MS Excel vyhledání hodnoty a dosazení do jiného souboru
Ahoj, mám následující požadavek, a nevím, jak je řešitelný.
Řekněme že mám xls s kompletním ceníkem, který můžu kdykoliv vygenerovat s aktuálními cenami. Potom mám druhý XLS, kde mám ale jen výběr zboží a potřebuju mít u toho aktuální cenu. U každého zboží mám jeho jedinečný kód (v každém XLS stejný). Má představa je nějaká funkce, který projde ten ceník s výběrem, každý kód zboží, na který narazí, vyhledá v tom kompletním XLS a z určité buňky s cenou ji dosadí do určité buňky s cenou ve výběrovém ceníku.
Př:
Kód:
Komplet ceník
A B C D
kod zbozi nazev cena
1111 zbozi 1 300
1112 zbozi 2 200
1113 zbozi 3 150
1114 zbozi 4 500
Ceník s výběrem
A B C D
kod zbozi nazev cena
1112 zbozi 2 x
1114 zbozi 4 y
Tzn místo x chci, ať se to podívá do kompletního ceníku, vyhledá zboží s kódem 1112, zjistí cenu ve sloupečku C a dosadí (200) ji do výběrového ceníku, do řádku zboží s kódem 1112 a sloupečku C. Analogicky s y atd.
Je to řešitelné nějakou funkcí? Nepodařilo se mi nic vhodného najít.
Re: MS Excel vyhledání hodnoty a dosazení do jiného souboru
Řešení je celkiem jednoduché pomocí funkce vyhledat (možná se ta funkce jmenuje svyhledat, teď nevím).
Jediná podmínka je, že kompletní ceník, resp. sloupec A musí být vzestupně seřazen. Tzn, že když někdo doplní novou cenu, musí ten sloupec (resp. celou tabulku) znovu přetřídit a nebo se na konec musí dávat vždy nejvyšší kód.
Asi by se hodilo tu funkci odladit pro situace, kdy se ten kód nenajde a nebo když se objeví 2 shodné kódy v základním souboru.
Díky za nasměrování. Bylo to poměrně jednoduché. Nakonec jsem pro zjednodušení zkopíroval kompletní ceník do stejného souboru jen na jiný list. U mě nenastane situace, že by byl 2x stejný kód, tzn netřeba ošetřovat. A dle abecedy nebo seřazené to být nemusí, použil jsem tento hint a funguje to:"Nejsou-li položky v "malé" tabulce seřazené podle abecedy, zadejte nulu do čtvrtého, volitelného parametru funkce." Seřazeno to nemám ani v jednom ceníku, ale funguje to.
Díky. K+
Hmm, tak zřejmě nějaká nová feature v "nových excelech". Kdysi to bývala podmínka, jinak to prostě nehledalo.
Tak jsem rád, že ti to pomohlo.
Dělám to v Office 2007 a přesně jak jsi zmínil, SVYHLEDAT.