Webový prohlížeč Vivaldi - myšlenkový nástupce Opery
Hola,
říkám si, že tady na fóru by se mohl najít ještě někdo, kdo používá Operu 12.17, protože se historicky jedná pro spoustu lidí o nejlepší prohlížeč a dobrý nástroj pro práci s webem.
Pokud vás, stejně jako mě, mrzí, že váš prohlížeč je na dnešním moderním webu stále méně použitelný, možná vás zaujme prohlížeč Vivaldi od původních autorů Opery.
Zatím je stále ve fázi betaverze. Má Opera se dala používat skoro jen na Wikipedii, Google a tohle fórum, libovolná moderní webová stránka jej poslala do kopřiv :), a tak jsem se jal onen prohlížeč zkusit.
Moje první dojmy jsou veskrze pozitivní, zatím mi tady pár věcí, na které jsem byl zvyklý z Opery, chybí, ale nic kulervoucího. Pozitivním také shledávám to, že cokoliv, co mi chybělo, už někdo řešil na fóru Vivaldi, a byla tam reakce od vývojářů ve smyslu "jo, určitě plánujeme." Vím, že se říká: "slibem nezarmoutíš," ale určitě je fajn mít alespoň nějakou zpětnou vazbu. Jinak je z nastavení vycítit snaha o poskytnutí stejných možností, jako měla Opera.
Obecně to je pak převlečený Chrome (potažmo jádro Blink), což asi nikoho nepřekvapí. Rychlost je super a hlavně je možno mít taby na straně.
Zkoušel jste už někdo Vivaldi?
Re: Webový prohlížeč Vivaldi - myšlenkový nástupce Opery
Zatím ne.
Mno a pokud to převzalo další vlastnosti Chromu (nekonečná nenažranost na paměť a neschopnost si po sobě aspoň uklidit bordel), ani šanci nedostane.
Používám Operu 12.10, na to, co má s Operou nekompatibilní kód, nouzově Firefox. Raději bych prohlížeč, který ideově bude vycházet z klasické, předchromové Opery a na celý Chrome se z vysoka...
No, zatim se mi to zda pametove rozumnejsi nez Chrome. Mam tady otevreno 18 tabu, z toho rekneme polovina interaktivni (neco se tam deje = neni to jen forum nebo blog) a jsem na 1,3 GB (sloupecek Private Bytes v Process Exploreru). To mi prijde prijatelne.
Muzes nejak rozvest to "neumi si po sobe uklidit"? Historicky si pamatuju akorat to, ze to skladovalo binarky z predchozich verzi, takze to umelo byt docela tucne. Ja jsem ted na 400 MB (140 app, 250 userdata), tak uvidime, jak to bude kynout po par dnech.
Operu 12.17 jsem pouzival donedavna, nicmene jakmile Google znefunkcnil stare mapy, byla to pro mne konecna, ty nove se ve stare Opere pouzivat proste nedaly a nedaji. Nemluve o (aspon u mne) nefunkcni HW akceleraci vykreslovani. V zoufalstvi jsem tak musel rozdelit Operu na prohlizec v novy verzi (aspon je rychlej a konecne umi vyuzivat vice jader pro ruzny stranky, takze jedna JS-nenazrana stranka uz nezalaguje cely prohlizec, slava!) a na separatni mail/RSS. Nicmene spousta ficur (podari tabu, poradi tabu po zavreni aktualne otevrenyho, detaily o obrazcich, moznosti nastavit vicemene cokoliv, moznosti modifikace preddefinovanych search URL, ...) tam proste chybi a ani po instalaci ruznych extensions se mi nezda, ze by to fungovalo tak, jak bych rad. Pokud bude Vivaldi po releasu obsahovat stejne ficury, jako stara Opera, ale pobezi na modernejsim vykreslovacim a JS jadru, beru vsema deseti bez ohledu na to, o kolik vykonu a RAMeti si to rekne.
Dost zdrojú vyslovuje u Chrome obavy o dostacující ochranu dat a soukromí v dúsledku toho, ze je provozován svetoznámým sberatelem dat Google (ac ten se dusuje svoji nevinností, která se ovsm právnicky predpokládá u kazdého zlocince, dokud se sám neprizná nebo mu vina není bez pochyb dokázaná). Jak dalece tohle múze mít vliv i tady, kdyz to bezí na Chromovo jádre?
Citace:
Původně odeslal
WereWiking
No, zatim se mi to zda pametove rozumnejsi nez Chrome. Mam tady otevreno 18 tabu, z toho rekneme polovina interaktivni (neco se tam deje = neni to jen forum nebo blog) a jsem na 1,3 GB (sloupecek Private Bytes v Process Exploreru). To mi prijde prijatelne.
Muzes nejak rozvest to "neumi si po sobe uklidit"? Historicky si pamatuju akorat to, ze to skladovalo binarky z predchozich verzi, takze to umelo byt docela tucne. Ja jsem ted na 400 MB (140 app, 250 userdata), tak uvidime, jak to bude kynout po par dnech.
Bohužel, z předsudku se stala celkem trefná předpověď: úspora zdrojů se nekoná (přes 1 GB je hodně zlé). Vadí mi to, i když nouzí o RAM netrpím (jenže moje starší Opera s dvaceti panely má teď kolem 200 MB). Data Opery pár mega (+ dočasná cache, která se ale po ukončení vymaže), adresář s programem 40 MB...
S bordelem nejde jen o ty binárky, ale i o výmaz cache apod., běžně řeším nebožáky, jejichž adresář s Chromem má velikost několik GB. Mám rád pořádek.
