Uložení kabelů do země - potřebná povolení
Uvažoval jsem, že bych tenhle dotaz dal do mimo mísu - ale je asi spíš specifický pro elektro - takže se zeptám tady.
Delší dobu jsem nebyl na chalupě/rekreačním objektu (z vícero důvodů, nebudeme řešit...), kde bylo připojení elektro - 3 fáz do nástřešního rozvaděče vzduchem. Nyní je ve vesnici soustava přebudována a u každého baráku je klasický "pomníček" atd. Potřeboval bych vědět, co všechno za papíry potřebuju k tomu, abych mohl do země položit patřičný kabel mezi rozvaděčem distribuce a barákem. O uložení kabelu - řádného přůřezu CYKY/AYKY, minimálních požadavcích na průzeř PE/N vodičů jsem si už něco našel (lépe chránička, pískové lože do 70cm, cihla/daždice + ochranná páska atd.). Ale nějak se nemůžu přes tu kupu zákonů a ČSN dopátrat jaké všechny bumážky jsou potřeba (stavební povolení/ohláška, vyjádření úřadů (pokud vim, tak tam něco někdy pokládalo O2, plyn a voda tam není), projekt od autorizované osoby, kolaudace ?, revize atd.). V baráku je ultra stará elektro instalace, která by byla dost nákladná na predelaní nově na TN-S nebo TN-C-S, takže tam bych tak maximalně po prokopání se kabelem do baráku udělal jen rozvaděč (měřená část IMHO začíná za rozvaděčem distribuce, takže předpokládám, že tam mají i hodiny) + výměna pojistek atd. za klasické jističe + chránič na koupelnový rozvod (bohužel nemám ani představu o tom jak je to natažené - takže bych do toho zatím nechtěl moc šahat..., nechal bych 3 fáze).
Nemohl by mi to někdo pls. sesumírovat? Výkop by šel kompletně po vlastním pozemku - řádově 20-30m kabelu (měď je imho asi lepší, ne?) - (50tkový papír sice mám, ale praxi v tomhle zrovna moc ne - takže bych si samozřejmě na dost věcí někoho najal... :-))
Re: Uložení kabelů do země - potřebná povolení
No kedze chces zmenu v elektrickej pripojke a to v privodne casti k elektromeru ktora je IMHO vo vlastnictve rozvodnych zavodov / aspon na SVK je to tak / odporucam sa obratit na prislusnu distribucnu firmu . Ti ti povedia priamo co a ako . Pokial ti to odobria bude ta cakat vypracovanie projektu opravnenou osobou a nasledne schvalenie distribucnu firmu , realizacia vykopov od ich rozvodnej skrine po tvoju elektromernu ktora uz bude musiet byt v oploteni / na SVK je to takto / zabezpecenie kablu po tvoj elektromer - kludne AL kedze im tuto cast pripojky darujes bezplatnym prevodom / na SVK je to takto / , elektromernu skrinu ktora splna nalezitosti podla normy no a nakoniec tvoj kabel od elektromera po domovy rozvadzac ktory si mozes dat CU ak
ti nebude vadit ze je cca 3x drahsi ako ALU .
bohuzel a to je ten pruser jsme barak trosku zanedbali, takze jsme myslim ani vicemene nevedeli, ze se dela zmena pripojeni - ale podle vseho je rozvadec energetiky postaveny pred pozemkem (na hrane pozemku). Od toho jejich rozvadece do baraku je to prave potreba vytvorit. Ze musim vedet pripojne podminky - to vim, ze zkousek :-) Ale jde mi spis fyzicky o ten vykop - na vlastnim pozemku. Ale imho je to vlastne zalozeni "vecneho bremene" toho pozemku - navic, jak rikam - zrejme tam nekde po trase lezi minimalne nejaky tlf od O2...
na portalu http://diskuse.elektrika.cz/ jsi hledal? Tam je tutove mnoho lidi, kteri tohle vedi. (ale nez tam polozis dotaz, precti si dukladne pravidla) Tyhle veci se casto lisi podle distributora i v ramci cr, takze bych to ze slovenska neextrapoloval, a pokud se tam budes ptat, uved, kde ta chalupa je.
Pokud si dobre pamatuju, tak hodiny jsou prave v tom budniku(aby nemuseli lizt do baraku/na tvuj pozemek) => od nej k baraku je to tvoje => zadny extra povoleni na to netreba. U babi to predelavali taky, ale oni ty draty shodili => museli to v kazdym baraku predelat. Jednoduse to vyresili tak, ze po baraku dotahli kabel k puvodnimu vstupu ... + uvnitr, kde byly puvodne hodiny se to proste jen preklenovalo.
Obecne se toto taky nepovazuje za pripojeni noveho objektu => barak nepodleha revizi (kterou by neprosel, prave kvuliva 100let starym rozvodum).
Mimochodem, to ti ten puvodni pripoj odpojili nebo to po tobe teprve chteji? Protoze, oni si musej i zacalovat ze svyho tu "tvoji" cast - zasah do klidovyho stavu = tobe vsechno fungje => nevidis duvod proc neco menit ... musej to jednoduse pri ty zmene uvest do funkcniho stavu. Na tobe je jen jim to umoznit.
2KtK - nehledal, vetsinou tam takove dotazy automaticky posilaji do mimo misu s odkazem na elektro inteligenci tazatele....
2Jezevec - njn, tak to asi jedine pres tu distribucni spolecnost - no