Jaký procesor se teď vyplatí koupit pokud jde o co největší efektivnost přetaktování? Kdysi jsem měl legendární Athon XP, teď mám Intel E2160 (1,8GHz@3,2GHz).
Printable View
Jaký procesor se teď vyplatí koupit pokud jde o co největší efektivnost přetaktování? Kdysi jsem měl legendární Athon XP, teď mám Intel E2160 (1,8GHz@3,2GHz).
Obávám se, že dnes nic takového není. Odemčený násobič mají jen procesory s K na konci a nejlevnejší takový je čtyřjádro za 5k. (2500K či 3570K)
Predem se omlouvam, ze to cpu do threadu o procesorech intel, ale tazatel neuvedl zadne podrobnosti ohledne toho, zda planuje i "novou" desku a na co ma byt PC urceno.
Pokud jse o taktovani, myslim ze zajimavy by mohl byt i kousek "z druheho tabora" - konkretne AMD A8 X4 3870K Black Edition. A to vse pri cene od 2200,- vc. DPH (dnes http://procesory.heureka.cz/amd-a8-x4-3870). Samozrejme je potreba deska s FM1, coz v dnesni dobe neni zadna "novinka"... Bonusem budiz slusna grafika primo v procesoru.
AMD mi nevadí a s novou deskou samozřejmě počítám. V posledních pár letech jsem oc scénu přestal sledovat, takže se v součastných řadách procesorů z tohohle pohledu moc nevyznám. Každopádně s cpu bych se rád vešel do 3000kč a logicky za ty peníze chci co nejvíc. Tedy to co má největší ponetciál na oc. Na A8 už jsem koukal, ale standartně v recenzích uvádějí frekvenční nárůst okolo 20%, což není moc. Alespoň ve srovnání s AthlonemXP a Intel E2160, které jsem oba taktoval o 80% výš se standartním chlazením. Takže dneska na trhu takový cpu vůbec nejsou?
"Problém" dnešních intelů je, že se taktujou víceméně přes násobič, změny FSB se moc neřešej. V zásadě není problém dostat i5-3570K z defaultních 3.4 někam kolem 5 GHz, s dobrým kouskem a dobrým chlazením i hodně přes. Jenže ten proc je drahej.
Zajímavý je tento článek: Intel Core i5-3570K proti dalším 35 procesorům
Jak to je u zelených z vlastní zkušenosti nevím, holt jsem zvolil opět modré... Naposledy jsem měl od AMD Semprona na s754 a to byl mazec, z 1600 MHz na nějakých 2800 MHz :) Na luxusní desce od DFI... Pak dlouho jen intel.