Jak rozesílat newsletter, aby to bylo fér ?
Zdravím pánové,
řešíme ve firmě jak rozesílat svým zákazníkům emailové obsílky, aby to bylo košér.
Zdůrazňuji pouze svým zákazníkům, kteří u nás již něco objednali/zakoupili a tedy při své objednávce nám dali souhlas se zasíláním.
(Mimochodem můj osobní názor je, že každá obsílka je spam, akorát se ji dnes moderně říká "ňůsletr".)
Jednoduše řečeno, něco jako zasílá newsletter Alza, Mironet, CZC atd.. Chtěli bychom činit stejně tak.
Ale rozhodně nechci, aby se přišlá pošta tvářila jako SPAM ! Nebo abychom se začali objevovat na blacklistech...
Níže uvádím dotazy, jestli mi prosím na ně můžete napsat pár slov... A samozřejmě chápu, že každý anti spam program se chová jinak, ale jestli se dají říct obecné odpovědi co a jak...
Jaké jsou kritéria pro ohodnocení mailu že je/není spam ?
- odešlu-li html mail, který již v sobě nese obrázky jeto spam nebo ne ?
- odešlu-li mail z jiného serveru (který si můžete na rozesílání najmout) a nastavím odesílatele jako svou firmu, bude se to tvářit příjemci, že to je/není spam, když DNS mého mail serveru je jiné, než odkud newsletter přišel ?
Jako nejlepší se mi zdá zřídit si na svém webhostingu program, který to bude odesílat, tím pádem by se reverzní záznam měl vrátit na stejný server, ale otázka ale je, jestli mail servery rozlišují i to, jestli mail byl odeslán pomocí mail serveru a nebo nějakého php scriptu ?..
Nemáte s tím někdo zkušenosti prosím ?
Kdybychom našli nějaké řešení, které je nejméně obtěžující pro příjemce, jisto jistě by to šéf zaplatil, pokud cena bude pro něj "normální" :)
Díky
Re: Jak rozesílat newsletter, aby to bylo fér ?
Pokud se s tím nechcete moc zabývat tak doporučuji využít službu někoho, kdo to dělá. Protože ten má tyto věci ošetřené a velice dobře ví co v mailu být musí/nemusí.
Osobně u pár klientů používáme Mailchimp, protože to prostě výborně funguje i se statistikami a různými vychytávkami. Skutečně služba jak má být. Nehledě na to, že jde poměrně v pohodě i využívat zadarmo.
Vlastní řešení bude levnější, když spam budete rozesílat při každé prkotině, nebo budete mít obří množství odběratelů. A to asi v ČR zas až tak moc nehrozí.
Ze svoji adresy, ktera slouzi pro bezny mailovy provoz bych to urcite neodesilal.
Prijemci by nemelo vadit, ze zdrojova IP ma jiny reverzni DNS zaznam nez je odesilatel (firma muze mit i vice mailovych domen na stejnem mailserveru).
Obecne mail s obrazky spam neni, zalezi pak na heuristice jak to vyhodnoti.
Vic nevim, vzdy jsem resil jen obranu proti spamu, ne jeho sireni :)
Nejmene obtezujici je tyhle ***** neposilat!! Skoda ze to delaji uz vsichni, normalne bych v obchodech ktere toto delaji uz nikdy nic nekoupil, stejne jako nikdy nebudu mit nic spolecneho se citibank.
Citace:
Původně odeslal
mike.pr
Osobně u pár klientů používáme Mailchimp,...
Po pravdě tento systém jsme nyní zkoušeli, a člověk, který to právě přes tuto službu měl odeslat, tak řekl, že se mu onen mail tváří jako SPAM.
Otázka tedy je, jestli něco blbě nenastavil a nebo měl blbě vytvořený html soubor...
Jinak frekvence odesílání 12x do roka (v podstatě 1x za měsíc) a množství je cca 3000.
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Nejmene obtezujici je tyhle ***** neposilat!! Skoda ze to delaji uz vsichni, normalne bych v obchodech ktere toto delaji uz nikdy nic nekoupil, stejne jako nikdy nebudu mit nic spolecneho se citibank.
Já s tím souhlasím, ano taky mi denně přijde X nabídek z různých firem a už jsem se naučil některé mazat s tím, že to samozřejmě ani nečtu, ale už mě to ani nerozčiluje.
Nadruhou stranu když mi přijde nabídka od nějaké PC firmy a v předmětu je něco co mne zaujme, tak si tento spam nechám zobrazit a podívám se...
Ale je to spíš zrovna náhoda, že se trefili do něčeho co jsem zrovna nedávno řešil...