Predelavani BSD do Cisco ASA.
Zdravim predelavam konfiguraci ze sw firewallu do Cisco ASA a jelikož jsem samouk a BSD jsem predtim ani nevidel z vlaku a google nepomaha mam na Vas dotaz.
Mam tyto interface:
Kód:
gif0: flags=8051<UP,POINTOPOINT,RUNNING,MULTICAST> metric 0 mtu 1280
tunnel inet aaa.aaaa.aaa.aaa --> bbb.bbb.bbb.bbb
inet ccc.ccc.ccc.ccc --> ddd.ddd.ddd.ddd netmask 0xffffff00
options=1<ACCEPT_REV_ETHIP_VER>
tun0: flags=8051<UP,POINTOPOINT,RUNNING,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
inet x.x.x.x --> y.y.y.y netmask 0xffffffff
Opened by PID 14987
Ja nasel jen na Googlu ze gif je ip tunnel, ale o tun interface jsem nenasel nic? Jak byste to implementovali do Cisca?
Posledni vec, v NAT zapisu nerozumim temto radkum:
Kód:
map xl3 from aaa.aaa.aaa.aaa/24 ! to bbb.bbb.bbb.bbb/13 -> ccc.ccc.ccc.ccc/32
map xl3 from ddd.ddd.ddd.ddd/24 to any -> eee.eee.eee.eee/32 portmap tcp/udp 20001:30000
Jakou logiku mam to prvni from ! to a jakou to druhe bez !.
Diky.
Re: Predelavani BSD do Cisco ASA.
Ahoj,
už je to delší doba a odpovědi asi už znáš... Ale kdyby přece:
a) gif je IPIP tunel (0x04) - v některých ohledech je podobný protokolu GRE (http://packetlife.net/blog/2012/feb/...pip-tunneling/), ASA (narozdíl od klasického ISR) bohužel umí tunelovat jen přes IPsec (přestože některé další funkce jiné tunely využívají - např. WCCP - jen prostě nejsou uživateli přístupné)
b) tun může využívat více produktů, ale předpokládal bych, že je to OpenVPN (lze ověřit ve výpisu procesů podle PID)
c) ! je negace, takže pravděpodobně brání natování mezi nějakými 2 interními sítěmi - z A do netu (C) natuj, z A do B nenatuj
ASA by měla mít v síti roli dodatkového bezpečnostního zařízení - není určena, aby zastupovala router, ale aby ho doplňovala (a také se i trohu jinak chová - např. NAT má přednost před routovací tabulkou).
Otázkou je, jaká je motivace nahradit současý firewall za ASA a za jaký model. Jestli by lépe nesposloužila jiná krabička třeba:
- Juniper SRX - je také založený na BSD a má blíže k routeru než ASA, umí IPIP (openVPN samozřejmě ne)
- Mikrotik - nemá zase tolik funkcí, ale umí IPIP, OpenVPN, firewall jde docela dost nastavit
Ahoj,
ty jo ty ses machr, normalne mi nikde na zahranicnich forech tohle nikdo nedokazal odpovedet (Cisco fora, nedivim se :-D) a hlavne to neslo nikde najit v dokumentacich, navodech. Odpovedi jsem si tak nejak musel odvodit ve vysledku. Proc Cisco? Protoze na to mame slevu :-D Pro priste mam ale presnejsi informace, diky.
Cisco u mě má zelenou, jen zrovna s ASA se musí zacházet tak trošku jinak, nefunguje všechno tak, jak je člověk zvyklý...
Jen pro zajímavost, jaký tam máte model? U levných ASA 5505 je třeba si dát také pozor na licencované počty uživatelů. Pro nenáročné sitě se dá ASA použít i samostatná, pokud je komplikovanější zapojení a je třeba řešit nějaký routing, tak se vyplatí mít opravdový router + asa na doplňkovou bezpečnost a VPNky. Pro menší standardní sítě je také vcelku dobrá ISA500. Jako jednokrabičkové řešení je dobrý i ten Juniper, který je za podobné peníze (mimo malé ASA 5505).
5515 myslim s plus nebo nejaky pridavkem.