propojeni LAN pres telefoni linku
Ahojte, mam takovy dotazek, mam dve mistnosti, propojene telefonni linkou (kosticka na zdi v kazde mistnosti), v jedne je router a v druhe je PC, wifi pripojeni je dost kolisave, takze myslenka je to spojit stavajicim kabelem.
Dotaz zni, zda kdyz bych nakoupil 2x tohle
http://shop.computershop.cz/eshop/te...ny_d90934.html
a zapojil to do PC a do Routeru na obou stranach, jestli by to dalo 10 Mb pripojeni (nebo jestli si clovek musi nakrympovat vlastni?)
Re: propojeni LAN pres telefoni linku
Nevim jak jsou zapojeny telefonni kabely, ale kdyz to nacvakas spravne aspon na 100Mb, tak by to tech 10 dat mohlo ;D
Řešil jsem v bytě to samé, s tím, že detailní zkoumání kabeláže ve zdech ukázalo, že jde o šestižilový TP. Nacvakal jsem to do keystonů (netřeba krimpovací kleště) a vyměnil zásuvky a hle, na 100Mb to jede a bez chyb. Jen dvěma switchům proti sobě trochu trvá, než se dohodnou na rychlosti (cca. 15 vteřin?).
Jestli to není kroucené (je to ten plochý telefonní kabel), tak mám obavy, že na tom ethernet moc nepojede. Zkus tu zásuvku rozebrat a mrkni, co tam je za kabel.
Jestli neni kroucenej, tak zalezi jak je dlouhej a kolem ceho vede - aby to vubec ozilo :)
Hlavně si ověř jestli k tomu telefonnímu rozvodu není ještě někde připojený něco dalšího, jinak si myslím že by to chodit mohlo s trochou štěstí i 100Mb/s (pokud je ten kabel 4žílovej).
tak zaprvé - tento kabel konkrétně rozhodně nepojede, protože u RJ45 (to je ta větší kostička) musí být alespoň správně zapojeny dráty do mezer 1,2,3,6, pro ADSL jsou vedle sebe na středu (díry 3,4,5,6), jen ve větší kostce. Tzn pokud to chceš vůbec zkoušet, tak musíš mít alespoň správně kabel.
a za druhé, protože u telefonu je jedno jestli dáš kabel tak nebo obráceně (přepóluješ jej), tak si dále můsíš ohlídat, jestli ve vedlejší místnosti v místě kde máš krabičku je opět kabel stejně jako v krabici v druhé místnosti...
kapiš ?
1 Příloh-a(y)
Příloha 9248
takto to musí být zapojené a pak je teprve šance že to může fungovat, poté bude záležet, jak bude telefoní linka dlouhá, protože pro svůj chod musí být kabely kroucené....
Diky moc vsem za nazory, jako prvni pujdu prezkoumat kvalitu telefoniho kabelu, a v pripade krouceneho nakoupim ty keystony a zkusim to do nich nacvakat (a kdyz to nebude fungovat, tak je zase vratim)
1 Příloh-a(y)
Ještě maličkost - upozornění na to, jestli k tomu není připojeno něco dalšího je na místě.
Já to měl zapojené tak, že kabely od telefonních zásuvek v jednotlivých pokojích se sešly v předsíni v jedné krabici; zde byly spojeny paralelně a připojeny k přívodu zvenčí.
Stačilo mi odpojit přívod zvenčí, zrušit paralelní spojení, nacvakat konektory, do krabice nacpat switch a bylo hotovo :)
Příloha 9249
10Mbit pojede i na zvonkovem dratu, pokud to ale neni kroucene, tak 100Mbit prestava fungovat nekde kolem 5teho az 10teho metru.
Citace:
Původně odeslal
Caleb
10Mbit pojede i na zvonkovem dratu, pokud to ale neni kroucene, tak 100Mbit prestava fungovat nekde kolem 5teho az 10teho metru.
I 10Mbit (10Base-T) potřebuje 4 dráty.
Tim sem myslel kvalitu dratu, ne pocet.Jinak 10Base-T chodi i na koaxialu s pasivnima konvertorama od f. Lica - myslim ze tam dela Voky.
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Tim sem myslel kvalitu dratu, ne pocet.Jinak 10Base-T chodi i na koaxialu s pasivnima konvertorama od f. Lica - myslim ze tam dela Voky.
Mazec, díky za tip, to je užitečná informace...
Není to extrémně drahý a užití to určitě najde: http://www.asm.cz/zbozi/xl-ecp11-pas...x.-vedeni.html
No ja ti nevim, za 7 kill (jedna strana???) ti udelam 70m 5e rozvodu.
Za tu cenu vysekáš stávající koax a zasekáš nový 5E? :)
O vysekavani ani zasekavani nebyla rec ;D, jen musis mit "koule" na to poslat manzelku/milenku/... do rite az bude mit pindy typu "zase dalsi kabel" :P
2 Příloh-a(y)
Nejde jen o tu manželku, voni válející se kabely doma nejsou nic zábavnýho :)
Já mám některé kabely v ukončovacích lištách a stejně z toho nejsem vodvařenej :) Zaprvé ty lišty nejsou nic extra krásnýho a zadruhé to z nich musíš taky vytáhnout. A ty krabice na ty lišty taky nic moc...
Příloha 9280 Příloha 9281
jako technik musím marty říct: "krásný"...