"Alternativní" zdroje pro notebooky
Ahoj,
zajímalo by mě, jestli, popřípadě jaké máte zkušenosti s "alternativními" zdroji pro notebooky. Značkový pro starší notebook je za nehorázné peníze (1500, to je 1/3 hodnoty notebooku).
Má podle vás spíš smysl koupit nějaký levnější alternativní (~500Kč, Smart, NANO) nebo se pídit po originálním v bazarech s riskem, že stejně může být padělaný?
Re: "Alternativní" zdroje pro notebooky
A co je to za notebook? Některé ntb (snad hlavně DELLy) si zdroje hlídají a pokud není originál, tak nedobíjí baterii.
Já mám zkušenost z dob, kdy jsem jezdil všudemožně s IBM T40 následující -
nabíjel jsem prakticky čímkoliv, co mělo stejný konektor, polaritu a bylo to stejnosměrné. Pokud to bylo moc slabé, tak se baterka nabila jen zčásti.
Za období své IT admiňácké praxe jsem se s pár alternativními zdroji setkal, nikdy jsem však neřešil zničenej zdroj/notebook. Ale už je to pár let..
Je to Dell. Pokud by se stalo, že by nedobíjel baterii, využil bych svého práva vrátit zboží do 14ti dnů.
Potřebuju 90W zdroj, nejvíc se mi na zdroji NANO líbí, že má přesně stejné parametry jako originál Dell (19,5V; 4,62A), jiné univerzální zdroje mívají 20V; 4,5A , ale nevím, jestli to vůbec hraje roli.
Pak jsou ještě alternativní "značkové" zdroje, třeba Fortron nebo CoolerMaster, ale ty jsou zase dost drahé (~1000 Kč).
Já osobně bych se toho nebál a šel do toho.
Mam neoriginalni zdroj u hp elitebooku cca 1,5 roku, zatim bez problemu
Hlavně pro DELL nedoporučuji brát zdroje z Dealextreme. Jsou to sice LiteOny, který dělá i originální zdroje - byť ty nejméně kvalitní (na Aztec nebo Deltu to nemá) - a vnitřek odpovídá menším kostkám pro Inspirony, Acery, ASUSy a spol., nicméně přítelkyni dva kusy vydržely dohromady přesně tři dny, jeden odešel úplně, druhý nenabíjí. Na druhou stranu Lenka dokázala zničit i originály, včetně, bohužel, i mojí 90W Delty, kterou jsem si hýčkal v zánovním stavu.
Má někdo zkušenost se zdroji a bateriemi Whitenergy ze Softcomu? Měl jsem T6 z Batteryshop.cz a do roka je KO (30 minut, pravda, v NB přítelkyně) a čeká mě po pěti letech nákup i do mého NB. Mno a z DE nevím, zda chci baterii zkoušet (byť mám jinak zkušenosti dobré, ty zdroje mě prostě nas... ehm).
Jinak zajímavě vypadá HP Smart Adapter u Softcomu, konektor vypadá shodně, asi se na něj půjdu podívat, protože je levnější, jak neoriginální Whitenergy (a přeci jen bych víc věřil HP).
Tady jsou nejake zkusenosti s WhiteEnergy v Thinkpadu X200
http://notebookblog.cz/technika/zkus...a-co-vas-ceka/