Osobny rovoj vo volnom case ?
Zdravim,
Koncim prave prvy rocnik na FIIT STU Bratislava a rozmyslam akym smerom by som sa mal rozvijat vo svojom volnom case pozeral som si nejake ponuky prace co firmy pozaduju vacsinou sa tam spomina okrem hlavnych veci ako Java a C/++/# aj .NET SQL ORACLE a podobne veci
co zatial viem je:
Java 2 roky a nieco citim sa byt pokrocily
C a HTML tak no povedzme na zakladnej urovni
a obtrel som sa v suvislosti s javou aj o nejake SQL a prepojenie javy na databazy
chcel by som sa spytat comu by sa mal venovat o co je zaujem a co by mi nejakym sposobom pomohlo v buducnosti na trhu prace
vdaka vopred
Re: Osobny rovoj vo volnom case ?
naučit se schopnost poradit si
Citace:
Původně odeslal
patys
Zdravim,
Koncim prave prvy rocnik na FIIT STU Bratislava a rozmyslam akym smerom by som sa mal rozvijat vo svojom volnom case pozeral som si nejake ponuky prace co firmy pozaduju vacsinou sa tam spomina okrem hlavnych veci ako Java a C/++/# aj .NET SQL ORACLE a podobne veci
co zatial viem je:
Java 2 roky a nieco citim sa byt pokrocily
C a HTML tak no povedzme na zakladnej urovni
a obtrel som sa v suvislosti s javou aj o nejake SQL a prepojenie javy na databazy
chcel by som sa spytat comu by sa mal venovat o co je zaujem a co by mi nejakym sposobom pomohlo v buducnosti na trhu prace
vdaka vopred
Cizí jazyky:)
Pokud jseš byť jenom průměrný "odborník" ale ovládáš minimálně jeden cizí jazyk na "advanced" úrovni, ruce ti utrhají. A platí že čím víc, tím líp.
(příklad: CAD designerů je kopice, ale jelikož jsme zahraniční firma, požadujeme minimálně ENG na úrovni, že budeš schopen v něm vést jednání o projektu (takže opravdu nestačí znalost ENG "maj nejm is..."). Takových CAD designérů už zas tak moc není)
Hlavně, jsi po prváku, takže ti zbývají řekněme ještě čtyři roky studia. Do té doby se toho v oboru, kde se pohybuješ, může dost změnit, takže směřovat svůj budoucí rozvoj podle nějaké "aktuální hitovky" a zaměřit se příliš úzce podle mě nění moc šťastné.
Čili jak píše Doktor-Prase, piluj jazyky - pokud neumíš AJ na "advanced" úrovni, tak dopilovat, pokud ano, tak přibrat další světový jazyk..
Stejně, až se pustíš do profesního života, tak se tam doučíš co je potřeba - z VŠ si musíš odnést především obecný přehled o oboru a jazykovou výbavu. Konkrétně se specializuješ až podle toho, co budeš v budoucnu dělat...
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Stejně, až se pustíš do profesního života, tak se tam doučíš co je potřeba - z VŠ si musíš odnést především obecný přehled o oboru a jazykovou výbavu.
tesat do kamene
Určitě bych ještě pouvažoval o studijním pobytu, či pracovní zahraniční stáži - to je zkušenost, kterou ti nic nenahradí (jak profesně tak duševně) a zaměstnavatelé to velice oceňují a minimálně tím zaujmeš. - v okamžiku kdy jsou dva stejní uchazeči, v 90% je zajímavější ten se zahraniční zkušeností.
(Já studoval rok v Indonesii a pokaždý se mě na to při pohovoru ptali, proč jsem tam jel, co jsem se naučil apod.)
dik za nazory bol som pol roka v USA este zo strednej takze anglictina nie je problem nad tou stazou som samozrejme uvazoval ale az vo vyssich rocnikoch takze asi predsa len pojdem tymto smerom pripadne som pocul ze dost zavazi CISCO
2patys: podivej nejaky certifikaty vypadaji sice pekne, ale ve firme, ktera se jima nejak zasadne ridi bys stejne delat nechtel.
Me prijde ze na to jdes ze spatnyho konce. To co si musis opravdu rozmyslet je co chces pristich xy let delat (samozrejme se pak muzes preorientovat, ale lepsi je si sporavne vybrat hned nazacatku ne?). Tim nemyslim technologii, ale pracovni napln - programator, sitar (zminujes tu cisco), databazista, grafik... Ja si za sebe napr. neumim predstavit, ze budu 10h sedet a bouchat nekam kod.
Az budes vedet co se sebou chces delat, je to uz jednoduchy ne? Zacnes se o tu oblast zajimat a ty pozadavky zjistis raz dva.