Sestava - optimum na nove hry v nizkem rozliseni do 15000,- Kc
PC na hry, jedna se pouze o case + vnitrek a OS. Bude to pres HDMI pripojeno k TV s rozlisenim 1366x768.
Ten pro koho to bude aktualne pari na notebooku s i5 M430 2.27 Ghz (dvoujadro s HT), 4GB RAM, nvidia geforce gt 330m, displej 1366x768 ale novejsi hry uz mu to nestiha (a prehriva se grafika).
Zatim jsem dal do kupy nasledujici komponenty.
Mam trochu dilema jestli misto i5 + radeonu 7770 1GB nevzit radsi i3 + radeon 7850 1GB. Prosim o posouzeni a pripadne navrhy na vylepseni. Diky
Re: Sestava - optimum na nove hry v nizkem rozliseni do 15000,- Kc
No přinejmenším mi přijde, že dost šetříš na zdroji, tam bych rozhodně přitlačil a vzal něco silnějšího... ostatně i u specifikací grafiky máš doporučen zdroj min. 450W...Mám něco podobného a co jsem tak zjišťoval, tak jsem došel k hodnotě cca 500W, aby byla trochu rezerva... Pokud by se dalo pár stovek přihodit, tak bych určitě o lepším zdroji zapřemýšlel...
i5 bych asi nechal, i3 mi už na hry přijde až moc velká škudlárna...
ja prave mam pocit, ze mania z co najsilnejsich zdrojov je v dnesnej dobe dost protichodna voci celkovemu trendu klesajucej spotreby na cpu aj gpu, uz len z dovodu efektivity tych hyperzdrojov (550w+) pri nizkych zatazeniach ..
Co sem tak koukal na recenze tak sestavy s i5 + radeonem 7850 meli spotrebu v zatezi pod 200W, takze s radeonem 7770 to bude jenom lepsi. 500W mi prijde jako zbytecny (a drahy) luxus. Muzu tam dat tu 450W, pak mi v zatezi pobezi na <50% vykonu (tj. rezerva az az).
No to co píšete, má logiku, kluci, to by mě teda zajímalo, kde jsem přišel na potřebu silnějšího zdroje, když jsem to stavěl já :oops:
Moje sestava i5 3570K + HD5830 (170W) s přehledem na 380W zdroji. Problémy jsem měl jen s toutéž grafikou na Core2Quad, které je podstatně žravější než Ivy Bridge čtyřjádro. Resp. "problémy" - fšechno fachčilo, jen s cca. 390W příkonu, což na 380W zdroj není optimální.
Zdar, nedávno jsem řešil zdroj pro známého na jeho novej počítač, kde bude mít i5-2400 a časem možná nějakej Radeon (třeba HD6850). Řešili jsme tam spotřebu a tak. Zároveň i to, aby měl počítač kvalitní zdroj. Nakonec jsme se dobrali k tomu, že je zajímavej model tenhle Seasonic SS-360GP 360W. Já si osobně myslím, též díky několika měřením s různými grafikami v práci (a to například HD6850, která žere víc), že zdroj 360W by měl v pohodě posloužit, pokud vyberete tento typ. Jinak mi na foru ještě doporučovali vyšší model G450. A ještě ti tady posílám odkaz na test grafických karet do 4000Kč na pctuningu, kde to testovali s i5-2500K (žravějším CPU). Jasně tam uvidíš, jak se spotřeba sestavy pohybuje. Viz tady. Z hlediska zatížení by asi byl vhodnější asi ten G450, když bude pařit hlavně hry, ale je to o ceně (je to plus mínus o 600Kč víc než ten G360).
Ahoj, diky za reakci. Ten Seasonic SS-360GP 360W vypada fajn, ale uz mi to leze dost prez 15000... Jeste sem trochu patral a ukazalo se ze jak Fortron Green Power OEM tak Seasonic Energy Knight T3 OEM vyrabi eurocase :-(. Takze nakonec vezmu Seasonic SS-400ET-F3 400W OEM, kterej vypada ze je jeste original seasonic...
Tak tam dej Pentium G850, nebo G870 a ušetříš na lepší zdroj :)
i5-3350P- 4 jadra/4 vlakna - frekvence 3.1GHz/turbo 3.3GHz - 6MB cache
G870 - 2 jadra/2 vlakna - frekvence 3.1GHz/bez turba - 3MB cache
Vzhledem k tomu, ze je to primarne na nove hry (ktere uz dokazou vetsinou vyuzit vice jader), bych radsi zustal u toho quad core. I v pripade, ze hra vsechna jadra nevyuzije, to bude diky turbu o neco lepsi. Doufam ze ten 400W zdroj nebude zas takovej smejd aby to tu ~200W zatez par let nevydrzelo :-).
Budouci majitel na to moc nespecha ale uz mam predstavu co vezmu az se konecne rozhoupe. Diky vsem za reakce. Kde to pujde bude K+.
Citace:
Původně odeslal
LM
i5-3350P- 4 jadra/4 vlakna - frekvence 3.1GHz/turbo 3.3GHz - 6MB cache
G870 - 2 jadra/2 vlakna - frekvence 3.1GHz/bez turba - 3MB cache
Jistě, to Pentium bylo také myšleno jako alternativa ke core i3, ne i5 :)
Co se týče zdroje, tak většina lidí si neuvědomuje že zdroj má určitá limitní Amperová zatížení na jednotlivé napájecí větve, pokud chce pak někdo upgradovat na lepší grafiku, muže narazit. Další z důvodů proč silnější zdroj může být právě ta rezerva, kdy si zdroj spokojeně vrní maximálně na 50% v plné zátěži, minimálně se zahřívá a tím pádem se ventilátor v něm točí na minimální otáčky = ticho. Ale počítám, že když má někdo našponovanej rozpočet, tak si asi moc poroučet nemůže :)
Jak píšeš. Nebýt finančního limitu tak beru nějaký lepší zdroj, ale takhle toho moc bez snižování výkonu PC (či kvality zdroje) nevymyslím. Amperového zatížení jsem si vědom, mezi zdrojema na který sem koukal byly takový srandy jako že mezi 400W a 450W modelem byl rozdíl jen v +5V a +3.3V větvi, +12V zůstala stejná :-0
Ked som to tak skumal, tak vacsina zdrojov ma na 12V vetvach zatazitelnost cca 80-90% celkoveho vykonu, na 3,3V a 5V to je kombinovane okolo 130W.
Co by ma zaujimalo je, kolko je realna spotreba prave na tej 3,3/5V vetve, moj odhad je max 50W (mozno sa krute mylim) a preto nevidim ziaden dovod hnat sa do vykonov nad 500W,
co je v podstate hodnota ktora potiahne v ramci novych pocitacov akekolvek singlegpu riesenie.
Moj starucky 430W seasonic utiahol bez problemov pentium D 840 (90nm, 130W, ES >:D) a k tomu v tej dobe naozaj zrave grafiky v ramci laniek (5830 ak sa nemylim - 175W).