4Gb rychle nebo 8Gb pomnalejsi ram
Ahoj
Mam dotazek.
Muj pc je starsi C2D na 3 GHZ,grafika 6770 1 gb a pamět mam momentálně 4GB /800 mhz s časováním 4-4-4-12.
Mám možnost víceméně zdarma upgradovat na 8 GB ale jsou to paměti s taktem 667 a klasickym časovaním.
Chci se zeptat jestli ma takovy upgrade význam nebo je to z bláta do louže.Poznám to nějak na výkonu?
Systém mám WIN 7 |Home 64bit.
Dik za infa
Re: 4Gb rychle nebo 8Gb pomnalejsi ram
Troufam si tvrdit, ze rychlost az na extremni vyjimky neni mozne poznat. Co se tyce kapacity velmi bude zalezet na pouziti, zazil jsem situace, kdy mi i 16GB bylo malo, ale pokud clovek hraje nanejvis Solitaire, tak to taktez nepozna.
Ja bych to urcite vymenil za vetsi.
Záleží co na tom děláš, ale imho v 90 % případů bude výhodnější mít víc RAM, i když pomalejší. Často se taky právě pomalý moduly daj o hodně přetaktovat, takže když jim pořádně přidáš šťávu, možná ty 667 budou v pohodě makat na 800+ MHz taky.
Pokud na tom nebudeš upravovat fotky v Photoshopu, renderovar složité 3D modely či stříhat HD filmy, přijde mi "upgrade" na 8GB pomalejší RAM naprosto zbytečnej. C2D dokáže vytěžit z nízkého timingu a rychlosti RAM víc, než z pomalejší větší RAM (např. oproti novější platformě LGA1155), je tam znatelný efekt ve hrách.
http://www.tomshardware.co.uk/forum/...3-tomshardware
Jednoznačně vezmi vyšší kapacitu na úkor frekvence a časování, které nemá téměř žádný vliv, zato když dojde paměť, tak je zpomalení extrémní.
Hlavni prinos velke pameti je v cachovani pristupum k disku. Win7 by tohle uz mel zvladat jako moderni OS takze ja mam taky za to, ze vyhodnejsi je velka pamet.
Já se domnívám že hooodně záleží na konkrétních programech, které se budou používat.
Konkrétně 2 hry, které jsem na svém kompu měl (a byl jsem tehdy ve stavu že budu mít 3GB nebo 6GB ram), se projevily každá jinak.
Třebas ArmA (a je jedno jestli 1 nebo 2) využívá nejvíce pamět na grafice, do ramky zapisuje minimum. Nicméně škube to furt, protože soudruzi maj prostě engine na ....
X3 terran conflict - ta je ráda když má RAM co nejvíce a je to pak znát,
Ve win to pak dle mého nepoznáš...
A jinak já mám Corsairy 800Mhz - 4-4-4-12 a jely mi na 1000Mhz samozřejmě v pomalejším timingu (tuším že 5-5-6-18 ). Ale to jen když jsem měl 3GB, teď už jedu na 6GB a stáhnul jsem je na původních 800 a nic jsem nezaznamenal - teda jedno jo - už tolik netopí :)
Môj názor je takýto:
Dôležitejšia je rýchlosť ako Veľkosť Pamäti RAM. Však keď si dáte CTRL+ALT+DELETE a pozriete si v správe úloh, tak budete vidieť koľko Ramky práve používate. Prejdete do správce úloh do položky Výkon. Vo väčšinou prípade postačuje 4GB. Mne Na NB Windows 7 64 Bit žerie cca 2 GB z Ramky. To sú ešte spustené rôzne programy, ktoré spravujú a kontrolujú chod NB. Pri PC By to malo byť oveľa menej. Samozrejme ešte závisý aká je Grafika, že či sa zdiela Ramka a aká veľkosť. Ak je integrovaná nejaká Grafika, tak veľkosť zdielania Ramky sa nastavuje väčšinou v BIOSE.
Ďalej je ozaj pravda na čo sa PC používa. Ak je to staršie PC, tak sa Hry pravdepodobne nebudú hrať vo Full HD a tak tých 4 GB by stačilo.
Čo sa týka mojich testoch v 3DMarkoch, tak PC s rýchlejšou Ramkou mal vždy väčšie bodové hodnotenie ako PC s väčšou Ramkou.
V počítacoch platí aj pravidlo, Že jeho Rýchlosť závisý od najpomalšieho komponentu v danom PC. :-)
Citace:
Původně odeslal
Sir_Toudy
V počítacoch platí aj pravidlo, Že jeho Rýchlosť závisý od najpomalšieho komponentu v danom PC. :-)
A právě proto je dobré mít co nejvíc RAM, protože její volné části se využívají jako disková cache a řádově tak urychlují přístup k datům ;-)
Aj To je pravda a niekde sa dá nastaviť, že tzv swapovací súbor sa bude vytvárať v Ramke a nie na HDD. Ale inak už SSD disky sú dosť rýchle a ozaj zrýchlia ceľkový chod na PC :-)
Ja mám 16 GB Rýchlej RAM pamäte a veruže niekedy by som potreboval aj viac :-) Hlavne vtedy keď používam viac operačných systémov na raz v reálnom čase. Používam totiž program VMWARE Workstation na Vytváranie Virtuálnych Mašín, kde testujem jednotlivé OS.