Zaseknutí PC před POSTem - vadná pamět bez vady?
Zdravím zkušenější kolegy...
objevil se mi tu počítač ve kterém jel přes rok bez problémů jeden modul paměti Transcend 2GB 1333MHz DDR3. V posledních 2 měsících se ale stává, že po zapnutí nenaběhne ani POST (černá obrazovka, žádné pípání speakru), po resetu počítač normálně naběhne.
V rámci bádání jsem dal do počítače jiný paměťový modul (stejný typ, snad i stejná série) ze svého počítače a je po problémech.
Tipoval jsem to tedy na nějakou vadu paměti, ale Memtest ani Goldmemory žádnou chybu neobjevil. Vzhledem k tomuto si nejsem jist reklamací a ani tím, zda je opravdu na vině jen pamět.
Setkali jste se s tímto chováním někdy? Co to způsobovalo?
(v rámci hledání problému jsem vyměnil monitor, zdroj, poté ram. Ještě mám možnost vyměnit CPU, ale když pomohlo vyměnit pamět, tak jsem se k CPU už nedostal. GPU je integrovaná na desce).
HW: Gigabyte AM3 880G, AMD 245e, 1x DDR3 viz. výše, Seasonic Energy Knight 350W, WD 500AAKX.
Re: Zaseknutí PC před POSTem - vadná pamět bez vady?
Zkus tomu trochu zvýšit napětí, ale je to loterie. Už jsem s podobným chováním párkrát potkal a někdy prostě skončíš na tom, že nějaký dva díly se spolu moc nemusej a přitom samostatně fungujou naprosto ok.
Nevylučoval bych ani desku. Vloni jsem takhle dvakrát reklamoval po sobě desku synovcovi (už jsem podezříval i CPU, protože paměti byly ok), první umřela totálně a druhá se jen "občas" zasekávala (zato se to dělo i v setupu biosu a prakticky ten den, co jsem ji přinesl z reklamace jako úplně novou). Takže jestli se na desce postupem doby neudělal studeňák?
Btw. a i to CPU by to klidně mohlo být - přecijen paměťový řadič je v procesoru.
U jiného PC jsem takhle občas řešil náhodné BSOD (po zapnutí PC a načítání widlí to padlo, ale po následném restartu naprosto OK a super stabilní, memtest přes noc taky v pořádku). Při výměně desky jsem zjistil, že se nějakým způsobem odvařil/zkorodoval pin na patici, byla to LGA775, netaktováno a ten procesor jel přes 3 roky v pořádku.
Je pravda, ze podobne se chovalo i PC u rodicu (Asus AM2, DDR2), tam ale vymena pameti nepomohla a jeden reset po "vytuhnuti" taky ne. Z pocatku jsem to resil dedikovanou grafikou, ale to bylo taky jen docasne - skoncilo to vymenou desky.
Rozhodne diky za tipy.
edit: neměl jsem pak čas to řešit, prohodil jsem pamět viz. první post a nechal jsem to být. Zatím vše funguje (jak moje pamět v jejich počítači, tak jejich v mojem).