Re: "Nový" disk nebootuje
A v Ranishi jsi nastavil první partition (tu, z níž bootuješ), jako aktivní? Pak je ještě dobré nastavit v Master Boot Recordu "Standard IPL" místo "Unknown IPL".
Tohle by mělo na 99,99.... % zabrat.
Dík moc, +0,01%:D. První oddíl jsem mel nastavený jako aktivní, v tom to nebylo. Ale MBR potreboval ten "Standard IPL", ted to jde. Je jenom zajímavé, ze naprostá vetsina diskú si s tím "Unknown IPL" vystací.
Ranish nepouzivam, ale z principu prikaz sys x: nestaci, ten pouze vytvori bootsektor OSu na zacatku daneho oddilu (a zkopiruje systwmove soubory) ale na MBR vubec nesaha! Pozor, pokud vsak pustite instalator Windows z CD, tak ten s oblibou MBR prepise i kdyz zrovna nechcete, proste Bill vi, co je pro vas nejlepsi :)
K tomu se pouziva treba fdisk /mbr, ktery zapise standardni kod zavadece do MBR. Zrejme je to totez co to Standard IPL - tuhle zkratku sem neznal.
IPL je tady trochu vzácný pojem. Gugl k nemu najde plno odkazú jako Intense Pulsed Light, co se pouzívá na epilaci. Jako Initial Program Load o tom má Wikipedie samostatný strucný clánek jen v nemcine, anglichtina o tom bez prílis jasné definice pojednává obsírneji v clánku "Booting". Nove lze strucne najít v nemcine i na rakouském computerlexikon.com, snad i v jiných méne známých chytrovnách.
A aby zkratky byly pokud mozno jednoznacné, tak to podle en.wiki múze být i Information Processing Language. A pak je jeste jakýsi "Official IPL Gaming Desktop from ORIGIN PC," kde se mi neopdarilo zjistit, co to IPL znamená :)
Pokud me nesálí pamet a nepletu si to s necím jiným, fdisk jsem pouzíval kdysi jako to první, co se nabízelo, kdyz jsem zacal delat s Windows. Ale nejak si mlhave vzpomínám, ze jsem to opustil jakoby pro nejaké silné omezení jen na dnes uz mrnavé disky, snad jen do nejakých 2 GB, jako by to snad neumelo porádne ani FAT32; i kdyz moje první disky tenkrát byly 2,5 GB, tak nevím.
Ranish práve pred tím sys x: udelá mj. i MBR.
Jsem rád, že to funguje. :-)
Ranish je hlavně o komfortu a přehlednosti (novější fdisk sice uměl i větší disky a oddíly, ale pochybuji, že by se dostal nad 32 GB, a pokud ano, tak nad 127 už by měl mít konečnou, ale koho by bavil restart co každý krok).
Kdyz se pouzije novejsi fdisk z win98, tak myslim ze vidi i moje caa 500GB oddily, ale ted si nejsem jistej. Kazdopadne stary fdisk z MSDOS 6.22 umel jen do 8,4GB (a FAT16 oddily 2GB).
Taky existuje vylepsena opensource implementace FreeFdisk, co by soucast FreeDOSu. Ja zas pouzivam PQMagic, ale neumi jednu vec - zarovnani oddilu potrebne pro SSD, to sem delal v Gpartedu...
Citace:
Původně odeslal
RayeR
stary fdisk z MSDOS 6.22 umel jen do 8,4GB (a FAT16 oddily 2GB).
Jo, tak to je to, co mi zústalo v pameti. O tom novém Fdisku jsem dosud nevedel. Ale jak koukám, umí taky jen hýbat s odílama. Ranish umí navíc gumovat data, testovat sektory a formátovat. S gumováním dat se pokud vím v 98ckách nepocítá nikde a testování sektorú jen v rámci formátování mimo Fdisk nebo pak uz v provozu Windows Scandiskem (coz je i o tom, jako ríká peta303, "restart co každý krok").
Na druhou stranu, jestli si dobre vzpomínám a dobre to chápu, jak na ten Fdisk ted na rychlo koukám, svými primárními a rozsírenými oddíly a logickými mechanikami v nich se dá udelat víc "mechanik" nez jen ty 4 oddíly, na které je stavený FAT32 (jestli se nepletu); pro bezný provoz jsem zatím ale jeste nikdy nepotreboval víc nez 3 oddíly, tak nejvýs kdyz jsem nekdy rozoddílováním chtel vyloucit defektní místa na disku.
Ranish ukáze sice vsechno, jaký disk se mu strcí, vcetne NTSF, ale vyrobí a zpracovává jen max. ty 4 oddíly pro FAT32 (poslední stabilní verze; po ní je jeste jedna beta, co ovládá uz i NTFS s príslusne libovolným poctem oddílú, tu jsem zatím ale nezkousel).
Me Ranish konal cenný sluzby, kdyz jsem tu mel vetsí mnozství vyrazených diskú, co jsem potreboval roztrídit na dobré a spatné a ty dobré uvést do stavu "jako nové".
Pocet oddilu nijak nesouvisi s pouzitym souborovym systemem. Omezeni tabulky MBR je proste na 4 zaznamy, tim to hasne. Takze vic jednotek jedine pres extended partition a jejich retezeni s log. oddilama. S tim ale umi poracovat snad vsechny diskovy utility, vcerne fdisku, jen je potreba vytvorit tu extended partition misto samych primarnich...
Nekde jsem cet, ze snad NTFS tohle omezení na 4 záznamy nemá mít. Ale ted fakt uz nevim kde, takze ruku do ohne kvúli tomu dávat nebudu. Ale podle popisu Ranishe beta (poslední verze, a jelikoz nenacházim zádné specifické stíznosti, tak zrejme normálne plne funkcní, akorát ze se na to pak uz milý Ranyšek vyqajz, aby to i formálne dodelal) tam by tehle záznamú melo jít az 30. Nevidim do toho tak dalece, abych sám moh posoudit, jak je to mozné.
A abych pravdu rek, nikdy jsem se dosud nedostal k tomu, abych se zamyslel nad významem normálních a extended partition. Jelikoz se mi v Ranishovi ty normální servírovaly krásne prehledne jak nastríbrném tácu, tak jsem se ani nestaral o to, jestli tam nejaké extended jsou nebo ne. Takze díky za tip, ted vim, ze jdou.
Ale chápu to správne, ze jde jen o to, mít moznost víc oddílú nez ty 4? Ze kdyz víc nez 4 nepotrebuju, tak je jedno jestli udelám 4 obycejné nebo 1 extended se 4 logickýma oddílama?
Citace:
Původně odeslal
Mikus
Ale chápu to správne, ze jde jen o to, mít moznost víc oddílú nez ty 4? Ze kdyz víc nez 4 nepotrebuju, tak je jedno jestli udelám 4 obycejné nebo 1 extended se 4 logickýma oddílama?
Pokud ti staci 4 oddily, je to vicemene jedno, mozna je jen rozdil v tom, jak DOS/Windows priradi pismenka oddilum v pripade ze budes mit v PC 2 disky, tak se muze lisit prirazeni s extended vs jen primarni. Myslim ale, ze je vhodne si ty primarni oddily hned nevyplacat a nechat si tam rezervu, kdybys tam chtel dat treba linux nebo dalsi jiny system, tak pro nej bude asi primarni oddil vyhodnejsi...
Lze mít max. 4 primární oddíly (jako primární by se počítal i případný rozšířený oddíl). No a v tom rozšířeném si už uděláš jednotek kolik chceš...
Zavaděč musí být na primárním a aktivním oddílu, ale i systém lze spustit z rozšířeného...