Lenovo T40 - update grafiky
Mám tu jmenovaný noták (Pentium M, 1,56 GHz, 2G RAM DDR(1), XP & SP3; tusím, ze jsem nekde vycet, ze je z r. 2007, ted to ale nemúzu najít), ted jsem na nem zkusil prehrát HD video a jednoznacne to neutáhne. Obraz sice cistý, ale silne se zadrhává. První, co me napadlo, update ovladace grafiky, s tím mi ale vyvstalo vetsí mnozství otázek. Je tam ATI MOBILITY RADEON 7500, ovladac 6.13.10.6344 z 29.4.2003, nejspís púvodní.
1. Pomúze to v tomhle prípade? Lenovo píse k aktuálnímu ovladaci z 31.8.2007 mj., ze v nem nejsou zádné dúlezité zmeny; ovsem vúci predchozí verzi (jiste), nebo i té tou dobou jiz 4 1/2 roku staré, co tam mám? Pak taky výslovne písou, ze pokud clovek nemá závazné problémy, není treba updatovat. Krome tohodle mi zatím vsechno bezí bezvadne, takze kdyby to nemelo na tohle pomoct, asi bych to nedelal.
2. Kdyz uz: Starý ovladac se má nejdrív deinstalovat. Z deinstalací fundamentálních programú mám vzdycky nepríjemný pocit. Kdyz to ale vezmu pres HW-manager ne jako novou instalaci, ale jako update, pricemz mu ukázu, kde tu novou stazenou verzi mám, neudelá vse potrebné automaticky v jednom tahu?
3. Který ovladac vúbec? No nejspís asi ten od Lenova. Hledal jsem to ale pres Gugla, jenz me jako první naved na príslusný web AMD a ten mi bez dalsích komentárú nabíd ovladac svúj, jen na základe názvu té grafiky, nic jiného ho nezajímalo a dal mi soubor s "vseríkajícím" názvem setup.exe (není to archiv). Teprv pozdej jsem dosel na to, ze by to mohlo být závislé i na kompu; nejdrív mi to ukázal jeden nález na stránkách Della a co píse Lenovo, by to i u me potvrzovalo. Na co je tedy ten ovladac od AMD dobrý? Jelikoz je to výslovne "MOBILITY"-grafika, nezdá se mi, ze by existovala i jako klasická univerzální karta k zasazení do velkého kompu.
4. Obecne: Kde múzu vycíst technické parametry té grafiky, z které bych moh usoudit na její výkonnost vúbec? V dobách, kdy kompy na grafice mely jen G-cip, jeste ne GPU, byl jedním z významných ukazatelú, kolik má karta RAM (podle okolností se dala i pridat), tady ale zádné takové údaje nenacházim.
5. Mohl by mi tady prípadne pomoct update jeste nejakých jiných ovladacú, po kterém by treba celý komp jel svizneji a tedy i tohle? (Napr. v HW manageru jsem nasel nejaký prastarý ve slozce Computer - ACPI-PC z 1.1.2001.)
Re: Lenovo T40 - update grafiky
HD video je mpeg2, mpeg4? Ta grafika tomu prehravani nepomuze a ten procesor je slaby a nezvladne to. Nejak vyrazne rychlejsi procesor tam taky nedas.
Jaky prehravac pouzivas?
Je to WMV, obraz 1920x1080 pixlú, 20'450 kbit/s, soubor neco pres 50 MB/min.
Procesor tu mám jeste core duo, co by tam mechanicky pasoval. Uz jsme to tu ale jednou resili a záver byl, ze jenom mechanicky. Jeste bych se moh, az bude trochu víc casu, pokusit najít, jestli by ho ta základovka trebas s updatovaným BIOSem prece jenom nevzala, ale pochybuju. (BIOS je jak ted vidím, z r. 2007, jestli púvodní nevím, stárí kompu se mi zatím nepovedlo najít). Ona nebere ani ta M-ka naplno, jen do tehle, jak ted z jistuju ne 1,56 ale dokonce jen 1,533 GHz. Procák sám je 1,86 G.
Koukám hlavne pres WMP(11). Zkusil jsem to ted jeste pres VLC, ale v tom je to kupodivu jeste horsí. A NeroShowTime to ukazuje zpomalene, za to plynule, ovsem u nej zas koktá zvuk, který je u tech predchozích cistý.
Na to vlakno s procesory si vzpominam. To Core 2 Duo tam nepobezi, na to rovnou zapomen. Vyrazne lepsi procesor tam nedostanes, lepsi grafiku taky ne, nema minipcie, takze muzes zapomenout i na vyhozeni wifi a porizeni pridavne dekodovaci karty...
Nenapada me nic jineho, nez to prevest na video s nizsim rozlisenim a narocnosti (idealne na podstatne nadupanejsim stolnim PC) a az pak prehravat v tomhle notebooku.