Normaliznovanie zvuku vo fimoch
Ahojte. Pri pozerani filmov, hlavne starsich, mam problem s tym ze hlasitost beha hore dolu. Napriklad ako tak je pocut rozhovory, ale efekty hucia na cely barak. A ked stisim audio tak zase nepocut dialogy a pod. Tak by ma zaujimalo ci neviete o nejakom programe ktory by korigoval audio za behu, tzn bez nutnosti priamo zasahovat do suboru s filmom?
Re: Normaliznovanie zvuku vo fimoch
Cim to prehravas? Napr. kmplayer normalizaci zvuku umi.
Presne tak, umi to vetsina prehravacu (pot player, mpc). Pripadne lze pouzit nejakej filtr, napr. AC3Filter to 100% umi. A pak existuji i zvukovky, ktere tuhle funkci maji primo v ovladacich.
Efektu, který popisuješ, se říká dynamický rozsah (hlasitosti). Autor filmu jej využívá k tomu, aby dokázal lépe vtáhnout diváka do děje a zvýraznil scény, které je potřeba zvýraznit a naopak. Platí to jak u filmů, tak u hudby a čím novější, tím je dynamický rozsah menší, ve prospěch vyšší celkové hlasitosti (platí zejména u hudby). Čest výjimkám!
Mám ale obavu, že normalizace to nespraví - ta by měla správně pouze upravit zisk tak, aby průměr dosahoval požadované hodnoty. Dynamický rozsah (a tedy tiché a hlasité scény) by měl zůstat zachován. Viz wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_normalization
Spíš se asi sháníš po nástroji, který provede kompresi dynamiky.
Osobně si myslím, že je škoda ten zvuk takto "kazit", ale bez patřičné techniky jak audio (repro), tak video (pořádná projekční plocha, bez toho je film poloviční) požadavek chápu. Když na tebe začne řvát repráček na notebooku...
Takže - nastavit hlasitost na X a použít limiter na úroveň Y (kde Y = požadovaná hlasitost nejhlasitějších scén) (imho nástroje výše zmíněné to umí).
Marty ma sice pravdu, ale v prehravacove terminologii se "normalization" pouziva prave k procesu komprese dynamiky.
Já jsem si to myslel, ale pro jistotu jsem zagooglil a myšlenku přehodnotil.
Takže, no, tím hůř...