Citace:
Původně odeslal
peta303
úspora zdrojů se nekoná (přes 1 GB je hodně zlé). Vadí mi to, i když nouzí o RAM netrpím (jenže moje starší Opera s dvaceti panely má teď kolem 200 MB). Data Opery pár mega (+ dočasná cache, která se ale po ukončení vymaže), adresář s programem 40 MB...
No to vís, na pameti dnes uz nezálezí, dnes je levná, drív to bylo jiné, kdyz byla drahá :p - Výrok, který v takrka nezmenené forme poslouchám od té doby, co mám pravidelne s kompama co delat, tj. uz dobrých 30 let. Cím levnejsí, tím vetsí rozhazovacnost a ty se zarid podle toho :(:rolleyes:
No nevim, ale pouzivat v dnesni dobe browser podle toho kolik bere sys. prostredku, to mi prijde jako ulet. Na prvnim miste je pro me funkcnost a rychlost. Z tohoto duvodu jsem 12.17 musel dat vale, i kdyz ji mam stale nainstalovanu.
Aktualne pouzivam Chrome 32-bit stable, Opera dev, Firefox stable, Vivaldi beta (cca mesic). Nejvic "zere" Firefox a jeste k tomu je pomalej.
Ted mam v Chrome otevrenych 63 tabu ve 13 oknech a bere to cca 6 GB z RAM a stejne je to rychlejsi nez Firefox s jedinym! otevrenym tabem (Facebook).
Rychlost Chrome/Opera/Vivaldi je vicemene podobna, tam je to jen o pridanych hodnotach danych prohlizecu, jak komu co vyhovuje.
Ja bych se tady nerad poustel do diskuze na tema: "mame hodne prostredku, tak jako vyvojar preci muzu kaslat na optimalizaci... si proste kupte vic RAMky."
Zaprvy si myslim, ze uz je tisickrat vyresene pred nami, a zadruhe mame kazdy jine potreby, ocekavani a financni a technicke moznosti.
Pridam akorat svuj uhel pohledu na tenhle prohlizec:
Kdyz jsem jeste mel Operu, tak bylo fajn se podivat do Process Exploreru a videt, ze pri dvou sloupcich tabu jsem stale treba na 1.1 GB RAM, kdezto vedle kynouci Chrome ci Firefox s par taby vesele tekl pres 2 GB.
Ted, kdyz mam Vivaldi, tak urcite atakuju jiny cisla a souhlasim s Petr303, ze to je vyrazne vic nez stara dobra Opera 12.
Moje argumentace byla pak takova, ze drtivou vetsinu Internetu konzumuju prave pomoci webovyho prohlizece. Je to program, kterej po vetsinu sveho dne pouzivam nejvic, takze od nej potrebuju, aby delal to, co chci, rychle a stabilne. A jestli ted mam 16 GB RAM, protoze RAM uz neni tak draha... tak si to vlastne asi nemam problem "zaplatit" tim, ze budu mit v kompu vic pameti. Asi bych ani nemel problem si dokoupit jeste jeden 8 GB modul na 24. Je to obludny, ale hodne jednoduchy reseni.
Dluzno dodat, ze zadnymu jinymu programu bych to asi netoleroval :).
Je to obecne stejnej argument jako s cimkoliv jinym - libil se by se nam nejaky idealni svet (elegantni, rychle a procesorove/pametove optimalizovane programy), realita je jina (programy typu Firefox nebo Witcher III, GTA V) a jen tak se asi nezmeni. A pak uz je to akorat otazkou o tom, jak moc zasadovy clovek chce byt a rict vyvojarum sve: "Ne."
Well, necht je kazdy spokojen se svoji volbou :).
Samozrejme, je to velice subjektivní zálezitost.
Ovsem je fakt, ze ty RAM-kový sokly taky nejsou nafukovací a jednou dojdou na doraz. A pak to znamená investici, nový komp, na který treba by ty prachy jeste byly, i kdyz uz je to úplne jiný svet, netz "RAM-ka, co nic nestojí". Ale je to taky cas na treba velké stehování, na zapracování se do nového zarízení, stehování i práce, na které se clovek ciní treba léta, její výsledky by pokudmozno nemely odejít z tohodle sveta drív, nez její autor, pokud mozno zústat i jeho následníkúm. A s tím nejistota, jak dalece bude lze na novém pokracovat v práci dosavadním zpúsobem, jajk dalece s tím novým budou dosavadní výsledky pouzitelné. Cas vychytávání vsech jeho much, který múze vydzadovat i víc, nez kolik ho pak zbyde na plodnou práci atd. atd. - a to celé na jak dlouho? Kdy bude clovek znova ve stejné situaci? Koupís si to nejnovejsí, sotva za rok, jen se na tom zacnes konecne jakz takz rozjízdet, prijde nové a uz budes zas muset ze vsech stran poslouchat, ze más tu starou sunku hodit do srotu; ze taková je dnesní doba, ze dnes uz je holt po roce vsechno staré. Nebo si proste zaflákat byt kompama a mít v podstate na kazdý task, co clovek delá, extra masinu - masiny, které jsou vsechny koncipované na to, aby se vsechno dalo delat na jedné jediné.
Takze pak proste dávým vysokou prioritu optimalizovaným resením a kdyz to pak na necem nejde, tak první, co se ptám, potrebuju to neco vúbec? Stojí mi to za to, co by me to suma sumárum stálo? Kdo tady je vlastne pro koho? Potrebuju celý svet a tedy i auto, co me vsude doveze od Mariánského príkopu na Mount Everest, ale bude mi zrovna tak i jen na ten nákup v sousedství zrát 40 l/100 km a nasilnici i doma zabírat 30 m2? Kolik mi na to vsechno vúbec jeste zbývá casu? Taková je taky realita, jsem svobodný clovek a mám i tuhle svobodnou volbu.