Re: (HT)PC pro domácí kino
Ahoj, já jsem v minulosti řešil v podstatě to samý. Zatím tedy jenom v bytě, ale příští rok bude aktuální i ten domeček. Co používám je HTPC napojený na reciver (stereo bedny) a na TV (hloupá plazma), k tomu bezdrát myš+klávesnice (tu jedinou bych vyměnil za větší, ale manželka nechce). Hry na tom nehraju, ale vyzkoušel jsem, že vcelku dobře funguje u STEAMu to jejich sdílění knihovny (někde je hrací počítač, přes kterej ta hra běží, tj. HTPC nepotřebuje takový výkon, stačí dobrá gigová sít). Střeva v HTPC jsou jen obyč - CPU i3 + SSD, systém win 8. Zatím bez skříně, vložený jen tak v Ikea stolečku. Ovšem doporučuju i NAS. A požadavek od manželky je, že to tak chce i v domečku.
Pokud bys potřeboval nějaký detaily, napiš.
Jop, díky za reakci. Já to vidím asi tak, že to poskládám podobně jako ty :-) akorát přemýšlím nad grafickou kartou... primárně mi jde o TICHO, výkon celé sestavy je (logicky) až na druhém místě. Doufám, že se vejdu do částky 15.000,- Kč "sakum prdum" (vlastně jeden 4TB HDD mám, takže něco ušetřím)...
Můžeš mi, prosím, napsat svoji kompletní sestavu?? A jak máš řešeno wi-fi??
Viem, že toto riešenie by ti asi nevyhovovalo, ale napríklad ja používam ako "HTPC" starý notebook s Core 2 Duo a Windows 10 s bezdrôtovou klávesnicou a myšou napojený na telku cez D-SUB a na analógové 5.1 repráky cez slúchadlový výstup a zvukovku Sound Blaster Extigy a funguje to. Na hudbu mám hlavne Spotify a na video rôzne online služby, teda disk prakticky nepotrebujem. Externý disk s videom som mal cez USB napojený na router Belkin, teda som mal obsah disku k dispozícii všade cez Sambu a WiFi.
Dávnejšie som používal dokonca starý tablet pripojený cez HDMI na telku, kde som používal Netflix, Spotify a podobné služby a tiež to išlo, len v poslednom čase už trochu nestíhal, tak som ho vymenil na noťas.
Ahoj, tak moje konfigurace:
CPU - i3, MB - asi ASUS P8H61-M (nějaká malá se socketem 1155), ATX 300W noname, myš od MS (BT), GPU - integrovaný na i3, HDD 120GB SSD (tuším Kingston), RAM 4GB DDR3, k tomu přes optickej výstup z MB spojeno s Receiverem -> dva sloupy (je tam vytáhnutý i zvuk z TV, i manželka poznala rozdíl ve zvuku :) ).
Dneska už asi seženeš jen socket 1150, CPU (3500Kč), MB (1500-3000Kč), SSD (1500Kč), RAM (4GB cca 1000Kč) a jseš na cca 9000Kč při té dražší variantě, plus case/zdroj/lepší chlazení +2000/3000Kč. Tu grafiku bych tam dával jen pro případ, že skutečně potřebuješ na tom i hrát něco novějšího. A za zbytek peněz bych koupil NAS, kam bych dal ten 4GB disk a budeš ho mít přístupnej ze všech počítačů.
PS: Propojený to má kabelem, wifi bych nevěřil, že bude při FHD promítání běžet naplno. Za předpokladu, že uvažuju správně a máš manželku, děti (případně v blízké budoucnosti), tj. těch zařízení, který budeš mít pověšený na wifi bude pomalu přibývat.
Ale existuje i varianta, kdy si koupíš něco jako:
http://www.zive.cz/clanky/intel-comp...6/default.aspx
a vyzkoušíš si, že to je skuteně to, co chceš. Pak jen musíš pořešit, jak s tím diskem/daty a k tomu bych opět doporučil ten NAS.
Tchánovi jsem stavěl levnou verzi HTPC (nějakej starej integrovanej Atom na desce) a taky se dá, ale není to moc rychlý, a já čím víc stárnu, tím mám radši, když věci fungujou jak chci já, a ne, že se s tím musím zlobit :)
Mám to podobne ako mejla. Občas tam tiež beží nejaká hra tak som použil grafiku GTX 750 Ti pasívnu https://www.alfa.cz/product.php?eid=10516007K0BXDXK2QKY
V skrinke mám 2x 120mm Noctua fany takže je to aj tiché.