Zdravím,
dotaz je jednoduchý, ale odpovědi, co jsem zatím našel se rozcházejí.
Mám nárok odstoupit od smlouvy, tedy nárok na vrácení peněz při třetí reklamaci i když předchozí reklamace byly řešeny výměnou za nový kus?
předem díky,
uoosuow
Printable View
Zdravím,
dotaz je jednoduchý, ale odpovědi, co jsem zatím našel se rozcházejí.
Mám nárok odstoupit od smlouvy, tedy nárok na vrácení peněz při třetí reklamaci i když předchozí reklamace byly řešeny výměnou za nový kus?
předem díky,
uoosuow
Podle praxe, kterou jsem jako prodejce zažil já, tak nikoliv. Nárok na odstoupení máš pro 3x stejnou závadu. Ale když máš nový výrobek, máš u něj automaticky novou záruční lhůtu (nikoliv pokračování či prodloužení záruky). Jako 3x stejnou závadu vnímám např, když ti 2x přestane fungovat LCD, je opraveno a pokazí se potřetí. Pokud se pletu, opravte mě, ale mám za to, že takto by to mělo být.
Ja bych zase rekl, ze se ti pri vymene prodlouzi zaruka (na plne 2 roky), ale porad jde o jeden nakup...ale jsem zvedavej na vysledek :)
Dle meho pri vymene za nove zbozi vznika nova kupni smlouva mezi prodejcem a kupujicim. Tudiz myslim, ze ne. Pokud by nevznikala, tak bud pri treti reklamaci toho sameho mas pravo od kupni smlouvy odstoupit, nebo pri 4. cehokoliv jineho.
2zivan: souhlasím, píšu přesně to samé
2Rodeo65: souhlasím, jen bych podotknul, že to o 4ech reklamacích není nikde v zákoně zakotveno. Je to nějaká fáma. Alespoň teda já to nikde černé na bílém v zákonníku neviděl.
ufff
kupni smlouva vznika v pripade, ze se strany dohodnou ze jedna strana neco za nejakej peniz prodava a druha strana to od te prvni za ten samy peniz kupuje. jinak vzniknout nemuze (muze, ale nesouvisi to s reklamaci). tzn. pokud jste se na tom nedohodli, ke vzniku nove smlouvy v zadnem pripade nedoslo. ani zakon o nove smlouve nic nerika ...
neni to primo v zakone, ale ustaleny soudni vyklad odst. 2 je 3 stejne, nebo 4 ruzne (v obou pripadech podstatne) vady. mel by na to snad byt i nejaky judikat...Citace:
Původně odeslal Obč. zák. § 627
Citace:
Původně odeslal Obč. zák. § 622
z praxe z reklamaci 2006-2007 zeleny ufon.
vymena za novy kus = nova zaruka na ten novy kus.
paklize v tu chvili s vymenou nesouhlasis, (protoze v tu chvili za tebe uz vybral prodejce pro sebe nejlevnejsi reseni reklamace), tak muzes odstoupit od kupni smlouvy a nechat si vratit penize.
czc to maji nastaveno stejne. alespon co jsem tam resil reklamace jako koncak.
4 různé závady = ze zákona možnost odstoupit od kupní smlouvy. (stačí pozorně číst občanský zákoník, a nešířit fámy)
3 stejné závady = možnost odstoupit od kupní smlouvy.
neopravitelná závada do 6ti měsíců = rozpor s kupní smlouvou = možnost odstoupit od kupní smlouvy.
výměna za nový kus => možnost odstoupit od kupní smlouvy.
vše se vztahuje na koncového zákazníka (občanský zákoník). u vztahu dvou firem je to maličko jinak.
ještě dodám, pakliže vám vymění prodejce věc za novou, je jasné, že ta původní věc byla neopravitelná (nárok na odstoupení od kupní smouvy = vrácení peněz u koncáka).
to, že vám prodejce většinou nacpe nový kus je proto, že to je pro něj vždy nejlevnější řešení reklamace. (stále však můžete i zpětně odstoupit od kupní smlouvy - řeknou vám "pošlete to nazpět s odstoupením", nebo zastavte se s "tím a s papírem o odstoupení", vrátíme peníze)
opět u firem je to jinak (nevztahuje se na ně občanský zákoník). tam vám může vadné věci prodejce vyměňovat donekonečna za jiné, pakliže dosahují minimálně stejných parametrů (nesmí být v ničem horší).