2x 2TB disky pre RAID1 (Intel chipset)
Zdravím,
moje R5 pole ide už definitívne do kopru. Jeden z poslednej dvojice 500viek v ňom už jednoducho častejšie vypadáva než funguje.
Takže 2x2TB namiesto nich - nejaký zásadný dôvod, prečo nezobrať toto http://www.czc.cz/wd-caviar-green-ea.../90586/produkt ?
Díky
Re: 2x 2TB disky pre RAID1 (Intel chipset)
No, jde o to, jak je budeš využívat, resp. na jakém operačním systému. Posílám kus své diskuze tady se členem fóra.
Problém u Green disků od WD je v tom, že po 8s nečinnosti agresivně zaparkuje hlavičky, čímž už v řádu měsíců dosáhne hranice životnosti. Počet parkování je cca 600.000 (jukni kolik máš do smartu). Avšak díky tomu, že windows furt hrabou na disk, ho vlastně chrání před parkováním, jenže to se ale v nasu neděje, hlavně pokud je na bázi linuxu, kterej na disky tak často nehrabe. Linux velmi účině využívá diskovou cache v RAM, a na disku hrabe o poznání méně. Bohužel tak dosáhne snadno hranice 8 sekund nečinost, a špatně navržený firmware zaparkuje hlavičku. Za dalších pár sekud ale počítač potřebuje pracovat s diskem a tak firmware hlavičku zase uvolní a pořád dokola. Tento disk se tak v krátké době v podstatě uparkuje k smrti.
Počtení najdeš na extrahardware http://extrahardware.cnews.cz/forum/...php?f=9&t=3990
Mňa vlastne žiadna "greenovosť" nezaujíma. Ide my o spolahlivosť a čiastočne o rozumnú (ne)hlučnosť. Oba disky budú v normálnom Windows PC, nie však ako systémové disky.
EDIT: a čo Seagate? http://www.czc.cz/seagate-barracuda-2tb/100118/produkt samozrejme 2 platňovú verziu.
Nevím, jak na tom budou s parkováním WD Red, třeba to tam vyřeší, když to mají být "disky do NASu". Podle mě to nebude moc jiného, než green s vypnutými greenfunkcemi, jinou nálepkou a možná asi i vyšší cenovkou. Chtělo by to vybrat disk se dvěma plotnami a u WD myslím, že ty green disky mají starší plotny a je jich víc (ale to nevím přesně jak u kterého modelu). U Barracudy to nehrozí, ta má dvě plotny, navíc 7200 rpm - takže tu bych osobně preferoval. Škoda délky záruky, ta je standardně 2 roky a více mají pouze WD Black (5Y), které jsou zase za nesmyslnou cenu.
PS: Škoda, že už nevyrábí Samsung a zůstal jen ten duopol ... :(
MV napsal přesně to, co jsem chtěl napsat já - tak se pod to jen podepíšu :-)
Historicky som vždy dával prednosť všetkému možnému pred Seagate. Pre mňa to dlho dlho bola asociácia s hlučnými pomalými diskami ale to sa zdá byť prekonané ... Takže teraz asi zostáva len pošéfovať kúpenie správnej (2 platne 4 hlavy) verzie. Inak tie 2 ročné záruky sú nepekná zmena :( bývalo to 3 alebo 5 u raid diskov ... tú cenu za Raid disky ale nehodlám platiť.
No, taky jsem se Seagetu od Barči 3/4 vyhýbal. Zkus tenhle test http://pctuning.tyden.cz/hardware/di...disku?start=16. Já preferoval Samsungy. Poslední k dispozici jsou tříplotnové, sata2, 32MB cache. Ono nám nezbyde nic jiného, než kupovat WD resp. Seagate.
