'
Za fekveniu moze blby krystal a nasledne PLL obvod, ne procesor, ze ;D
citujem dalej:
'Co takhle oznacit FSB jako interni frekvenci a po znasobeni multiplikatorem frekvenci externi?? '
zase chces oznacit FSB za frekvenciu aj ked cele je to o tom ze FSB je zbernica ;D , a to interni externi, to fakt netusim coho inxterni a coho externi ???
PS: som tiez uz dost zniceny skolou a BTW mam 2 statnice z Archytektury pocitacovych systemov (dve rozne ;D ) a tiez nechcem ist do detailov to by sme tu asi boli do rana, ze...
Tak sa dohodnime na tomto:
FSB == Front Side Bus == Systemova zbernica.
Od nej sa urcuje tzv. interny takt procesora.
Interny takt CPU je fyzicka frekvencia, ktorou komunikuje CPU s NorthBridge cipsetu zakladnej dosky.
Interny takt * nasobic (multiplier) == externy takt CPU.
(Externy takt CPU je vlastne ta frekvencia, ktora sa vsade udava).
Urcuje sa od nej takt pamati, PCI, ISA a AGP... (tu by sa dalo polemizovat :))
Me by zajimalo, proc komunkaci s northbridgem rikate vnitrni a southbridge vnejsi. To jako, ze periferie jsou externi ? ;D :wink: ;DCitace:
Původně odeslal PiT
Ne, ne chapu, ale stejne je to zavadejici...
???Citace:
Původně odeslal Dawe
Procesor komunikuje PRIAMO iba s NorthBridge, Pamatou a AGP.
Z toho data prudia iba cez NorthBridge.
NB potom komunikuje s pamatou, AGP a zbernicou PCI.
S PCI zbernicou komunikuje SouthBridge a PCI (vsetky PCI karty, nejake externe radice, etc...).
So SB potom FlashROMa(BIOS), IDE, USB a ISA.
Nikto nikdy netvrdil, ze so SB je externa komunikacia. Ono v podstate je externa ;D
Ale ja som nehovoril o komunikacii ale o internom a externom takte ;)
Novsie chipsety uz maju dalsiu zbernicu na prepojenie medzi NB a SB, aby to nezatazovalo PCI.
A ako sa to nazyva ???Citace:
Původně odeslal Rainbow
Je to nieco ako tzv. X-BUS <- FlashROM<->cip na riadenie klavesnie/commov/ps2 ???
Kazdy vyrobca to nazyva inak a je to vzajomne nekompatibilne.
X-Bus bol na BIOS a KBC - 8-bitova datova zbernica je pripojena rovno na ISA, adresy tiez a signaly chip select, write enable a pod. idu priamo z chipsetu. Uz sa to nepouziva - KBC je integrovany v chipsete, BIOS a Super I/O sa pripaja cez LPC (Low Pin Count).
Porad zapominate na Sis pokus o integraci NB i SB do jednoho...Citace:
Původně odeslal PiT
Jak to chcete nazyvat potom ?
Vsechno interni ? :-)
to ze to je v jednom chipe neznamena ze to spolu "nekeca" .. myslim ze sis tomu hovori multi-cosi .. ide o to ze to ma ovela vyssiu prenosovu rychlost ako ostatne zbernice ...
MadCap