-
Transformator 70V
Shanim transformator idealne toroidni s napetim na vystupu okolo 70V. Chci to jako nabijecku baterii zapojenych v serii. Nedari se mi na internetu nic najit...
Nasel jsem tohle, ale 7A mi prijde zbytecne moc.
http://www.cncshop.cz/ps100-350-napa...droje-100-500w
-
Re: Transformator 70V
-
jooo tohle me napadlo dnes ze by to mohlot jit udelat ze 2 polovicnich vetvi.
-
Nechtěj na to spínanej zdroj? Používat trafo na takové výkony je dost kekel teda…
-
Abych rekl pravdu tak nejsem moc fanda spinanych zdroju, protoze mi prijde ze docela casto tam neco odchazi a trafo je proste trafo...
Nicmene klidne si necham poradit. Proc je pro me spinany zdroj lepsi? 4A mi neprijde zase tolik...
-
To 4 A při 70 V? Ty we, to bude prostě obrovský a budou tam strašný ztráty. Účinnost tohodle je strašná a jestli to přetížíš (jako že bez omezení proudu ano), uvaří se. Navíc bez záteže to má mnohem vyšší napětí, naopak když to přešvihneš padá.
-
ja veril tomu ze se toroidni transformator pretizit neda. Pokud tato vira byla spatna, tak je mi jasne ze to bez nejakeho proudoveho omezovace dlouho fungovat nebude. To ze napeti s vyssi zatezi pada mi nevadi...
Jakmile dojde k dosazeni urciteho napeti na bateriich, tak se proud zacne snizovat a dojde vlastne ke zmene z nabijenim "konstatnim" proudem na nabijeni konstatnim napetim.
Moje vize byla ze bych to obesel a to tak ze bych vyuzival jen jednu pulvlnu, tzn usmernoval bych to jen jednou vykonnou diodou, tim bych si mel zajistit ze i pokud bude trafo pretezovane, tak jenom v polovine casu.
Neni to sice nicmoc, ale zadne jine jednoduche a levne reseni me nenapada. Zkusenosti se stavbou spinanych zdroju bohuzel nemam.
-
No já nevím kde si na to přišel, přetížit se dá každé trafo, ať má jakýkoli tvar jádra teda;-) Na omezení proudu se většinou používá rezistor…ovšem tady by to taky musel být radiátor;D
Jinak, no, problém s napětím nejspíš bude že si nedovedu představit co by to mělo dělat pokud by napětí padlo - pak by to teoreticky nemělo výkon „přetlačit“ akumulátor a nabít ho, ale zas tak samoregulační to IMHO nebude. Co takhle prostě vzít lepší autonabíječku? Finančně to snad nebude o moc horší jak takový ohromný trafo.
Btw, nepřemejšlel si o použití trafosvářečky?? Tam máš zhruba tahle napětí a počítá to i s proudy v desítkách ampér;-)
-
baterie je 60V 14Ah (10x 12V 7Ah v serio-paralelnim zapojeni), takze nepotrebuju nijak extremni proud abych baterie nabil
-
Ale když to neomezíš, tak se ty akumulátory budou chovat skoro jak zkrat, rozhodně když jsou vybité, a půjde jimi co se do nich vejde. Zas omezit to rezistorem rozumné hodnoty znamená, že to budeš nabíjet měsíc.
Není jednodušší je nabíjet po jedné standardní nabíječkou na 12 V? Na konci je hodíš paralelně pro dobití na stejnou úroveň…
-
je to taky moznost, ale mene pohodlna... musel bych to pokazde rozebrat.
-
Njn. Pak bych šel do svářečky, na 70 V se dá najít (nebo si dej šest článků, to rozdělí dycky v půce a to dáš paralelně) a proudy to dá strašný;-)
-
na pulku to nejde... je to 5 clanku