Internet na vzdálenost 800-1000m
Zdravím vás,
poradili byste mi prosím, jak nejlépe spojit internetem dvě místa vzdálená cca 800-1000m (domek pod kopcem a domek na kopci, v lese - není to tedy přímá viditelná vzdálenost). Pozemek je jeden (žádní sousedé, administrativní problémy). Bohužel domy nejsou v dohledu, je mezi nimi les.
Vyzkoušené řešení:
- mobil - signál relativně slabý, rychlost dat mizivá
- elektrickou síť jsem již zkoušel (přes powerline TP-LINK TL-PA6010), ale bohužel nic.
Díky za každou radu!
Re: Internet na vzdálenost 800-1000m
Pokud jde o přímé propojení tak snad jedině tedy instalovat dva stožáry, ať už na domech nebo vedle na pozemku, nad výšku stromů. Což asi nepřipadá v úvahu, kvůli ceně.
Případně pokud to lze, tak se mi zdá elegantnější připojit každý domek na svém místě k internetu, pokud to jde, klidně každý přes jiného providera a počítače pak propojit do VPN sítě skrz internet, která se pak tváří jako LAN.
Nic lepšího mě nenapadá..
Zkusil jsi dotaz na O2 zda by šla pevná linka, teda pokud ta nemovitost má čp. Můžeš dát mapu kde to přesně je?
No a holt pokud nikde žádné připojení není, tak skutečně leda po svém, tj. v úvahu připadá:
- metalika (koaxiál či nějaké vylepšené Ethernet řešení, běžný Ethernet má limit 125 m)
- optika
- bezdrátové pojítko
A vybrat nejlevnější variantu. Z tažení asi koaxiál, ale bezdrát taky nemusí být drahej, rozhodně není potřeba žádná konstrukce jak mají provideři na bůhvíkolik AP. Stačí tlustá trubka či příhradovej nosník a v nejhorším pár lan na úvaz. Daj se sehnat různý vojenský stožáry, klidně teleskopický, když na to člověk narazí tak jsou klidně za pár tisíc. Taky radioamatéři toho mají dost, však tuhle na burze tam někdo teleskop dotáh a prodával.
Medzi domamy niekde na vysokom strome postaviť posed a na ňom dať solárny panel s meničom a s batériou + wifi router ktorý bude mať dve funkcie a to jednou stranou prijímať wify signál z jedného domu a vysielať signál do druhého domu.... :-)
kolik je v ceste stromu ?
a kolik ma byt propustnost mezi nima ?
bud 2x 24dB síta 2,4 ghz proti sobe nebo natahnout optiku.