Pentium M nahradit Core 2 Duo?
Ahoj lidi, po delsí dobe mám zas jednu otázku: Mám tady noták Lenovo, je v nem Pentium M. A pak 1 kousek notákové CPU Intel Core 2 Duo T7500 (LF80537). Oba ty procáky jsou ciste mechanicky v soklu zámenné. Má nekdo zkusenosti, jak dalece lze ten Pentium M tím Core 2 Duo nahradit?
Re: Pentium M nahradit Core 2 Duo?
Nijak, bohužel to nepůjde :(
Nebude to spis P7550? Google mi na T7550 najde jen traktor :) Ten je pro Socket P a jeste s FSB 1066 a oboji podporuje z Thinkpadu jen "00" generace (R400/R500, T400/T500...atd.).
Citace:
Původně odeslal
zivan
Nebude, ale más pravdu v tom, ze preklep se mi poved, je to T7500.
Citace:
Původně odeslal
MV
Nijak, bohužel to nepůjde :(
Múzes k tomu ríct i neco blizsího?
zivan vychází z mého preklepu a tudíz ze soklu P, pricemz tohle je - jak jsem ted zjistil - 479 (Pentium M snad ani v jiném nebyl).
Gugl mi na tohle a príbuzná témata vyhazuje císla s rádem desítek miliónú odkazú, ale uz v prvních 30, jez se dají obecne oznacit za mozná relevantní, se mi to jeví z cásti neprehledné, z cásti prímo na nic. Konkrétní informace od zkusených lidí tady by mi pomohly se i v tom snáz zorientovat.
Kazdopádne v cem mi uz pomohla Wikipedie, jeden z významných faktorú, na nejz je treba brát ohled - chlazení - by nemel být problém. Tak jako Pentium M je prímo lednicka oproti svému generacnímu predchúdci P4, core duo údajne topí jeste zas o kus mín.
No i ja s MV souhlasim, i kdyz jsem to tam nenapsal :) Ze maji dva sockety 479 pinu jeste neznamena, ze jsou i stejne zapojene. Od dob Pentia M je napr. v procesoru i radic pameti.
A i mobilni Pentia III mely socket s 479 piny, ale samotny procesor mel o jeden min:
http://www.cpu-world.com/Sockets/Soc...GA479M%29.html
Jeden typ mas ty v notebooku pro Pentium M a Celeron M. Dalsi byl oznacovany jako socket M pro prvni generaci Core a socket P je pro Core 2 Duo. Do toho jeste nektere cipsety nepodporuji vsechny rychlosti FSB.
T7500 je bud v BGA (napevno naletovany na desce) nebo prave socket P. Ma 800Mhz FSB, takze funguje i v Thinkpadech "61" rady. Ve starsich ale ne.
Já to beru vždycky ve vztažení na chipset - pokud to má centrino chipsety i865PM/GM nebo i915PM/GM tak je to pro centrino, tam je upgrade nemožný.
Dál už je to pak zamotanější platforma z Core Solo/Core Duo (Socket M) jde někdy upgradovat na Core2 Duo (na určitý typ procesoru, protože ty první Core2 procesory se vyráběly do socketu M http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_M ) a to ještě v závislosti na ořezanosti chipsetu i945PM a jeho klonů.
Takže i když je počet nožiček stejný, jak píše zivan, nic to bohužel neznamená. Jestli chceš mít jistotu, napiš nám tu konkrétni model notebooku a bude jasno ;-)
Ten Thinkpad je T40, jeden 2374 a jeden 2373. (Tady se mi nepodarilo spolehlive zjistit, jaký je mezi nima rozdíl. Diskuze o tom nalezené pres Gugla vedou na to, ze by snad mely mít jedine rozdílné zárucní podmínky, coz se mi ale nezdá, ze by to tkvelo jen v tom; na pohled ale ani na ani v nich nevidím nic, zrovna tak v textech servisního manuálu. Seznamy náhradních dílú jsou ovsem prinejmensím pro sestavu spodního krytu ocividne rúzné, v té zmeti písmen a císel ale aby se prase vyznalo a mohlo konkrétne porovnat co a jak. Zrejme tedy jen nejaký pro uzivatele prakticky bezvýznamný HW-update.) Ovsem jestli tedy - jak lze predpokládat - císlují modely vzestupne, je to zjevne starsí nez rada "61" (pokud máme oba na mysli stejný druh císlování), moznosti mé touhy;) se tedy zdají být jasné:(.
Jak tak koukám, je trochu zmatek v oznacování tech soklú. Kdyz jsem psal, ze to je 479, vycházel jsem z velkého císla 479 na zbytku soklu, ve kterém mám ten core 2 duo (mám obcas moznost tohle vyndat z vyrazeného notáku urceného ke konecné likvidaci a k tomu vzdycky vyrvu co nejvíc se dá i ze soklu, abych tím chránil kontakty toho procáku proti zohýbání) a ted zjistuju, ze to je to, co je ve Wikipedii oznacené jako Asus CT-479 adapter. A srovnával jsem to se stejným zpúsobem vyndaným Pentiem M, jehoz sokl nese totéz oznacení trochu jinak - skoro necitelne miniaturne - umístené az nahore v levo a jeste k tomu na storc. V jakých kompech ty 2 kousky byly uz tedy nevím, ale musely to podle vseho být oboje základovky Asus, asi tedy i notáky téhle znacky. Je ale fakt, ze ty CPU nemají stejne nozicky - P-M podle soklu 479 jako 478nozka, core 2 duo jako M, jak jsou zobrazené ve Wikipedii; v tom Thinkpadu je pak sokl 479 s plným poctem 479 dírek.
Asus CT-479 je redukce pro pouziti mobilniho procesoru v desktopove desce od Asus pro P4.
http://www.czc.cz/asus-cpu-upgrade-k.../33268/produkt
No dobrý, ten adapter je tedy celý ten tisták, ten clánek http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_479 je dost zmatecní (adapter zobrazen bez komentáre, zmínené jakési snad procesory "Dothan (Pentium M SL7SM) (left) and Yonah (Core Duo) (right)." aniz by tam neco takového left & right bylo videt...; zjevne to psal nekdo zas jednou v polospánku - pokud to vúbec nebyl nekdo, kdo o tom ví mnohem mín, nez si myslí - a nikdo, kdo by tomu trochu víc rozumel, to neprekontroloval:p). Tady u me je to ovsem presne ten sokl z toho adapteru s 479 otvory, zatímco podle hlavního zobrazení jich 479ka má jen 478, pokud se v tom clánku jeste necemu dá verit.
Ten múj core 2 duo je nastoprdo z notáku, desktop jsem takhle uz dávno zádný v ruce nemel. Nemúzu ovsem vyloucit, ze ten noták mel mozná základovku na P4 a tenhle adapter na ní byl napevno nasazen, tak dúkladne jsem to neprohlízel, nota bene ze jsem ten adapter dosud neznal.
Jo a dík za podporu v nouzi ;)
To ne ten adaptér byl jen na desktopové boardy a to jen ještě některé, jak píše zivan (úplně jsem na tu redukci zapomněl a to byla tehdy dost hitovka :-)). Každopádně do thinkpadů T4x pouze Pentium-M. Maximálně můžeš vyměnit Banias za Dothan a mít frekvenci někde okolo 2 GHz (ale jsou to FSB400 modely, pozor)