Ještě se dá koupit Toshiba 3.5", což jsou prý přeznačené Hitachi - ty měly myslím taky ke konci období 1TB plotny. Ale jednak je cena celkem mimo
http://www.lan-shop.cz/toshiba-mk-20...mk-2002-128678 a pak kdo ví, jak dlouho je Toshiba bude muset "povinně" vyrábět a až je nebudou muset dělat, tak se toho klidně asi vzdají .... http://diit.cz/clanek/35-hdd-toshiba...estern-digital
Nevím, jestli Ti to k čemu bude, ale což - já jsem teď koupil EZRX, protože jsou novější a údajně rychlejší. Zdrojů informací je k diskům teď tragicky málo, tak jsem si ani nebyl schopný potvrdit domněnku, že 2TB EARX mají 2 plotny, zatímco 2TB EZRX 3 plotny... Každopádně disky netopí a připadají mi tišší než předchozí Green AV 1.5TB EVDS. Co se týče spolehlivosti, tak podle toho, co vidím/slyším kolem, bych si to moc nemaloval bez ohledu na značku - připadá mi, že se všichni zajímají o SSD a HDD potichu hnijí. Zkrátka o tolika odešlých discích jako za poslední rok jsem od známých neslyšel, ale může to být jen dojem, vzorek má do reprezentativnosti daleko :) (osobně zálohuju a radši se v tom dál nevrtám)
Aha, to som si ani nevšimol, že existuje novší model. Kukám, že WD ich špecifikáciami označuje ako úplne identické až na to, že ten EZRX o trošičku viacej žere - možno je to naozaj 2 vs. 3 platne ale to je skoro prašť jak uhoď napriek tomu, že som sa vždy snažil mať 2 platňové disky :). Akurát my trochu vŕta hlavou či neskúsiť ten Seagate - je významne výkonnejší.
Koukám teď na specky a fakt se liší jen ve spotřebě a v udávané rychlosti... To taky imho znamená, že teď mají stejně ploten, jinak by se lišila váha disků.
Tak on tiež napríklad Seagate tvrdí, že všetky tie 2 TB disky sú rovnaké a evidentne to nie je pravda :) takže by ma neprekvapilo, keby to nehrotili ani u WD
Ahoj, snad to tu ještě není - http://rml527.blogspot.cz/2010/09/hd...-database.html - zde hledám počet ploten u disků, třeba u Westernů je tam i přesné číslo modelu, přeci jen v tom je docela bordel, když dva stejné disky můžou mít různý počet ploten...
Pekný web a záslužná práca! Ako tak na to pozerám, ta EZRX začína vypadať ako vhodný kandidát - už len fakt, že Seagate nechce/nevie montovať len 1TB v rámci jedného modelu platne o niečom zrejme vypovedá.
jj, EZRX vypadá fajn. Taky pokoukávám po dvou discích do zrcadla, sám bych šel do 3TB, a koukám že 3TB Green EZRX už je taky s 3x 1TB plotnou, ještě nedávno tam v téhle konfiguraci byl jen WD Red. Chtěl jsem koupit 1x WD a 1x Seagate, jenže zase se mi nechce kupovat jeden 5400 a jeden 7200 disk - jediná alternativa od Seagate je zdá se ST3000DM001... Nějak si nedovedu představit, jestli by nějak vadilo mít ve zrcadle jeden disk rychlejší a druhý pomalejší, netušíte někdo?
Jasně, že vadilo, oba budou dělat přesně to samé... ale jinak. Neuvažoval bych nad ničím jiným, než dvěma zcela stejnými disky ;) .
No jo, zase to mohou být dva stejné disky ze stejně špatné série stejného výrobce... ale to už jsem asi moc paranoidní :)
Tak jistě, ze zálohování bohužel R1 neomlouvá :( .
Osobně dávám přednost WD RE4, sem tam se dají sehnat na aukru nebo po bazarech funglovky, sice většinou s krátkou papírovou zárukou, úplně bez nebo "pofidérním" dokladem (prý plná záruka platí u výrobce), ale za cenu obyčejných greenů v obchodě. Kromě seeku jsou tiché, velmi rychlé a zatím mi žádný neodešel - a to jich dohromady používám dobře 10 ks různých typů, velikosti a na různých místech. Jen pozor na disky s označením RE4-GP, to je xuj.