ATX zdroje s aktivnim PFC a UPS s nesinusovym prubehem
Zdar, jake jsou vase zkusneosti s novymi zdroji s aktivnim PFC (u pasiv. PFC neni problem, ale uz se nedelaji, resp. jen EC shit a pod) a UPSkama, kery nemaj sinus ale obdelnik/trapez? Co sem tak se tak ptal a hledal, tak je to dost ruzny, v lepsim pripade zdroj jen nepekne bzuci a v horsim pripade se pri prepnuti na UPS vypne. Tak by me zajimalo, jesi tu ma nekdo naky osvedceny kvalitni zdroj, kery jede bez problemu i se starsi UPS. To je zas technickej pokrok todleto...
Re: ATX zdroje s aktivnim PFC a UPS s nesinusovym prubehem
Mám APC BackUPS 650, bratru 10 let starou (ne-li více - ještě se sériovým interfacem) a zdroj Seasonic S12II-380HB a nepozoruju vypínání. Bzučení jsem neregistroval, ale ani ho nesnažil registrovat. (nevzpomínám si, kdy by mi to vypadlo samo, jen jsem dělal párkrát cablemanagement a při tom odpojoval přívod do UPS). Ona ostatně ta UPS sama bzučí jak vedení VVN a k tomu šíleně píská beeper, takže přes to není šance cokoli jiného slyšet.
Citace:
Původně odeslal
Marty
Mám APC BackUPS 650, bratru 10 let starou (ne-li více - ještě se sériovým interfacem) a zdroj
Seasonic S12II-380HB a nepozoruju vypínání. Bzučení jsem neregistroval, ale ani ho nesnažil registrovat. (nevzpomínám si, kdy by mi to vypadlo samo, jen jsem dělal párkrát cablemanagement a při tom odpojoval přívod do UPS). Ona ostatně ta UPS sama bzučí jak vedení VVN a k tomu šíleně píská beeper, takže přes to není šance cokoli jiného slyšet.
Na tenhle zdroj sem taky zrovna koukal, takze dik za info. Akorat kdyz sem videl fotky vnitrku, tak se nemuzu ubranit dojmu, ze to vypada na prvni pohled, treba podle "mohutnosti" chladicu jak naky levny EC shit. Stejne tak jejich reklama na solidstate kondiky (mozna jiny typ) je jen marketingova sracka, kdyz je v celem zdroji jediny SS kondik :) Lepe na tom sou az od 650W vys, coz mi vzledem k me sestave prijde zas naprosto zbytecny...
Kup lepší grafiku, případně rovnou dvě do SLI a využiješ i to ;)
Jinak já mám tenhle zdroj od 6.2.2009 a v pohodě - do konce 2011 jsem na něm měl sestavu podobnou jako ty, v lednu 2012 jsem pak upgradnul postupně na silnější dvoujádro a pak na čtyřjádro a cca. 180W grafárnu (HD5830), kdy nějakou dobu jel opravdu na limitu (špičkový příkon se pohyboval kolem 390-400 W).
Po cca. 9 měsících jsem upgradnul na Ivy Bridge a jedu zas v rozumných mezích, load jsem neměřil, ale idle příkon klesl z 140 W na cca. 75 W. Taky na něm mám zpomaleného noctuu, můžu případně udělat nějaké foto, až budu montovat novej cooler na CPU (v horizontu měsíce-dvou).
No tak sem se rozhodl pro 430W verzi, stoji jen o par kacek vic.
Co sem nasel na netu, tak ta 380 a 430 jedou na trapez OK, ale vykonnejsi verze od 520W (co maji jiny PCB) se vypinaji!
http://www.czc.cz/seasonic-s12ii-430...f837ki2651udc4
Recenze vypada taky dobre
http://www.hardwaresecrets.com/artic...-Review/1590/1
Tak zdroj uz je doma a na APC backups 500 bezi v pohode, jen si tise vrni, takze sem happy.
Zitra udelam naky foto strev a mereni ucinnosti. Takze Marty, jeste jednou dik za typ.
Kurnik, tak bohuzel sem se unahlil. Zdroj sem prve zkusil jen se 2 HDD a to fungoval, ale kdyz sem vse nasoukal do PC a dostalo to plnou zatez, tak se to resetuje. Zmeril sem, ze kriticka hodnota je 5A @12V (odber 60W), pri malym prekroceni se to zacne chovat nestabilne a zdroj zacne cyklovat. No a ja mam odber kompu kolem 115W, takze to nedava.
Povedlo se mi ale najit takovou ochcavku pomerne jednoduchym obvodem, kderej se da na vystup UPS a pojede to. Ale nadsenej z toho teda nejsem. Se vsim musi bejt takovy srani...
Tak se taky pochlub s tím obvodem, kterej pomohl :)
U mě to asi taky bude podlimitní pač celej kompl má v idle nějakých 75 W.
ja tu tyto zdroje mam 2 a uz delsi dobu. UPSky mam taky stejne jako ty a ty zdroje mi zcela urcite na tech UPSkach jedou i s vyssim zatizenim.
Nejspis nekdy provedli nejakou revizi a neobtezovali se zdroj prejmenovat.
Pro uplnost doplnim, ze 500W chieftec se mi na techto UPSkach taky vypina.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
"vyssim zatizenim"
Zkus zmerit, takle je to o nicom. Pripadne naves na zdroj par 12V halogenu do auta a uvidime, jesi ti to pojede i treba pri 200W.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Nejspis nekdy provedli nejakou revizi a neobtezovali se zdroj prejmenovat.
To je mozny, co sem videl na webu fotky zdroje, mely jinej profil chladicu a byly cerneny.
Hm, tak nakonec to dopadlo tak, ze mi jeden manik na ebastlirne nabidl starsi APC Smart-UPS 600, kera ma uz cisty sinus a tim se problem dokonale vyresil, ale z principu me sere todle tahani penez z kapes zakazniku, cekam co zas priste nakej zelenej debil vymysli za zlepsovak...
EDIT:
este obrazek jak vypada generovany sinus:
http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430/sinus.png
EDIT2:
duvod proc to s tim usmernovacem a LC filtrem vydrzelo jen 20s byl nejspis ten, ze mi v tichosti pri tech pokusech odesel 1 FET v pushpullu a chudak menic jel jen na pulku a tak se to trapilo. Udal sem vymenu a vlastnei mensi tuning puvodnich STP55NE06 za IRFZ48N a uz to zas slape. Takz este pretestuju tu vydrz, treba by to bejvalo fungovalo dobre, ale kdyz uz mam tu novou sinusovou UPS tak me to nesere, nicmene treba to ale pomuze nekomu dalsimu...
http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430/p55ne06.jpg
pekne propecenej...
Tak tady je zaver moji anabaze UPS vs aktivni PFC
http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430.htm#PFC3
Vrátím se trochu k tomuto threadu - řeším teď pro otce zálohování oběhového čerpadla u krbových kamen.
Problematika induktivní zátěže je zase něco trošku jiného - máte s tím někdo zkušenosti?
Můžu na to mít starou APC BackUPS 500, kde bych vyměnil aku za gelovku - bude to ale asi chtít změřit průběh a otestovat, co na to čerpadlo řekne...
Vyzkousej, induktivni zatez neni problem, spis bych se bal rozbehovejch proudu toho cerpadla - UPS to muze vyhodnotit jako overload a vypnout se.