04/2012 Nákup SSD, ntb se SATA II
Zdravím, mám T61čku, chtěl bych jí trošku pomoct SSDčkem, v ultrabayi mám 500GB disk, takže na SSD mi stačí OS. Jsem limitován Sata II, takže nevyužiju nic extra rychlého, proto se chci zeptat jaké SSD mi doporučíte. Kapacita asi mezi 60 - 100GB stačí? Ještě se zeptám, kolik volného místa by mělo na SSD být? Jak je to v současnosti se spolehlivostí?
Zatím jsem se díval na
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...000J00000016T4
http://www.czc.cz/verbatim-ssd-black...on_128GB_47478 dost levná 128GB verze, jak říkám, mám obavu že ta moje T61 i s modlým BIOSem horkotěžko rychlejší SSD využije..
Díky
Re: 04/2012 Nákup SSD, ntb se SATA II
Za sebe mohu jen doporučit Intel SSD 320. Mám tento http://www.alza.cz/intel-320-80gb-ssd-bulk-d238126.htm 80GB model. Dostal jsem k němu 5 let záruku a zatím drží (před tím jsem měl Kingston se Sandforce řadičem a ten šel po měsíci do kytek).
Měl jsem ho nějaký čas v PC, kdy jsem na něj naklonoval OS ze starého disku. Rychlost bylo hodně dobrá. Včera jsem ale tento disk dal do nového NB (jako disk jen na OS, mám tam dva), nainstaloval OS ručně a rychlost je teď někde úplně jinde, ten NB prostě líta :).
Za sebe doporučuji tedy udělat čistou instalaci.
Řekl bych, že 80GB je dostačujících. Ale samozřejmě záleží co máš za SW. Každopádně lze případně instalovat na druhý disk.
Intel ted vydal novinku - 330, kde 120GB verze stoji stejne jako 80GB 320. Je tam Sandforce radic, ale firmware by mel byt kompletne od Intelu, tak snad i spolehlivy.
http://extrahardware.cnews.cz/intel-...-serii-ssd-330
Citace:
Původně odeslal
zivan
Divam se ze mas v podpisu T61čku :) Používáš modnutý BIOS? Jaké máš rychlosti? Jak jsi spokojen? Díky
Koukam, ze nemam aktualizovany podpis :) BIOS mam modnuty, s X25-M jsem dosahoval v sekvencnim cteni tesne nad 200MB/s, pred upgradem BIOSu nejakych 135MB/s. Ale nejakeho vyrazneho rozdilu pri pouzivani jsem si nevsimnul.
Spokojeny jsem byl cca 1,5 roku, pak SSD bez varovani ze dne na den chciplo. Ted mam mSATA v X220.
Díky za info.
Já právě zvažuju jestli kupovat něco tak rychlého jako jsou ty Intely, jelikož nevím jak dlouho mi ta T61 ještě vydrží, proto se nebojím nějakého disku kolem 2000. Nevím teda co ta spolehlivost no. Jak je na tom to OCZ Agility?
Z vlastni zkusenosti bych doporucil taky Intela 320 nejlepe 120GB
Ale koukam ze Intel 330 120GB jsou normalne k sehnani za 3200,- s DPH, takze neni co resit.
Cena OCZ Agility 120GB je cca o 3000,- s DPH, priplatek za Intel je minimalni.
Spolehlivost je otaznik, ale u systemoveho disku kde dokumenty pravidelne zalohujes to nemusi byt kriticky parametr.
Za 2000 sezenes tak 60GB a to je na Windows 7 a nejaky software preci jen male.
Přesně jak píše Sasa, šel bych do Intelu 330 a neřešil bych. Sice má SandForce, ale myslím, že to Intel bude mít podchycené.
I když ta cena mi opravdu přijde podezřele nízká, protože těch 3200 stojí dokonce Box verze.
Citace:
Původně odeslal
Prokop
nevím jak dlouho mi ta T61
Az budes chvili pouzivat SSD, tak ti ostatni pocitace s HDD prijdou jako pomale mrchy a pokud prejdes na jiny ntb nebo PC, tak si tam to SSD jeste rad prehodis :)
Pokud jde o záruku, tak ta je u serie 330 "pouze" 3 roky, serie 320 (v balení BOX) má záruku 5let a to i na počet přepisů! Intel pravděpodobně používá u serie 330 obyčejné flash chipy se životností 3000 P/E, oproti výběrovým se zaručenými 5000 cykly P/E... proto asi i ta nižší cena. Serie 320 v OEM verzi má stále záruku pouze 3 roky.
Ja mám dve T60tky. V jednom je Kingston V+100 64GB a v druhom X-25M 80GB. Nejaké extra rozdiely medzi nimi som si nevšimol, a to som dokonca obmezený na SATA1.
Celkovo sa mi zdajú svižnejšie ako firemná W510, keď ju nabootujem z obyčajného HDD - a to je o hodne silnejší a vybavenejší stroj.
Podľa mňa, keď to má byť len na systém (hry na T61 asi nebudeš dávať), tak 80tka stačí v pohode.
A značku ? Ja osobne by som bral nejaký Intel... A možno aj bazárovku, keby stála za to.