Re: Když nevíš tak se zeptej
Citace:
Původně odeslal Vladimír Mahr
Došel jsem do mrtvého bodu a potřebuji poradit. Koupil jsem Asus A7V. Ten používá čipset KT133. V nejnovějším manuálu staženém z internetu jsem se dočetl, že seska má JumperFree Mode. Tento Jumper rozhoduje zda nastavení FSB a CPU core voltage bude převzato z biosu či dle nastavení switchů na desce. Avšak násobek CPU se u zamknutých procesorů bere vždy z údaje nastaveného výrobcem a u odemknutých procesorů z nastavení switche na desce. Jelikož můj koupený Duron 700 byl výrobcem zamčen a mně a ani kamarádovi se nepodařilo jej odemknout, tak ať jsem nastavil jakou chtěl hodnotu násobku pořád používal 7x. Proto jsem šel cestou zvyšování FSB. Nejprve jsem dal FSB 100 a paměti taktéž 100. Změřil výkon Sandrou a přestavil paměti na 133.
Znovu změřil Sandrou a viděl zrychlení v práci s pamětí. Potom dal FSB 105 paměti šly automaticky na 145 a znovu měřil výkon. Opět celkový výkonnostní nárust. Do FSB 112 bylo vše v pořádku. Nápověda v biosu hovořila, že jakmile dám FSB 120 a výše zapne se dělička 4 a tím poklesne tak PCI a AGP. Pořád se zdá, že ASUS umí. Nechtěl jsem jít rovnou na FSB 133 jelikož zamčený Duron by běžel na 7*133=931 a na to zřejmě nemá tak jsem zase zvedl pomalu FSB na 115 a přidal voltáž CPU na 1,8 V. Po resetu se již comp nerozjede pouze slyším najet hlavičky hardu. Řekl jsem si a je to pravda, že s FSB 115 šel příliš nahoru takt pamětí a v tom to bude. Ale jak vymazat hodnoty z biosu ? Vyndal jsem baterii a nic. Switch na smazání hodnot z biosu to nemá tak jsem přepnul JumperFree mode na disabled a nastavil na desce pomocí switchů voltáž CPU na 1,6V a FSB na 100. Přesto ani ťuk. Vyměnil jsem paměti a ani ťuk. A teď mi řekněte jak to chcete spravit ? Podle mne to zvíře pořád bere hodnoty v biosu a tam je příliš vysoký takt pamětí. Návrhy řešení.
Podivej se poradne, nektere desky Asus maji reset, ale musi se pouzit nejaky sroubovak (dratek, kus kovu...), ten reset nemusi byt v podobe switche...