-
VDSL
Mám připojení na internet od O2 přes ADSL. Za tím účelem jsem si koupil ZYXEL P-661HW-D. Má to externí anténu a ta stačí pokrýt celé patro rodinného domu. Z O2 mi nabídli přechod na VDSL za stejnou cenu. Za tím účelem jsem u nich objednal modem Huawei. Má interní antenu tak nebude tak silná jako na stávajícím zyxelu. Mohu HUAWEI zapojit do telefonní sítě a k němu přes RJ 45 připojit stávající ZYXEL ? Tím bych nemusel vytvářet nové bezdrátové připojení. Bude umět ZYXEL přes RJ 45 převzít připojení na internet a posílat ho na externí anténu ?
Kulové tomu rozumím.
-
Re: VDSL
Mělo by to chodit. Huawei nastav normálně, tak aby ti to chodilo. Potom na Zyxelu vypni dhcp server (jinak nastane chaos) a připoj ho lanovou zdířkou do huaweie. Tyhle zařízení mívají wifi a lan v bridge takže by to tak mělo k fungování stačit.
-
Myslím, že to nepůjde, protože ten starý zyxel na to aby fungoval jako router, tak musíš přivést internet (tj. drát z nového huaweie) do WAN portu a ten je v případě toho zyxelu ne RJ-45, ale RJ-11 pro telefonní linku. Jakmile ho zapojíš do jiného portu, tj. do těch zbylých 4x LAN RJ-45, tak z toho uděláš pouze obyčejnej switch bez využité wifi.
Ale zatím zůstaň v klidu dokud nevyzkoušíš ten nový vdsl huawei. Myslím, že bude stačit a nebudeš muset žadný další wifi router řešit.
edit:
To co píše Gregy je pravda, ale nevím jestli to bude v tvém případě fungovat. Pokud bude mít ten zyxel mezi LAN a wifi bridge, tak po připojení do libovolného LAN portu se bude chovat jako wifi access point (v administraci LAN nastav IP adresu z rozsahu nastaveném v huawei).
-
Jeste jsem nevidel krabicku s wifi, ktera by nemela ve vychozim nastaveni LAN porty v bridge s bezdratem. Kazdopadne nepouzival bych ty "televizni" porty, obcas se chovaji prazvlastne.
-
Jsem stará páka, která už nemá volnou mozkovou kapacitu učit se novým věcem a proto si musím vytýčit scénář postupu a pak jej budu bod po bodu prakticky realizovat. Z prostudování rad jsem pochopil takovýto scénář:
1. zapojím nový vdsl huawei
2. i když má interní anténu možná signál bude tak silný, že bude po celém patře a nebo také ne
3. vytvořím nové wifi připojení mezi počítačem a huawei
3. na Zyxelu vypnu dhcp server (ještě nevím jak se to dělá ale laicky si myslím, že odněkud z počítače softvérově)
4. propojím pomocí šnůry s RJ45 huawei se zyxelem
5. zkusím zda i přes wifi spojení se zyxelem jde i nadále internet
6. půjde-li to tak, odšroubuji ze zyxelu externí anténu a místo ní zapojím koax od wifi antény na streše
7. na střeše vyměním směrovou wifi anténu za všesměrovou wifi
8. zkusím na zahradě se přes wifi připojit notebookem k zyxelu
9. nepůjde-li to, zkusím se poradit zde na foru
10. nepochopím-li rady tak se na internet na zahradě vykašlu a budu dělat zahradní práce odpovídající mému věku
Všem děkuji za rady a čekám na zásilku z O2
-
A víš určitě, že ten Huawei bude mít slabší dosah? U rodičů jsem měnil ADSL modem (Huawei s trčící anténkou) za VDSL, který zmiňuješ. Příjem signálu po domě se nezhoršil, někde mi to připadlo i o trochu lepší (ono tam asi bude těch interních antén více, kvůli n-ku). Naši mají modem zavřený v prvním patře v plechové rozvodné skříni (bez šance jim to vysvětlit :-)) a funguje to OK, dokonce i o patro níž (tam tedy slabě, což je dáno polarizací antény, ale kvalitativně stejně jako předchozí huawei).
Doporučil bych prostě nejdřív zapojit nový modem a pak to řešit. Pokud bys chtěl signál vést dál všesměrkou na zahradu, tak bych asi doporučil koupit nějaké jednoduché wifi AP, klidně i z bazaru, než se komplikovat život s využitím toho stávajícího ADSL modemu (i když by to mělo jít, jak Ti tu radí).