2x 3TB disky do serveru na zálohy/archiv
Ahoj,
kapacita starých disků již nestačí, poohlížím se po nových 3TB modelech a nevím jaké zvolit. Prioritou je spolehlivost, spotřeba a cena, rychlost a další parametry nejsou tak důležité.
Budou to dva disky v mirroru, rád bych možná zvolil dva různé disky kvůli spolehlivosti... První asi WD RED, ale jaký k němu zvolit do páru?
Máte někdo něco podobného?
Díky za tipy,
malda
Re: 2x 3TB disky do serveru na zálohy/archiv
Mam v serveru dlouhodobe v provozu Hitachi 5K3000. Sice mirne starsi, ale stale aktualni. V rebrandingu Toshiby je pridan AF, ale fyzicky budou disky zrejme totozne.
3TB varianta napr. zde: http://www.tiphardware.cz/komponenty...-1hn0-3tb.html
V oznaceni je trochu bordel, odkazovana varianta je retail, v OEM je to DT01ABA rada (prip. DT01ACA pro ekvivalent 7K3000).
A kdybys chtel ultimatni disky, tak jsem u Tip Hardware narazil na HGST Ultrastary 7K4000, napr. http://www.tiphardware.cz/komponenty...-3-5-2-tb.html
Používám do serverů Seagate SV35. Určením jsou právě na nonstop provoz. WD RED je konkureční odpověď na SV35, jen je známější kvůli masivnější reklamě ;-)
A hlavně, cena je stejná.
Gargamel: bomba, hlavně ta cena, to úplně koukam :-) jdu zjistit, kolik to má ploten.. a koukam, že v CZ to asi zrovna moc normálně neseženu.. máš zkušenosti s tímhle prodejcem?
Aigor: jo, cena je stejná, jen nevím, jak by se to chovalo, kdybych dal jednu SV35 (7200 rpm) a druhou WD RED (5400 rpm?)
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Používám do serverů Seagate SV35. Určením jsou právě na nonstop provoz. WD RED je konkureční odpověď na SV35, jen je známější kvůli masivnější reklamě ;-)
A hlavně, cena je stejná.
No, SV rada patri do surveillance serie, tedy pro bezpecnostni kamery atd. Uvadelo se, ze maji firmware pripraveny pro non-stop provoz a s tim souvisela i zmena chovani pri error recovery. Ne ve stylu enterprise disku, kde je omezen cas na pokus o napravu chyby, ale zejmena pro zajisteni souvisleho toku dat pro video aplikace. Udajne jeden spatny bajt nikoho nezabije, zvlast ve videu, ale pro uzivatelska data to znamena katastrofu. Nemam to podlozene, nemam po ruce nikde testy. Pokud by to nekdo dokazal potvrdit, budu vdecny. Ale rozhodne neplati, ze video rada disku je pouze odolnejsi variantou obycejnych desktopovych, vhodna pro NAS. Proto taky Seagate ma NAS radu vedle Pipeline/SV, se stejnymi parametry. U Hitachi to byla rada Cinemastar, rebranovana Toshiba ma na konci modeloveho oznaceni V (tzn. DT01ABAxxxV).
Edit: nejake vysvetleni jsem nasel napr. zde: http://www.techarp.com/showarticle.a...tno=659&pgno=4
Edit2: na druhou stranu post od uzivatele "Nuser" vypada taky smysluplne: http://www.pcreview.co.uk/forums/wd-...-t4037903.html
Citace:
Původně odeslal
malda
Gargamel: bomba, hlavně ta cena, to úplně koukam :-) jdu zjistit, kolik to má ploten.. a koukam, že v CZ to asi zrovna moc normálně neseženu.. máš zkušenosti s tímhle prodejcem?
Tip Hardware patri pod kridla FB, Fischer-Bernard. Fotografove znaji z drivejska, velice seriozni firma. Zrovna dneska jsem udelal dalsi objednavku, zatim plna spokojenost.
Tak tohle slyším poprvé, nestraš :eek:
Zatím dávám spokojeně SV35 do NASů pár let a bez problémů. Nějak sem nepochopil jak by ta chyba byla ev. reportovaná - pokud disk detekuje chybu, tak si s tím RAID poradí a SMART to zaznamená, ne?
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Tak tohle slyším poprvé, nestraš :eek:
Zatím dávám spokojeně SV35 do NASů pár let a bez problémů. Nějak sem nepochopil jak by ta chyba byla ev. reportovaná - pokud disk detekuje chybu, tak si s tím RAID poradí a SMART to zaznamená, ne?
Vypada to, ze to bude v pohode, soudle dle rozdilneho setu ATA commandu, ktere se pro streaming pouzivaji. Takze snad se ty standardni budou chovat stejne jako u klasickych disku. Reportovane to bude, minimalne ve SMARTu. RAID pak kontroluje navratove kody ATA prikazu, tam doufej, ze se to bude chovat stejne. Minimalne v RAID1 pak dostanes error, ze data na discich jsou jine.
Dotaz na zkušenější - mám tři WD RED 3TB v RAID5. Abych mohl do pole snadno připojit např. ten Gargamelem odkazovaný (cena je zajímavá), musí být ten disk minimálně stejně velký jako WD nebo jak to funguje? Všechny tři REDy jsem musel před nahozením "zarovnat" (a navíc pod Win7, protože Ubuntu si na tom nějak vylámal zuby).
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Dotaz na zkušenější - mám tři WD RED 3TB v RAID5. Abych mohl do pole snadno připojit např. ten Gargamelem odkazovaný (cena je zajímavá), musí být ten disk minimálně stejně velký jako WD nebo jak to funguje?
Z definice RAID5 ano. Pokud to mas jako SW pole (mdraid, lvm) nad partition, muzes zbyvajici volne misto pouzit na dalsi klasickou partition.
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Všechny tři REDy jsem musel před nahozením "zarovnat" (a navíc pod Win7, protože Ubuntu si na tom nějak vylámal zuby).
Co to znamena zarovnat? Takovy gdisk/cgdisk umi primo nastavit alignment podle prani uzivatele a pak vytvarene partition zarovnava na nasobek teto hodnoty. Naklonovat partition table jde pres zminene tooly taktez (mluvime o GPT, MBR postrada smysl na tak velkych discich a muze tam byt mensi fake MBR, treba pro kompatibilitu).
Jo alignment. Ubuntu hlásil, že je partišna zarovnaná, Windows WD utilita přesně naopak. Přes WD utilitu jsem si zapsal číslo posledního sektoru a ten pak ručně naťukal v Ubuntu na zbylé disky. Kvůli paranoie jsem všechny ještě ověřil znova v té WD utilitě.
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Jo alignment. Ubuntu hlásil, že je partišna zarovnaná, Windows WD utilita přesně naopak. Přes WD utilitu jsem si zapsal číslo posledního sektoru a ten pak ručně naťukal v Ubuntu na zbylé disky. Kvůli paranoie jsem všechny ještě ověřil znova v té WD utilitě.
Jestli to nebylo nahodou zarovnani konce partition, mam takovy pocit, ze bezne se zarovnavaji jen zacatky. Na ty konce kazdy kasle, ale priznavam, ze v 0.00000001% pripadu by byl pristup o neco malo rychlejsi ;-)